pieczarki w sosie - 5527 przepisów (strona:271/369)

Pizza na spodzie z kalafiora 108

wypróbowania przepisu. Oczywiście możecie dodać własne składniki, według uznania. Składniki: 2 porcje 1 średni kalafior 80 g sera żółtego light 40 g szynki ( ja miałam pastrami ) 1 pomidor ½ cebuli Pieczarki konserwowe – kilka ( u mnie właśnie się skończyły i dlatego tak mało ) Ketchup Rukola 2 łyżki otrąb owsianych 2 małe jajka Sól Oregano Wykonanie: Różyczki kalafiora blendujemy i gotujemy w osolonej(...)pieczenia i umieszczamy na nim masę kalafiorową. Formujemy placek o grubości około ½ cm. Pieczemy w piekarniku przez około 30 minut w temp. 190 o C. Po upieczeniu smarujemy placek sosem pomidorowym, posypujemy oregano i układamy szynkę, starty ser, cebulę i pomidory. Pieczemy około 10 minut. Pod koniec pieczenia wykładamy rukolę. Kroimy na kawałki i SMACZNEGO. Wartość kaloryczna 1 porcji

Smaki Ewy
Lasagne z grzybami leśnymi 160

Lasagne to danie przygotowywane na bazie prostokątnych płatów makaronu. Najbardziej znaną jest chyba wersja z mięsem mielonym, sosem pomidorowym i mozzarellą.  Korzystając z sezonu grzybowego można taką "zapiekankę" dla odmiany zrobić z pachnącymi grzybami leśnymi.  W październiku mamy Światowy Dzień Makaronu, więc może moja propozycja zainspiruje Was do stworzenia tego pysznego dania np. na obiad tego dnia(...)skleja się podczas gotowania. LASAGNE Z GRZYBAMI Składniki: (forma 20x30) 9 płatów makaronu Lubella Lasagne nr52 100 g mozzarelli 50 g parmezanu 250 g grzybów leśnych (opcjonalnie pieczarki) 1 cebula  1 ugotowana marchewka 400 ml bulionu  300 ml śmietany 1 jajko szczypta soli i pieprzu do smaku 2 łyżki posiekanej natki pietruszki Przygotowanie: Grzyby oczyszczamy, kroimy i obgotowujemy

Bon appetit mon amie
RISOTTO Z KREWETKAMI I GROSZKIEM 220

rybny i ostrygowy. Mieszanie i dolewanie trwało około 15-20 minut. Wsypałam zielony groszek i mając akurat w domu dodałam pokrojone paluszki surimi. Doprawiłam pieprzem, papryką i ewentualnie solą. Sosy i bulion były już wystarczająco słone. Dodałam 3 łyżki masła i część startego parmezanu. Wymieszałam. Kolej na krewetki. Pomarańczowe są już ugotowane i wystarczy je tylko   rozmrozić(...)ostrą papryką. Skropiłam lekko sokiem z cytryny. Pozostało już tylko wyłożyć risotto i krewetki na talerze,  posypać resztą parmezanu i zajadać. Smacznego! Zapraszam na risotto z: bakłażanem i pieczarkami   warzywami z grzybami leśnymi z kurczakiem i warzywami w mleczku kokosowym po mediolańsku zapiekane bakłażany z risotto i pomidorami

potrawyregionalne
Krokiety z pieczarkami i serem żółtym 222

obtaczania olej do smażenia 1. Naleśniki: Wszystkie składniki ciasta naleśnikowego dokładnie wymieszać. Smażyć na dobrze rozgrzanej patelni bez dodatku tłuszczu. 2. Farsz: Cebule posiekać, podsmażyć na łyżce masła. Pieczarki pokroić w drobną kosteczkę, dodać do cebuli, dodać przyprawy i dusić razem do miękkości. Przestudzić. Ser zetrzeć na tartce na grubych oczkach, dodać do reszty farszu, wymieszać. Ewentualnie jeszcze doprawić(...)naleśnika, zawijać krokiety. 3. Jajko do panierki roztrzepać widelcem, dodać mleko. Gotowe krokiety panierować w jajku z mlekiem, a następnie w bułce tartej. Podsmażyć na złoto. Podawać z ulubionym sosem - u mnie był to pyszny Sos Cygański od WSP Społem

Kto ugości moich gości?
Placki mięsno-warzywne czyszczące lodówkę. 149

macie ochotę. Składniki: -> 200g mięsa – ja użyłem udźca indyczego, lecz może być pierś -> 1/3 bakłażana -> 1/3 cukinii -> 1/3 puszki kukurydzy -> ½ papryczka chilli -> 8-10 pieczarek -> 2 jajka -> pomidor -> 2-3 łyżki mąki pełnoziarnistej -> Sól, pieprz, oregano, bazylia,  Wykonanie:   Mięso kroimy w drobną kostkę przyprawiamy odstawiamy. Warzywa kroimy na grubą(...)ilością tłuszczu 4-5 minut z każdej strony na niezbyt dużym płomieniu. Odstawiamy na ręcznik papierowy, odciągamy nadmiar tłuszczu. Można podawać na zimno jak i gorąco z ketchupem bądź sosem czosnkowym

Jedz zdrowo żyj zdrowo!
Gulasz z łopatki wieprzowej z pieczarkami 129

dnem rozgrzewamy olej. Mięso obsmażamy z obu stron na złoty kolor, wyciągamy na talerz. Na tłuszcz ze smażenia mięsa wrzucamy cebulę i podsmażamy do miękkości około 7 minut. Dodajemy pieczarki i smażymy jeszcze 4 minuty. Na koniec dodajemy czosnek i smażymy ostatnią minutę. 3. Do garnka dokładamy mięso, wlewamy bulion i dolewamy tyle wody, aby pokryła nam wszystko, nie więcej(...)czasu do czasu mieszając. 4. Mięso wyciągamy z garnka i dzielimy na mniejsze kawałki, wrzucamy z powrotem, dodajemy suszoną natkę pietruszki, zwiększamy ogień i odparowujemy nadmiar płynu, aż sos stanie się gęsty. Na koniec doprawiamy solą i pieprzem. Podajemy z ziemniaczanymi kluskami lub kaszą gryczaną i ogórkiem kiszonym lub zasmażanymi buraczkami. Smacznego

My Culinary Art
Quesadilla 355

odrobinę wina białego najlepiej półwytrawnego. tak przygotowanego kurczaka odstawiamy do lodówki na ok 30 minut. w międzyczasie przygotowujemy pozostałe składniki. Na patelni podgrzewamy oliwę z odrobiną masła i podsmażamy pieczarki. Dzięki połączeniu masła i oliwy będą miały piękny złoty kolor. paprykę myjemy, kroimy w paseczki i układamy na folii aluminiowej, skrapiamy oliwą i wkładamy do nagrzanego do 200'C piekarnika(...)patelni tak przygotowane składniki układamy na pszennym placku posypujemy startym serem i przykrywamy drugą tortillą zawijamy w folię aluminiową i pieczemy ok 15 minut w 200'C. podajemy z sosem barbecue, śmietaną najlepiej kwaśną i sosem tysiąca wysp. PYCHOTA!! P.S Tortilla jest idealną przekąską również na zimno, dlatego nada się do pracy, do szkoły lub na uczelnię oraz jako przekąska

Luźna Kuchnia
Papryka faszerowana mięsem mielonym i ryżem 464

sklepie, ząbki czosnku wyciskamy, a cebule drobno siekamy i dodajemy do mięsa). Siekamy pół pęczka natki i dodajemy do pozostałych składników. Dodajemy także obrane i starte na tarce jarzynowej pieczarki. Dosypujemy bułkę tartą oraz sól i pieprz. Masę wyrabiamy rękami, aż składniki połączą się. Na końcu dosypujemy ugotowany ryż i ponownie mieszamy. Papryki myjemy i odcinamy górne części. Pozbywamy się(...)spryskujemy delikatnie oliwą. Wlewamy do środka naczynia pół szklanki wody. Pieczemy w 180°C (170°C z termoobiegiem) przez 45 minut bez przykrycia. Podajemy same – bez dodatków, z sosem pieczarkowym lub z sałatą skropioną winegretem. Papryki możemy nadziać wcześniej, a upiec przed podaniem. Post Papryka faszerowana mięsem mielonym i ryżem pochodzi z bloga Poezja smaku

Poezja smaku
GRZANKI NIESPODZIANKI 148

Cebulę obieramy i drobno kroimy. Wrzucamy na rozgrzany olej i smażymy do zeszklenia. Pieczarki obieramy i kroimy w kostkę. Wrzucamy do cebuli. Przyprawiamy pieprzem, solą oraz ziołami prowansalskimi. Gdy pieczarki się pomażą dodajemy wydrążony miąższ z bułek. Mieszamy i smażymy jeszcze jakieś 3-5 min. Na końcu dodajemy kukurydzę i posiekaną natkę pietruszki. Mieszamy i zestawiamy z ognia. Studzimy(...)stopni na 10 minut. Po tym czasie, na każdej bułce układamy plasterek sera, posypujemy ziołami i wkładamy do piekarnika jeszcze na 5 minut. Podajemy z ketchupem, majonezem lub ulubionym sosem

Kuchnia MagdaLeny
Świąteczne przepisy – potrawy na Wigilię i święta Bożego Narodzenia 2136

mocno jałowcowa, pieczona Barszcz wigilijny na domowym zakwasie z buraków Zakwas ze świeżych buraków – na czerwony barszcz i do picia Czysty, aromatyczny barszcz czerwony Postne półkruche paszteciki z kapustą, pieczarkami i suszonymi grzybami Wigilijne uszka z kapustą i grzybami Szynka pieczona w rękawie – szynka 2w1 Elegancki i szybki pasztet z kurzych wątróbek – bez pieczenia Leśny pasztet wegański – z czerwonej soczewicy(...)ulubione Śledzie ‘po włosku’ –śródziemnomorska bomba smaku Śledzie piernikowe w musztardzie, whisky i wiśniówce Śledź w śmietanie – sałatka śledziowa Śledzie po szwedzku – inlagd sill Sałatka z paluszków krabowych w sosie Marie Rose Domowy likier Irish Cream – domowy Baileys Rum piernikowy. Kremowy likier na rumie piernikowym Wódka żurawinowa. Żurawinowo-pomarańczowa z wanilią Wigilijny kompot z suszu w wersji ‘modern’ Ciastka cytrynowe

Karo in the Kitchen
ROLADKI Z KURCZAKA FASZEROWANE SUSZONYMI POMIDORAMI I PIECZARKAMI 123

pieprz biały olej ********************************************** Piersi kurze płuczemy,osuszamy i rozbijamy na płaty.Pieczarki płuczemy ,oczyszczaniu i osuszamy,kroimy w kosteczkę.Cebulę obieramy i siekany drobno.Cebulę szklimy , dodajemy do niej pieczarki i smażymy do miękkości ,przyprawiamy solą i pieprzem , wstydzimy farsz.Dodajemy pomidory suszone .Kurczaka lekko solimy ,pieprzymy , posypujemy ziołami - bazylią i oregano , nakładamy farsz i zwijany mięso w roladkę.Rolady obsypujemy(...)panierujemy w jajku i bułce tartej i smazymy na zloty kolor.Roladki możemy też upiec w rękawie do pieczenia!.Gotowa potrawę podajemy z ziemniakami lub ryżem z sosami lub bez jeśli danie ma być dietetyczne.Smacznego!. SAŁATKA Z KAPUSTY : ************************** 1 mała biała kapusta poszatkowanej drobno 1 duża marchewką startą na tarce o dużych otworach posiekana natka pietruszki 1 kubek jogurtu naturalnego

Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielki
Pasta kanapkowa z pieczarek i sera żółtego. 198

Pasta pieczarkowa z serem żółtym to bardzo smaczne smarowidło do pieczywa lub farsz do zapiekanek, jajek, czy babeczek. Jej wygląd co prawda nie powala na kolana

Kuchnia z widokiem na ogród
Filet z kurczaka w zakręconych szaszłykach 287

małych pieczarek olej ulubione przyprawy Przygotowanie: Filet należy rozbić tak, by był maksymalnie ‚prostokątny’, wtedy wygodniej będzie zwinąć roladkę. Pieczarki kroimy w cieniutkie plastry i podduszamy na patelni. Rozkładamy pieczarki na całej powierzchni fileta, następnie kładziemy ser żółty i wędlinę . Zwijamy całość w roladkę . Należy ją przekroić na pół i każdą część rozkroić delikatnie na 3 plastry. Najtrudniej będzie poradzić(...)roladki wyjdą 2 szaszłyki po 3 plastry Szaszłyk smażymy chwilę na patelni z jednej i drugiej strony… i gotowe Można również upiec szaszłyki w piekarniku. Fajnie smakuje z sosem pieczarkowym Smacznego! http://www.zadrzwiamikuchni.pl/2013/02/filet-z-kurczaka-w-zakreconych-szaszlykach/ Post Filet z kurczaka w zakręconych szaszłykach pojawił się poraz pierwszy w Za drzwiami kuchni

Za drzwiami kuchni
Ostry Burger 98

aromatyczne i zapach z grilla będzie przyjemniejszy :) Składniki na burgery: 1 kg mięsa mielonego z indyka 2 jajka 3 łyżki bułki tartej 1 cebula biała - drobno posiekana 250 g pieczarek - bardzo drobno posiekane 6 ząbków czosnku - przeciśnięte przez praskę natka pietruszki - drobno posiekana pęczek koperku - drobno posiekany 1 świeża papryczka chilli - bardzo drobno posiekana 50 g kiełków brokułu(...)odstawiamy do lodówki na 2 godziny, żeby przeżarły się wszystkie składniki. Następnie formujemy kulki i uklepujemy na płaskie kotleciki. Mięsko lekko smarujemy oliwą i wrzucamy na ruszt grilla.  Sos do burgerów: 400 ml jogurtu naturalnego 2 łyżki majonezu 2 łyżki musztardy sarepskiej  1 łyżka czerwonego octu winnego 10 listków bazylii 3 ząbki czosnku świeżo zmielony pieprz Wszystkie składniki

ClauditteMissCooking
PIZZA Z PALUSZKAMI SEROWYMI 171

zgodnie stwierdziła, że jest dużo lepsza niż ta w restauracji:)) Wy możecie zrobić swoją ulubioną kompozycję smakową, np. mięsną z kurczakiem lub wołowiną, szynką lub bekonem albo wegetariańską, z pieczarkami, szpinakiem, papryką, brokułami lub czystą serową.  Nie przerażajcie się tylko paluszkami, robi się je ekspresowo, wałkując długi pasek ciasta, następnie nadziewając go serem, sklejając wzdłuż i krojąc na małe(...)skleić również na obu końcach, aby jak najmniej sera wypłynęło. Moje były otwarte i troszkę sera się ulotniło:) Również ważną rzeczą jest to, aby zrobić pizzę na naprawdę dobrym sosie pomidorowym, dlatego podam Wam dziś przepis na mój popisowy sos, który jest tak pyszny, że zawsze wyjadam go łyżką w ilościach hurtowych z rondla nim trafi na pizzę

Słodko-Słony Świat Ilony
Polędwiczki w sosie borowikowym 191

Obiecałam Wam przepis z Karczmy Stara Wozownia . O tym urokliwym lokalu pisałam w jednym z wcześniejszych wpisów >KLIK< Pani Ania długo dawała się prosić

Codzienna kuchnia niecodzienna