pieczarki w sosie - 5527 przepisów (strona:271/369)

SEROWY GARNEK Z PULPETAMI Z INDYKA 199

składników tylko te, które zazwyczaj mamy pod ręką: makaron, mielone mięso, śmietanę, serek topiony. Lubię takie szybkie, jednogarnkowe dania 😊, które można dowolnie modyfikować zmieniając lub dodając składniki np. por, pieczarki czy paprykę. Składniki: 500 g mielonego mięsa (u mnie udziec z indyka) 1 marchewka 1 cebula 1-2 ząbki czosnku serek topiony 100 g o dowolnym smaku 1 czubata łyżka(...)około 30 minut. Następnie pulpety wyjmujemy. Odlewamy szklankę bulionu, dodajemy serek topiony pokrojony na kawałki i gotujemy całość do momentu, aż serek nam się rozpuści i nie będzie w sosie grudek. Na koniec dodajemy do sosu 2-3 łyżki śmietany (wcześniej zahartowanej). Pulpety i pokrojoną marchewkę wrzucamy do sosu, chwilę podgrzewamy całość, a następnie mieszamy z ugotowanym wcześniej makaronem. Uwieńczeniem

Walijskie Pichcenie
Gjuwecz z mięsem wołowym, czyli gulasz inaczej 206

używając głębokiej patelni. Oskrobać marchew, korzeń pietruszki, pokroić w cienkie plasterki. Cukinie i bakłażana umyć, pokroić w drobną kostkę. Cebulkę i czosnek obrać i pokroić drobno. Pieczarki umyć i pokroić w grube plasterki. Świeże pomidorki naciąć u góry na krzyż i sparzyć wrzącą wodą. Po chwili zdjąć skórkę, pomidory pokroić na mniejsze kawałki. W głębokiej patelni rozgrzać olej i wrzucić(...)solą , Gotować na małym ogniu, aż mięso będzie miękkie. Jak płyn wyparuje, podlać wodą. Można zagęścić mąką ziemniaczaną rozmieszaną w małej ilości wody i powoli dodanej do gotującego się sosu. Podawać z ryżem, kaszą lub ziemniakami. Smacznego

Kuchnia Pokoleń
Faszerowany udziec z indyka 193

papryka słodka, pieprz)  i posiekanymi 3 ząbkami czosnku. Zalewamy olejem i mieszamy , przykrywamy folią i odstawiamy na 2-3 godziny do lodówki. Odcięte 200g mięsa mielimy. Paprykę i pieczarki kroimy w kostkę, podsmażamy na oleju lub maśle, a gdy zmiękną dodajemy do mięsa. Mieszamy razem, dodając natkę, jajko i bułkę tartą. Doprawiamy do smaku, Vegetą, pieprzem i ziołami prowansalskimi(...)termoobiegu możemy wykorzystać ją podczas pieczenia przez ostatnie 30 minut, trzeba tylko uważać, żeby indyk z wierzchu się nie spalił. Ja swojego indyka podałam z ryżem i marchewką oraz sosem chrzanowym, ale myślę, że spokojnie możemy go też podać z ziemniaczkami lub kaszą, zależy co kto lubi :) SMACZNEGO

Czerwona Porzeczka
Koszyczki z ciasta francuskiego z pieczarkami, papryką i kurczakiem 286

pieczarek 1 czerwona papryka 1 żółta papryka 1 cebula bulion warzywny 1 jajko 1 łyżka bułki tartej sól pieprz płatki chilli olej Kujawski ser żółty natka pietruszki Pieczarki obieramy, cebulę drobno kroimy i przesmażamy na oleju Kujawskim. Dodajemy drobno pokrojone papryki i filet z kurczaka. Podczas smażenia wlewamy bulion warzywny i wszystko doprawiamy solą, pieprzem, płatkami chilli. Na koniec dodajemy(...)niego kratkę. Zapiekamy przez kolejne 10 minut na złoto. Smacznego! Wierzch posypać tartym żółtym serem i zapiekać przez kolejne 10 minut na złoto. Podawać dowolnie z dodatkiem np.  sosu beszamelowego (klik).  Smacznego

Salonik smaków
25 przekąsek i 4 sosy na zimno, na andrzejki 336

Pulpeciki w zalewie octowej -  Kliknij po przepis.  8. Ekspresowe bułeczki z ciasta francuskiego -  Kliknij po przepis.  9. Jajka faszerowane -  Kliknij po przepis.  10. Pieczarki w cieście naleśnikowym -  Kliknij po przepis.  11. Rolada szpinakowo marchwiowa -  Kliknij po przepis.  12. Pizza inaczej -  Kliknij po przepis.  13. Rogaliki z ciasta francuskiego(...)Frykasy -  Kliknij po przepis.  24. Rolada szpinakowa z wędzonym łososiem -  Kliknij po przepis. 25. Ryba w zalewie octowej -  Kliknij po przepis.  26. Sos tatarski -  Kliknij po przepis.  27. Sos koperkowy -  Kliknij po przepis.  28. Ostry sos -  Kliknij po przepis. 29. Sos majonezowo czosnkowy -  Kliknij po przepis. Jeszcze

W kuchni u Moniki
Moje gołąbki z sosem pomidorowym. 158

zeszklić, dodać do niej czosnek przeciśnięty przez praskę, chwile podsmażyć i dodać do farszu ryżowego. Mięso mielone poddusić do miękkości, mielonkę również drobno pokroić i wszystko dodać do farszu. Pieczarki obrać, pokroić w kostkę i smażyć na łyżce masła do momentu odparowania całej wody. Dodać również do całości. Wszystko dokładnie wymieszać, doprawić do smaku.  Farsz układać(...)nagrzanego do 200C i piec około godziny. Pod koniec temperaturę można trochę zmniejszyć, jeśli gołąbki za bardzo nam się rumienia to możemy je przykryć folia aluminiowa. Podawać z sosem pomidorowym lub pieczarkowym

Radość kipiąca uśmiechem.
ETLI PIDE, CZYLI TURECKA PIZZA 182

Etli Pide jest turecką pizzą, która wygląda, jak łódka wypełniona mięsnym farszem. Rodzaj nadzienia jest sprawą indywidualną i w zasadzie może znaleźć się w nim to

Przepisy Aleksandry
Pierożki pieczone z mielonym mięsem i warzywami 169

jajko + 1 łyżeczka mleka    Cebulę i czosnek obieramy i kroimy w drobną kosteczkę. Kukurydzę odsączamy z zalewy z puszki. Paprykę myjemy a potem kroimy w drobną kosteczkę. Pieczarki opłukujemy pod wodą i kroimy w drobną kostkę.  Na patelni rozgrzewamy olej i na rozgrzany olej dajemy cebulę i czosnek, chwilę przesmażamy mieszając. Dodajemy mięso i smażymy razem przez(...)jajko z mlekiem i tą mieszanką smarujemy nasze pierogi.  Pierogi wstawiamy do piekarnika i pieczemy około 20-25 minut do zarumienia ciasta.  U mnie były podane z sosem czosnkowym .  Smacznego ! Pierożki pieczone z mielonym mięsem i warzywami

Kuchnia na wzgórzu
Pizza w domu i na wakacjach 185

Choć w tamtych czasach były tylko z pudrem lub dżemem i tak były najsmaczniejsze na świecie. Inną potrawą niezmiennie wakacyjną jest dla mnie zwykła zapiekanka z serem i pieczarkami oraz  pizza, choć ta raczej dopiero z czasów, gdy sama zostałam mamą. Na wyjazdach smakuje jednak inaczej niż ta robiona w domu. Czasem gorzej, kiedy bywamy w miejscach nieznanych(...)Oznacza to, że gotowe, wyrośnięte ciasto rozciągam na naoliwionej blaszce dowolnego kształtu i przykrywam na krótkie wyrośnięcie.  Następnie palcem robię małe wgłębienia co kilka centymetrów Rozprowadzam na ciście sos. To różne wersje sosu pomidorowego, może być pasta pomidorowa doprawiona łyżką oliwy, garścią posiekanych ziół jak bazylia i oregano, ewentualnie roztarty  ząbek czosnku,  sól i pieprz. Skrapiam

I tu będę miała takie te
Dzień dobry, zastałem wołowinę? Czyli przepis na wołowinę po burgundzku 178

jakiej temperaturze i jak długo trzymać gulasz w piekarniku (nie na gazie). W tradycyjnym przepisie Julii Child czy też innych kucharzy do gulaszu podaje się duszone pieczarki i np. boczek. Myślę, że przy wołowinie jest to akurat zbyteczne gdyż dzięki długiemu marynowaniu mięsa jak i walorom smakowym zamkniętych w czerwonym winie potrawa z kilku składników nabiera innego wymiaru(...)wyrazistym aromacie za kilkanaście złotych. Potrzebujemy także: 2 marchewki, 2 średnie cebule, 2 ząbki czosnku, seler (zieloną część), pół kostki masła, świeża gałązka rozmarynu, łyżka koncentratu pomidorowego, 2 łyżki sosu  worchestershire, 2 czubate łyżki mąki. Najpierw podgrzewamy wino aż się zagotuje, odstawiamy do ostygnięcia i delikatnie ciepłym płynem zalewamy pokrojoną w grubą kostkę wołowinę (ok. 4 cm grubości). Odstawiamy

Right Behind The Kitchen
Kotlety mielone z pieczarkami. 219

pieczarek 1 czerstwa bułka przyprawa do mięsa mielonego majeranek pieprz sól 3 gałązki zielonej natki piertuszki 4 ząbki czosnku 6-8 dkg bułki tartej olej do smażenia Sposób wykonania : Pieczarki oczyścić, opłukać, przekroić na połówki i ugotować. Ugotowane odcedzić, przestudzić, drobno posiekać lub zemleć przez maszynkę razem z mięsem. Cebulę obrać, drobno poszatkować lub także zemleć przez maszynkę. Bułkę namoczyć(...)obtoczyć w bułce tartej i smażyć na rozgrzanym wcześniej tłuszczu. Smażymy na złoty kolor z obu stron. Zaraz po usmażeniu podajemy na stół, aby nie ostygły. Możemy je polać sosem pieczarkowym. Są pyszne ! Dzisiaj zrobiłem je na obiad

Przepisy i porady kulinarne
Wegetariańskie kotlety z twarogiem 194

Kresowe kotlety ziemniaczane z twarogiem są super zamiennikiem dla mięsa na naszym talerzu. Są bardzo szybkie w przygotowaniu, pyszne i mega sycące.  Nadzienie oczywiście można zmienić na pieczarki, suszone pomidory, mięso czy szynkę z żółtym serem. Ogranicza was tylko wyobraźnia. Zachęcam do wypróbowania przepisu i podzielenia się z bliskimi. Składniki na 4-6 porcji: 800 g ziemniaków 1 jajko(...)kleiste ciasto. Formujemy placuszki, nakładamy farsz i przykrywamy drugim plackiem.Tak uformowane kotlety smażymy na gorącym oleju. Na koniec odsączamy nadmiar tłuszczu ręcznikiem papierowym i gotowe! Możemy z podać z sosem np. koperkowym. Smacznego

Dominacja smaku
CANNELLONI Z FARSZEM MIĘSNYM Z PRZEWAGĄ PAPRYKI I PIECZAREK POD BESZAMELEM 183

gram Metoda: 1.  FARSZ: Cebulę obrać i pokroić w kostkę. Podsmażyć na oleju z masłem.  Paprykę i pieczarki obrać. Paprykę pokroić w drobną kostkę, a pieczarki w drobniutkie paseczki lub też kosteczkę ( ważne by były drobne, aby zmieściły się do rurek ). Dodać do cebuli i wymieszać. 2.  Dusić pod przykryciem ok. 15 min., aż papryka zmięknie. Dodać(...)energicznie mieszając, aż dobrze się rozpuści. Powoli wlewać mleko i mieszać. Doprawić solą, pieprzem.Ser zetrzeć na tarce o drobnych oczkach i dodać do beszamelu. Mieszać aż się rozpuści a sos zgęstnieje.  Gotowym beszamelem polać makaron. Wstawić do nagrzanego piekarnika do 180 stopni

Kuchnia Paulettes
Pizza calzone z pieczarkami i tuńczykiem. 188

mikserem z hakami. Odstawić na godzinę do wyrośnięcia. Kiedy ciasto rośnie, przygotować farsz. Cebulę pokroić w pióra i podsmażyć na niewielkiej ilości masła lub margaryny. Dodać pokrojone w plastry pieczarki, oraz drobno pokrojony czosnek. Doprawić solą i pieprzem. Smażyć 10-15 minut co jakiś czas mieszając. Wyłączyć gaz i dodać pokrojone na cztery części oliwki. Wszystko razem wymieszać. Wyrośnięte ciasto(...)góry. Gotowe pizze wyłożyć na blaszkę do pieczenia wysmarowaną olejem. Wierzch pierogów tez lekko posmarować olejem. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 230 stopni i piec 20 minut. Podałam z sosem czosnkowym

Agusiowe smakołyki
Produkty wegańskie Primavika - recenzja 162

daniach gotowych kończąc. Oferta firmy jest naprawdę bogata. Samych past i pasztetów kanapkowych jest kilkanaście rodzajów - z ciecierzycą, z soczewicą, z kaszą jaglaną, warzywne, meksykańskie, z dodatkami np. bazylią, pieczarkami, ogórkiem czy koperkiem - do wyboru do koloru. Dodatkowo są różne rodzaje hummusów np. z suszonych pomidorów, paprykowy czy tradycyjny. Pasztety Primaviki znaliśmy już dużo wcześniej i niejednokrotnie je kupowaliśmy (zazwyczaj(...)minut Czekoladki pistacjowe Na koniec zostawiliśmy gotowce - czyli dania główne , które wystarczy odgrzać i obiad można podawać na stół. Znajdziemy tam proste dania typu ciecierzyca, fasolka czy soja w sosie pomidorowym. Ale są też takie frykasy jak strogonow, bitki, steki, pulpety czy sznycel - co kto lubi. Jest to bardzo wygodne, kiedy nie mamy czasu na gotowanie, albo po prostu mamy

Bananowe Pole