pieczarki w sosie - 5527 przepisów (strona:272/369)

GRZANKI NIESPODZIANKI 148

Cebulę obieramy i drobno kroimy. Wrzucamy na rozgrzany olej i smażymy do zeszklenia. Pieczarki obieramy i kroimy w kostkę. Wrzucamy do cebuli. Przyprawiamy pieprzem, solą oraz ziołami prowansalskimi. Gdy pieczarki się pomażą dodajemy wydrążony miąższ z bułek. Mieszamy i smażymy jeszcze jakieś 3-5 min. Na końcu dodajemy kukurydzę i posiekaną natkę pietruszki. Mieszamy i zestawiamy z ognia. Studzimy(...)stopni na 10 minut. Po tym czasie, na każdej bułce układamy plasterek sera, posypujemy ziołami i wkładamy do piekarnika jeszcze na 5 minut. Podajemy z ketchupem, majonezem lub ulubionym sosem

Kuchnia MagdaLeny
Świąteczne przepisy – potrawy na Wigilię i święta Bożego Narodzenia 2136

mocno jałowcowa, pieczona Barszcz wigilijny na domowym zakwasie z buraków Zakwas ze świeżych buraków – na czerwony barszcz i do picia Czysty, aromatyczny barszcz czerwony Postne półkruche paszteciki z kapustą, pieczarkami i suszonymi grzybami Wigilijne uszka z kapustą i grzybami Szynka pieczona w rękawie – szynka 2w1 Elegancki i szybki pasztet z kurzych wątróbek – bez pieczenia Leśny pasztet wegański – z czerwonej soczewicy(...)ulubione Śledzie ‘po włosku’ –śródziemnomorska bomba smaku Śledzie piernikowe w musztardzie, whisky i wiśniówce Śledź w śmietanie – sałatka śledziowa Śledzie po szwedzku – inlagd sill Sałatka z paluszków krabowych w sosie Marie Rose Domowy likier Irish Cream – domowy Baileys Rum piernikowy. Kremowy likier na rumie piernikowym Wódka żurawinowa. Żurawinowo-pomarańczowa z wanilią Wigilijny kompot z suszu w wersji ‘modern’ Ciastka cytrynowe

Karo in the Kitchen
ROLADKI Z KURCZAKA FASZEROWANE SUSZONYMI POMIDORAMI I PIECZARKAMI 123

pieprz biały olej ********************************************** Piersi kurze płuczemy,osuszamy i rozbijamy na płaty.Pieczarki płuczemy ,oczyszczaniu i osuszamy,kroimy w kosteczkę.Cebulę obieramy i siekany drobno.Cebulę szklimy , dodajemy do niej pieczarki i smażymy do miękkości ,przyprawiamy solą i pieprzem , wstydzimy farsz.Dodajemy pomidory suszone .Kurczaka lekko solimy ,pieprzymy , posypujemy ziołami - bazylią i oregano , nakładamy farsz i zwijany mięso w roladkę.Rolady obsypujemy(...)panierujemy w jajku i bułce tartej i smazymy na zloty kolor.Roladki możemy też upiec w rękawie do pieczenia!.Gotowa potrawę podajemy z ziemniakami lub ryżem z sosami lub bez jeśli danie ma być dietetyczne.Smacznego!. SAŁATKA Z KAPUSTY : ************************** 1 mała biała kapusta poszatkowanej drobno 1 duża marchewką startą na tarce o dużych otworach posiekana natka pietruszki 1 kubek jogurtu naturalnego

Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielki
Pasta kanapkowa z pieczarek i sera żółtego. 198

Pasta pieczarkowa z serem żółtym to bardzo smaczne smarowidło do pieczywa lub farsz do zapiekanek, jajek, czy babeczek. Jej wygląd co prawda nie powala na kolana

Kuchnia z widokiem na ogród
Filet z kurczaka w zakręconych szaszłykach 287

małych pieczarek olej ulubione przyprawy Przygotowanie: Filet należy rozbić tak, by był maksymalnie ‚prostokątny’, wtedy wygodniej będzie zwinąć roladkę. Pieczarki kroimy w cieniutkie plastry i podduszamy na patelni. Rozkładamy pieczarki na całej powierzchni fileta, następnie kładziemy ser żółty i wędlinę . Zwijamy całość w roladkę . Należy ją przekroić na pół i każdą część rozkroić delikatnie na 3 plastry. Najtrudniej będzie poradzić(...)roladki wyjdą 2 szaszłyki po 3 plastry Szaszłyk smażymy chwilę na patelni z jednej i drugiej strony… i gotowe Można również upiec szaszłyki w piekarniku. Fajnie smakuje z sosem pieczarkowym Smacznego! http://www.zadrzwiamikuchni.pl/2013/02/filet-z-kurczaka-w-zakreconych-szaszlykach/ Post Filet z kurczaka w zakręconych szaszłykach pojawił się poraz pierwszy w Za drzwiami kuchni

Za drzwiami kuchni
Ostry Burger 98

aromatyczne i zapach z grilla będzie przyjemniejszy :) Składniki na burgery: 1 kg mięsa mielonego z indyka 2 jajka 3 łyżki bułki tartej 1 cebula biała - drobno posiekana 250 g pieczarek - bardzo drobno posiekane 6 ząbków czosnku - przeciśnięte przez praskę natka pietruszki - drobno posiekana pęczek koperku - drobno posiekany 1 świeża papryczka chilli - bardzo drobno posiekana 50 g kiełków brokułu(...)odstawiamy do lodówki na 2 godziny, żeby przeżarły się wszystkie składniki. Następnie formujemy kulki i uklepujemy na płaskie kotleciki. Mięsko lekko smarujemy oliwą i wrzucamy na ruszt grilla.  Sos do burgerów: 400 ml jogurtu naturalnego 2 łyżki majonezu 2 łyżki musztardy sarepskiej  1 łyżka czerwonego octu winnego 10 listków bazylii 3 ząbki czosnku świeżo zmielony pieprz Wszystkie składniki

ClauditteMissCooking
PIZZA Z PALUSZKAMI SEROWYMI 171

zgodnie stwierdziła, że jest dużo lepsza niż ta w restauracji:)) Wy możecie zrobić swoją ulubioną kompozycję smakową, np. mięsną z kurczakiem lub wołowiną, szynką lub bekonem albo wegetariańską, z pieczarkami, szpinakiem, papryką, brokułami lub czystą serową.  Nie przerażajcie się tylko paluszkami, robi się je ekspresowo, wałkując długi pasek ciasta, następnie nadziewając go serem, sklejając wzdłuż i krojąc na małe(...)skleić również na obu końcach, aby jak najmniej sera wypłynęło. Moje były otwarte i troszkę sera się ulotniło:) Również ważną rzeczą jest to, aby zrobić pizzę na naprawdę dobrym sosie pomidorowym, dlatego podam Wam dziś przepis na mój popisowy sos, który jest tak pyszny, że zawsze wyjadam go łyżką w ilościach hurtowych z rondla nim trafi na pizzę

Słodko-Słony Świat Ilony
Polędwiczki w sosie borowikowym 191

Obiecałam Wam przepis z Karczmy Stara Wozownia . O tym urokliwym lokalu pisałam w jednym z wcześniejszych wpisów >KLIK< Pani Ania długo dawała się prosić

Codzienna kuchnia niecodzienna
Kurczak z cytryną i pieczarkami 166

imbir blenderujemy. Dodajemy przyprawę, nacieramy kurczaka. Odstawiamy do lodówki na minimum 3 godziny. Po tym czasie wyjmujemy i czekamy aby osiągnął temp. pokojową. Naczynie żaroodporne smarujemy masłem, wykładamy pokrojone pieczarki, na to kurczaka z cała zalewą. Pieczemy około 45 minut w temp 200 stopni C. Zapiekane ziemniaczki: Naczynie żaroodporne wysmaruj masłem i oliwą z oliwek, ziemniaczki pokrój na ćwiartki, ułóż(...)ogórki konserwowe - 1/3 cebuli cukrowej drobno posiekanej i sparzonej wrzątkiem - 100 ml jogurtu greckiego - 100 ml śmietany Wszystkie składniki miksujemy w blenderze (ale robimy to chwilkę , aby w sosie były wyczuwalne kawałeczki grzybów i ogórków, nie może się Wam zrobić papka! ;-)) ) Smacznego

SMYKWKUCHNI
Pennne Z Sosem Warzywnym 147

pokrojone w cienkie plasterki pieczarki. Solę je i pieprzę i przesmażam z 10 minut. 2. Resztę warzyw oprócz brokuła i mieszanki meksykańskiej, kroję w kostkę i dodaję do pieczarek. Brokuł obgotowuje w osolonej wodzie przez 2 minutki i dodaje od razu do warzyw. Kiedy widzę że zaczyna robić się sucho na patelni podlewam całość wodą, troszkę solę, pieprzę, dodaję(...)jeśli macie zaufanie do swoich kuchenek i patelni to nie musicie co chwilkę sprawdzać czy aby się nie przypala, ja nie mam i dlatego często zaglądam pod pokrywkę ;) Gotowy sos wykładamy na jeszcze ciepły makaron. Smacznego !!! Ps.  Warzywa Bonduelle uprawiane są w najlepszych strefach klimatycznych dla danych warzyw, dlatego Kukurydza pochodzi z ciepłych Węgier, a groszek z Polskich Kujaw

Gotowanie...to proste !
Papryki faszerowane mięsem mielonym z warzywami 140

Faszerowane warzywa (i pieczarki) to coś, co mogłabym jeść bardzo często! Nie wiedząc czemu, mam do nich słabość. Na moim blogu znajdziecie warzywa faszerowane aromatycznym risotto jak i pieczarki faszerowane kaszą jaglaną . Oba przepisy, wraz z dzisiejszym, koniecznie musicie wypróbować! Świetnie sprawdzają się podczas rodzinnych obiadów Składniki na 4-5 porcji: – 700g marchewki z groszkiem i kukurydzą (wraz(...)opcjonalnie) – 2 ząbki czosnku – oliwa – przyprawy: oregano, papryka słodka i ostra, kurkuma – sól, pieprz *opcjonalnie: żółty ser do posypania Dodatkowo: – rukola – parmezan – sos winegret – ryż/kasza Piekarnik nagrzewamy do 190 stopni. Paprykom odcinamy czapeczki, wydrążamy je z ziarenek i delikatnie natłuszczamy oliwą. Cebule kroimy w kostkę i podsmażamy wraz z przeciśniętym przez

Be Fit Be Strong
hot dog ? 182

Gorąca parówka w bułce z sosem, to hot dog, a jak nazwać parówkę w cieście, z serem, upieczoną w piekarniku? Nie wiem jak nazwać, ale potrafię taką przekąskę przygotować :) Wyrabiamy zwykłe ciasto z mąki, wody, jajka i soli. Obieramy parówki, kroimy ser i zieleninę. Wałkujemy ciasto, kroimy na kawałki i układamy ser, zieleninę i parówki. Zawijamy i układamy łączeniem(...)blaszce. Smarujemy rozbitym jajkiem i posypujemy... Wkładamy do piekarnika na 20 minut / 200 st. C Przy okazji możemy zrobić również wersję bez kiełbasy, z serem żółtym, fetą, pieczarką.... Wszystko zniknęło bardzo szybko ! Przekąska była hitem dnia, polecam

chleba naszego
wspaniałe kotlety z kaszy jaglanej z jajkami 134

ugotowanych na twardo. Są wspaniałe jako dodatek do obiadu, i są też zdrową alternatywą kotletów mielonych czy tym podobnych. Bardzo Wam je polecam, są wspaniałe same, jak również w sosem. Można je jeść na ciepło i na zimno, można odgrzewać. Przygotowuje się je łatwo i przyjemnie :-)  Przepis jest bardzo wydajny, wychodzi około 15 sporych kotlecików. Także dwa dni gotowania(...)pietruszki -pieprz -wegeta -1 łyżeczka słodkiej papryki -2 szczypty ziół prowansalskich -4 łyżki mąki pszennej -6 łyżek bułki tartej -3 małe cebulki lub 1 duża -trochę grzybów lub pieczarek  -1 jajko (surowe) -łyżka masła -2 duże ząbki czosnku  dodatkowo olej i bułka tarta do obtaczania kotlecików. Przygotowanie kotletów rozpoczynamy od ugotowania kaszy jaglanej. Ja kupuję kaszę w woreczkach

moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po kroku
pot pie pod ciastem francuskim 195

pajami robiłam do tej pory z wykorzystaniem ziemniaków, jako warstwy wierzchniej. Tym razem użyłam ciasta francuskiego i była to bardzo fajna odmiana. Zwłaszcza, że chrupiąca skorupka pomaga zgarniać pyszny sos. Taki paj można też przygotować z wyprzedzeniem - ostudzoną potrawkę przykryć surowym ciastem i po prostu zamrozić szczelnie owinięte folią. Potem zamrożone wstawić do piekarnika. Wygodne jest też przygotowanie oddzielnych porcji(...)frankfurterkami , - z kapustą i białą kiełbasą w czerwonym winie , - z kapusty włoskiej i boczku ; potrawka drobiowa zapiekana pod ciastem francuskim 250 g mięsa drobiowego (indyk, kurczak), 250 g pieczarek, 500 g rozdrobnionego szpinaku, 1 por, otarta skórka z 0,5 cytryny, 1 łyżeczka suszonego tymianku, 1/3 szkl. białego wermutu, 1 szkl. bulionu drobiowego, 1/3 szkl. śmietanki, 4 łyżki oleju

Eksperyment sobotni
Gołąbki z kaszą jęczmienną i grzybami 179

pszennej Sól Świeżo zmielony pieprz Wykonanie: Grzyby zalewamy szklanką  wody, moczymy przez minimum 4 godziny. Cebulę i pieczarki kroimy w kostkę. Na rozgrzanym oleju podsmażamy cebulę, a następnie pieczarki.  Namoczone grzyby odcedzamy zachowując wodę. Kroimy je drobno i dodajemy do przesmażonej cebuli. Przyprawiamy solą i pieprzem. Wszystko smażymy przez 10 minut. Dodajemy suchą kaszę i dokładnie mieszamy(...)układamy w naczyniu żaroodpornym.  Gotowe gołąbki zalewamy wodą  z moczonych grzybów i bulionem. Naczynie przykrywamy i pieczemy gołąbki w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 60 minut. Sos powstały w trakcie pieczenia odlewamy do garnuszka. W kubku mieszamy śmietanę i mąkę z odrobiną zimnej wody, przelewamy do sosu i doprowadzamy do zagotowania, cały czas mieszając

Kulinarne przygody Gatity
Roladki schabowe z pieczarkami 137

Schab to nie jest nudne mięso, zaręczam. Chociaż niektórym kojarzy się wyłącznie z tradycyjnym kotletem schabowym, przesuszoną pieczenią, czy sosem bez smaku. Uwierzcie, że nie potrzeba wiele, by odczarować ten rodzaj mięsa. Jeśli nie macie pomysłu na schabowy obiad- zapraszam do lektury. Roladki, o których będzie dzisiaj mowa, mogą być główną częścią pysznego, ciepłego posiłku lub zimną przekąską na przyjęciu(...)ciasta francuskiego, najlepiej mrożonego, jest ono zwykle grubsze, łatwiej będzie nam zwinąć roladki, a dodatkowo powinno zawierać mniej "chemii" ok. 500 g schabu bez kości dużą cebulę 500 g pieczarek jedno całe jajko jedno żółtko ulubione przyprawy do marynaty ja użyłam: 2 łyżeczek soli, dwóch łyżeczek majeranku, łyżeczkę papryki słodkiej i łyżeczkę ostrej soli i tymianku do grzybów szklanki oleju

Pichceniomania
Bataty faszerowane 342

kawałków suszonych pomidorów z oliwy lub oleju 2 duże garści rukoli lub świeżego szpinaku 4-6 plastrów szynki parmeńskiej (można pominąć w wersji wege lub zamienić na starte pieczarki) płatki chili (jeśli lubimy) 1 mały kubeczek jogurtu naturalnego 1 ząbek czosnku duża garść liści kolendry sól morska, świeżo mielony pieprz listonic_type='fooddrink';listonic_theme='addToShoppingList7';listonic_content=''; document.write(" "); Bataty(...)czasie przygotowujemy farsz. Ser rozkruszamy. Dodajemy do niego drobno pokrojone pomidory suszone, porwaną na małe części szynkę parmeńską oraz posiekaną rukolę (lub szpinak). Przygotowujemy sos: jogurt blendujemy z wyciśniętym ząbkiem czosnku oraz liśćmi kolendry. Przyprawiamy szczyptą soli i pieprzu. Gdy bataty się upieką wydrążamy łyżką miąższ ze środka (zostawiając trochę na brzegach). Rozgniatamy go lekko widelcem. Dodajemy miąższ do farszu

Poezja smaku
Wegetariański placek po węgiersku. 154

papryka Placki ziemniaczane przygotowujemy jak klasyczne. Czyli ścieramy ziemniaki i cebulę na tarce lub maszynowo. Dodajemy przyprawy, jajko i bułkę tartą, a na sam koniec wcześniej przesmażone z pieprzem pieczarki pokrojone w drobną kostkę. Smażymy placki i podajemy z gulaszem. Placki smażcie jak Wam wygodnie, wcale nie musi to być jeden duży składany na połowę. Osobiście preferujemy pieczenie(...)czerwonej 3 gałązki selera naciowego 1 duża cebula 2-3 łyżki kukurydzy konserwowej 1 passata  ok. 250 ml oliwa z oliwek pieprz, ostra papryka, słodka papryka, oregano, bazylia, sos sojowy, sos chili Składniki kroimy w grubszą kostkę, soczewicę opłukujemy z zalewy pod bieżącą wodą. Następnie na głębokiej patelni rozgrzewamy nieco oliwy z oliwek, wrzucamy pokrojone warzywa i przesmażamy

vegetanie
Karkówka pieczona w kapuście kiszonej z pieczarkami. 2739

łyżkę oleju dodaję poszatkowaną cebulę i pokrojone w plasterki pieczarki, całość smażę aż z pieczarek odparuje woda. Kapustę kiszona kroję drobno,odciskam z soku i przekładam do cebuli i pieczarek, doprawiam roztartym majerankiem, kminkiem mielonym i papryką. Dodaję łyżkę przecieru pomidorowego, podlewam około pół szklanki wody i chwilkę jeszcze duszę do połączenia składników. Naczynie do zapiekania smaruję delikatnie olejem(...)kapustą. Naczynie przykrywam i wkładam do lekko nagrzanego piekarnika. Piekę w temperaturze 170-180 stopni  z termoobiegiem około 2 godziny. W między czasie kilka razy polewam mięso wytworzonym sosem z kapusty, jeśli go braknie to dolewam po trochu gorącej wody. Kiedy mięso jest miękkie, kroję go na plastry w/g nacięć. Doskonale pasuje podane z ziemniakami purre. Smacznego

Kuchnia z widokiem na ogród
Makaron w sosie śmietanowo-pomidorowym 272

przykryciem około 5 minut. Dodać mięso mielone, wymieszać. Marchewkę ostrugać i zetrzeć na tarce. Paprykę umyć, wyjąć nasiona, pokroić w małą kostkę. Pieczarki opłukać i poszatkować. Marchewkę, paprykę i pieczarki dodać do pozostałych składników, wymieszać i smażyć krótko.  Do osobnego garnka wlać śmietanę, pomidory z puszki, przecisnąć przez praskę czosnek i dodać koncentrat pomidorowy. Przyprawić solą, pieprzem, oregano, bazylią(...)dodać do niej nieco oleju i osolić. Gotować makaron krócej niż podaje się na opakowaniu. Gotowy makaron przecedzić przez sitko i dodać do mięsa i pozostałych składników. Zalać wszystko sosem i wymieszać. Można dodać rozdrobnioną kulkę mozzarelli (ale nie trzeba) i delikatnie wymieszać. W razie potrzeby doprawić

Passions hobbies life
Podsumowanie 2016 roku - Odkrycie nowych smaków 137

być. Obiadowe pyszności Jednym z najsmaczniejszych dań odkrytych w mionym roku są polędwiczki wieprzowe z suszonymi pomidorami i mascarpone. Kruche fantastyczne mięso nie jest jedynym atutem tego dania, zdecydowanie sos wygrywa na talerzu. Przepis jest tutaj. Warzywne odkrycie minionego roku - Dynia makaronowa W przeciągu całego roku staramy się cały czas próbować nowych warzyw, owoców, przypraw. W tym roku urzekła(...)Przepis znajdziecie tutaj.  Najfajniesze babeczki Dzieci jednogłośnie i bezapelacyjnie za najfajniesze babeczki minionego roku uznały babeczki sowy :) Polecamy!  Tortowo i wytrwanie czyli tort ziemniaczany z boczkiem i pieczarkami. Pychota i cudowny dodatek do obiadu, czy kolacji. U nas sprawdzał się też na zimno w czasie pikników, czy podczas grilla. Przepis znajdziecie tutaj. Świeta, święta i po świętach

Kolizje Smaków
Jak gotować makaron? 176

Makaron dodajemy praktycznie do większości dan przez nas spożywanych, zupa z makaronem nadaje jej głębi i staje się bardziej sycąca. Coraz częściej na polskich stołach znajdują

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Kalafior faszerowany mięsem mielonym 1416

wody przestudzić. Na patelni rozgrzać masło i delikatnie zrumienić cebulkę drobno pokrojoną. Dodać pieczarki drobno pokrojone, doprawić solą i pieprzem. Wszystko razem usmażyć. Do mięsa dodać jajko, usmażone pieczarki, doprawić solą, pieprzem i papryką. Wszystko dokładnie wymieszać. Kalafiora obrócić kwiatami do dołu, ściąć łodygę i nakładać mięso pomiędzy łodyżki. Nafaszerowanego kalafiora włożyć do naczynia żaroodpornego i nasmarować go majonezem. Posypać(...)przykrycia piec aż się przyrumieni. Po wyjęciu posypać natką pietruszki. Podawać na ciepło krojąc w plastry. kalafior faszerowany mięsem mielonym Polecam kalafior zapiekany z pomidorami kalafior zapiekany w sosie serowym kalafior zapiekany w sosie curry kalafior z jajkami

O kuchni z uczuciem
Zakręcone pizzerki w trzech smakach + szklanka soku. Niebiańsko pyszne śniadanie na słodko lub słono - do wyboru! 126

Plastry układamy w blaszce wyłożonej papierem i pieczemy porcjami w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 20-30 minut, aż się zrumienią. Warto zacząć od tych słodkich by aromatu pieczarek potem nie nabrały ;) Pyszności gotowe. Jeśli ktoś rano wstaje może je przygotować na świeżo, ale i dla śpiochów się nadadzą. Wystarczy zrobić je dzień wcześniej, a rano tylko podgrzać(...)nich będzie pyszne. Smakują tak samo dobrze na zimno jak i na ciepło, na słodko jak i na słono. To już zależy od upodobań. Szklanka soku 100% oraz domowy sos czosnkowy dopełnią wartość i smak takiego śniadania. Polecam Przepis na to fantastyczne ciasto, z którego można czynić cuda odkryła moja Teściowa na stronie Wielkie Żarcie , gdzie zapraszam po oryginał troszkę

Kuchnia po mojemu
939. Bo czasami się wysilę & Kilka pomysłów na... 149

Pierogi kakaowe z twarogiem i wiśniami; jogurtem naturalnym i sosem wiśniowym Czadami nawet wysilę się i nawet pierogi z rana ulepie. I weź im potem dobre zdjęcie zrób zadanie prawie awykonalne. :P Lubię taką wiosnę jak wczoraj, dzisiaj trochę się chmurzy, ale po cichu modlę się, że jednak nie będzie padać :P I jak obiecałam tak przedstawiam wam kilka kolejnych(...)musztardą, cebulą, brokułem i serem żółtym  szpinakowa rolada z serkiem i wędzonym łososiem A co zabrać ze sobą do szkoły?  Kasza jaglana z masłem orzechowym, brokułem i pieczarkami Kuskus z brokułem, suszonymi pomidorami i ziarnami(potem) Gofry z jajkiem, miodem i pieprzem I coś słodkiego na koniec..   Muffinki jako prezent/ Jak najbardziej, ze snikersami, kruszonką

More food, love and dreams
Penne z kurczakiem w sosie borowikowym 285

słyszałem. No więc musiałem jakoś wykorzystać cudownie aromatyczne i smaczne suszone borowiki. Borowiki spokojnie można zastąpić innymi, mniej szlachetnymi grzybami leśnymi, z tym, że nie polecam do tego dania pieczarek, które nie dadzą tego samego aromatu, co grzyby leśne. Do przygotowania dania użyłem: 500 gram piersi z kurczaka, 350 gram pełnoziarnistego makaronu penne, 200 gram suszonych borowików, 1 średniej cebuli(...)rozmarynu, szczypty gałki muszkatołowej, pęczka świeżego oregano, białego pieprzu, soli. Dzisiejsze danie jest nad wyraz proste w przygotowaniu, a jednocześnie uwodzi po prostu cudownym grzybowym aromatem i kremową konsystencją sosu. Ja dzisiaj, z uwagi na porę roku zmuszony byłem użyć grzybów suszonych, ale spokojnie można użyć też grzybów świeżych lub mrożonych. Pierwszym etapem przy użyciu grzybów suszonych było umieszczenie

Wyprawy kulinarne
Gołąbki z kaszą, mięsem i grzybami 167

Dodajemy pieczarki a kiedy pojawi się sosik dodajemy pokrojoną kapustę. Posypujemy wszystko niewielką ilością warzywka.    Smażymy do momentu odparowania wody.    Do wystudzonej kaszy dodajemy podsmażone pieczarki i mielone mięso.    Doprawiamy do smaku przyprawą barbecue i warzywkiem oraz dokładnie mieszamy.    Nakładamy farsz na liście i zwijamy tak, jak gołąbki.    Układamy(...)szklanki wody i wszystko przelewamy do naczynia.    Przykrywamy i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 st. C na 50 minut. Gotowe.    Doskonale smakują z sosem pomidorowym i surówką z kiszonych ogórków. Smacznego

Maminek kulinarny