pieczarki zetrzeć na tarce na drobnych oczkach. Jajko rozbełtać z mlekiem, wodą i przyprawami, dodać ser, pieczarki, proszek do pieczenia, mąkę i przyprawy i wszystko dokładnie wymieszać. Smażyć na mocno rozgrzanej, nieprzywierającej patelni posmarowanej (jednorazowo) ulubionym tłuszczem. Porcję ciasta wylewać na patelnię i od razu delikatnie rozprowadzać łyżką po całej powierzchni patelni. Smażyć na średnim ogniu z obu stron. Podawać
Smaki Armineciasto. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na ok. 1h. Wyrośnięte ciasto wyjąć na stolnicę i chwilę zagnieść. Ciasto rozciągamy rękoma na blasze lub wałkiem do pożądanej wielkości :) Smarujemy sosem, układamy ulubione dodatki, u mnie były to na jednej połowie pieczarki, następnie starty ser, szynka, kukurydza i ponownie ser i na wierzchu zioła prowansalskie. Tak przygotowaną pizzę wkładamy nagrzanego
Gotuj z Mąkąciasta ze szpinakiem być może trzeba będzie dodać trochę mleka lub wody, aby miało odpowiednią konsystencję. Natomiast do ciasta z sokiem z buraków dosypujemy trochę mąki Smażymy naleśniki na patelni bez użycia dodatkowego tłuszczu. Naleśniki mogą być wytrawne (np. z pieczarkami, ze szpinakiem, z szynką i żółtym serem) lub tradycyjne z twarożkiem. Można je również zwinąć, posmarowane twarożkiem
bistro mamaSkładniki ciasto: 160 g mąki (pół na pół pszenna i krupczatka Młynomag) 80 g masła 1 jajko duża szczypta soli nadzienie: 20 dkg pieczarek 1 większa cebula 3-4 plasterki szynki … Czytaj dalej Tarta z pieczarkami
czarrna od kuchniSkładniki ciasto: 25 dkg mąki 12 dkg margaryny 3 łyżki śmietany 12% 1 łyżeczka soli farsz: 2 filety z udka kurczaka 20 dkg pieczarek 1/2 puszki groszku 10-15 dkg sera … Czytaj dalej Tarta z kurczakiem
czarrna od kuchniCebulę obrać, pokroić w kosteczkę, przesmażyć na tłuszczu. Dodać opłukane , osączone i pokrojone na drobno pieczarki, razem poddusić, posypane wegetą. Szczypiorek umyć, osączyć, drobno pokroić. Połączyć wszystkie składniki farszu, doprawić do smaku solą i pieprzem, dokładnie wymieszać. Ciasto na naleśniki. Wszystkie składniki na ciasto przełożyć do miski, zmiksować. Smażyć cienkie naleśniki na rozgrzanym tłuszczu
Kuchnia DanusiOczywiście można użyć ulubionych dodatków, ale mi najlepiej smakuje z tuńczykiem z puszki, kukurydzą i papryką. Oprócz tego pieczarki i ser. Sos przeważnie wykonuję z passaty pomidorowej (kartonik) z oliwą i łyżeczką octu winnego i ziołami. Na razie umieszczam samo ciasto. Składniki: 2 szklanki mąki 20 gram drożdży łyżka cukru łyżeczka soli 3/4 szklanki wody (do szklanki) łyżka
Lubczyk i Waniliaszklanki śmietany 18% zagniatamy ręcznie lub mechanicznie ciasto. Ciasto schładzamy przez okres studzenia farszu w lodówce. Gotowe ciasto dzielimy na 1/2 i rozwałkowujemy i formujemy 2 koła, każde kroimy na 8 trójkątów. Farsz: 300 g kiszonej kapusty 200 g pieczarek lub grzybów suszonych 1 cebula 1 liść laurowy szczypta kminki i kilka ziaren ziela angielskiego (roztarte w moździerzu) sól
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięspryskać letnią wodą i posypać mąką żytnią. Piekarnik nastawić na 200 stopni. Do zimnego piekarnika włożyć formę z ciastem i piec około 1 godziny. 10 minut przed końcem pieczenia dopiekać chleb bez foremki. Studzić na metalowej kratce. Przepis z bloga Pieczarka mySia
Ala piecze i gotujepieprzem. Całość dokładnie wymieszać. Ciasto ułożyć na desce i kłaść łyżką na osolony wrzątek malutkie porcje ciasta. Gotować ok. 6min od momentu wypłynięcia. Odcedzić na durszlaku. Kapusta: 1/2 kg kiszonej kapusty, 100 g wędzonego boczku, cebula, 250 g pieczarek, sól, pieprz, 2 liście laurowe, 3 kulki ziela angielskiego. Kapustę opłukać, pokroić drobniutko i zalać wodą. Dodać liście laurowe
Z miłości do słodkościCiasto: • 250 g mąki pszennej • 150 ml ciepłej wody • 15 g świeżych drożdży lub 7 g suchych instant • 1 pełna łyżeczka soli • pół łyżeczki cukru • 1 łyżka oliwy z oliwek Sos pomidorowy: • puszka pomidorów • 1 łyżka oliwy z oliwek • oregano świeże lub suszone • ząbek czosnku • sól, pieprz, cukier Dodatki: kilka plastrów szynki parmeńskiej, ewentualnie innej szynki suszonej kilka pieczarek około(...)farelkę ;) ). Przygotować sos: pomidory wrzucić na głęboką patelnię razem z oliwą. Doprawić solą, pieprzem i ziołami oraz odrobiną cukru. Gotować na wolnym ogniu przez około 8-10 minut. Wyrośnięte ciasto podzielić na 2 części – uformować placki na pizzę (podsypać lekko mąką i delikatnie rozwałkować na grubość około 0,5 cm – nie więcej). Ułożyć na blasze wysmarowanej oliwą albo
Pociąg Do Kuchnioliwę oraz oregano. Wyrobić ciasto i uformować w kulę (ręcznie lub przy pomocy mieszadeł do wyrabiania). Odstawić przykryte ścierką na co najmniej godzinę w ciepłe miejsce (do podwojenia objętości ciasta). Sos pomidorowy: 300 g przecieru pomidorowego z kartonika szczypta soli 2 ząbki czosnku łyżeczka oregano pół łyżeczki cukru kilka listków świeżej bazylii łyżka oliwy Bazylię posiekać. Dodać do przecieru pomidorowego(...)mozzarelli i łagodnego sera żółtego), dowolne dodatki (np. papryka, cebula, pomidory, suszone pomidory, pieczarki), 1/2 łyżeczki suszonego oregano do posypania. Piekarnik nagrzać do minimum 250°C (najwyższą moc piekarnika). Jeśli mamy kamień do pieczenia pizzy – wstawić go wcześniej na co najmniej pół godziny do nagrzania. Ciasto podzielić na dwie równe części (UWAGA: jeśli chcecie piec pizzę na kamieniu, to łatwiej
Bulliołyżki mąki + trochę do obtaczania 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka Przyprawy Gosposi Rafex Sos brokułowo-serowy 1 l bulionu 1 op. mrożonych brokułów lub 1 świeży 25 dag pieczarek 50 g serka topionego o smaku Gouda 1/2 szkl śmietanki 30% 2 łyżki mąki 1. Brokuły ugotować w bulionie. Wyjąć (łyżką cedzakową) i odstawić. 2. Miąższ chleba drobniutko posiekać. Czosnek(...)przy gotowaniu zwiększą troszkę objętość) i obtaczać je od razu w mące. Ciasto będzie nieco rzadkie ale takie ma być, najłatwiej jest formować kulki mokrymi rękami. 3. Obtoczone w mące pulpeciki wrzucać na bulion (ten w którym gotował się brokuł), gotować ok 30-40 min. 4. Pieczarki obsmażyć lub poddusić na patelni, lekko soląc do smaku. 5. Gdy pulpeciki
Kto ugości moich gości?ziemniaków coraz częściej jest ryż albo kasza a w miejsce surówki pojawiają się szparagi, sałata lodowa, marynowane pieczarki czy warzywa z wody. Do obiadu ciągle lubimy pić własnoręcznie przygotowany kompot owocowy . Do obiadu niedzielnego podaje się także deser, którym jest domowe ciasto sernik albo makowiec. Na kolację również lubimy zjeść coś konkretnego: smażone kiełbaski, bigos , gołąbki , pierogi ewentualnie coś
ProstePesto.plśredniej główki kapusty 60dkg kiełbasy lub boczku 30 dkg pieczarek 1 kremowy serek topiony (100g) 1 jajko 1 łyżka mąki 2 łyżki śmietany sól, pieprz, oregano, papryka, maga do smaku 2 łyżki oleju Wierzch: 4 łyżki śmietany 30 dkg sera żółtego w kawałku Sposób przygotowania: 1. Z podanych składników przygotowujemy ciasto i smażymy cieniutkie naleśniki. Nie mogę być grube
Kuchnia w czekoladzie