pieczarki w cieście - 4522 przepisów (strona:170/302)

Tarta brokułowa z pieczarkami i szwedzkim serem 132

Nadzienie 250 g brokułu 100 g sera västerbotten 10 cm pora 250 g pieczarek 1 łyżka masła 4 jajka 300 ml mleka sól i pieprz do smaku Pokrój zimne masło i posiekaj z mąką i solą. Kiedy już zaczną się tworzyć grudki dodaj wodę i zarób ciasto. Nie zagniataj! Owiń ciasto w folię i włóż do lodówki na godzinę. Możesz(...)wyłożyć foremkę ciastem i wstawić do lodówki. Schłodzony spód do tarty nakłuj widelcem, brzegi owiń aluminiową folią, mocno dociskając. Nastaw piekarnik na 200ºC. Wstaw schłodzony spód do nagrzanego piekarnika i piecz przez 10 minut. Wyjmij z piekarnika i zdejmij aluminiową folię. Przygotuj nadzienie. Podziel brokuły na małe różyczki i blanszuj 3 minuty w lekko osolonej wodzie. Pieczarki pokrój na ćwiartki

codojedzenia
Pizza wg Jamiego Olivera 171

grzybów. Zawsze ciasto smaruje sosem pomidorowym (kupuję pomidory w kartoniku już rozdrobnione lub robię go sama blindując świeże pomidory). Do sosu dodaje zazwyczaj zioła prowansalskie lub oregano. Po nałożeniu składników dodaje starty ser, zazwyczaj  wymieszany z przyprawami (papryką ostra i słodką, czubrycą, czosnkiem). kukurydza świeża papryka czerwona i żółta świeże pomidory/ pomidory suszone grzyby leśne lub pieczarki podsmażone

Humanistka w kuchni
Przepis na pizze. Ciasto na pizze. 1956

ciasto na puszystą pizzę jak z pizzerii Przepis dla fanów pizzy na grubym cieście. Pizza capriciosa Pizza capriciosa – czyli ‚kapryśna pizza’ nazywana też czasami capri – jedna z najpopularniejszych, obok margherity pizz. Na tradycyjną capriciose składają się: podstawa, czyli pizza margherita oraz pieczarki i szynka. Pizza z rukolą, szynką parmeńską, oliwkami i mozzarellą Pizza z rukolą, szynką parmeńską, oliwkami(...)Margherita – Przepis na klasyczną, włoską pizzę margherita z pomidorami, mozarellą i bazylią. Pizza Margherita powstała na cześć królowej Włoch Małgorzaty Sabaudzkiej. Pizza margherita ma tylko trzy główne składniki: ciasto, sos pomidorowy i ser, którym powinna być mozzarella. Często dodatkowo pizza ta zawiera świeże listki bazylii, ale nie są one koniecznością. Pizza pollo con broccoli Pizza pollo con broccoli

Kulinarne Przeboje
Kopytka w sosie śmietanowym z pieczarkami, szpinakiem i parmezanem 78

szczypta soli, pieprzu i gałki muszkatołowej do smaku  natka pietruszki (pęczek) parmezan (garść startego) Ziemniaki gotuję do miękkości i studzę. Zagniatam gładkie ciasto z mąki, ziemniaków, kaszy manny, soli i jajka. Przygotowane ciasto dzielę na 3 części a z każdej z nich formuję wąski wałek, który kroję na mniejsze części. W dużym garnku gotuję posoloną wodę, w momencie(...)które gotuję 5 minut od momentu wypłynięcia na powierzchnię. Za jednym razem gotuję jedną z trzech części kopytek. Ugotowane przekładam na talerz. Na patelni smażę czosnek oraz szalotkę. Dodaję pieczarki i smażę składniki kilka minut. Dodaję szpinak i duszę składniki jeszcze dwie minuty. Wlewam śmietanę i redukuję sos przez 5 minut, na koniec doprawiam wszystko solą, pieprzem i gałką muszkatołową

Mango Papaja
Świąteczne pierogi z kapustą i grzybami. 179

niesamowitą frajdę z tego co robi. Składniki na świąteczne pierogi z kapustą i grzybami Ciasto: 0,5 kg mąki (dobrej, ja używam Basi) 350 mililitrów ciepłego mleka (nie letniego, ale też nie gorącego) Farsz: 1 kg dobrej kapusty kiszonej 40 g suszonych grzybów 4 duże pieczarki 3 cebule olej sól pieprz Okrasa: 2 cebule olej (lub inny tłuszcz) sól(...)oczkach, a ugotowane grzyby drobniutko kroimy. Na patelni rozgrzewamy kilka łyżek oleju i wkładamy pokrojone cebule, gdy się ładnie zeszklą dodajemy pieczarki i posypujemy szczyptą soli, gdy płyn z pieczarek odparuje wkładamy grzyby, przyprawiamy solą i pieprzem, zmniejszamy grzanie, przykrywamy pokrywką i dusimy na małym ogniu 15 minut od czasu do czasu mieszając, aż smaki się przegryzą. Po tym czasie

Rozpustne gotowanie
Pizza na cienkim cieście z grubym rantem 132

żeby nie było, ale jednak minimalizm wziął górę i od dobrych kilku lat jeśli robię pizzę, to tylko na cienkim cieście. Czemu więc ten gruby rant? Bo chłopcy zdecydowanie wolą miękki, grubszy niż taki spieczony. Dogadzam jak mogę ;) Ciasto na 2 pizze: 400g mąki 250ml letniej wody 20g świeżych drożdży ½ łyżeczki soli 1 łyżeczka cukru 2 łyżki oliwy ½ łyżeczki otartego(...)pieprz do smaku Opcjonalnie zioła prowansalskie, bazylia, oregano Dodatki do pizzy: Kukurydza Pieczarki Salami Ser żółty Czerwona fasola Rukola Oliwa z oliwek Sposób przygotowania: Wodę, drożdże i cukier mieszamy. Pozostawiamy na 10 minut. Mąkę przesiewamy, dodajemy sól, rozczyn drożdżowy, oliwę z oliwek i tymianek. Zagniatamy elastyczne ciasto- 5 minut robotem, około 10 minut gdy robimy to ręcznie. Ciasto przekładamy

Kuchnia w czekoladzie
Calzone- Włoski Pieróg w smykowym wydaniu! 351

tylko warzywny, a ciasto bardzo cienkie. Wyszło Pysznie!  Smacznego i zapraszam! CIASTO SKŁADNIKI: - 250 g mąki włoskiej - 100 ml wody letniej - 50 g masła - 2 żółtka - sół i zioła - 1/5 paczuszki drożdży Robimy rozczyn odstawiamy na 15 minut. Zagniatamy czekamy aż podwoi objętość. FARSZ: - 12 pieczarek - 2 szalotki lub czerwone cebule - 2 ząbki czosnku - masło - 1/2 małej cukinii - odrobiona

SMYKWKUCHNI
Drożdżowe pierożki kebabowe 147

przyprawa kebab gyros 1/2 czerwonej papryki 1 cebula 200g pieczarek 1 łyżka adżiki (lub koncentratu pomidorowego) 150 sera żółtego w kawałku +białko do posmarowania pierożków Sposób przygotowania: 1. Przygotować farsz: Mięso z udek drobniej pokroić. Na patelni rozgrzać odrobinę oleju, zrumienić posiekaną cebulę, po czym dodać pokrojone w kostkę pieczarki. Chwilę dusić. Następnie dodać pokrojoną w kosteczkę paprykę(...)dużych oczkach ser żółty i wymieszać. Jeśli robimy farsz z piersią z kurczaka, należy ją najpierw drobno pokroić i usmażyć na patelni z dodatkiem przyprawy kebab gyros. 2. Zrobić ciasto: z drożdży, cukru, połowy ciepłego mleka oraz łyżki mąki zrobić zaczyn. Pozostawić do wyrośnięcia. Do miski przesiać mąkę, dodać pozostałe mleko, jajko, żółtko, sól, oregano oraz zaczyn. Wyrobić gładkie elastyczne

Kuchnia domowa Ani
Piecuchy (Calzone) 275

pomidorowym z dużą ilością sera, ale równie dobrze będą smakowały nadziane szpinakiem i fetą, bądź w inny sposób dopasowane do Waszych smaków. Polecam do wypróbowania, bo są pyszne! Składniki: Ciasto: – 0,5 kg mąki pszennej typ 650; – 200 ml mleka; – 30 g drożdży; – 1 łyżka cukru; – 1 łyżeczka soli; – 5 łyżek oleju Wykonanie: Zrobić(...)kostkę, podsmażyć na oleju, dodać mięso. Wszystko podsmażyć, tak, żeby mięso nie było surowe, dodać pokrojone pieczarki i startą na grubych oczkach marchewkę, smażyć do miękkości. Dodać passatę i dusić do odparowania doprawiając sos do smaku. Należy przygotować sos trochę bardziej doprawiony, gdyż ciasto „zabiera” trochę smaku. Przygotowanie ciasto drożdżowe podzielić na 6 części, każdy rozwałkować na koło

dom-agi.pl
Koperty z kurczakiem, pomysł na super kolację 197

sobotę jak mam czas to lubię się poeksperymentować w kuchni i zrobić rodzinie niespodziankę. Ciasto na naleśniki – wszystkie składniki dokładnie wymieszać za pomocą miksera i odstawić na chwilkę. Nadzienie – Kurczaka pokroić w cienkie słupki, paprykę oczyścić z nasion, błonek i pokroić w paski, pieczarki umyć i pokroić w cienkie paski. Na patelni rozgrzać olej i obsmażyć kurczaka, pieczarki

Kuchnia Pokoleń
Domowe pampuchy z pieczarkowym gulaszem 214

ciasta . Pampuchy są doskonałe z każdym sosem i w każdej wersji , na słodko i na słono . Pampuchy do słodkich sosów warto wzbogacić nutką wanilii . Polecam , szczególnie że są fajną odmianą od makaronów , ziemniaków itp zapychaczy Składniki ; 0,5 kg mąki 3 łyżki masła 2 jajka pół łyżeczki soli pół łyżeczki cukru torebka suszonych drożdży gulasz : 8-10 średnich pieczarek

Ogrodnik w podróży
Drożdżowe łódeczki z mięsem i pieczarkami 258

zwłaszcza, że jedna osoba raczej nie wsunie więcej niż 2 sztuki:)) Ciasto: 50 g świeżych drożdży 3/4 szkl. ciepłego mleka 2 łyżeczki cukru 3 i 1/2 szkl. mąki pszennej 2 łyżeczki soli 2 jajka 4-5 łyżek oleju Farsz: ok. 500 g mielonej łopatki 250-300 g pieczarek (u mnie mix białych i brązowych), posiekanych na cząstki 1 duża cebula(...)oleju. Dokładamy mięso i smażymy razem. Po chwili dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, smażymy dalej. Następnie dokładamy pokrojone na cząstki pieczarki. Gdy mięso straci już różowy kolor, a i pieczarki będą podsmażone dokładamy pomidory wraz z zalewą oraz przecier pomidorowy. Smażymy do momentu aż wszystkie płyny z patelni odparują. Na koniec wrzucamy kukurydzę. Doprawiamy całość solą, pieprzem, słodką papryką oraz

Smaki Na Talerzu
#Porady - co zawsze warto mieć w lodówce 321

pizzę czy pyszny chlebek naan - dobrze mieć je pod ręką lody Najlepiej te prawdziwe ze śmietanki, bogate w wapń, idealne jako samodzielna przekąska i dodatek do zapiekanych owoców czy ciasta z ich dodatkiem, poza tym podczas jedzenia organizm musi ocieplić ścianki żołądka, by je strawić, więc nie jest to taki morderczy deser, na jaki wygląda mrożona włoszczyzna Dobrze mieć świeżą(...)największą ilością owoców w składzie, świetnie przydają się do komponowania deserów, ciast i naleśników tortilla Można wypiekać je samemu, ale po co? Wybierzcie placki dobrej jakości i cieszcie się szybkimi daniami z ich wykorzystaniem, kilka warzyw, kawałek kurczaka, ketchup, jogurt i obiad gotowy! pieczarki Warzywo niezbędne w moim domu, używam ich baaaardzo często i niemal do wszystkiego, zapiekane naleśniki, gulasz

Cooking Monster
Kapuśniaczki 166

mogłyby nie wyjść, przecież to ciasto drożdżowe, na które przepis postanowiłam wykorzystać ten, który jest na stronie Moje Wypieki , a farsz chciałam zrobić taki jaki przygotowuję do krokietów z kapustą i grzybami. Potem przyszedł pech, a może niefart? Nie ważne, po prostu w żadnym sklepie, ani pobliskim markecie nie było pieczarek! Wyobrażacie(...)sobie? W żadnym dużym markecie nie było ani jednej pieczarki! Postanowiłam zaimprowizować. Użyłam suszonych i zamrożonych wcześniej odważonych grzybów. Nie żałuję, bo farsz wyszedł mega smaczny. Teraz jak to piszę mam za sobą już kilka partii upieczonych kapuśniaczków, bo tamte pierwsze jeszcze ciepłe od razu zniknęły z talerza. Ciasto jest świetne, mięciutkie i delikatne, a do tego na drugi

Blondynka Gotuje
PODSMAŻANE NALEŚNIKI NADZIEWANE KASZĄ JĘCZMIENNĄ, PIECZARKAMI, BROKUŁEM I SEREM 148

wytrawnie, czy w formie krokietów. Ostatnio były  naleśniki czekoladowe z mascarpone i musem truskawkowym , a dziś zapraszam na naleśniki podsmażane z pysznym nadzieniem z kaszy jęczmiennej, brokułów, pieczarek i dodatkiem sera. Wyszły naprawdę smaczne. Najlepiej smakują na ciepło, kiedy ser w środku jest rozpuszczony, ale i na zimno są równie smaczne :) U mnie zniknęły w ekspresowym tempie(...)jajka, mleko, wodę, sól, opcjonalnie olej i wszystko dokładnie wymieszać. Na dobrze rozgrzaną patelnie wylewać porcje ciasta, rozsmarować na całą szerokość patelni i smażyć z obu stron do rumiany kolor. Składniki na farsz: * 1 szklanka kaszy jęczmiennej mazurskiej * 500 g brokuła * 500 g pieczarek * 1/2 cebuli * 250 g żółtego sera * sól i papryka ostra do smaku * 2 szklanki wody * olej

Zrób to smacznie