Dzisiaj prosta, aromatyczna i pyszna zupa pieczarkowa ze świeżym szpinakiem, ziemniakami i marchewką. Idealna! Sekretem głębi smaku są podsmażone na masełku pieczarki. Czosnek i odrobina oregano
Oryginalny smakDziś przedstawiam przepis na moje ulubione leczo , całkiem warzywne , bez grama mięsa i bardzo smaczne, a bezglutenowe z natury rzeczy. Jak każde z dań zawierających sporo
Kawa z mlekiemUwielbiam zapiekanki a makaronowe to już najbardziej. Tym razem zapiekanka z moimi ulubionymi warzywami czyli kalafiorem, brokułem i pieczarkami . Kukurydza jest tylko do towarzystwa. Zapiekanka jest
Kawa z mlekiemDziś przedstawiam przepis na najwspanialsze wegańskie i bezglutenowe kotlety na świecie. Te kotlety całkowicie podbiły serca i żołądki mojej rodziny, nawet tych niewegańskich osobników. Przepis nie
Kawa z mlekiemsosie. Tego typu przepisów znajdziecie sporo na moim blogu, ponieważ uwielbiam pieczarki i bardzo często wykorzystuje je w moich potrawach. *przepis własny Składniki: (na około 10 sztuk) 10 sztuk pieczarek 2 czubate łyżki mąki kukurydzianej 3 czubate łyżki mąki pszennej (u mnie Młyny Stoisław) 1 jajko mleko duża szczypta bazylii 1 łyżeczka słodkiej czerwonej papryki około 1/2 łyżeczki mielonego czarnego(...)wbijamy jajko, dodajemy przyprawy i mieszając (np. widelcem) zaczynamy cienkim strumieniem dolewać mleko, aż nasza panierka będzie przypominała gęste ciasto naleśnikowe. W głębokim talerzu mieszamy 1 czubatą łyżkę mąki kukurydzianej z 1 czubatą łyżką mąki pszennej. Obrane i pozbawione ogonków pieczarki maczamy dokładnie w gęstej panierce. Następnie obtaczamy w mieszance mąk. Pieczarki smażymy na małym ogniu na rozgrzanym oleju (olej
Słodkie okruszkimałe cebule -300 g białej kapusty drobno pokrojonej -3 duże garście suszonych grzybów lub 200g pieczarek -pół łyżeczki pieprzu ziołowego -pół łyżeczki majeranku -pół łyżeczki papryki słodkiej -pół łyżeczki wegety -2 lyżki masła DODATKOWO -majeranek do posypania -trochę mleka CIASTO Drożdże wkruszamy do miski,dodajemy cukier i 2 łyżki mąki i zalewamy ciepłym mlekiem. Mieszamy
moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po krokupiekarniku do 170 stopni C. - wysoka odporność i solidność wykonania, patelnia posłuży ci długie lata PRZEPIS NA DUTCH BABY: - 10 pieczarek - 10 g oliwy z oliwek - sól Pieczarki kroimy na plastry i podsmażamy na oliwie z dodatkiem soli. Całość przesmażamy na złoty kolor. Zdejmujemy do miseczki. - 3 jajka eko - 2 łyżki mąki typ 500 - 1/3 szkl mleka - szczypta soli(...)temp. 170 stopni C, wstaw patelnie aby osiągnęła w/w temp. Przez rękawicę wyjmij patelnię z piekarnika, wlej ciasto i wstaw na 25 minut, temp pieczenia 170 stopni C, grzanie dół i termoobieg. Po upieczeniu wyjmujemy naleśnik, układamy na wierzch pieczarki i posypujemy natką pietruszki. Naleśnika możesz również oprószyć startym parmezanem. Podajemy gorące! Życzę Wam smacznego! Przepyszne ;-))))) Wwpis powstał
SMYKWKUCHNIzmienia się język polski pod wpływem mody na różne diety, szczególnie wegańskiej. Sama temu wpływowi uległam, podając przepisy na jagielniki (ciasta z kaszy jaglanej). 20 lat temu danie, o którym niżej, było po prostu "miękkim tofu ze szparagami i pieczarkami", a nie "tofucznicą". Wtedy weganie nie szukali na siłę zamienników jedzenia pochodzenia zwierzęcego i nie nadawali swoim daniom nazw sprzecznych
Weekendy w domu i ogrodzieoczywiście nie odzwierciedla tamtych pierogów w 100%, ale ich smak jest bardzo podobny :) Ciasto makaronowe: 3 szklanki mąki (+ ½ do podsypania) 5 jajek Sól Farsz: 1kg ziemniaków 2 duże cebule 70g masła Sól Pieprz Dodatkowo: Ok.100g margaryny 3 – 4 kawałki kiełbasy np. śląskiej* * kiełbasę można zastąpić pieczarkami lub smażoną cebulką Ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie, gdy będą miękkie odcedzamy i przegniatamy(...)pieprzem. Całość dobrze mieszamy. Jeśli ziemniaki są zbyt suche, możemy do nich dodać jeszcze trochę masła. W mące robimy dołek, do którego wbijamy jajka, solimy, a następnie wyrabiamy ciasto. Najpierw widelcem, a następnie ręcznie. Ciasto jest gotowe, gdy nie lepi się do rąk. Ciasto makaronowe wałkujemy na grubość około 3mm, po czym wycinamy z niego szklanką kółka, na które nakładamy
Smakowy Rajrozgrzanej i posmarowanej olejem gofrownicy i piecz ok. 10 minut, aż będą zarumienione. Można użyć wykałaczki w celu sprawdzenia czy gofry są gotowe. Wystarczy wbić ją w ciasto, jeśli wyjdzie czysta gofry są zrobione. Bezglutenowe gofry z mąki z ciecierzycy Składanki (na 2 gofry) : 1/2 szkl mąki z ciecierzycy 1 łyżka mielonego siemienia lnianego 1/2 szkl. wody(...)wersji wytrawnej: 1 łyżka płatków drożdżowych, 1/2 łyżeczki czosnku, pieprz. Do masy można też dorzucić pokrojone pieczarki, cebulę czy paprykę. Przygotowanie: Połącz suche składniki i dodaj wodę lub mleko. Po wymieszaniu odłóż masę na ok. 5 minut. Rozłóż równomiernie ciasto na rozgrzanej i posmarowanej olejem gofrownicy i piecz ok. 10 minut, aż będą zarumienione. Smacznego
wegujemydrożdży łyżeczka soli 2 łyżeczki cukru +mąka do podsypywania Ok 500g pomidorków koktajlowych 0.5 kg pieczarek 1 puszka kukurydzy 0.5 kg startego żółtego sera 1 przecier pomidorowy (ok 150g) przyprawy: do pizzy, bazylia, oregano, sól, pieprz opcjonalnie kilka plasterków szynki Sposób przygotowania: 1. Ciasto: Mleko podgrzewamy delikatnie, dodajemy drożdże i cukier, mieszamy do rozpuszczenia. Pozostawiamy w cieple do wyrośnięcia. Mąkę
Kuchnia w czekoladzieduże liście laurowe 60 g suszonych grzybów (u mnie borowiki, maślaki, prawdziwki) 5 pieczarek 2 duże cebule 1 łyżeczka majeranku opcjonalnie szczypta ziół prowansalskich (czasem dodaję, możecie spróbować, lekko zmieniają i podkreślają smak farszu) świeżo mielony pieprz i sól do smaku masło do podsmażenia składników Na ciasto: 600 g mąki typ 500 – u mnie wrocławska PZZ Białystok 3/4 płaskiej łyżeczki(...)patrz uwagi poniżej) Uwagi: Na tą ilość farszu należy wykonać podwójną porcję ciasta z tego przepisu. Ja przygotowuję najpierw jedną, a później drugą porcję. W między czasie (, gdy ciasto odpoczywa szykuję pierogi do mrożenia itd). Przygotowanie: Suszone grzyby przepłukujemy na sicie. Następnie przekładamy do garnka i zalewamy wodą ciut ponad ich wysokość. Odstawiamy do namoczenia (najlepiej na noc, jeśli
Słodkie okruszki250g margaryny 3 żółtka 1 łyżeczka soli Farsz: 2 średniej wielkości cebule 500g mielonego mięsa 500g pieczarek 1/2 puszki kukurydzy 200g żółtego sera 1/2 pęczka zielonej pietruszki 2-3 łyżki majonezu sól, pieprz, papryka słodka, papryka ostra Kruche babeczki: 1. Składniki na ciasto przekładamy do miski i zagniatamy do powstania gładkiej masy. Schłodzić w lodówce około 30 minut(...)większe od średnicy foremki. 3. Ciastem wykleić wysmarowane margaryną foremki. Każdą babeczkę nakłuć kilkukrotnie widelcem. 4. Piec w temperaturze 180 stopni, do uzyskania złotego koloru. Farsz: 1. Cebulę pokroić w kostkę, podsmażyć na oleju. 2. Dodać mielone mięso, posypać solą, pieprzem, papryką. Smażyć do zarumienienia. 3. Dodać starte na tarce pieczarki, smażyć do wyparowania wody. Doprawić
Szefowa kuchnikeczup 4 plasterki żółtego sera sól, pieprz, słodka papryka W pierwszej kolejności przygotowujemy pieczarki. Obieramy je i kroimy na plasterki. Następnie podsmażamy je na maśle doprawiając solą, pieprzem i słodką papryką. Piersi z kurczaka delikatnie rozbijamy. Ja zrobiłam to pomiędzy kawałkiem foli spożywczej używając wałka do ciasta;) (nie miałam serca maltretować tego delikatnego mięsa tłuczkiem:P). Solimy i pieprzymy
My simple kitchenSkładniki - proporcje na 10 -12 naleśników - przepis na naleśniki znajdziesz tutaj 60 dag pieczarek 1 duża lub 2 małe cebule 2 łyżki śmietany 3 łyżki
Kulinaria - potrawy z różnych stron światamąki , ewentualnie troszkę więcej 500 g pieczarek 4 łyżki masła 2 ząbki czosnku 2 łyżeczki świeżego tymianku, drobno pokrojonego 2 łyżeczki rozmarynu, drobno pokrojonego 3 łyżki balsamicznego octu sól i pieprz do smaku 100 g owczej feta lub koziego sera Upiecz batata ze skórką w piekarniku. Ostudź, obierz i przepuść przez praskę. Zagnieć ciasto z batatów, jajek, twarogu, soli(...)parmezanu. Ciasto powinno być wciąż lepkie. Podziel ciasto na porcje, uformuj rulony i pokrój nożem na małe kluski – gnocchi. Nastaw wodę w dużym garnku , posól. Wrzucaj gnocchi do gotującej wody i gotuj około 3 minut. Ugotowane gnocchi podobnie jak kopytka wypływają na powierzchnię wody. Wyjmij na talerz i ostudź. Oczyść pieczarki i podziel na pół jeśli są bardzo duże
codojedzeniaheight: 1em;" />" class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" /> Składniki : ciasto : 0,5 opakowania mąki ( 0,5 kg ) 2 opakowania suszonych drożdży ( 2 x 7 g ) 5 łyżek oliwy z oliwek 1 szklanka wody szczypta soli i cukru wierzch : 3 jajka 2 pieczarki kawałek sera natan ( dowolnej wielkości ,zależy ile go lubicie na pizzy ) kawałek sera gouda ( możecie(...)dużej blachy podzielcie ciasto na dwie części , jedną można zamrozić w woreczku i użyć kiedy indziej . Składniki z listy sos , mieszamy ze sobą w kubku i wykładamy łyżką na ciasto , smarując równomiernie całą powierzchnię , dbając żeby brzegi pozostały czyste . Teraz ścieramy oba sery , mieszamy i posypujemy całą pizzę , omijając brzegi . Salami jeśli mamy wielkie plastry ( jak ja " class="wp-smiley
Ogrodnik w podróży