przez kilka minut, do miękkości. Wywar doprawić solą i czerwoną papryką. Nie zagęszczać dodatkowo mąką.Pulpety podawać z ryżem ugotowanym na sypko, ziemniakami lub makaronem pełnoziarnistym.ja swoje pulpety podałam z brązowym ryżemSmacznego
Codzienna kuchnia niecodziennaDrożdżowe racuszki* z jabłkiem smażone na maśle, posypane trzcinowym cukrem pudrem; gorące mleko *pól pełnoziarnisteTrochę lenistwa, trochę nauki, a na koniec dnia kolejna osiemnastka
More food, love and dreamsPokochałam ostatnio gruszkę, ale w wersji duszonej. Wkładam ją do prawie każdego śniadania.Jest bardzo słodka, a połączona z placuszkami lub jaglanką tworzy świetne
CzarnawisienkaMikołajkowe czekoladowo-owsiane ciasteczka zostały pożarte (sic!) zanim przyszedł Mikołaj.Najwidoczniej ktoś tu lubi mocno czekoladowe i pełne zdrowia ciasteczka, więc na zdrowie!Cykl wypieków słodzonych
CzarnawisienkaCzasem jest tak, że chciałoby się coś pochrupać np. podczas oglądania filmu, a w domu nie ma nic godnego uwagi. W takich przypadkach świetnie sprawdzają się
Kuchenny Skrawek Niebajednym zamachem 12 porcji dla całej rodziny. Czas na zapiekanie można wykorzystać zaś na poranne przygotowania do wyjścia. Ekspresowe śniadanie dla każdego. Polecam!Składniki (na 4 porcje):4 kromki pełnoziarnistego chleba tostowego4 jajka z wolnego wybiegu4 plastry szynki szwarcwaldzkiej, Serrano lub parmeńskiej1 pomidorłyżka masłaświeżo zmielony pieprz kolorowysól morska4 łyżki gęstej, kwaśnej śmietanyświeży szczypiorek do posypaniastarty parmezan lub Grana Padano
Food SquareSkładniki na 12 sztuk:2 jabłka250g mąki (150g zwykłej mąki pszennej, 100g mąki pszennej pełnoziarnistej)2 łyżeczki proszku do pieczenia2 łyżeczki cynamonu125g cukru trzcinowego125ml miodu60ml jogurtu naturalnego125ml oleju słonecznikowego2 jaja75g ziaren słonecznikaRozgrzewamy piekarnik do 200 stopni C. Wykładamy blaszkę do muffinek papierowymi foremkami.Obieramy jabłka i kroimy w drobną kostkę.Odmierzamy do miski mąkę, proszek do pieczenia i cynamon.W osobnej misce
Smakowity Blog Kulinarnytaki jak dzisiaj lub jak kto woli dla leniwej gospodyni ale też dla kobiety pracującej, która żadnej pracy się nie boi...Składniki na 4-6 porcji:400g makaronu pełnoziarnistego spaghetti3 łyżki oliwy8 filecików anchois, odsączonych i drobno posiekanych2 ząbki czosnku, obrane i drobno posiekane2 papryczki chilli, pozbawione nasionek, drobno posiekanepuszka krojonych pomidorów150g czarnych oliwek bez pestek, pokrojonych w plasterki2
Smakowity Blog Kulinarnymożna też wykorzystać dowolne owoce sezonowe. Rewelacyjnie smakuje na gorąco z kulką lodów waniliowych.Składniki:(na 4-6 porcji)1 szklanka mąki (1/2 szklanki mąki pszennej, 1/2 szklanki mąki pełnoziarnistej)szczypta soli1/2 kostki zimnego masła1/2 szklanki cukru brązowego+ 2 łyżki do owoców4 łyżki płatków owsianych 6 jabłek1 szklanka borówek lub malin1 łyżeczka cynamonu1 łyżeczka soku z cytrynylody waniliowe
Smakowity Blog KulinarnySkładniki:125g roztopionego masła300ml kefiru2 jajka400g mąki pszennej pełnoziarnistej2 łyżeczki proszku do pieczenia1/2 łyżeczki solipieprz2 łyżeczki ziół prowansalskich100g suszonych pomidorów w oliwie100g czarnych oliwek bez
Smakowity Blog Kulinarnynich powietrze. Każdy z placków posmarować z obu stron niewielką ilością oleju.SMACZNEGO!Uwagi do przepisu:Z podanych składników wychodzi 8 placków roti.Mąkę pszenną można zastąpić mąką pełnoziarnistą.Przy rozwałkowywaniu placków nie należy podsypywać ciasta zbyt dużą ilością mąki, gdyż mogą wyjść suche.Placki, podczas smażenia na patelni, należy przewracać kilkakrotnie, dzięki czemu będą bardziej napowietrzone.Roti można przechowywać szczelnie zawinięte
Gospodyni Miejskasosie śmietanowym...Miękkie świderki makaronowe zalane śmietanowym sosem.Do tego podsmażona cebula i szynka.A całość oprószona mozzarellą.Pyszne i proste danie!Składniki:350 g makaronu świderki (u mnie pszenny i pełnoziarnisty);2 duże cebule;250 g szynki (u mnie drobiowa);250 ml śmietany o zawartości tłuszczu 30 lub 36%;300 g startej mozzarelli;Sól;Pieprz;Olej. Sposób przygotowania:Makaron
Gospodyni Miejskatuńczykiem, marchewką i mascarpone...Długie, cienkie nitki makaronu.Aksamitny sos na bazie serka mascarpone.Kawałki tuńczyka i wiórki marchewki.Szybkie i proste danie.Polecam! Składniki:250 g makaronu spaghetti (u mnie pełnoziarnisty);Puszka tuńczyka w oleju (waga netto po odcedzeniu około 130 g);1 średnia cebula;1 duża marchewka;250 g serka mascarpone;Czubata łyżeczka oregano;Łyżeczka pieprzu ziołowego;Oliwa/olej;Sól;Pieprz.Spos
Gospodyni Miejskaprawej: chleb pszenny z czosnkiem.Uwagi do przepisu:Jest to przepis na keksówkę o wymiarach 12x26 cm. Mąkę pszenną razową można zastąpić zwykłą mąką pszenną lub mąką pszenną pełnoziarnistą.Zamiast mleka, do posmarowania chleba po wierzchu można użyć oleju, zimnej wody lub rozmąconego jajka.Skropienie upieczonego, gorącego chleba zimną wodą i owinięcie go w czystą ściereczkę sprawi, że skórka nie będzie
Gospodyni Miejskabazie mąki żytniej i orkiszowej.I ten zapach pieczonego chleba unoszący się po domu...Poezja smaku i zapachu!Składniki:Zaczyn:100 g aktywnego zakwasu żytniego;200 g mąki orkiszowej pełnoziarnistej;100 g letniej wody;Ciasto chlebowe:Cały zaczyn;150 g mąki żytniej (typ 720);350 g mąki pszennej (u mnie typ 650);230 g letniej wody;1,5 łyżeczki soli.Spos
Gospodyni Miejska