jakieś wskazówki? Składniki na dwa chleby o wym. 10x20cm: 3 szklaki letniej wody 4 łyżki oleju 1,5 opakowania drożdży instant 2 szklanki mąki gryczanej 1 3/4 szklanki pełnoziarnistej mąki żytniej 8 połówek suszonych pomidorów 1,5 łyżeczki suszonego oregano 1,5 łyżeczki suszonej bazylii 1,5 łyżeczki soli Przygotowanie: W dużej misce wymieszać 3 szklanki letniej wody, olej
Ze smakiem i z pasjąsztuki: (wg. J. Hamelmana)Zaczyn płynny30 g aktywnego zakwasu pszennego150 g mąki pszennej chlebowej 650180 g wodyCiasto chlebowe360 g płynnego zaczynu360 g letniej wody90 g mąki pszennej pełnoziarnistej 1850630 g mąki pszennej chlebowej 6502 łyżeczki soli200 g czarnych oliwek osuszonych, przekrojonych na półWykonanie: Wszystkie składniki płynnego zaczynu mieszamy i zostawiamy na blacie kuchennym na 12-16 godzin. Po tym czasie
Kulinarne przygody GatityDzisiaj na blogu ustępuję miejsca mojej starszej córce, która postanowiła upiec tęczowy sernik z, nota bene, rewelacyjnej książki Doroty Świątkowskiej pod tytułem
Kulinarne przygody Gatitypomocy żółtego przycisku Cook'd i weź udział w konkursie: Truskawkowy torcik bez pieczenia Składniki na tortownicę o średnicy 25 cm Na spód: 180 g ciastek pełnoziarnistych 90 g roztopionego masła 3 łyżeczki kakao Masa grysikowa: 500 ml mleka 100 g masła 1/2 szklanki cukru 1 laska wanilii 1/2 szklanki kaszy manny Dodatkowo: 400 g truskawki kaszubskiej
Kulinarne przygody GatityWpis pochodzi z www.mgotuje.pl Bułeczki pełnoziarniste upieczone w foremkach do muffinek. Są małe, pyszne i chrupiące. Wieczorem przygotowujemy ciasto, wkładamy je na noc do lodówki. Następnego dnia rano wystarczy wstawić foremki z ciastem do piekarnika i bułeczki na śniadanie gotowe. Polecam Wam ten prosty i smaczny przepis. Post Pyszne bułeczki
Marta Gotujeoryginalnego smaku nabiera. Można na gorąco ją zajadać lub na zimno podawać. Niech każdy przepisu wypróbuje, a na pewno nie pożałuje. Składniki: sos chili, 2 szklanki mąki pełnoziarnistej,25 g drożdży, oregano, pieprz świeżo mielony, sól, szczypta cukru, 150 ml wody, 6 szt. pomidorków koktajlowych, 12 łyżeczek sera camembert topionego, 3 plasterki sera Capresi z papryką, listki świeżej
Moniki Smakołykiniej zielone, ale ten kolor jednak króluje. Nie tylko zadowoli w obliczu nagłej zachcianki, ale również pożywi.Składniki:Chleb/bułki/inne pieczywo (u mnie 8 kromek chleba tostowego pełnoziarnistego)1 zielona papryka4 kotlety sojowe 1 zielony ogórek3-4 liście sałaty 1 awokadobułka tartaoliwa z oliwek opcjonalnie:kopereksól, pieprz i inne przyprawyulubiony sos (np. wegański Chipotle Southwest Sauce) lub... ketchupPrzygotowanie
Weganizm infantylnyoregano i chilli Kasza jęczmienna perłowa z grillowanymi zielonymi warzywami Kolorowe penne z cukinią i kalafiorem z dodatkiem czosnku, cebuli i bazylii Pappardelle z brokułami, czosnkiem i szczypiorkiem Pełnoziarniste rigatoni z kurczakiem i chrupiącymi warzywami z natką pietruszki Sałatka z kaszy gryczanej z kukurydzą i kalafiorem Tagliatelle z mieloną wieprzowiną i brokułami w sosie z serem pecorino Tarta
Moja smaczna kuchniapesto (ale myślę iż nie tylko), mam przepis idealny. Znaleziony tutaj (klik), od razu skradł nasze serca. Świetne jako zamiennik masła, ale również jako dodatek do makaronu itp. Kanapka pełnoziarnistego chlebka z takim pesto, do tego plaster pomidora i mamy gotowe smakowite i bardzo zdrowe śniadanko. Ja choć od masła nie stronię, wręcz uważam iż dobre masło nie jest złe
Smaczne Zdrowetruskawkami, bo dzieci lubią dania, które się zmieszczą w ręce:) Przepis znalazłam u Kasi :) Są fantastyczne, wilgotne, a truskawki idealnie do nich pasują... Spód:150 g herbatników pełnoziarnistych,50g masła lub margaryny. Herbatniki zmielić w blenderze, wymieszać ze stopionym masłem. Nakładać po łyżce masy na dno silikonowych foremek do muffinek. Masa serowa: 500g półtłustego twarogu
Z miłości do słodkościinternecie i postanowiłam zrobić rogaliki według Ewy Wachowicz. Ostatnio jakoś często korzystam z jej przepisów. Jak zwykle, przystosowałam je do mojej diety i zrobiłam je z mąki pełnoziarniste z dodatkiem dżemu śliwkowego na fruktozie. Moje krucho drożdżowe cuda właśnie stygną sobie na brytfance, a ciasteczkowy aromat rozniósł się już po domu. Oczywiście nie byłabym sobą jakbym już
ciastkarnia na kruchym spodziewychodzi ich 18 i żaden z nich nie doczekał kolejnego dnia. Bardzo polecam wszystkim:) Składniki: 25 g drożdży świeżych jajko 125 g masła 500 g mąki pszennej (ja dodałam pełnoziarnistą dlatego rogaliki mają taki kolor) łyżeczka soli 300 ml mleka puszka masy makowej lub dowolny dżem Wykonanie: Drożdże kruszymy do miski i łączymy z lekko podgrzanym mlekiem
ciastkarnia na kruchym spodzieciekawe oprócz cynamonu wyczuwalny jest maślankowy posmak samego ciasta. Jak dla mnie spełnia wszelkie drożdżówkowe walory. Acha, zapomniałam dodać, ja jak zawsze użyłam mąki pełnoziarnistej dlatego bułki wyszły dosyć ciemne:) Składniki: (20 bułek):ciasto:600 g mąki pszennej70 g cukrupół łyżeczki soli50 g drożdży świeżych100 g masła400 ml mleka2 jajkaNadzienie:150 g masła150 g cukru1
ciastkarnia na kruchym spodziesumienia.Dzisiaj w ramach przygotowania się do wyjścia na plażę proponuję dietetyczne ślimaki z ciasta krucho-drożdżowego. Bardzo smaczna i zdrowa przekąska. Ostatnio chyba już całkowicie przerzuciłam się na mąki pełnoziarniste, polecam:) Składniki na 20 ciastek 500 ml mleka25 dag cukru brzozowego1 łyżeczka soli5 dag drożdży lub małe opakowanie drożdży suchych1 jajkokakao0,5 kg mąki orkiszowej20 dag masła ( ja dodałam
ciastkarnia na kruchym spodzieZachciało mi się domowej kanapki. Ale nie jakiejś tam współcześnie wybajerzonej. Porośniętej zieleniną. Ze sklepową padliną. Zachciało mi się takiej jaką babcia robiła, kiedy jeździłam do
bastalena