dań. Można ją wykorzystać do zamarynowania warzyw czy mięsa, przygotować na jej bazie sos do makaronu, polać nią chlebowe grzanki, czy zupę. Oliwę tę dodaje także do pesto i past kanapkowych (np. z awokado). Oliwę aromatyzowaną czosnkiem i chilli dostaniecie w wielu sklepach, m.in. jest ona dostępna w wybranych Biedronkach. Szakszuka z ciecierzycą i szpinakiem Składniki / na 2 porcje
Chilli Czosnek i Oliwaseler zetrzeć na grubej tarce, cebulę i czosnek drobno pokroić . Włożyć do wywaru i gotować do miękkości . Wyjąć mięso, które można wykorzystać do drugiego dania lub pasty do chleba lub obrać ze skóry i kości, pokroić i włożyć z powrotem do zupy. W małym garnku z nieprzywieralnym dnem rozgrzać masło, dodać koncentrat pomidorowy i smażyć
Czerwień i błękitsolą, pieprzem i zmiksować blenderem do postaci kremu. Następnie wlać zahartowaną śmietanę i chwilkę gotować na małym ogniu. 3. Pesto: Wszystkie wymienione składniki przełożyć do blendera. Zmiksować do postaci pasty, doprawić do smaku solą i pieprzem. 4. Krem szparagowy podawać z pesto i ptysiowym groszkiem
Szalona Kuchnia Ewelinyząbków czosnku olej do smażenia sól, pieprz czarny Przygotowanie : Umyty osuszony szpinak podsmażyć na oleju z rozgniecionym czosnkiem- wystudzić Jajka i szpinak zmiksować, dodać do smaku sól i pieprz. Pasta jest bardzo smaczna, a robi się ją bardzo szybko. Używamy jej zamiast masła. A podana w wytrawnych babeczkach może być propozycją na małe co nieco dla niespodziewanych gości
Proste Potrawyzdrowsza, dzięki warzywom, ziołom i braku dodatku cukru. Przepis pochodzi z bloga gimmesomeoven.com Składniki: 200 g makaronu orzo (lub innego drobnego makaronu) 1 cebula 3 ząbki czosnku roztarte na pastę 1 puszka całych pomidorów (400 g) 4 marchewki 3 łodygi selera naciowego Duża garść szpinaku 4 szklanki bulionu warzywnego, drobiowego lub ewentualnie wody 1/2 łyżeczki suszonego oregano 1/2 łyżeczki suszonego
Niedzielny kucharzSpaghetti z pesto i szparagami zamiast groszku Makaron z pesto ze szparagami i ziemniakami – tak brzmi pełna nawa potrawy, która jest naszą wariacją na temat klasycznej włoskiej pasty, uważaną za jedną z najelegantszych – makaronu z zielonym groszkiem (chodzi o strączki) z ziemniakami i pesto. Ponieważ na świeży groszek trzeba jeszcze poczekać, a tegoroczne szparagi już są – postanowiliśmy
Niedzielny kucharzPrzepyszne urozmaicenie klasycznej jajecznicy. Jeśli do jajek dodacie odrobinę kminu rzymskiego, pasty tahini, a całość posypiecie kolendrą i podacie z ulubionym flatbread, uzyskacie znakomite śniadanie w stylu indyjskim 😉 Pomidora
Bulliopiekarnika. Piecz 30-35 minut aż ziemniaki będą miękkie. Wyjmij z pieca, rozwiń z folii i odstaw do ostygnięcia, a następnie rozdrobnij tłuczkiem do ziemniaków lub widelcem na gładką pastę. Krok 2 Przesiej do głębokiej misy dwie szklanki mąki, dodaj łyżkę proszku do pieczenia, pół łyżeczki sody i łyżeczkę soli. Wymieszaj. Następnie dodaj do sypkich składników zimne masło pokrojone
Niedzielny kucharzdania z buraków 1) PĘCZOTTO BURACZKOWE Z WĘDZONYM TWAROGIEM 2) SAŁATKA ŚLEDZIOWA Z BURACZKAMI I FETĄ 3) SAŁATKA Z RUKOLĄ, BURAKIEM I OSCYPKIEM 4) PASTA Z BURAKÓW I CZOSNKU
Kuchnia MagdaLenywiecie, że dziś obchodzimy Carbonara Day — światowy dzień carbonary? Najlepsza włoska pasta świata obchodzi swoje święto właśnie 6 kwietnia! Z tej okazji i ponieważ miałem zestaw produktów przywiezionych prosto z Włoch, postanowiłem przygotować dla Was mój ulubiony makaron. Carbonara to jeden z najpopularniejszych i jednocześnie jeden z najczęściej modyfikowanych włoskich przepisów. W dodatku często niepotrzebnie, bo oryginalne spaghetti przygotowane
Food Squarezjeść bez wyrzutów sumienia, nawet w podwójnej porcji. Makarony 0 kcal i inne niepszenne zamienniki nie zdawały egzaminu i wtedy odkryłem „makaron” z marchewki! Oczywiście nie jest to normalna pasta , dlatego pewnie nie zastąpi nam nieustającej żądzy węglowodanów, ale fajny zamiennik, którym taki żarłok jak ja daje się oszukać. Zaś sam marchewkowy „makaron” jest naprawdę dobry. Fajnie chrupie
Food Squarezupą fasolową. Tak naprawdę dopiero od niedawna odkrywam ją na nową. Przez swój neutralny smak może być bazą wielu dań, nie tylko wspomnianej zupy, ale i kotletów, pasztetów, past na kanapki czy nawet słodyczy. Tym razem połączyłam ją z pieczarkami i cebulką, doprawiłam majerankiem, uformowałam kotlety, które następnie upiekłam i podałam w towarzystwie kaszy owsianej z warzywami oraz meksykańską salsą
Fabryka pomysłówbył naprawdę pyszny sos do makaronu. Gemelli to oczywiście rodzaj makaronu…Jest ich tyle, że ja za tymi wszystkimi nazwami nie nadążam, a Wy. Ostatnio w restauracji zamówiliśmy pasta gigante…Okazało się, że były to gigantycznie duże ravioli. Ja zapraszam na przepis na makaron z łososiem. Łosoś oczywiście ekologiczny! makaron z łososiem Składniki: 4 porcje 400 g pieczonego
codojedzeniaWielkanocne cannelloni to nic innego jak plaster sera a w nim plaster wędzonej surowej polędwicy, pasta jajeczna i kabanos. Taka przekąska na szybko idealnie pasująca na wielkanocne śniadanie. Można je przygotować już dziś i przechować w lodówce oczywiście zamknięte na przykład w spożywczym pudełku. Potem tylko wystarczy wyłożyć na talerz, udekorować i gotowe. Rozwiń i czytaj przepis
Ewa w kuchniwszystkie sałatki w muszlach makaronowych, które do tej pory znalazły się na blogu. Zapraszam *** SAŁATKA Z TUŃCZYKA W MUSZLACH PRZEPIS TUTAJ *** KOLOROWA SAŁATKA W MUSZLACH PRZEPIS TUTAJ *** PASTA Z ŁOSOSIA W MUSZLACH PRZEPIS TUTAJ *** SAŁATKA JAJECZNA Z PORAM I SZYNKĄ W MUSZLACH PRZEPIS TUTAJ POLECAM TAKŻE: NAJLEPSZE PRZEPISY NA SAŁATKI KLIKNIJ TUTAJ IMPREZOWE HITY! POMYSŁY
Blog z Apetytem