pasty - 13297 przepisów (strona:481/887)

Pęczotto primavera 107

Pęczotto primavera to wiosenne danie, pełne zielonych warzyw z kremową kaszą zrobioną jak risotto. Pęczotto jest wariacją na temat spaghetti primavera, pasty wymyślonej w 1975 r. w nowojorskiej restauracji Le Cirque. Dzisiaj jest to jeden z kanonicznych makaronów, podawanych kiedy na rynku pojawiają się nowalijki. Stąd zresztą wzięła się nazwa – primavera to właśnie nowalijki. W czasach kiedy przez cały

Niedzielny kucharz
Tagliatelle ze szpinakiem, suszonymi pomidorami i pieczarkami 371

Tagliatelle ze szpinakiem, suszonymi pomidorami i pieczarkami szybkie, proste i przepyszne dnie. Idealnie nada się gdy odwiedzą Cię nie spodziewani goście albo szykujesz romantyczna kolację. Nie

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Sałatka z ciecierzycą i fetą 250

Zawsze warto mieć w domu puszkę ciecierzycy. Można z niej bardzo szybko zrobić pyszną pastę lub szybką sałatkę z ciecierzycy i fety . Do tej sałatki dodaję też sporo kolorowych warzyw. To super pomysł na obiad.  Do sałatki z cieciorki i fety wrzucam często również makaron, podsmażanego kurczaka lub moją ulubioną kaszę pęczak. To taki mój najlepszy bazowy przepis

AniaGotuje.pl
Faszerowane jajka z musztardą 387

kroimy na pół, delikatnie wyjmujemy z nich żółtka. Do blendera wkładamy musztardę, żółtka, majonez i biały ser. Wszystko dokładnie blendujemy, przyprawiamy solą i pieprzem, ponownie mieszamy. Następnie faszerujemy białka pastą musztardową, a na koniec posypujemy posiekanym szczypiorkiem

Kulinarne przygody Gatity
Jajka faszerowane wędzonym łososiem 160

Jajka z pastą z łososia Jajeczka faszerowane wędzonym łososiem to wspaniały pomysł na wielkanocne śniadanie. Dodatek kurkumy do nadzienia sprawia, że nabiera ono pięknego żółtego koloru. Przy przygotowywaniu farszu należy uważać aby go nie przesolić gdyż zarówno łosoś jak i majonez są już słone, więc wystarczy dodać zaledwie szczyptę soli.   Składniki: 3 jajka 50 g wędzonego łososia 1 pełna

Blog z Apetytem
Schab po warszawsku – nowoczesna wersja 182

cebulą, chrzanem i dymką. Mieszamy z kaparami i pieprzem. Schab kroimy na centymetrowe plasterki. Każdy plasterek nadkrajamy w połowie, żeby powstała kieszonka.   W każdą kieszonkę wkładamy czubatą łyżkę pasty chrzanowo jajecznej. Układamy na ładnym talerzyku i dekorujemy odrobiną posiekanej dymki, kilkoma kaparami i posypujemy pieprzem. Artykuł Schab po warszawsku – nowoczesna wersja pochodzi z serwisu Ugotowane Pozamiatane

Ugotowane pozamiatane
Polędwiczka nadziewana pesto z zielonego groszku 171

obrany czosnek, oliwę z oliwek, sok z limonki, orzeszki i parmezan zmiksować w malakserze do postaci pesto. Dodać połowę ilości ugotowanego zielonego groszku i ponownie zmiksować do postaci gładkiej pasty. Następnie dodać pozostały zielony groszek, doprawić solą, pieprzem i całość dokładnie wymieszać. 3. Polędwiczki nafaszerować groszkowym farszem, a następnie każdą polędwiczkę owinąć plastrami szynki szwarcwaldzkiej i ułożyć w naczyniu żaroodpornym

Szalona Kuchnia Eweliny
Galaretka drobiowa z jajkiem 157

Galaretkę drobiową robię często,bo bardzo ją lubię,a ,że rosół robię z dużą ilością mięsa to często mi go zostaje więc trzeba je wykorzystać ,raz robię pasztet,raz pastę do chleba a czasem galaretkę.Wielkanoc już tuż tuż więc tym razem zrobiłam z jajem ,natką pietruszki i marchewką. Pychotka.... Składniki: 600-700 g mięsa drobiowego z rosołu bez kości

Swojskie jedzonko
Gofry jaglane 296

dżem z jak największą zawartością owoców, banana, mus z owoców leśnych czy domowy krem czekoladowy z orzechów. Jeśli pominiecie słodzik, gofry mogą być także zestawione z wytrawnymi składnikami, np. pastą z awokado. Pamiętajcie, żeby porządnie rozgrzać gofrownicę, a same gofry suszyć na kratce, nie na talerzu – dzięki temu będą cudownie chrupiące Jeśli nie macie w domu mąki jaglanej, zblendujcie

Powiedz dietom nie
Mazurek migdałowy z bezą 175

kruchego czy słodkiej tarty? Jak dla mnie ni czym…chyba że nazwą no tym, że spód jest może nieco grubszy. Mazurki są dekoracyjne ale ozdobienie go kolorową cukrową pastą to opcja nie dla mnie. Ja wolę naturalne składniki. Mazurek z migdałową bezą jest smaczny i kruchy. Słodycz przełamałam jagodowymi owocami. Sądzę, że taka wersja mazurka zadowoli każdego smakosza ciast

codojedzenia
Najlepsza pascha wielkanocna 219

litry mleka (użyłam pełnotłustego pasteryzowanego) 500 ml kwaśnej śmietany (użyłam 200 g  Creame fraiche  i 300 g sour cream) 6 jaj laskę wanilii rozciętą na połowę lub pastę waniliową 2 duże cytryny- otarta skórka i sok 250 g dobrego masła 3/4 szklanki cukru pudru bakalie  użyłam 35 g suszonej żurawiny 35 g rodzynek 50 g posiekanej kandyzowanej

Piekarz-Kucharz-Garkotłuk
KREWETKI PO MEKSYKAŃSKU 176

gotowane w lekkim sosie z masła i pomidorów. Z przyprawami charakterystycznymi dla kuchni  meksykańskiej: kolendrą, kminem rzymskim oraz słodką i wędzoną czerwoną papryką w proszku. Podane z ryżem, pastą z awokado i jogurtem naturalnym. Obficie skropione sokiem z limonki. Polecam na weekendową kolację. SKŁADNIKI / 2-3 porcje 40 g masła 1 cebula / drobno posiekana 4 ząbki czosnku / pokrojone

cool and minty
Udka po marokańsku 165

imbiru 5 łyżek oliwy Wykonanie: 1. Marynata Czosnek drobno posiekać, a imbir zetrzeć na tarce o drobnych oczkach. Wszystkie składniki marynaty dokładnie ze sobą wymieszać aż powstanie pasta do smarowania udek. 2. Udka z kurczaka, umyć, oprószyć solą, nasmarować wcześniej przygotowaną marynatą i odstawić na kilka godzin, a najlepiej na całą noc. Po tym czasie udka podsmażyć z każdej strony

Szalona Kuchnia Eweliny
Jajka faszerowane wielkanocne 239

razem są to jajka faszerowane łososiem i żółtkiem z dodatkiem najlepszego majonezu. Uwielbiam robić jajka faszerowane. Tutaj nic się nie zmarnuje. Kawałki białek i żółtek zawszę lądują w paście, którą faszeruję ugotowane na twardo jajka. Oprócz dobrego majonezu, do jajek faszerowanych obowiązkowo musi być też zielenina.. szczypiorek, natka pietruszki czy też rzeżucha

AniaGotuje.pl
Sałatka z czarnego ryżu z mango i majonezem 118

ugotować wg. wskazówek na opakowaniu puszka kukurydzy – odsączona z zalewy słoik selera konserwowego ok 320 g – odsączony z zalewy majonez – u mnie Kielecki lekki łyżeczka pasty chili np. harrisy ogórek szklarniowy obrany i pokrojony na kawałki, posolony marchewka obrana i pokrojona na plasterki dojrzałe mango – obrane i pokrojone na kawałki mała cebula obrana i pokrojona

Ugotowane pozamiatane