Niedawno miałam przyjemność spędzić trochę czasu w Mediolanie i na Sycylii. Bardzo odpowiadają mi włoskie smaki. Jedzenie jest tu przepyszne ( może dzięki prostocie ). Pasty ( makarony ) są tutaj idealne. Dzisiaj przedstawiam moją wersję spaghetti carbonara, może znajdziecie w tym daniu trochę włoskich smaków. Składniki: Makaron typu spaghetti lub gniazda wstążki 150 g boczku wędzonego 2-3 jajka 40 g sera typu
Smaki Ewyostateczny efekt jest doskonały. Składniki: 1 duża podwójna pierś z kurczaka lub 3 mniejsze, pojedyncze filety Sól i pieprz do smaku Marynata ½ szklanki masła orzechowego 1 łyżeczka curry lub pasty curry ½ puszki mleka kokosowego 1 łyżka sosu sojowego 1 łyżka soku z limonki lub cytryny Olej do smażenia Ryż z kalafiora Mała główka kalafiora Szczypta kminu rzymskiego Szczypta curry Kilka
Niedzielny kucharzpieczenia 1/2 szkl. oleju rzepakowego 2 łyżeczki cynamonu 1 szkl. bakalii (żurawina, wiórka kokosowe, ziarna konopi, sezam, nasiona chia, orzechy) Opcjonalnie: 1 kopiasta łyżka kakao Polewa : 3 łyżki pasty kokosowej rozpuszczonej w ciepłej wodzie i barwnik spożywczy lub gotowa czerwona polewa/pisak. Przygotowanie : Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Wszystkie składniki mieszamy. Przekładamy masę do kokilek. Babeczki pieczemy przez 25 min. Upieczone
Czarnawisienkanastrój ;) Smacznego! Rozgrzewająca zupa cebulowa (Zuppa di cipolle) Jesienna zupa z soczewicą i ciecierzycą (Zuppa autunnale con lenticchie e ceci) Rozgrzewająca zupa z ciecierzycą, łazankami i kurkumą (Minestra di pasta, ceci e curcuma) Zupa z kaszą bulgur i roślinami strączkowymi (Minestrone di bulgur e legumi) Marchewkowy krem z imbirem i pomarańczą (Crema di carote, zenzero e arancia) Zupa krem buraczkowa
La grande e la piccola cuocaWyobraźcie sobie ciężkie, wilgotne, mocno czekoladowe brownie z kremowa orzechową pastą i chrupiącym popcornem. Wyobraźcie sobie, że zawiera ono znikomą ilośc cukru i można je niemal bezkarnie zajadać. A na dodatek przemycamy w nim warzywo! Czy musze zachęcać Was dalej? Wyjmujcie blaszki i pieczcie to Read More Artykuł Dyniowe brownie z masłem orzechowym, popcornem i solonym karmelem z daktyli pochodzi
Flymetothespoonpomidorowy. Przełóż makaron i kalafiora do rondla z sosem. Dodaj posiekaną natkę i tarty ser. Wymieszaj. Podawaj z wyłożonym obok serem do posypania makaronu. Artykuł Przepis dnia: Sycylijska pasta z kalafiorem, rodzynkami i orzechami pochodzi z serwisu Niedzielny kucharz
Niedzielny kucharzDeska serów na imprezę Jaglane kotlety pieczarkowe pyszny przepis Quesadillas z kurczakiem, serem i guacamole Parówki mumie Naleśniki z jajecznicą Naleśniki z kurczakiem i brokułami Grillowany bakłażan z pikantną pastą z makreli Dania na ciepło na Andrzejki Bigos z brukselką Muszle makaronowe z serem Muszle makaronowe faszerowane Zapiekanka makaronowa po bolońsku Kotlety mielone pieczone Krem z cukinii i pora Pieczona
Dorota Smakujewersje gofrów śniadaniowych – szpinakowe oraz cukiniowe. Pierwsze mam zamiar zestawić z twarożkiem kokosowym i łososiem, zupełnie jak w przypadku bajgli brokułowych . Do tych drugich natomiast będzie chyba pasować pasta z tuńczyka z majonezem. Grunt to mieć dobry plan! Gofry dyniowe Keto gofry dyniowe to dobry pomysł na śniadanie na wynos. Chociaż sprawdzą się równie świetnie także w roli deseru. Wystarczy
Modern Cave GirlNajprostsze przepisy są najlepsze. Prawdziwą skarbnicą takich dań są Włochy. Polecamy mega łatwy przepis na mega smaczną pastę do przygotowania w 30 minut. Tu nie ma się co rozpisywać. Trzeba po prostu zrobić to danie! Choć składa się z banalnych składników, ma nieprawdopodobny smak. Kto by pomyślał, że w kalafiorze, kojarzącym się u nas głównie w kalafiorową, drzemie takie potencjał
Niedzielny kucharzczasu dla siebie. Młody też był w domu. Pogadaliśmy więc, poopowiadaliśmy sobie różne sprawy, a potem zrobiłam dla nas szybki obiad – makaron z kurczakiem w sosie śmietanowym. Zjedliśmy tę pastę ze smakiem. Była świetna, a towarzystwo Młodego, spokój w domu i mruczenie kotów – tworzyło dodatkowo bezcenny nastrój. Polecam do wypróbowania w jesienne popołudnia… i nastrój, i makaron. Składniki: • 1 opakowanie
W mojej kuchniziaren i posiekaną pietruszką. Wcinaj od razu Składniki 250 g makaronu farfalle 6 łyżek puree z dyni (najlepiej się sprawdzi Hokkaido lub piżmowa) 200 ml mleczka kokosowego 1 łyżka pasty tahini (ewentualnie masła orzechowego) ½ płaskiej łyżeczki kurkumy szczypta gałki muszkatołowej szczypta kuminu szczypta kardamonu ½ łyżeczki białego pieprzu 2 ząbki czosnku ½ płaskiej łyżeczki soli 100 g fety do posypania 3 łyżki
Eat me! Fit me!Dzień dobry :-) Moje dzieci polubiły kotleciki z tuńczyka. Szczególnie córka, która samego nie bardzo zje, ewentualnie w paście do kanapek. Tak więc przemycam ryby w inny sposób, choć nie powiem, paluszki rybne uwielbia. Wolimy zamiast kurczaka zjeść rybę, więc chce im urozmaicić, żeby się za szybko nie znudziła. Tym razem kotleciki zrobiłam z koperkiem. Wyszły pyszne, polecam i miłego dzionka
kruche babeczkityle i aż tyle. Bardzo często robię zupy z dyni i za każdym razem staram się by były inne, by receptura się nie powtarzała. Tym razem do zupy dodałam pastę żółte curry dzięki czemu miała niepowtarzalny, orientalny, pikantny smak. Polecam. Czytaj więcej
Bernika - moj kulinarny pamietnik