jako odżywcze urozmaicenie owsianek lub jaglanek. Doskonale smakują po uprażeniu jako składnik musli lub domowej granoli. Można dodawać je również do wypieków. Posiadając dobry blender można wykonać z nich pastę orzechową cechującą się nie tylko świetnym smakiem, ale również wysoką zawartością białka. Kto może spożywać orzechy nerkowca? Orzechy nerkowca stanowią odżywcze uzupełnienie diety zarówno dorosłych jak i dzieci. Ze względu
ProstePesto.plniedużej cytryny 50 ml wody 1 łyżeczka cukru Krem bawarski: 5 żółtek 100 g cukru 500 ml mleka 500 ml śmietany kremówki 30% lub 36%, schłodzonej 1 łyżeczka pasty z wanilii lub 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii, lub 1 laska wanilii, ewentualnie opakowanie cukru wanilinowego ( 16 g ) 20 g żelatyny ( 5 łyżeczek ) Galaretka z owocami: około 350 g świeżych
Opowieści z piekarnikaróżnymi dresingami. Nie musisz go kupować w sklepie i przepłacać – zrób własny sos tahini. Kup sezam – kilka złotych, podpraż w piekarniku przez 10 minut i zmiksuj na pastę. Zobacz nasz prosty przepis na tahini . W tym przepisie sałatka Cezara z tofu polana jest dresingiem z tahini, rozrzedzonym jogurtem kokosowym. Zamiast niego możesz użyć dowolnego jogurtu, choć kokosowy pasuje
Niedzielny kucharzróżnymi dresingami. Nie musisz go kupować w sklepie i przepłacać – zrób własny sos tahini. Kup sezam – kilka złotych, podpraż w piekarniku przez 10 minut i zmiksuj na pastę. Zobacz nasz prosty przepis na tahini . W tym przepisie sos do sałatki Cezara zrobiliśmy z tahini, rozrzedzonym jogurtem kokosowym. Zamiast niego możesz użyć dowolnego jogurtu, choć kokosowy pasuje tu najlepiej
Niedzielny kucharzPieprz Przygotowanie: W misce rozdrobnić tuńczyka za pomocą widelca. Dodać kukurydzę, pokrojoną cebulkę, paprykę i posiekany koperek. Dodać musztardę oraz majonez. Całość doprawić do smaku solą oraz pieprzem. Gotową pastę rozsmarować na placki tortilli, położyć sałatę i ciasno zwinąć. Dodatkowo warto zawinąć w folię spożywczą i odstawić na godzinę do lodówki. Przed podaniem pokroić na mniejsze części. Smacznego! Zapraszam
Kulinarne przygodyroladki z kurczaka w boczku to będzie kolejny HIT obiadowy. Bardzo lubię połączenie delikatnych piersi z kurczaka z różnymi farszami. W tym przepisie mamy wyrazistą w smaku pastę paprykową, szynkę wędzoną, natkę pietruszki i papryczkę chili, a dodatek łagodnego w smaku sera mozzarella łączy całość. Robię różne wersje tych roladek, ale tą wersję smakową lubię najbardziej, która do tego elegancko
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięproces odchudzania oraz działa regulująco na proces trawienia. Prozdrowotne zalety oliwy idą w parze z jej smakiem. Można ją stosować na wiele sposób, dodawać do sałatek, makaronów czy domowych past do chleba. Dzięki temu ogromnemu zastosowaniu każdy znajdzie zastosowanie cennej oliwy w kuchni! Trzeba jednak pamiętać, aby wybierać dobrą jakościowo oliwę, bo wtedy będzie mieć najwięcej zdrowotnych właściwości! Artykuł Oliwa
Fascynacje Anijogurcie, składniki na 8 porcji: 500 g jogurtu naturalnego 4 łyżki kakao ciemnego 3 łyżki miodu (następnym razem dałabym mniej) 3 łyżki mielonych migdałów (można zastąpić też pastą tahini) 2 kostki gorzkiej czekolady (również można pominąć) 3 herbatniki (można pominąć) 2 łyżki płatków migdałowych około 200 g wydrylowanych czereśni Szykujemy 8 niedużych szklanek lub słoiczków na desery. Herbatniki kruszymy
Relaxtimeabout 15 to 25 minutes or until tender. If the sauce is too thin, add some slurry (starch with water). Sprinkle with parsley. Serve over rice, barley, potatoes, pasta or with some dumplings / gnocchi and a crunchy slaw on the side. Enjoy
Lekcje w kuchnizamiast ciężkiej pizzy, po której naprawdę ciężko opanować glikemię. Wiecie, że lubię kuchnię włoską. Często się nią inspiruję, jednak zawsze pojawia się jeden problem – ciasto. Pizze, pizzeriny, makarony, pasta, lazania – wszystkie te dania są przepyszne, ale ciężkie i poprzez wszechobecne ciasto zawierają sporo węglowodanów. Połączenie drożdżowego ciasta z białej mąki z tłustymi dodatkami może być trudne do przetworzenia
DietologSkładniki: 3 bajgle 1 filet z kurczaka 1 pomidor 1 ogórek ulubiona zielenina ketchup, sos lub coś innego do smarowania, u mnie pasta pomidorowo-śliwkowa 1 jajko 100 g paluszków pieprz … Czytaj dalej Bajgle z kurczakiem
czarrna od kuchnimomencie całość posypać po prostu mieszanką przypraw i już. Ja jednak miałam jedynie paprykę, oregano, sól i pieprz, więc połączyłam je z olejem i gotowe szaszłyki posmarowałam powstałą pastą. Szaszłyki grillujemy na średnim ogniu z obu stron do zrumienienia. Podobne przepisy: Szaszłyki z białą kiełbasą i brokułami Szaszłyki z krewetkami, papryką i ananasem Artykuł Szaszłyki z białą kiełbasą, papryką
Kardamonovyabout 15 to 25 minutes or until tender. If the sauce is too thin, add some slurry (starch with water). Sprinkle with parsley. Serve over rice, barley, potatoes, pasta or with some crusty bread on the side. Enjoy
Lekcje w kuchnioleju roślinnego 200 g maki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia Masa serowa: 250 g serka śmietankowego 350 ml śmietany kremówki 30 % 3 łyżki cukru pudru 1 łyżeczka pasty waniliowej Galaretka: 2 czerwone galaretki 750 ml wrzątku garść groszków czekoladowych lub borówek Zapraszam również do obejrzenia filmu Wykonanie: Galaretkę rozpuścić we wrzątku i odstawić na bok do wystygnięcia i lekkiego
Pani M - kuchnia smakowitawyraźnie się przypiec. Do bobu dodaj masło, smaż nadal często mieszając jeszcze 2 minuty. Czosnek posiekaj, następnie rozetrzyj z odrobiną soli na desce przy pomocy noża lub widelca na pastę. Dodaj do bobu, wymieszaj, wyłącz ogień i od razu podawaj. Rada: Jeśli chcesz przygotować bób w wersji wegańskiej, użyj oleju zamiast masła. W podstawowej wersji przepisu można zrezygnować z czosnku
Kulinarna Polska