pasta - 17303 przepisów (strona:593/1154)

Orzechy nerkowca – słodko-słony skarb w kuchni 56

jako odżywcze urozmaicenie owsianek lub jaglanek. Doskonale smakują po uprażeniu jako składnik musli lub domowej granoli. Można dodawać je również do wypieków. Posiadając dobry blender można wykonać z nich pastę orzechową cechującą się nie tylko świetnym smakiem, ale również wysoką zawartością białka. Kto może spożywać orzechy nerkowca? Orzechy nerkowca stanowią odżywcze uzupełnienie diety zarówno dorosłych jak i dzieci. Ze względu

ProstePesto.pl
Ciasto z kremem bawarskim i owocami 74

niedużej cytryny 50 ml wody 1 łyżeczka cukru Krem bawarski: 5 żółtek 100 g cukru 500 ml mleka  500 ml śmietany kremówki 30% lub 36%, schłodzonej 1 łyżeczka pasty z wanilii lub 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii, lub 1 laska wanilii, ewentualnie opakowanie cukru wanilinowego ( 16 g ) 20 g żelatyny ( 5 łyżeczek ) Galaretka z owocami: około 350 g świeżych

Opowieści z piekarnika
Sałatka Cezara z tofu i awokado z sosem tahini 54

różnymi dresingami. Nie musisz go kupować w sklepie i przepłacać – zrób własny sos tahini. Kup sezam – kilka złotych, podpraż w piekarniku przez 10 minut i zmiksuj na pastę. Zobacz nasz prosty przepis na tahini . W tym przepisie sałatka Cezara z tofu polana jest dresingiem z tahini, rozrzedzonym jogurtem kokosowym. Zamiast niego możesz użyć dowolnego jogurtu, choć kokosowy pasuje

Niedzielny kucharz
Sałatka Cezara z tofu i awokado z sosem tahini 56

różnymi dresingami. Nie musisz go kupować w sklepie i przepłacać – zrób własny sos tahini. Kup sezam – kilka złotych, podpraż w piekarniku przez 10 minut i zmiksuj na pastę. Zobacz nasz prosty przepis na tahini . W tym przepisie sos do sałatki Cezara zrobiliśmy z tahini, rozrzedzonym jogurtem kokosowym. Zamiast niego możesz użyć dowolnego jogurtu, choć kokosowy pasuje tu najlepiej

Niedzielny kucharz
Kolorowe roladki z tortilli z tuńczykiem 80

Pieprz Przygotowanie: W misce rozdrobnić tuńczyka za pomocą widelca. Dodać kukurydzę, pokrojoną cebulkę, paprykę i posiekany koperek. Dodać musztardę oraz majonez. Całość doprawić do smaku solą oraz pieprzem. Gotową pastę rozsmarować na placki tortilli, położyć sałatę i ciasno zwinąć. Dodatkowo warto zawinąć w folię spożywczą i odstawić na godzinę do lodówki. Przed podaniem pokroić na mniejsze części. Smacznego! Zapraszam

Kulinarne przygody
Roladki z kurczaka w boczku 47

roladki z kurczaka w boczku to będzie kolejny HIT obiadowy. Bardzo lubię połączenie delikatnych piersi z kurczaka z różnymi farszami. W tym przepisie mamy wyrazistą w smaku pastę paprykową, szynkę wędzoną, natkę pietruszki i papryczkę chili, a dodatek łagodnego w smaku sera mozzarella łączy całość. Robię różne wersje tych roladek, ale tą wersję smakową lubię najbardziej, która do tego elegancko

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Oliwa z oliwek – jak powstaje i dlaczego warto ją spożywać 79

proces odchudzania oraz działa regulująco na proces trawienia. Prozdrowotne zalety oliwy idą w parze z jej smakiem. Można ją stosować na wiele sposób, dodawać do sałatek, makaronów czy domowych past do chleba. Dzięki temu ogromnemu zastosowaniu każdy znajdzie zastosowanie cennej oliwy w kuchni! Trzeba jednak pamiętać, aby wybierać dobrą jakościowo oliwę, bo wtedy będzie mieć najwięcej zdrowotnych właściwości! Artykuł Oliwa

Fascynacje Ani
Deser fit na jogurcie 118

jogurcie, składniki na 8 porcji: 500 g jogurtu naturalnego 4 łyżki kakao ciemnego 3 łyżki miodu (następnym razem dałabym mniej) 3 łyżki mielonych migdałów (można zastąpić też pastą tahini) 2 kostki gorzkiej czekolady (również można pominąć) 3 herbatniki (można pominąć) 2 łyżki płatków migdałowych około 200 g wydrylowanych czereśni Szykujemy 8 niedużych szklanek lub słoiczków na desery. Herbatniki kruszymy

Relaxtime
Roladki z mięsa mielonego w sosie z papryką 59

about 15 to 25 minutes or  until tender. If the sauce is too thin, add some slurry (starch with water). Sprinkle with parsley. Serve over rice, barley, potatoes, pasta or with some dumplings / gnocchi and a crunchy slaw on the side. Enjoy

Lekcje w kuchni
Pizzeriny z cukinii i bakłażana dla diabetyka 67

zamiast ciężkiej pizzy, po której naprawdę ciężko opanować glikemię. Wiecie, że lubię kuchnię włoską. Często się nią inspiruję, jednak zawsze pojawia się jeden problem – ciasto. Pizze, pizzeriny, makarony, pasta, lazania – wszystkie te dania są przepyszne, ale ciężkie i poprzez wszechobecne ciasto zawierają sporo węglowodanów. Połączenie drożdżowego ciasta z białej mąki z tłustymi dodatkami może być trudne do przetworzenia

Dietolog
Bajgle z kurczakiem 126

Składniki: 3 bajgle 1 filet z kurczaka 1 pomidor 1 ogórek ulubiona zielenina ketchup, sos lub coś innego do smarowania, u mnie pasta pomidorowo-śliwkowa 1 jajko 100 g paluszków pieprz … Czytaj dalej Bajgle z kurczakiem

czarrna od kuchni
Szaszłyki z białą kiełbasą, papryką i cebulą 67

momencie całość posypać po prostu mieszanką przypraw i już. Ja jednak miałam jedynie paprykę, oregano, sól i pieprz, więc połączyłam je z olejem i gotowe szaszłyki posmarowałam powstałą pastą. Szaszłyki grillujemy na średnim ogniu z obu stron do zrumienienia. Podobne przepisy: Szaszłyki z białą kiełbasą i brokułami Szaszłyki z krewetkami, papryką i ananasem Artykuł Szaszłyki z białą kiełbasą, papryką

Kardamonovy
Pulpeciki w sosie z papryką i pieczarkami 62

about 15 to 25 minutes or  until tender. If the sauce is too thin, add some slurry (starch with water). Sprinkle with parsley. Serve over rice, barley, potatoes, pasta or with some crusty bread on the side. Enjoy

Lekcje w kuchni
Ciasto „arbuz” 68

oleju roślinnego 200 g maki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia Masa serowa: 250 g serka śmietankowego 350 ml śmietany kremówki 30 % 3 łyżki cukru pudru 1 łyżeczka pasty waniliowej Galaretka: 2 czerwone galaretki 750 ml wrzątku garść groszków czekoladowych lub borówek Zapraszam również do obejrzenia filmu Wykonanie: Galaretkę rozpuścić we wrzątku i odstawić na bok do wystygnięcia i lekkiego

Pani M - kuchnia smakowita
Pyszny bób z przypieczoną skórką, który od początku do końca robi się na patelni. PRZEPIS 78

wyraźnie się przypiec. Do bobu dodaj masło, smaż nadal często mieszając jeszcze 2 minuty. Czosnek posiekaj, następnie rozetrzyj z odrobiną soli na desce przy pomocy noża lub widelca na pastę. Dodaj do bobu, wymieszaj, wyłącz ogień i od razu podawaj. Rada: Jeśli chcesz przygotować bób w wersji wegańskiej, użyj oleju zamiast masła. W podstawowej wersji przepisu można zrezygnować z czosnku

Kulinarna Polska