drobiowe rigatoni z brokułem i suszonymi pomidorami 232Pasty niezależnie od rodzaju makaronu, to wdzięczne i wyjątkowo kolorowe dania. Bardzo szybkie do przygotowania, a jednocześnie takie, które "przyjmą" wszystko, co akurat mamy pod ręką, a efekt końcowy zawsze jest satysfakcjonujący zarówno dla oka, jak i naszego zmysłu smaku. W tym wypadku delikatna pierś z kurczaka okraszona sosem z miksu pomidorowego i różyczkami brokuła. Składniki
zobacz ich smak
Kluski serowe z truskawkami + trochę o mnie 177Największa kulinarna porażka ? ostatnio pasta z soczewicy Pytania od Szybkie gotowanie : 1. Wymarzone warsztaty kulinarne ? zdrowe i dietetyczne wypieki 2. Najdziwniejsze połączenie smaków w Twojej kuchni ? nie mam odwagi do jakiegoś większego kombinowania dlatego największym udziwnieniem jak dotąd jest krem czekoladowy oraz wypieki z fasoli, które są genialne oraz mieszanie kurczaka z owocami ;) 3. Trzy posiłki, które wzięłabyś/wziąłbyś
Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistość
Czas na MAKARON 214zębami). JAJECZNY W odróżnieniu od włoskiej pasty, oprócz mąki i wody zawiera także jajka- czasem w proszku. Bywa też, że swój żółty kolor zawdzięcza barwnikom. Takie kluski sprawdzają się zaraz po treningu, bo to szybka porcja węglowodanów. Żeby zadbać o ich optymalną proporcję do białek (4:1), przyrządź go z kawałkiem piersi z kurczaka. Sięgnij do moich przepisów
ClauditteMissCooking
Rosol z rosolu z wczoraj 194rosołu wykorzystaliśmy m.in. podudzia z kurczaka, które posłużyły, jako farsz do pierożków. ZUPA: PIEROŻKI: ok. 1 l rosołu 1 średnia marchew mięso z rosołu - u nas z 3 podudzi ok. 1 l wody seler - tyle ile marchwi 1/2 łyżeczki mielonego imbiru 5 cm skórki z imbiru 2 łyżki grzybów mung* sól 1 łyżeczka pasty z trawy cytrynowej
Kuchnia od dwojga
Zapiekanka makaronowa z wędzoną makrelą 283dawała kanapek z kurczakiem... Żona Anglika mówi: - Gdybym tylko wiedziała, że John nie lubi sera... Niepotrzebnie mu dawałam kanapki z serem... Żona ruska mówi zdziwiona: -Nie rozumiem! Przecież Andriej sam sobie robił kanapki do pracy... Gość: monami, 213.134.163.* 2011/09/21 16:55:20 makrela kojarzyła mi się do tej pory jedynie z pastą ;) sowa_nie_sowa 2011/09/22
Zdrowa Kuchnia Sowy
Wołowina w pomarańczach i miodzie 215właściwie przepis na kurczaka z pomarańczą, miodem i czosnkiem... w moim przypadku z podmienionym mięsem. Przepis otrzymałam już w zeszłym roku od miłościwie mi panującej Agnieszki, w mailu zatytułowanym "Kurczak Artura". Wtedy jeszcze nie wiedziałam, że z owym Arturem zdarzy mi się współpracować na polu zgoła innym niż kulinarne:) Potrawę postanowiłam przetestować (jak to ja) na gościach:) I tym razem się(...)wołowiny 4 ząbki czosnku 2 duże łyżki miodu 2 łyżki sosu sojowego* gałązka świeżego rozmarynu sok z 4 pomarańczy oliwa 1 łyżeczka Sambal Oelek (pasty z chilli) Przygotowanie Wyciśnięty czosnek, miód, sos sojowy, sok z pomarańczy, pastę chilli, posiekany rozmaryn i łyżkę oliwy dokładnie wymieszać. Wołowinę trzeba pokroić w paseczki i smażyć na dużym ogniu
Kulinarne Inspiracje
Arroz vedre, czyli zielony ryż 292duecie z kurczakiem ze świeżym mango i papryczką chili. Przepis znalazłam na Ale Meksyk ! . Arroz vedre, czyli zielony ryż Proporcje dla 3 osób Czas przygotowania: 25 minut Składniki: 250 g ryżu 1 mała cebula 1 ząbek czosnku 1/2 pęczka natki pietruszki 4 łyżki oliwy 400 ml bulionu (przygotowanego na bazie domowej warzywnej pasty bulionowej )* sól morska pieprz
Kulinarne przygody Gatity
PASZTET Z WĄTRÓBKI I SUSZONYCH POMIDORÓW 186Domowy pasztet z wątróbki jest równie pyszny, pachnący jak sklepowy. Przygotowałam go z dodatkiem suszonych pomidorów przez co wzbogacił się jego smak.
Kulinarne Fantazje Marioli
Szakszuka ze szpinakiem 261postaci różnych past, pesto czy też koktajli i po obróbce termicznej. Możemy z niego przyrządzać zupy, dodawać do wytrawnych tart, do smażonych dań, do omletów..., naprawdę możliwości jest niezliczona ilość. Oto garść moich propozycji: Wiosenna sałatka ze szparagami Szpinakowe naleśniki Zakręcone bułeczki ze szpinakiem Pizza pszenno-żytnia ze szpinakiem Tarta ze szpinakiem i kurczakiem Tarta ze szpinakiem i serem
Kulinarne przygody Gatity
Pieczony pieróg pełnoziarnisty II z mięsnym nadzieniem, czyli ciepła kolacja dla spracowanego Męża 228cebuli Pierś z kurczaka pokroiłam w drobną kosteczkę, zamarynowałam na kilka godzin w soli, pieprzu, curry i odrobinie majonezu. Następnie usmażyłam wraz z posiekaną wędliną. Brokuła obgotowałam przez ok. 5 minut, rozdzieliłam na drobne różyczki i zasypałam chili. Cebulę drobno posiekałam. Resztę składników starłam na grubej tarce. Podzieliłam wyrośnięte ciasto na 2 części. Wywałkowałam. Posmarowałam pastą pomidorową i wyłożyłam nadzienie
Kuchnia po mojemu
Grillowane vel pieczone warzywa do... czy tam zamiast obiadu 236mieszamy z powstałą pastą. Pieczemy w zawiniątkach z folii aluminiowej ok 30 - 40 minut. Jest to bardzo podstawowa wersja - do przygotowania również w warunkach domowych (w piekarniku). Możemy urozmaicać skład wedle własnych upodobań - innymi warzywami lub różnego rodzaju serami. Warzywa wychodzą bardzo aromatyczne. Będą stanowić doskonały dodatek do pieczonych lub gotowanych mięs. Na zdjęciu z kurczakiem po francusku
Kuchnia po mojemu
Marokański kurczak z pomidorami i miodem - Djaj Matisha Mesla 301kolor. Posyp nimi kurczaka. Podawaj na gorąco, z kuskusem, ryżem, albo chlebem. Uwagi: Danie możesz przygotować w naczyniu do tażinu, ale równie dobrze sprawdzi się każde inne naczynie z grubym dnem i pokrywką. Ja przygotowałam je w brytfannie. Szafran można ewentualnie zastąpić odrobina kurkumy. Jeżeli chcecie zaostrzyć smak dania, możecie dodać do sosu odrobinę harissy (pasty z papryki chilli
Chilli Czosnek i Oliwa
Sos - marynata barbeque (BBQ - na grilla) 502Długi weekend zbliża się wielkimi krokami ... na pewno wiele osób będzie uprawiać ulubiony sport Polaków czyli grillowanie:-). Aby chociaż trochę urozmaicić domowego grilla podaję przepis na
IMPRESJA SMAKU
8 przerażających nazw dań włoskich 352kształcie pieroga, oznacza po prostu „nogawkę”; Przepis na calzone Linguione – nazwę makaronu wywodzącego się z Ligurii można przetłumaczyć jako „małe języki”; Mostaccioli – pasta, która miałaby natomiast przypominać „mały wąsik”; Orrechiette – to po prostu „uszka”, chociaż nie przypominają tych używanych w polskiej kuchni; Palle del nonno – ta jedna(...)odmian salami to w dosłownym tłumaczeniu „jądra dziadka”; Spaghetti alla puttanesca – czyli spaghetti w stylu prostytutki, prawdopodobnie nazwane tak ze względu na erogenne właściwości Przepis na kurczaka a la puttanesca Strozzapreti – wywodzące się od strozzare – dusić, dławić i prete – ksiądz. Ponoć ten rodzaj makaronu przypomina garotę, którą uduszono ubóstwiającego go kapłana Przepis na strozzapreti
Bon Ton Italia
Rosół drobiowy 323innymi częściami kurczaka np. skrzedłkami. Rosół należy gotować na bardzo małym ogniu , przez około 4 godziny. Świeży lubczyk, w doniczce, można dostać w większości hipermarketów. Dzięki końcowemu przecedzeniu przez sitko rosół jest bardzo czysty i klarowny. Mięso z rosołu można pokroić i podawać na talerzach razem z zupą i/lub wykorzystać w innych celach np. do pasty kanapkowej, krokietów, pierogów, pasztecików
Gospodyni Miejska
Japońska zupa z pasty miso – miso-shiru. Co to jest umami? 209miso nie powinna się zagotować – straci smak. Kilka łyżek pasty mieszamy w małej miseczce z kilkoma łyżkami zagotowanej wody i dokładnie rozpuszczamy pastę, żeby pozbyć się grudek. Tak przygotowaną pastę wlewamy do zupy i dokładnie całość mieszamy. Dodajemy pokrojone wodorosty. Podajemy zupę od razu, gorącą, posypaną świeżo pokrojonym szczypiorem. Co do zupy miso? Zgodnie z japońską sztuką i kulturą(...)ściętym białkiem i półpłynnym żółtkiem – do miso na śniadanie. Makaron ryżowy, jajeczny, soba (gryczany), makaron z tapioki – zawsze. Ryż biały, brązowy i dziki – według upodobań, zamiast makaronu. Krewetki, mięso kurczaka, biała ryba, małże – ugotowane w dashi lub na parze, do bardziej sycącej zupy. Kapusta pekińska lub bok choy – leciutko w bulionie zblanszowane. Pocięta cieniutko marchewka, grzyby mun, enoki, shiitake, pieczarki
Karo in the Kitchen