pokrojona w kostkę 300g cukinii - pokrojona w kostkę, sporą 1 łyżka oliwy z oliwek 1 łyżka masła 4 ząbki czosnku, startego 1,5 l bulionu z kurczaka 2 łyżki pasty pomidorowej 1 puszka ciecierzycy, osączona 600 g pokrojonych w kostkę pomidorów,( obranych) 1 łyżka bazylii suszonej garść natki pietruszki posiekanej 1 łyżeczka suszonego oregano 1/2 łyżeczki
Stare Garyetapów przygotowania, pamiętałam, mam nadzieję, że czytelnie mi to wyszło? :) Składniki na 3 - 4 porcje: 2 piersi z kurczaka ryż 4-6 łyżek oleju z awokado z czosnkiem ( spokojnie możesz użyć innego roślinnego oleju) 4 łyżeczki czerwonej pasty curry 1 puszka (400 ml) mleka kokosowego 3 ząbki czosnku 2-3 cm świeżego kawałek imbiru 1 łyżeczka kurkumy(...)czerwonej pasty curry i smażyłam przez chwilkę. Do tego dołożyłam mięso pokrojone w kostkę i na dużym ogniu obsmażyłam z każdej strony, mieszając w taki sposób, aby pasta curry pokryła kawałki kurczaka. Usmażonego kurczaka wyłożyłam na talerz. Do woka wlałam pozostałe dwie łyżki oleju, czosnek i imbir i smażyłam przez chwilę. Smażąc nadam wsypałam kurkumę. Wlałam mleczko kokosowe o gotowałam
Blondynka Gotujeświeżego rozmarynu + dodatkowa do pieczenia 1 cytryna + dodatkowa do przybrania 1 czerwona cebula 100 ml oliwy z oliwek sól morska sambal oelek - pikantna pasta chili - do posmarowania, opcjonalnie przygotowanie Kurczaka umyć i osuszyć. Położyć piersiami do dołu. Przy pomocy nożyczek lub nożyc do drobiu, przeciąć kurczaka wzdłuż jednej strony kręgosłupa. Następnie tak samo przeciąć z drugiej strony(...)ugnieść. Kurczaka w torbie wstawiamy do lodówki - co najmniej na noc. Przed pieczeniem wyjąć z lodówki i doprowadzić mięso do temperatury pokojowej. Rozłożyć kurczaka na płasko w brytfance wyłożonej folią aluminiową, skórą do góry. Posmarować równomiernie pastą chili (można nie smarować), obłożyć cebulą i cytryną z marynaty, dołożyć świeżą gałązkę rozmarynu. Piekarnik nagrzać do 210 st C. wstawić kurczaka
Stare Garyjesienne z moim ulubionym warzywem, na które właśnie mamy sezon. Składniki: 300 g filetów z kurczaka 500 g dyni hokaido (bez pestek i skóry) garśść liści świeżego szpinaku 3 papryczki chili 1 mała cebula 3 ząbki czosnku 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej 1 łyżeczka pasty curry 1 puszka mleczka kokosowego (niesłodzonego 450 g) sól i pieprz do smaku 3 łyżki masła(...)wody Sposób przygotowania : Filety z kurczaka pokroić w cienkie paseczki, dynię w kostkę, cebulę w piórka. W dużym rondlu rozgrzać masło i obsmażyć kawałki kurczaka. Dorzucić cebulę, dynię, pastę curry , wyciśnięty przez praskę czosnek oraz pokrojone na kawałki papryczki chili ( bez pestek). Dusić na małym ogniu 15 min mieszając, następnie dolać mleko kokosowe i pół szklanki
Gosia gotujetworząc niesamowitą kompozycję. Koniecznie wypróbujcie ten przepis jeśli lubicie kulinarne eksperymenty. Inspirowałam się przepisem z video bloga Kochaj Indie Kurczak w sosie cebulowo kokosowym z żurawiną Składniki: 4 udka kurczaka bez skóry 2 duże czerwone cebule łyżeczka posiekanego czosnku łyżka startego na tarce imbiru pół szklanki mleczka kokosowego 2 łyżki posiekanych pomidorów (użyłam łyżkę przecieru) garść suszonej żurawiny 1/2 papryczki(...)powstanie gęsta pasta. Dodajemy startą na tarce lub drobno posiekaną cebulę i często mieszając smażymy aż zmięknie. Dodajemy kurkumę, sól i pieprz. Na patelnię wrzucamy kurczaka i dokładnie mieszamy go z pastą cebulowo - przyprawowym. Dodajemy korę cynamonową, kardamon i żurawinę. Zalewamy kurczaka ok szklanką wody i dodajemy szczyptę cukru. Patelnie przykrywamy i gotujemy potrawkę na średnim ogniu ok 30 minut
sierotka maRysia w kuchniZapiekanki często goszczą w wielu domach. Od tradycyjnych na bagietce lub bułce, po bardziej wymyślne. Przy tym są zwykle tanie, szybkie i smaczne. Często je robię
Jacob Tastesdyni kilka liści świeżej bazylii 1 żółta papryczka chilli Chipsy z jarmużu: kilka listków jarmużu bez nerwu głównego Zupa (4 porcje): 1 duża pierś z kurczaka 1/2 łyżki zielonej pasty curry 1 marchewka 1 pietruszka 2 liście limonki kafir 1 duży ząbek czosnku 1 dymka w całości 2 łyżki oleju arachidowego 5 cm imbiru 2 szkl. wody 400 ml mleka(...)garnku z grubym dnem. Dymkę, czosnek i imbir drobno siekamy, wrzucamy na rozgrzany olej. Smażymy minutę, dodajemy zieloną pastę curry. Smażymy kolejną minutę. Całość zalewamy dwiema szklankami wody, dodajemy marchewkę, trawę cytrynową, liście limonki, pietruszkę i pierś z kurczaka w całości. Gotujemy pod przykryciem 20 minut. Po tym czasie wyciągamy pierś z kurczaka i odstawiamy na bok; marchewkę, trawę cytrynową
Tajskie smakidanie proste w przygotowaniu, aromatyczne i świetnie rozgrzewające. Idealne na zimową porę! Kurczak Jalfrezi: 500 g piersi z kurczaka lub mięsa z udek kurczaka 1 czerwona papryka 2 ząbki czosnku 2 cebule 2 łyżeczki czerwonej pasty curry (ewentualnie 1 łyżeczka chilli w proszku, ale z pastą curry danie będzie bardziej aromatyczne) 1 świeży pomidor 1 opakowanie krojonych pomidorów z czosnkiem(...)ryż basmati lub chlebki pita / naan listonic_type='fooddrink';listonic_theme='addToShoppingList7';listonic_content='500 g piersi z kurczaka lub mięsa z udek kurczaka 1 czerwona papryka 2 ząbki czosnku 2 cebule 2 łyżeczki czerwonej pasty curry (ewentualnie 1 łyżeczka chilli w proszku, ale z pastą curry danie będzie bardziej aromatyczne) 1 świeży pomidor 1 opakowanie krojonych pomidorów z czosnkiem
Poezja smakuoliwek 400 g piersi z kurczaka 1 cebula 8 listków świeżej bazylii 250 ml indyjskiego jogurtu cytrynowego z ekstraktem z zielonej herbaty 8 łyżek majonezu - ja użyłam Kieleckiego bo najbardziej mi smakuje 1 ząbek czosnku 2 jajka ugotowane na twardo 1 kulka sera mozarella 100 g sera mozarella wiórki 1 łyżka bardzo ostrej zielonej pasty curry 1 łyżka indyjskiego sosu(...)naczynia ( miska, lub głęboki talerz), dodajemy jedną łyżkę zielonej pasty i sosu Korma, oraz 3 łyżki oliwy z oliwek. Mieszamy tak, aby każdy kawałek piersi z kurczaka był obtoczony w sosie i paście. Smażymy następnie na patelni aż mięso się zarumieni i stanie się chrupiące. Rozkładamy sobie cztery placki na czterech kawałkach folii aluminiowej ( mniej więcej wielkości
ClauditteMissCookingpapryka jest, poza mięsem, głównym składnikiem tego dania. Potrawa jest bardzo smaczna i aromatyczna, choć dość ostra, lecz jej ostrość można regulować poprzez ilość dodanej pasty curry. Polecam! Składniki : 500g piersi z kurczaka lub wyfiletowanych udek 1 łyżeczka nasion kminu rzymskiego 1 średnia cebula drobno posiekana 2 - 3 kolorowe papryki (użyłam czerwonych) pokrojone w kostkę 2-3 ząbki czosnku(...)cebula się zeszkli, w razie potrzeby podlać niewielką ilością wody. Dodać paprykę i smażyć aż zmięknie. Dodać pastę curry oraz przyprawy: kolendrę, kmin, sól i ewentualnie ostrą paprykę, wymieszać i smażyć przez kolejne kilka minut. Dodać kurczaka, wymieszać i smażyć około 5-7 minut. Wlać pomidory, dodać kolendrę, jeżeli sos jest zbyt gęsty dolać niewielką ilość wody
Codzienne GotowanieMassaman Curry można przygotować z jagnięciną, kaczką, wołowiną lub tofu. Przepis inspirowany potrawą ze strony Słodko-Kwaśny. Składniki (dla dwóch osób): 1 duża pierś z kurczaka 1 cebula 1 duży ziemniak 50 g pasty massaman curry 250 ml mleka kokosowego 1 łyżka sosu rybnego 1 gwiazdka anyżu 2 liście laurowe 1/4 szklanki obranych fistaszków 2 łyżki oleju arachidowego(...)kostkę o boku 2 cm, cebulę kroimy w piórka, orzeszki prażymy na suchej patelni. 2. W rondelku z grubym dnem rozgrzewamy olej. Wrzucamy pastę curry i smażymy 1 minutę. Dodajemy mleko kokosowe i kurczaka, doprowadzamy do wrzenia. zmniejszamy ogień, dodajemy ziemniaki, orzechy (kilka zostawiamy do przybrania), anyż, liście laurowe, puree z tamaryndowca i cukier. Gotujemy 30-40 minut, aż ziemniaki
Tajskie smakiczerwonej słodkiej papryki 1-2 łyżki roztopionego masła 4 łyżki Owocowej Rapsodii St. Dalfour imbir i pomarańcza 0,5 papryczki chilli (lub 1/2 łyżeczki pikantnej pasty z chilli) główka czosnku kilka gałązek tymianku Przygotowanie: Kurczaka warto zacząć przygotowywać dzień wcześniej - natrzeć solą, pieprzem i papryką, przykryć folią spożywczą i wstawić na noc do lodówki. Wyjąć na godzinę przed przygotowaniem(...)żaroodpornego. Główkę czosnku podzielić na ząbki i lekko je rozgnieść pozostawiając skórkę. Owocową Rapsodię St. Dalfour imbir i pomarańcza wymieszać z posiekaną chilli (może tez być pasta pepperoncino lub Sambal Oelek). Do środka kurczaka włożyć tymianek, kilka ząbków czosnku oraz 2 łyżki Owocowej Rapsodii St. Dalfour imbir i pomarańcza z chilli. Dookoła kurczaka poukładać pozostałe ząbki czosnku. Związać nogi
Kulinarne InspiracjeDziś będzie kokosowo i ananasowo. Smażona pierś z kurczaka w mleczku i z wiórkami kokosowymi z pikantną pastą curry i imbirem. Wszystko to osłodzone świeżym ananasem. Składniki: pierś z kurczaka połowa świeżego ananasa 3 łyżki wiórek kokosowych puszka mleczka kokosowego opakowanie jogurtu naturalnego/śmietany jogurtowej kawałek świeżego kawałka imbiru 3-4 ząbki czosnku łyżka ostrej pasty curry 3 łyżki
potrawyregionalneDanie jest proste i szybkie w przygotowaniu... takim daniem możemy zaskoczyć niejedno podniebienie. Składniki: 2 pojedyncze piersi kurczaka 2 cebule 1 brokuł 2 puszki mleka kokosowego 4 ząbki czosnku 2 cm świeżego imbiru 1 łyżka sosu rybnego 1-1,5 łyżeczki zielonej pasty curry sól, pieprz garść orzeszków ziemnych pęczek szczypiorku 2 łyżki oleju(...)ryżu jaśminowego szczypta kurkumy Wykonanie: Kurczaka kroimy w paski zaś cebule kroimy w półkrążki. Na patelni rozgrzewamy olej i wrzucamy na niego pastę curry. Chwilę podsmażamy, po czym dodajemy kurczaka z cebulą. Całość smażymy do momentu, aż kurczak będzie gotowy. Do kurczaka dodajemy sos rybny, starty na drobnych oczkach imbir i przeciśnięty przez praskę czosnek. Chwilę podsmażamy
IMPRESJA SMAKUpaski 1 łyżka oleju sezamowego 1 łyżka sosu sojowego szczypta cynamonu 1 łyżeczka czerwonej pasty curry 3 łyżeczki zielonej pasty curry 1/3 szklanki bulionu 160 – 200 ml mleka kokosowego 3 łyżki kwaśnej śmietany szczypta soli Sposób wykonania: Piersi z kurczaka pokroić drobno. Pokrojonego kurczaka włożyć do zalewy(...)wstawić na 1 godzinę do lodówki. Warzywa pokroić. Mięso wyjąć z zalewy i podsmażyć na małym ogniu z dodatkiem niewielkiej ilości oleju. Do podsmażonych piesi z kurczaka dodać sos sojowy, obie pasty curry, olej sezamowy, sól i cynamon. W oddzielnym garnku ugotować warzywa dodatkiem odrobiny oleju i 1/5 szklanki wody. Gdy warzywa będą już miękkie dodać 1/3 szklanki bulionu
Na słodko lub wytrawnie