dzieciństwie bardzo lubiłam kiedy na obiad był pieczony kurczak, również dlatego, że następnego dnia mama robiła nam sałatkę lub pastę do chleba z pieczonym kurczakiem - uwielbiałam obie te rzeczy. Do sałatki dodawała zazwyczaj warzywa, które akurat miała, najczęściej paprykę, sałatę, pomidory, ogórki i cebulę. Dziś moja wersja, z ulubionym avocado. Do tej sałatki doskonale
Kuchnia Prezydentowejniż się spodziewałem. Składniki: 500g filetów z piersi kurczaka nieduża papryka średnia cebula czosnkowa 3 łyżki majonezu 1 i 1/2 szklanki makarony świderki pasta z suszonych pomidorów tarty ser sól, pieprz, tymianek, opcjonalnie przyprawa do kurczaka Przygotowanie: Kurczaka oczyszczamy z błonek i kroimy wzdłuż na plastry. Rozgrzewamy odrobinę oleju na patelni (najlepiej grillowej) i smażymy kurczaka okolo 10 minut(...)cebuli może pokroić ją w kostkę. Łączymy makaron i warzywa z majonezem. Dokładnie mieszamy i wykładamy na spód naczynia żaroodpornego. Na wierzch układamy usmażonego kurczaka. Każdy kawałek smarujemy z wierzchu 1 lub 2 łyżeczkami pasty z suszonych pomidorów, obsypujemy tartym serem i odrobiną otartego tymianku. Wkladamy do piekarnika nagrzanego do około 180 stopni na mniej więcej 15-20 minut
Gotuj z Rumcajsempasty krewetkowej Tom Yum 1 limonka trawa cytrynowa świeży imbir kolendra świeża makaron ryżowy sól, pieprz PRZYGOTOWANIE: W garnku na oliwie podsmażamy drobno pokrojone polędwiczki z kurczaka z dodatkiem posiekanego imbiru, pasty krewetkowej Tom Yum i startej skórki z limonki. Następnie dodajemy pokrojone w kostkę pomidory i czerwoną paprykę. Podsmażamy wszystko na wolnym ogniu ok. 5 min. Dolewamy bulionu
kulinarnyJacałego kurczaka, odstawiamy na dobę do lodówki. Po tym czasie płukamy, osuszamy. Dokładnie solimy na wewnątrz i zewnatrz. Cebulę, natkę, sól, kminek i masło miksujemy blenderem na pastę, smarujemy nia dokładnie kurczaka w środku i na zewnątrz. Ostawiamy na kilka godzin do lodówki.Kurczaka układamy w naczyniu żaroodpornym, do srodka wkładamy połowę cytryny, druga połówkę przekrawamy na pół, obkładamy obok
Z Majeczką w kuchnimieszankę garam masala. Danie wyszło pysznie i ostro J A propos ostrości, to danie przysporzyło mi sporo śmiechu. Do przygotowania potrawy użyłam czerwonej pasty curry firmy Thai Heritage . Gdy dodałam ją do smażącego się kurczaka, w kuchni wydzielił się zapach niczym po rozpyleniu gazu pieprzowego. Niestety w tym czasie odwiedziły mnie koleżanki, które również dopadł mój kulinarny atak(...)miałyśmy ubaw J Reasumując strzeżcie się pasty curry !!! Następnym razem użyję jej już po dodaniu mleka kokosowego (może nie wydzieli się wtedy ta ostrość z pasty) albo zakupie jakąś inną, mniej zabójczą J Kurczak tikka masala Składniki: · 2 piersi z kurczaka · 2 ząbki
Mania Gotowaniapasty curry lub pomidorowej - 2 łyżeczki pasty tom yum - świeża kolendra Składniki na 2 porcje. Najpierw w rondelku grzejemy olej i wrzucamy pokrojone drobno szalotki. Następnie dodajemy pastę tom yum oraz kurczaka pokrojonego w kostkę. Gdy kurczak nam się poddusi dajemy sos rybny, sok z limonki, mleczko kokosowe i mieszamy. Do tego dodajemy obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki
Kuchenne WariacjeDziś przedstawiam przepis na doskonałego pieczonego kurczaka w obłędnym sosie z masłem orzechowym, pastą curry, miodem i mlekiem kokosowym. Uwielbiam ten sos i z pewnością zagości w mojej kuchni jeszcze nie raz w zestawieniu z innymi rodzajami mięs, a może nawet z warzywami Polecam to danie gorąco, tym bardziej, że jest bardzo łatwe w przygotowaniu. Zapraszam! Scroll down for recipe(...)podania kolendra do podania Przygotowanie: Włącz piekarnik i ustaw go na 180 oC. W średniej misce dokładnie wymieszaj trzepaczką masło orzechowe, pastę curry, sok z cytryny, sos sojowy, olej sezamowy, miód, imbir i mleko kokosowe. Włóż kurczaka do miski (nie metalowej), zalej marynatą i dokładnie go w niej obtocz. Przykryj folią spożywczą i odstaw na 15 minut do zamarynowania
karmelowyDziś włoskie specjały: pasta Specialità Castellane z piersią kurczaka, pomidorami koktajlowymi, szpinakiem i serem Gorgonzola. Czytaj więcej
Ana Mari's worldObiad gotowy dosłownie w 35-40 minut. Pyszne, zdrowe i niezwykle aromatyczne. Składniki: 1/2 kg piersi kurczaka, 1 większy bakłażan lub 2 mniejsze, 2 łodygi trawy cytrynowej, 2 łyżeczki sosu rybnego, 400 ml mleczka kokosowego do dekoracji : świeża kolendra i chilli Pasta: 1 chilli - bez pestek,* 2 szalotki, 4 ząbki czosnku, kawałek świeżego imbiru - wielkości kciuka, 4 suszone liście(...)lekko zmiażdżyłam trzonkiem noża. Piersi kurczaka umyć i oczyścić, pokroić na kawałki - takie na jeden kęs. Bakłażana umyć i pokroić w większą kostkę. Kiedy pasta będzie już dobrze przesmażona wrzucamy do rondelka piersi kurczaka i przesmażamy. Następnie do przesmażonego kurczaka dorzucamy pokrojonego bakłażana, przesmażyć jeszcze kilka minut i całość zalewamy mleczkiem kokosowym. Całość gotować jeszcze z 20 minut, na koniec
Plate of Joyłyżeczki słodkiej papryki 1 łyżeczka garam masala (przyprawa do kupienia w "Kuchniach świata") 1. Wszystkie składniki na pastę wrzucamy do moździerza i dokładnie ucieramy na jednolitą pastę. Odstawiamy na bok. 2. Kurczaka kroimy w kostkę, dokładnie solimy i odstawiamy. 3. W woku rozpuszczamy masło klarowane. Wsypujemy cynamon i wrzucamy strączki kardamonu. Po kilkunastu sekundach strączki wyciągamy (zdążyły już oddać aromat(...)tłuszczu). Wrzucamy cebulę i smażymy ok. 1 minuty aż się zeszkli. Dodajemy przygotowaną pastę, mieszamy i smażymy przez kolejną minutę. Dodajemy pomidory, koncentrat pomidorowy i dokładnie mieszamy a następnie wlewamy wodę i doprowadzamy do wrzenia. Solimy do smaku i wrzucamy pokrojonego w kostkę kurczaka. Gotujemy 12 minut, co jakiś czas mieszając. 4. Po 12 minutach dodajemy mleko kokosowe, mieszamy
Tajskie smakicurry. Od tego czasu wpisuje się w moje menu. Dziś np. robiłam z pomidorami. Deseczka ze zdjęć pochodzi ze sklepu Drevo - Galanteria drewniana . Składniki: pierś kurczaka pół główki kalafiora 1/2 łyżki żółtej pasty curry 1 papryczka chili 1 cebula 1 łyżeczka curry sól, pieprz puszka mleczka kokosowego 1 łyżeczka startego świeżego imbiru 2 ząbki czosnku 1/2 czerwonej papryki(...)kostkę cebulę, przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku i różyczki kalafiora. Paprykę pokroić w drobne paseczki, a chili w plasterki i dodać je do podsmażanego kurczaka z warzywami. Następnie składniki zalać mleczkiem kokosowym, dodać imbir, pastę curry i doprawić do smaku curry, pieprzem i solą. Przykryć pokrywką i dusić jeszcze przez jakiś czas. Udekorować kolendrą lub pietruszką i pokrojonymi
Pasja Smakukilkoma listkami mięty. Polać dresingiem rzodkiewki. Wymieszać. Na suchej patelni uprażyć sezam. Posypać sałatkę uprażonym czarnym sezamem. Udekorować listkami mięty. Podawać na świeżo np. do grillowanego kurczaka. * jeśli nie mamy pasty z trawy cytrynowej można dodać szczyptę otartej skórki cytrynowej- ważne by dresing miał wyraźnie cytrynowy posmak
Buniabaje w kuchnimleczko wprowadza odrobinę słodyczy do potrawy. Mam nadzieję, że będzie Wam smakować :) Składniki na bulion: 1 pierś z kurczaka 1 udko z kurczaka 2,5cm imbiru kilka łodyg kolendry 1/2 łyżki nasion kolendry 1 cebula 1/2 łyżeczki pasty z trawy cytrynowej 1 ząbek czosnku sól, pieprz dla smaku 1. Mięso zalewamy 1,5 l wody. Doprowadzamy do wrzenia i zbieramy(...)łyżeczka cukru trzcinowego 1. Do woka wlewamy 200ml mleczka kokosowego. Podgrzewamy na średnim ogniu, aż mleczko zacznie się warzyć. Dodajemy kurkumę i pastę. Zagotowujemy i gotujemy na średnim ogniu jeszcze 3 minuty. 2. Wkładamy mięso z kurczaka i pokrojone papryczki, wlewamy bulion, resztę mleczka kokosowego, sos sojowy, sos rybny i wsypujemy cukier. Gotujemy ok. 15 minut. 3. Na minutę przed
Tajskie smakipozbawione pestek i posiekane 2 cm kawałek korzenia imbiru, posiekany 1 łodyga trawy cytrynowej, rozbić końcówkę garść kolendry , liście i łodygi oddzielić 2 łyżki czerwonej pasty curry 750 ml bulionu z kurczaka 160 ml śmietanki kokosowej (dałam mleczko) 500g słodkich ziemniaków obranych i pokrojonych w kostkę 2 piersi z kurczaka bez skóry, pokrojone w paski(...)łyżeczka cukru ½ łyżeczki sosu rybnego przygotowanie Rozgrzać olej w dużym rondlu. Dodać czosnek, chili, imbir, trawę cytrynową, łodyżki kolendry pastę curry i podsmażać przez 2 - 3 minuty, aż aromaty się uwolnią. Dodać bulion z kurczaka, śmietankę kokosową, słodkie ziemniaki i gotować przez 15 minut, aż ziemniaki będą miękkie. Wyjąć z zupy trawę cytrynową i wyrzucić. Trochę
Stare Garysycące, niedrogie danie. Pierś z kurczaka można przygotować na wiele sposobów. Ja przedstawiam Wam kurczaka pod pomidorową pierzynką. Składniki: * 1 podwójna pierś z kurczaka * 250 g pieczarek * 2 mniejsze czerwone cebule * 1 puszka pasty pomidorowej * 2 łyżki oliwy z oliwek * ulubione przyprawy * sól Wykonanie: Pierś z kurczaka rozkroić wzdłuż, przyprawić. Podsmażyć na rozgrzanej oliwie z oliwek. Pieczarki(...)umyć, pokroić w plasterki, podsmażyć i zdjąć z patelni. Następnie cebulę pokroić w piórka, podsmażyć. Do cebuli dodać pieczarki i pastę pomidorową, doprowadzić do wrzenia, co chwile mieszając. W naczyniu żaroodpornym ułożyć podsmażone piersi z kurczaka, na wierzch wyłożyć farsz pomidorowy. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180'C i zapiekać około 20 minut. Najlepiej smakuje ciepłe
Zrób to smacznie