papryki faszerowane - 2038 przepisów (strona:95/136)

Faszerowana główka kapusty - krok po kroku. 294

przez kilka minut. Środek kapusty w piecu nie dojdzie za wiele i będzie twarda. Upiecze się ale tylko mięso. Wierzchnie warstwy zmiękną natomiast bez problemu. Następnie przystępujemy do faszerowania. Układamy warstwę kapusty, mięsa, kapusty - i tak do wyczerpania. Powinny nam powstać około 3-4 warstwy. Kapustę szczelnie zawinąć liśćmi i zamknąć ją we folię aluminiową. Tak przygotowaną kapustę wkładamy(...)koktajlowymi: Składniki: ugotowany ryż paraboliczny - 200 g (ugotowany wg przepisu na opakowaniu) 250 g pomidorów koktajlowych przekrojonych na pół łyżka masła płaska łyżeczka kurkumy pieprz ziołowy sól ostra czerwona papryka Wykonanie: Na patelni rozgrzać masło, wrzucić ryż, podsmażyć. Dodać pomidory oraz przyprawy. Smacznego! Pozdrawiam ciepło, Katarzyna Zajrzyj też na Instagram i Facebook

Poezja Smaków - blog kulinarny
Przystawki na kolację 196

Smaczne przekąski ,świetnie nadają się na kolację lub na przystawkę dla gości. Składniki 2 małe cukinie ser kozi 200 g 1/2 łyżeczki papryki w proszku 1/2 łyżeczki startego imbiru pieprz sól 1 duże awokado mała puszka tuńczyka w sosie własnym mała szalotka sok z 1/2 limetki świeżo zmielony czarny pieprz łyżeczka posiekanej natki pietruszki Przygotowanie Pasta z awokado z tuńczykiem(...)tuńczyka , skropiłem sokiem z limonki , wymieszałem widelcem , miażdżąc awokado tak aby powstała pasta. Doprawiłem solą , pieprzem, dodałem posiekaną natkę pietruszki. Podałem na chlebie (można na krakersach).  Cukinia faszerowana kozim serem : W dużym rondlu ugotowałem w osolonej wodzie cukinie 10 minut, a następnie przelałem zimną wodą, aby je zahartować. Cukinię pokroiłem na kawałki długości ok. 5 cm. Wydrążyłem każdy

R'n'G Kitchen
Kurczak kukurydziany w marynacie kąpany pomarańczami nadziany 142

Kurczak kukurydziany - u mnie 1,5 kg Marynata: -2 łyżki miodu     -3 łyżki soku z cytryny -1 łyżka sosu sojowego -2 ząbki czosnku -mieszanka ziół:majeranek, papryka słodka i szczypta ostrej, kolendra, lubczyk imbir, tymianek,oregano, kminek -sól, pieprz Do nadziania dwie pomarańcze. Jeżeli chodzi o zioła to w moim przypadku była to gotowa mieszanka, ale również(...)kilka godzin obracając go co jakiś czas. Najlepiej jest pozostawić kurczaka na całą noc. Na drugi dzień wyciągamy kurczaka z naczynia w którym się marynował, zlewamy marynatę, a kurczaka faszerujemy ćwiartkami pomarańczy. Wkładamy ile się zmieści. Dolewamy trochę marynaty. Zaszywamy otwór lub spinamy wykałaczką, nogi związujemy na końcach, aby ściśle przylegały do korpusu. Końcówki skrzydełek odcinamy, aby się

Kulinarne przemyslenia
Bakłażan na ostro, faszerowany wieprzowiną 172

Bakłażany najbardziej lubię  faszerowane. Farsz może być bezmięsny, tym razem wersja dla mięsożerców. Farszu było dużo, więc po upieczeniu połówka bakłażana była wystarczającą porcją dla jednej osoby. Nie miałam w domu żadnych zieloności, ale myślę, że dodatek nawet prostej sałaty lodowej z czosnkowym sosem, bardzo by do tak upieczonych bakłażanów pasował.  Polecam! składniki (2 porcje(...)mięsa wieprzowego, zmielonego (szynka, schab) 200 g pomidorów ok 60 ml białego wina 1 łyżeczka harissy 125 g mozzarelli sól i świeżo zmielony czarny pieprz ostra papryka w płatkach duży pęczek kolendry - zostawić parę gałązek do dekoracji oliwa do smażenia do podania jogurt naturalny harissa sól przygotowanie Rozgrzać piekarnik do 200 st.C. Przeciąć bakłażan wzdłuż na pół, a następnie miąższ

Stare Gary
Kurczak faszerowany mięsem mielonym 372

Tak przygotowany kurczak jest idealnym daniem na imprezy, święta i nie tylko. Nie jest to zbyt łatwe, ale za drugim razem będzie łatwiej. Nie będę opisywać

Kuchnia Pokoleń
FASZEROWANA CUKINIA WARZYWAMI LUB MIĘSEM 257

startego parmezanu zioła prowansalskie sól pieprz olej do smażenia Pokrojoną w kostkę cebulkę podsmażyłam na oleju. Dodałam do niej starty czosnek jak również wydrążony i pokrojony miąższ z cukinii. Paprykę podpiekłam nad gazem i zawinęłam na parę minut w torebkę foliową, aż zmiękła. Obrałam ją ze skórki i pokroiłam w kostkę. Powędrowała na patelnię a za nią seler naciowy. Następnie(...)przez około 40-50 minut. Oprócz cukinii polecam nadziać farszem np. patisona- kuzyna dyni. Jest lekkostrawny, dietetyczny o delikatnym smaku. Zamiast okrągłej cukinii można oczywiście nadziać tradycyjną podłużną. Cukinia faszerowana mielonym mięsem i pomidorami Smacznego

potrawyregionalne
Przekąski na imprezę. 304

wkładam do lodówki na 30 minut. Po tym czasie tortille kroję na kawałki o grubości ok 1 cm.  Ja zazwyczaj robię dwie wersje smakowe: - salami chilli, sałata lodowa, papryka - łosoś, ogórek zielony, rukola lub inna sałata.  Sałatka ala Caprese.  Jak zrobić prostą sałatkę caprese każdy wie. Moja jednak jest jeszcze prostsza w wykonaniu. Plasterki pomidorów i mozzarelli(...)szynki konserwowej w plastrach, majonezu oraz czosnku. Ilość wg. uznania. Ser żółty ścieram na tarce, dodaję ząbek czosnku oraz majonez. Całość mieszam. Tak przygotowany ser zawijam w szynkę. Jaja faszerowane.  Przepisów na jajka faszerowane jest chyba tyle, ile mamy kucharek. Wystarczy obrać jajeczko, wybrać z niego żółtko do którego dodajemy jakiś ulubiony składnik, majonez, chrzan, ketchup w zależności

Pani domowa
Makaron ze szpinakiem i bryndzą 215

skóry. Cebulę i czosnek drobno siekamy. W garnku z grubym dnem rozgrzewamy 2 łyżki oleju, podsmażamy na nim cebulę i czosnek. Dodajemy pomidory obrane i bez pestek, obraną paprykę i chwilę dusimy. Po 15 minutach dolewamy bulion i miksujemy sos blenderem. Doprawiamy solą, pieprze, szczypta cukru i odrobiną cynamonu. Nadzienie do makaronu: szpinak przesmażamy na odrobinie oliwy, dodajemy ząbek czosnku(...)zmiksować wszystko na gładką pastę. Do pasty dodajemy garść startego sera, którym będziemy posypywać makaron. Mieszamy. Na dno naczynia do zapiekania wylewamy sos, tak żeby przykrył dokładnie dno. Faszerujemy makaron surowy. Dojdzie nam bez problemu w sosie i parze, a my nie będziemy kląć faszerując miękkie muszelki. Makaron układamy na sosie. W miejsca między makaronem dolewamy sos. Foremkę przykrywamy folią

ladykitchen
Nadziewane kabaczki. Kosua mahshi. 162

Mahshi oznacza nadziewane i określa rodzaj potraw wywodzących się z kuchni bliskowschodniej. Występuje w wielu odmianach w zależności od tego, jakie warzywo zechcemy napełnić farszem. Nadziewane

zadanie-gotowanie
Ziemniaki zapiekane z serem i boczkiem 219

Wypatrzone w "internetach". Tak przygotowane ziemniaki są naprawdę smaczne. Przygotowałam tylko trzy, ale sądzę, że na osobę należy przewidzieć dwa. Dobrze jest wybrać ziemniaki o zbliżonej

Stare Gary
Cukinia faszerowana szynką, pieczarkami i serem. Zapiekana w piekarniku Pyszna i prosta. 199

Jak tylko zobaczyłam ją w sklepie, wiedziałam, że musi być moja :) Okrągła, dorodna, świeżutka. W ogródku mam aż nadmiar cukini, ale wszystkie są tradycyjne, podłużne, a

Kuchnia z widokiem na ogród
Kalafior faszerowany mięsem zapiekany pod serowym beszamelem 150

kalafior 350 g mięsa mielonego z karczku 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego 2 ząbki czosnku 1 średnia cebula 1 jajko 1 łyżeczka soli 1/2 łyżeczki pieprzu 1/2 łyżeczki słodkiej mielonej papryki Na sos: 200 ml mleka 2 łyżki masła 1 i 1/2 łyżki mąki pszennej szczypta gałki muszkatołowej 200 g sera gouda szczypta pieprzu Kalafior oczyścić z liści i wyciąć głąb(...)koncentrat i przyprawy. Czosnek przecisnąć przez praskę, a cebulę obrać i pokroić w kostkę, dodać do mięsa. Wszystko razem dokładnie wymieszać.   Kalafior umieścić w misce i mocno dociskając faszerować mięsem. Piekarnik nagrzać do 180 st. Kalafior owinąć folią aluminiową i piec przez 15 minut.  Sos. Masło rozgrzać w rondelku , dodać mąkę i delikatnie zrumienić. Następnie dolać zimne mleko

Krylowa Kuchnia
Placek ziemniaczany z piekarnika 136

Placek ziemniaczany z piekarnika z kiełbasą, papryką i marchewką to szybki przepis na bardzo smaczny obiad. Jest pyszny, chrupiący i lekki. Jego przygotowanie zajmie nam mniej czasu niż smażenie tradycyjnych placków ziemniaczanych, a do tego jest bardziej dietetyczny i zdrowy, gdyż pieczemy go w piekarniku i nie ma w sobie tyle tłuszczu. Jeśli lubicie ziemniaki (a kto nie lubi(...)ulubionej kiełbasy średnia marchew 2 cebule papryka czerwona 2-3 łyżki mąki pszennej sól, pieprz   Przygotowanie Kiełbasę i cebule kroimy w kostkę. Oba składniki podsmażamy na oleju. Marchew ścieramy na tarce o drobnych oczkach, paprykę kroimy w paseczki. Ziemniaki obieramy i ścieramy na tarce o dużych oczkach. Do ziemniaków dodajemy jajka, mąkę, paprykę, marchew i cebulę z kiełbasą. Doprawiamy

e-PrzepisyKulinarne
Calzone – sposób jak wykorzystać resztki warzyw i wędlin 121

chrupiący włoski pierożek, taka zawinięta pizza – doskonała przekąska np. do oglądania filmu. Podany z sałatką może stanowić pełny obiad! Jak nadziać calzone? Według tradycyjnego włoskiego przepisu calzone faszeruje się prosciutto i różnymi rodzajami sera. Ale według nas (a testowaliśmy to nie jeden raz!) do calzone można wsadzić wszytko – i tak będzie pysznie ! Nasza ulubiona wersja to calzone nadziane(...)czasu – możesz zrobić calzone wykorzystując to ciasto na bazie mąki samorosnącej Z obydwu przepisów zrobisz cztery duże calzone. Nadzienie: Wykorzystujemy te składniki, które mamy w lodówce, np.: 2 papryki (najlepiej w różnych kolorach) 15 cm chorizo 10 cm cukinii 2 łyżki oleju Kilka łyżek sosu pomidorowego lub przecieru pomidorowego rozrzedzonego wodą Po 2 łyżki tartego sera na każde calzone

Niedzielny kucharz
Naleśniki po meksykańsku 169

Naleśniki po meksykańsku Naleśniczki nadziewane mięsem mielonym, fasolą, kukurydzą i pomidorami oraz doprawione po meksykańsku i zapiekane z żółtym serem to świetny pomysł na pyszny obiad

Blog z Apetytem