Długo duszona wołowina z pieczarkami wyszła przepyszna. Nie spodziewałem się, że długie, powolne duszenie wołowiny nada jej taki wyjątkowy smak. Odpowiednio doprawiona z pieczarkami i marchewką
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!spożywać jak najczęściej. Ja ostatnio włączyłam kaszę jaglaną do domowego menu i nie mam zamiaru się z nią rozstawać :-) Z kaszy jaglanej można zrobić wiele pysznych dań, np. faszerowane warzywa, knedle,placuszki, potrawki i inne. Ja dziś zapraszam Was na wspaniałe kotlety zrobione na bazie kaszy jaglanej i jajek ugotowanych na twardo. Są wspaniałe jako dodatek do obiadu(...)zaczynamy SKŁADNIKI -6 jajek ugotowanych na twardo -2 torebki kaszy jaglanej po 100g-czyli 200g kaszy -pęczek natki pietruszki -pieprz -wegeta -1 łyżeczka słodkiej papryki -2 szczypty ziół prowansalskich -4 łyżki mąki pszennej -6 łyżek bułki tartej -3 małe cebulki lub 1 duża -trochę grzybów lub pieczarek -1 jajko (surowe) -łyżka masła -2 duże ząbki czosnku
moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po krokukurczakiem, selerem naciowym i winogronami Przekąski Pasta z łososia Wrapy z szynką Pasta z tuńczykiem i oliwkami Zimne nóżki Smalec do chleba Pate z wątróbki z dzika Jajka faszerowane pastą łososiową Pasztet z dzika Masło czosnkowo-ziołowe Pasztet mięsny Pasta rybna w wersji light Twarożek zwany bryndzą Pasta twarożkowa z pstrągiem Pate z drobiowych wątróbek Pasta z tuńczykiem Pasta łososiowa(...)Focaccia z oliwkami Ryby Tatar z łososia z mango Korzenny śledź z rodzynkami Piernikowy śledź Tatar ze śledzia Rolmopsy z ogórkiem Śledź pod buraczkiem Domowe rolmopsy z papryką Śledź po kaszubsku II Śledź wiejski Śledź po kaszubsku Łososiowa przekąska fit Śledź w oleju z pieczonymi burakami Marynowany surowy łosoś w przyprawach Śledź w sosie czosnkowym Śledź
Kulinarne przygody Gatitykoleżanki pokazać trochę coś odmiennego, ale niezwykle smacznego Składniki: - 10 jaj; - 10 dag wędliny; - mała puszka mieszanki warzywnej; - szczypior; - mały słoik majonezu; - biały pieprz, sól ziołowa, curry, słodka mielona papryka Wykonanie: Gotujemy, obieramy jajka, kroimy je na pół i wyciągamy żółtka. Wyciągnięte żółtka rozdrabniamy, dodajemy pokrojoną w małe kawałki wędlinę, odsączone warzywa, pokrojony szczypiorek i majonez. Wszystko mieszamy i przyprawiamy(...)cookd.it/embed/ajax.php?action=check&recipe=http://dom-agi.pl/jajka-faszerowane/&blog=http://dom-agi.pl'; url=url.replace(/#038;/g,''); load(url, function(xhr) { if (xhr.responseText!='Unknown blog') { insertCookd(xhr.responseText); } else { document.getElementById('6062816316e01648b05a3c73c1f0b6b7').innerHTML ='Cook\'d: Skonfiguruj wtyczkę'; } }); The post Jajka faszerowane appeared first
dom-agi.plOwoce i warzywa w tym roku są zdecydowanie tańsze niż rok temu (co bardzo nas cieszy:)) W związku z tym do każdego posiłku staramy się dorzucić
Kolizje Smakówzioła: bazylia, oregano, tymianek, rozmaryn lub suszone zioła prowansalskie ząbek czosnku 1/2 kieliszka czerwonego wina oliwa Newella wędzona Przygotowanie: Cukinię kroimy w 0,5 cm plastry, bakłażana w kawałki, papryki w 2 cm kostkę. Warzywa mieszamy w misce z kilkoma łyżkami oliwy z oliwek i wrzucamy na rozgrzaną patelnię grillową. Przyrumieniamy przez około 8 minut. W garnku o grubym dnie(...)pieprzem. Newellę wędzoną kroimy w plastry i grillujemy z obydwu stron na patelni, na której wcześniej grillowaliśmy warzywa. Okrągłe cukinie przecinamy i wydrążamy środek łyżeczką. Oprószamy solą i pieprzem. Faszerujemy każdą przygotowanym ratatouille i plastrami grillowanej Newelli. Wkładamy do naczynia żaroodpornego, podlewamy szklanką gorącej wody i zapiekamy przez około 35 minut w piekarniku nagrzanym do 175 stopni C. Pozostałe ratatouille
Smakowity Blog Kulinarnymielonego z łopatki wieprzowej lub szynki - 2 woreczki kaszy jaglanej - 3 średniej wielkości bakłażany - pomidory w puszcze - 2 - 3 ząbki czosnku - 1 łyżeczka suszonej kolendry - 1 łyżeczka słodkiej papryki - 1 łyżeczka ziół prowansalskich - świeża bazylia - ser mozzarella - sól, pieprz - oliwa z oliwek Sposób przygotowania: Bakłażany myjemy, przekrajamy wzdłuż na pół. Delikatnie nacinamy miąższ i posypujemy solą(...)przez około 8 - 10 min. Bakłażany wyjmujemy z piekarnika. Delikatnie łyżeczką wydrążamy miąższ. Mieszamy razem z kaszą jaglaną, pomidorami i usmażonym mięsem. Doprawiamy solą i pieprzem. Delikatnie faszerujemy łudeczki bakłażanowe. Na wierzch dodajemy pokrojony ser mozzarella. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika na około 20 minut. Po wyjęciu dodajemy pokrojone liście bazylii
Pan i Pani Smith w kuchnifaszerowane, takie kształtne, zgrabne i wypełnione pysznym aromatycznym farszem. Podaję je z sałatką batawską lub masłową z jogurtem na słodko z cukrem pudrem i sosem pomidorowym, zazwyczaj ostrym. Bakłażany faszerowane mięsem mielonym, sosem z pomidorami, pieczarkami i serem. Jedne z moich ulubionych dań kuchni bałkańskiej. Podaję je z sałatą i sosem pomidorowym. Danie smakuje obłędnie! Nikt nie jest głodny Dziś(...)bułki tartej 100 g startego sera 50 g masła + do trochę posypania gotowych bakłażanów 50 g mąki 500 ml mleka 1 łyżeczka gałki muszkatołowej 1 jajko sól, pieprz, słodka papryka, oregano, lubczyk Przygotowanie: Z bakłażanów odetnij szypułki. Na patelni rozgrzej oliwę i obsmaż na niej z każdej strony, na średnim ogniu bakłażany, aż będą brązowe. Odłóż je do ostygnięcia
Zasmakuj KuchniZrobiłam to danie na urodziny mojego wnuczka. Danie super, łatwo się je serwuje i odgrzewa. Było bardzo dobre. Tutaj potrzebne nam będą pałki kurze bez kości
Kuchnia PokoleńCieszę się, że przygotowując bakłażana faszerowanego zamiast tradycyjnego ryżu, wybrałam kaszę jaglaną. Trochę obawiałam się tej zamiany, jednak okazało się, że to był strzał w dziesiątkę. Wprawdzie kasza nie ma jakiegoś charakterystycznego smaku, ale to okazało się plusem, gdyż pozostałe dodatki znakomicie nadały smak i charakter potrawie. Jeszcze bardziej ucieszyłam się gdy wyczytałam, że kasza jaglana jest zasadotwórcza, co oznacza(...)tejże kaszy można jeszcze wiele wyczytać, tak więc do dzieła. Składniki na jedną porcję: 1 młody bakłażan 1/4 szklanki kaszy jaglanej 3 pieczarki 1/2 czerwonej papryki 1 mała cebula mały kawałek cukinii 1 jajko 3 ząbki czosnku sól, pieprzy, oregano, bazylia olej do smażenia Bakłażana należy przekroić na pół, wydrążyć środek pozostawiając
Jadło i czytadłokomponuje się z różnymi farszami. Chociaż w tym okresie jest droga to warto w kuchni warto ja mieć lub jak w moim przypadku jesienią mrożę a zimą zamrożoną faszeruje . Przekąskę lub obiad mam w 30 minyt. Dużą cukinię tnę na 4 cm plastry, Wydrążam środek , zostawiając cienkie dno. Plastry układam jeden na drugim oddzielając pergaminem lub folią, mrożę(...)cukinii . - Cukinię ułożyć w garnku , zalać wodę do wysokości 3 cm. - Gotować ok 30 minut. - Koncentrat wymieszać z wodą doprawić solą i pieprzem ( ja dodaje jeszcze 1 łyżeczkę papryki ostrej) - Po 30 minutach sos wlać do garnka z cukinią, gotować na małym ogniu ok 15-20 minut. Od czasu do czasu polać cukinię sosem
Eli Gotowaniemowa, to przepyszna potrawa, która choć na pierwszy rzut oka wydaje się być skomplikowana, jest banalnie prosta w przygotowaniu. Mięso faszerujemy podsmażanymi pieczarkami z cebulką i zrumienionym chudym boczkiem, zawijamy w ciasto i pieczemy na złoty kolor. Ciasto francuskie z zewnątrz staje się chrupiące, a mięso pozostaje(...)porcja dla dwóch osób): 2 filety z piersi kurczaka 8 pieczarek 0,5 cebuli 4 plastry chudego boczku 1 opakowanie ciasta francuskiego 1 jajko sól świeżo zmielony pieprz papryka słodka oliwa z oliwek WYKONANIE: Ciasto francuskie rozłóż na blasze (nie wyciągaj spod niego pergaminu, w który było zawinięte). Wytnij z niego dwa prostokąty o wymiarach około
Słodko-Słony Świat IlonyZapewnie wielu z Was uzna, że kasza gryczana z cukinią i kurczakiem to danie bardziej studenckie aniżeli posiłek dla całej rodziny. I tutaj Was zaskoczę to
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Dzisiaj przepis na roladę ze schabu - danie czasochłonne ale warte swego smaku :) Mistrzami w jej przygotowaniu są moi Rodzice SKŁADNIKI 1,4 kg schabu
Moje Kuchenne Rewelacjeśląskiej) 200 g boczku wędzonego lub parzonego 1 cebula ok. 90 g koncentratu pomidorowego 30% 3 ziela angielskie 2 liście laurowe łyżeczka majeranku przyprawy: sól, pieprz, słodka i ostra papryka mielona Wsyp do rondla suchą fasolę, zalej zimną wodą (ok. 10 cm ponad poziom) i odstaw na 8-12 h lub najlepiej na noc. Po tym czasie odlej wodę(...)około 15 minut. Na końcu dopraw do smaku przyprawami. Nie mocz suchej fasoli dłużej niż 12h, ponieważ może zacząć fermentować. Pomysły dla mięsożerców… – Ziemniaki faszerowane mięsem – Pyzy z mięsem – Cukinia faszerowana mięsem – Klopsiki z piekarnika – Kalafiorowy MÓZG
Kulinarny S.O.S.śląskiej) 200 g boczku wędzonego lub parzonego 1 cebula ok. 90 g koncentratu pomidorowego 30% 3 ziela angielskie 2 liście laurowe łyżeczka majeranku przyprawy: sól, pieprz, słodka i ostra papryka mielona Wsyp do rondla suchą fasolę, zalej zimną wodą (ok. 10 cm ponad poziom) i odstaw na 8-12 h lub najlepiej na noc. Po tym czasie odlej wodę(...)około 15 minut. Na końcu dopraw do smaku przyprawami. Nie mocz suchej fasoli dłużej niż 12h, ponieważ może zacząć fermentować. Pomysły dla mięsożerców… – Ziemniaki faszerowane mięsem – Pyzy z mięsem – Cukinia faszerowana mięsem – Klopsiki z piekarnika – Kalafiorowy MÓZG
Kulinarne S.O.S.niestety jeśli je chcemy kupić są drogie. Moje nic nie kosztowały, gdyż zostały zebrane w ogródku, a prawo pozwala na ich zbiór na terenach przydomowych, działkach. Smardze można smażyć, faszerować. Przed obróbką należy je dokładnie wypłukać, a przed smażeniem, czy duszeniem należy je moczyć w wodzie lub sparzyć wrzątkiem, wodę z moczenia można wykorzystać do zup lub sosów. Zupy(...)szynki wieprzowej 3 szklanki domowego rosołu, lub bulionu, albo rosołu z kostki sól i pieprz do smaku 1 łyżka pasty paprykowej 50 ml śmietanki 30% 1 łyżeczka czerwonej papryki zioła prowansalskie bazylia olej rzepakowy do smażenia AK przygotować pikantną zupę ze smardzami u wieprzowiną? Mięso wieprzowe kroimy w drobną kostkę, doprawiamy solą, pieprzem, papryką, ziołami prowansalskimi i odrobiną oleju, mieszamy
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięzostawić na 2 godziny.W rondelku rozgrzać olej,wrzucić obrane i pokrojone w ósemki lub plastry jabłka.Chwilę smażyć, dodac majeranek, otartą skórkę z cytryny i sok,sól i pieprz , paprykę.Wymieszać i dusić kilka minut.Dodać przecier pomidorowy i cukier,lekko skropić wodą i zamieszać ,zdjąc z ognia.Wymoczone filety osuszyć i pokroić na pół , ułożyć na półmisku jabłka(...)PANI GAJOWEJ KOTLET SZARPANY GOŁĄBKI MYŚLIWEGO BABKA KORZENNA DOMOWY CUKIER WANILIOWY DROŻDŻOWE CHRUSTY PRZYPRAWA DO PIERNIKA PRZEPYSZNY SCHAB W SOSIE ŚIWKOWYM PIERNIKI NA MIODZIE MAKOWIEC DWUWARSTWOWY MIELONE DEVOLAJE KURCZAK FASZEROWANY WAFLE PRZEKŁADANE GALARETKĄ RODZINNY PRZEPIS NA PASZTET GALARETA Z ŻOŁĄDKÓW KURZYCH ZALEWAJKA DOMKI Z PIERNIKA CIASTO Z PIERNIKAMI KREMOWE RAFAELLO BEZ PIECZENIA CIASTO DROŻDŻOWE KROKIETY Z KISZONĄ KAPUSTĄ I GRZYBAMI
Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielkidodaj 3 łyżki serka mascarpone. Sos będzie jeszcze bardziej kremowy, a danie o wiele smaczniejsze. Składniki: ok. 250 g spaghetti 2-3 łyżki masła lub oliwy 4-5 czerwonych papryk 2 marchewki 1-2 małe cukinie 1 małe opakowanie śmietany zwykłej lub roślinnej 3 łyżki serka mascarpone sól, pieprz Ugotuj makaraon al dente. Warzywa drobno pokrój i podduś na oliwie(...)wybór dań: tofu w sosie curry, smażone z kiełkami, makaron z warzywami. Poza tym jest oddzielna sekcja w menu „dania warzywne”, w której znajdziemy m.in.: bakłażana w sosie chili, faszerowaną cukinię, fasolę płasko strąkową z czosnkiem, brokuły smażone z pomidorami i czosnkiem, warzywa smażone w stylu Hoi An i smażone kiełki. Pasta primavera The name of the dish means „spring
Qlinarnie i Qlinarnie