papryka - 32566 przepisów (strona:938/2172)

Kurczak w pomarańczowo-miodowej marynacie 165

smaki, to jest to idealny pomysł dla Was. Składniki: 4 nogi z kurczaka 1 cytryna 1 pomarańcza 1/2 kostki masła kilka łyżek mąki sól, pieprz 1 łyżka ostrej papryki 2 łyżki miodu Wykonanie: Kurczaka umyć i osuszyć. W foliowym worku wymieszać mąkę z solą,pieprzem i papryką. Do worka wrzucić kawałki kurczaka i potrząsnąć tak, by obtoczyć dokładnie

Pociąg Do Kuchni
Wegańska pizza 148

odrobinę cukru i ponownie mieszamy. Czekamy chwilę, aż drożdże zaczną reagować. 2. W międzyczasie kroimy sobie składniki na pizzę - w zależności, co kto lubi np. pieczarki, ogórek kiszony, pomidor, papryka, cebula, brokuł, kukurydza, ananas, rucola itp. 3. Do wody z drożdżami wsypujemy mąkę, dolewamy olej oraz dodajemy sól. Wszystko razem mieszamy. Jeżeli ciasto za bardzo się klei, to dosypujemy trochę(...)żeby podrosło. 4. Ciasto rozgniatamy na blasze. Na wierzch kładziemy sos pomidorowy (gotowiec, lub mieszanka keczupu czy sosu bbq z koncentratem pomidorowym, ja wykorzystałam też ostatnio pastę z pieczonej papryki i też było super!). 5. Zazwyczaj pizzę robimy bez sera, jeśli jednak posiadamy ser, to możemy odrobinę położyć na nasz sos. Dodajemy ulubione warzywa. Posypujemy ziołami prowansalskimi (+ opcjonalnie serem wegańskim

Bananowe Pole
Makaron w sosie dyniowym 176

kokardki) 2 ząbki czosnku 2 szalotki kubek pure z dyni kubek bulionu warzywnego 1 czubata łyżka serka Philadelphia duża szczypta pieprzu kajeńskiego (lub do smaku) 0,5 łyżeczki słodkiej papryki szczypta kurkumy szczypta szałwii szczypta gałki muszkatołowej świeżo zmielony czarny pieprz olej i/lub masło do smażenia Przygotowanie :  Makaron ugotować al dente, odcedzić. W rondlu rozgrzać oliwę z masłem przesmażyć(...)czosnek wyciśnięty przez praskę i drobno posiekaną szalotkę. Dodać pure z dyni i bulion warzywny, wymieszać i smażyć na niewielkim ogniu prze kilka minut. Dodać przyprawy - słodką paprykę, pieprz kajeński, szałwię, gałkę muszkatołową i czarny pieprz, dodać serek Philadelphia i dokładnie wymieszać, aż ser się rozpuści. Gotować przez kolejne kilka minut. Doprawić do smaku, ewentualnie dosolić. Dodać makaron, wymieszać

Codzienne Gotowanie
Sum afrykański na warzywach 133

już po paru godzinach zacząć smażyć). Marynata na 1 duży filet: sok z 1/3 cytryny i rozpuszczona łyżeczka brązowego cukru, 4 łyżki oliwy, łyżeczka posiekanego kopru, szczypta czarnej ostrej papryki, świeżo zmielony pieprz, 2 listki laurowe. Po marynowaniu ryba trafiła na gorącą oliwę, po zrumienieniu z obu stron wylądowała z kolei na warzywach . Marchewkę i żółtą fasolę podgotowałem(...)minut, po czym dorzuciłem do smażonej papryki na kolejne 183 sekundy. Na koniec świeża natka pietruszki, sól i pieprz do smaku. Ot to cały sum afrykański z polskiej hodowli

Right Behind The Kitchen
Złoty, soczysty, pikantny kurczak - przekąska do piwa jak znalazł 186

przykładu - Producent Przypraw Rafex z Dys koło Lublina . Do wyboru do koloru . I nie ma coś się sugerować nazwą danej mieszanki - przyprawa do ziemniaków. Najważniejszy jest skład - sól, czosnek, papryka, kminek, pieprz, majeranek, cukier. Unikajcie oczywiście sklepowych mieszanek popularnych marek, w których składzie znajdziecie glutaminian sodu i inne paskudztwa. Kwestia wyobrażenia sobie jak dana mieszanka będzie komponować się z naszym(...)czasie robimy panierkę - miksujemy blenderem lub rozgniatamy butelką płatki kukurydziane w umieszczone woreczku (kilka garści). Mieszamy okruchy z przyprawą, dodajemy garść siemienia lnianego i łyżeczkę ostrej suszonej papryki. Obtaczamy mięso w panierce i układamy na blasze z folią/papierem do pieczenia. Mięso trafia do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni Celsjusza na ok. 10 minut (ostatnie kilka minut z termoobiegiem

Right Behind The Kitchen
Sałatka z kaszy pęczak, prażonych orzechów laskowych, klasycznym winegretem na mini sałacie rzymskiej 166

Sałatka z kaszy pęczak, prażonych orzechów laskowych, klasycznym winegretem na mini sałacie rzymskiej Kaszę pęczak ugotować w osolonej wodzie z kilkoma liśćmi laurowymi dla ożywienia smaku. Czerwoną i zieloną paprykę pokroić na cząstki wielkości ugotowanych ziaren kaszy i wymieszać z ostudzona kaszą. Doprawić solą i pieprzem. Orzechy laskowe pokroić od niechcenia na spore kawałki, przełożyć na suchą i zimną patelnię(...)można przygotować w misce lub w małej butelce - po prostu potrząsając nią. Pamiętajmy, że po pewnym czasie ocet od oliwy oddzieli się.  Wypełnić liście sałaty rzymskiej kaszą z papryką, posypać orzechami i szczypiorkiem.  Przygotowany winegret można zostawić gościom w buteleczce - niech sami zdecydują ile sosu dodać do łódeczki z sałaty rzymskiej - butelczynę śmiało można oznakować - wstrząśnij przed użyciem

Right Behind The Kitchen
Pieczony filet z piersi kurczaka do chlebka 177

zobaczcie, że będziecie chcieli piec już zawsze takie mięsko. Potrzebujemy 1 duży podwójny filet z kurczaka ( mój ważył około 1kg ) Do marynaty 6-7 łyżek oleju lub oliwy papryka czerwona w proszku około 1-2 łyżeczek papryka ostra w proszku (pół łyżeczki ) świeżo zmielony pieprz kolorowy sól oraz sól czosnkowa 1/2 małej cebulki czasami daje też czubryce zieloną około

Gotowanie...to proste !
Tortilla z kurczakiem, warzywami i sosem 149

piersi kurczaka, 1 pomidor, 1 cebula czerwona, 2 ogórki kiszone, 1 garść mieszanki sałat, 1 łyżka sosu Kieleckiego czosnkowego SPOŁEM , 1 łyżka sosu Kieleckiego curry SPOŁEM , 1 łyżeczka papryki słodkiej mielonej, oliwa, sól, pieprz. PRZYGOTOWANIE: 1. Filet z piersi kurczaka kroję w kostkę. Kawałki kurczaka smażę około 10 minut na oliwie. Oprószam solą, pieprzem i mieloną papryką.  2. Cebulę

Tradycyjna kuchnia Kasi
Zupa dyniowo serowa 107

bulionu 50 dag dyni (waga bez skórki i nasion) 3 duże marchewki 1 ziemniak 2 cebule 2 ząbki czosnku 150 g kremowego serka topionego 1/2 łyżeczki słodkiej papryki szczypta ostrej papryki szczypta pieprzu 1. Wszystkie warzywa oprócz czosnku zetrzeć na grubych oczkach tarki (najlepiej w malakserze) lub drobno pokroić. Wrzucić na wrzący bulion, gotować do miękkości. Czosnek przecisnąć przez praskę

Kto ugości moich gości?
Jesienne smakołyki z pyszną piersią z kurczaka 143

Dziś pysznie ,jesiennie i sycie . Lubimy wszyscy takie obiadki , gdzie gama smaków daje nam znać o sobie . Składniki : pierś z kurczaka 400 g bułka tarta jajko 2 szt papryka czerwona mielona łagodna 1 łyżeczka sól i pieprz do smaku Dodatkowo: cukinia 300 g jajko 3 szt bułka tarta sól pieprz do smaku Jesienne dodatki: grzyby marynowane buraczki marynowane(...)Wykonanie: Pierś z kurczaka myjemy , kroimy w plastry. Osuszamy piersi doprawiamy solą, pieprzem i papryką mieloną czerwoną. Maczamy pierś w jaju , obtaczamy w bułce tartej i smażymy na oleju rzepakowym z obu stron na rumiany kolor. Cukinie myjemy , osuszamy ręcznikiem papierowym , kroimy w plastry. Maczamy cukinie w jaju i bułce tartej , smażymy na oleju rzepakowym z obu stron . Kiedy już

Różowa kuchnia
Papryka marynowana 137

www.facebook.com/Di.gotuje http://digotuje.blogspot.com Przepis pochodzi z książki Kazimiery Pyszkowskiej: "Przetwory w gospodarstwie domowym". 1 kg papryki (kolorowej) Zalewa: 1/2 litra wody 100g cukru 20g soli 100 ml octu 10% Dodatkowo: czosnek suchy koper ziarna pieprzu ziele angielskie liście laurowe Umytą, oczyszczoną i pokrojoną paprykę ułożyć (ciasno) w słoikach. Do każdego słoika włożyć ząbek czosnku, gałązkę suchego kopru, kilka ziaren

Di gotuje
Sałatka z tortellini 415

przygotować szybko i smacznie na śniadanie lub kolację. Doskonale się sprawdza na przyjęciach w gronie znajomych lub rodzinnych imprezach.  Składniki: 1 opakowanie tortellini z szynką 1 mały słoik papryki konserwowej 7 jajek 1 puszka kukurydzy 1 duży ogórek konserwowy majonez (ewentualnie śmietana 18%) sól, pieprz do smaku Sposób przygotowania: Tortellini ugotować w osolonej wodzie wedle wskazówek na opakowaniu. Przelać(...)pozostawić na chwilę do ostudzenia. Jajka również gotujemy na twardo (ok 13 minut) po czym przelewamy parę razy zimną wodą, by szybciej ostygły. Zimne obieramy i kroimy w kostkę. Paprykę oraz ogórka kroimy w kostkę. Kukurydzę przelewamy zimną wodą i odcedzamy. Wszystkie składniki łączymy ze sobą, dodajemy majonez (lub śmietanę, ale ja osobiście preferuję to pierwsze) i doprawiamy do smaku

Kuchnia w czekoladzie
Karkówka w sosie słodko-kwaśnym. 176

Pamiętajcie, żeby zamarynować mięso będzie soczyste           i kruche! SKŁADNIKI: 1 kg. karkówki 2 marchewki 1 pietruszka 3-4 krążki ananasa z syropu 1 mała papryka czerwona 2-3 pomidory z puszki lub świeże 1 mała czerwona cebula 2-3 łyżki masła klarowanego 1 łyżka octu winnego sól, pieprz, drobno posiekane 2-3 gałązki lubczyku, majeranek(...)WYKONANIE: przygotowujemy marynatę: oliwa, sól, pieprz, lubczyk, majeranek, vegeta, mięso kroimy na plastry, zbijamy siekaczem do mięsa i macerujemy w marynacie (najlepiej przez noc), przygotowujemy sos: marchewkę, pietruszkę, paprykę kroimy w cienkie paski, pomidory, cebulę i ananasa w kostkę, wszystkie składniki smażymy na lekkim ogniu na klarowanym maśle,dodajemy wino, ocet winny w razie potrzeby podlewamy syropem z ananasa, mięso

Kuchnia Beaty
Pierś zawijana boczkiem z sałatką z buraka, ziemniaka, orzechów i daktyli 219

plastrów boczku parzonego  1 ziemniak truflowy 1 łyżka oliwy z oliwek  1 burak  kilka orzechów ziemnych  kilka suszonych daktyli  Przypraw :  pieprz ziołowy  papryka wędzona kmin rzymski  kardamon Filet z piersi kurczaka myjemy, odsączamy wodę i oczyszczamy. Kroimy go na większe kawałki, po czym polewamy oliwą z oliwek i przyprawiamy pieprzem ziołowym, papryką

Parowar Faceta
Zupa z dyni, ciecierzycy i quinoa 159

Hokaido 3 łodygi selera naciowego selera 1 mała papryczka chili 2-3 ząbki czosnku 1/2 pora posiekana natka pietruszki 2/3 szklanki komosy ryżowej (quinoa) tymianek, mielony kminek, słodka papryka sól i pieprz 2/3 szklanki mleka kokosowego Umyte skrzydełka zalać 2 litrami zimnej wody i gotować pod przykryciem na bardzo małym ogniu. Po 30 minutach od zagotowania dodać do wywaru pokrojony(...)obraną i pokrojoną w kostkę dynię, pokrojoną w paseczki papryczkę i zmiażdżony czosnek. Kiedy quinoa i warzywa zmiękną dodać ugotowaną wcześniej ciecierzycę, posiekaną natkę pietruszki , tymianek, mielony kminek, słodką paprykę , sól i świeżo mielony pieprz do smaku. Skrzydełka wyjąć, obrać z kości i skóry, a mięso dodać do zupy. Zabielić mlekiem kokosowym. Zupę podawać gorącą

Czerwień i błękit