bardzo smaczne. Do przygotowania dania użyłem: 4 sporych ziemniaków, 4 jajek, 2 dużych szalotek, 2 ząbków czosnku, 200 gram kiełbasy chorizo, 30 gram sera manchego, pęczka szczypiorku, mielonej papryki słodkiej, gałki muszkatołowej, 1 łyżeczki suszonego cząbru, oliwy, soli, czarnego świeżo zmielonego pieprzu. Przygotowanie dania rozpocząłem od ugotowania ziemniaków. Ziemniaki dokładnie umyłem, nie obierałem ich natomiast ze skóry. Ziemniaki gotowałem(...)również przelewać do miski. Cztery jajka za pomocą widelca roztrzepałem, a następnie dodałem do nich szczyptę soli, odrobinę czarnego świeżo zmielonego pieprzu, szczyptę gałki muszkatołowej, pół łyżeczki mielonej słodkiej papryki oraz łyżeczkę suszonego cząbru. Całość wymieszałem. Na patelni rozgrzałem 2 łyżki oliwy. Na rozgrzaną oliwę wyłożyłem ziemniaki wymieszane z cebulą i chorizo, a następnie za pomocą łyżki rozłożyłem równomiernie
Wyprawy kulinarnemintaja- 6 szt. * wino białe- 50 ml * ketchup- 3 łyżki * cebula- 1 mała * czosnek- 1 ząbek * olej/oliwa- 1 łyżeczka * cytryna- 1 szt. (skórka i sok) * suszona bazylia, papryka słodka- po 1 łyżeczce, * sól, pieprz- do smaku Polędwicę z mintaja zamarynować w wyciśniętym soku z całej cytryny, startej skórce, soli oraz pieprzu. Na rozgrzanym oleju zeszklić drobno poszatkowaną cebulę(...)kiedy będzie miękka dodać sprasowany czosnek i chwilę podsmażyć, a następnie wlać wino i zagotować. Przełożyć pomidory, doprawić suszoną bazylią, słodką papryką, solą oraz pieprzem, dodać ketchup, wymieszać i gotować- na małym ogniu bez przykrycia- przez około 5-7 minut, aż pomidory lekko zgęstnieją i uzyskają konsystencję sosu. Na wierzchu pomidorowej pulpy ułożyć rybę i dusić- pod przykryciem, na małym
Kraina Miodem Płynącaporcji 0,5 kg marchewki 1 kg ziemniaków 5 dużych cebul 3 pojedyncze filety z kurczaka 100 ml oliwy z oliwek przyprawy: sól himalajska, pieprz, majeranek, "domowa wegeta", papryka słodka, kurkuma Składniki przygotowane? Zatem - do dzieła! Po pierwsze: opłukanego i osuszonego kurczaka, kroimy w kostkę. Przyprawiamy solą, pieprzem, kurkumą i słodką papryką. Odstawiamy do lodówki na czas przygotowania pozostałych składników
aa-kuku - czyli jak żyć zdrowo i pysznie!szpinaku w liściach 250 g tuńczyka (po odsączeniu) 250 g pieczonej dyni 4 ząbki czosnku 3 jajka kilka pomidorków koktajlowych przyprawy: sól himalajska, pieprz, curry, kurkuma, garam masala, słodka papryka Na niewielkiej ilości oleju kokosowego dusimy szpinak. Dodajemy do niego zgnieciony czosnek oraz przyprawiamy szczyptą soli, pieprzu, dodajemy łyżeczkę kurkumy, słodkiej papryki oraz garam masali. Z 200 g dyni robimy
aa-kuku - czyli jak żyć zdrowo i pysznie!ciasta francuskiego 1 filet z kurczaka 1/2 szklanki czerwonej soczewicy ok. 100 g pieczonej dyni 8 plasterków sera żółtego ketchup masło przyprawy: sól himalajska, pieprz, kminek mielony, słodka papryka, gałka muszkatołowa Zaczynamy od przygotowania dyni - jak to zrobić dowiecie się tutaj . Przygotowane w ten sposób 100 g dyni kroimy w drobną kostkę. Umytą i osuszoną pierś z kurczaka(...)również kroimy w kostkę i podsmażamy na łyżce oleju kokosowego. Doprawiamy solą, pieprzem, papryką słodką oraz gałką muszkatołową. Pół szklanki soczewicy czerwonej zalewamy 1 szklanką wody i gotujemy z dodatkiem łyżki masła. Gdy soczewica ładnie napęcznieje, przyprawiamy kminkiem mielonym. Następnie cedzimy. Ciasto francuskie rozwijamy i dzielimy na 8 równych części. Na każdej z nich układamy plasterek sera żółtego oraz dodajemy
aa-kuku - czyli jak żyć zdrowo i pysznie!kaczki idealnie komponuje się z pieczonymi ziemniaczkami i buraczkami - oczywiście domowej roboty! Składniki na pieczone ziemniaczki: 1 kg ziemniaków oliwa z oliwek przyprawy: sól himalajska, "domowa wegeta", słodka papryka, czosnek Ziemniaki obieramy i kroimy na mniejsze kawałki. Układamy na wysmarowanej oliwą blaszce, polewamy jeszcze niewielką ilością oliwy i przyprawiamy. Ja używam duuuużo słodkiej papryki, która dodatkowo ładnie
aa-kuku - czyli jak żyć zdrowo i pysznie!Ratatuja to jarska potrawa prowansalska, opierająca się na składnikach warzywnych, przede wszystkim na bakłażanach, cukinii, papryce i pomidorach. Polecam także inny przepis na ratatuja z ryżem Składniki: ½ kg młodej cukinii ½ kg pomidorów 3 kolorowe papryki 2 bakłażany 1 łyżka posiekanych ziół pieprz do smaku sól czosnkowa do smaku Wykonanie: Warzywa umyć, oczyścić, pokroić, przyprawić do smaku, zalać odrobiną wody
Tradycyjna Kuchniaobiad. Kupiłam bardzo ładne żeberka, dużo mięsa mało tłuszczu, marzenie Nadmiar tłuszczu usunąć, ale jeśli lubicie bardziej tłuste można oczywiście zostawić. Pokroić na mniejsze kawałki, doprawić solą, pieprzem i papryką słodką, obsypać majerankiem. Na patelni rozgrzać olej wrzucić kawałki żeberek i obsmażyć na złoty kolor, dodać posiekaną cebulkę i dwa ząbki czosnku oraz suszone grzybki,chwilkę smażyć, co chwilkę mieszając(...)Wlać pomidory z puszki, dolać 1/2 szklanki wody, dodać listki laurowe, ziele angielskie. Doprawić do smaku. Jeśli lubicie na ostro można dosypać ostrą paprykę. Gotować na bardzo małym ogniu tak długo aż żeberka będą miękkie. Czasami trzeba dolać trochę wody podczas gotowania. Na koniec rozmieszać mąkę w małej ilości wody i wlać do sosu. Zagotować, wymieszać i gotowe. Podawać
Kuchnia Pokoleńporcje 4 kotlety schabowe 4 plastry szynki 12 suszonych pomidorków 1/4 papryki czerwonej (pokrojonej w cienkie paski) 1 łyżeczka ziół prowansalskich 4 łyżki oliwy czosnkowej pieprz mielony sól Sposób wykonania : O liwę wymieszaj z ziołami prowansalskimi i odrobiną pieprzu i soli do smaku. Posmaruj nią rozbite lekko kotlety z obu stron. Odstaw na około 30 minut do lodówki. Następnie(...)połowie każdego kotleta ułóż po 3 suszone pomidorki, szynkę i paski papryki. Zamiast suszonych pomidorków możesz dać plasterki świeżego pomidora. Przykryj wolnym kawałkiem mięsa (drugą połową). Końce kotleta zepnij wykałaczkami. Griluj przez około 10 minut, co pewien czas przewracając mięso na drugą stronę. Podawaj ciepłe. Możesz polać je ketchupem
Przepisy i porady kulinarnemonotonii ryżu i kaszy :) Składniki: - różyczki kalafiora, ok. 0,5 do 1 kwiatu w zależności od rozmiaru - łyżeczka oleju kokosowego - łyżka mleka (u mnie bezlaktozowe) - sól, pieprz - czerwona słodka papryka w proszku - posiekany koperek Kalafiora dzielimy na średniej wielkości różyczki, takie jak na zdjęciu poniżej, myjemy, wrzucamy do garnka, zalewamy wodą i gotujemy, aż lekko zmięknie. Ugotowanego odsączamy z wody(...)użyłam tłuczka do ziemniaków, ale może być to też blender czy cokolwiek innego ;) W razie potrzeby gotowe puree doprawiamy do smaku, a następnie zajadamy :) Najlepiej smakuje posypane odrobiną słodkiej papryki i posiekanym koperkiem w towarzystwie jajka sadzonego ;) Smacznego
Kulinarne zapędy Kokosaciepłej wody 7 g drożdży suchych 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka cukru 1 jajko 3 łyżki oliwy z oliwek Dodatki: 6 dużych pieczarek 20 dag sera mozzarella ½ czerwonej papryki 15 dag pikantnej chorizo ½ słoiczka oliwek kalamata z suszonymi pomidorami sos pomidorowy do ciasta przyprawa do pizzy do smaku świeża rukola do posypania Sposób wykonania: Mąkę pszenną wymieszać z suchymi(...)objętość ciasta się podwoi. Wyrośnięte ciasto dzielimy na dwie równe porcje, wałkujemy dwa okrągłe blaty,układamy na blasze, smarujemy sosem pomidorowym, Układamy plasterki pokrojonych pieczarek, chorizo oraz paprykę pokrojoną w cienkie paseczki, posypujemy serem mozzarella, układamy oliwki. Posypujemy przyprawą do pizzy. Wkładamy do nagrzanego do 200*c piekarnika pieczemy około 15-20 minut-do lekkiego zrumienienia i rozpuszczenia
Wanilia i Kardamonstronie sól, pieprz składniki zaprawy 5-6 papryczek tabasco czerwone skworcu 1 łyżeczka pieprzu bałkańskiego skworcu 1/2 łyżeczki gorczycy białej 1,5 łyżki pomidorów suszonych 1/2 łyżeczki słodkiej papryki 1/2 łyżeczki czosnku suszonego w płatkach 1/2 łyżeczki korzenia lubczyku skworcu 2 łyżki oliwy sól sposób przyrządzenia W misce mieszamy ze sobą olej, ocet balsamiczny, maggi(...)Następnego dnia szynkę wyjmujemy z lodówki i osuszamy z marynaty papierowym ręcznikiem. Teraz możemy sporządzić pikantną zaprawę w której upieczemy mięso. Mieszamy ze sobą pieprz bałkański, ziarna gorczycy, słodką paprykę, czosnek w płatkach, sól, dodajemy drobno posiekane papryczki chilli, lubczyk, oliwę i suszone pomidory. Tak sporządzoną zaprawą, dokładnie nacieramy osuszoną szynkę. Następnie mięso układamy do wysmarowanej tłuszczem brytfanki ( z przykrywką
Miód i pieprzporcje): 100 gram jarmużu 1/3 szklanki kaszy jaglanej + 2/3 szklanki wody 2- 3 jajka 1/2 awokado 50 gram sera mozzarella garść kiełków szczypiorek szczypta soli i pieprzu szczypta papryki wędzonej 1 łyżka oliwy z oliwek Kaszę płuczemy 2-3 razy na sicie, następnie prażymy na suchej patelni i gotujemy w podanej ilości wody, do momentu aż ta wchłonie ją całkowicie(...)patelni rozgrzewamy łyżkę oliwy z oliwek i smażymy na niej jarmuż z dodatkiem ugotowanej kaszy. Doprawiamy solą, pieprzem i wędzoną papryką. Wbijamy jajka i układamy gdzieniegdzie porwaną mozzarellę, przykrywamy patelnię i smażmy całość 2-3 minuty aż jajka się zetną a ser rozpuści. Jajka doprawiamy świeżo zmieloną solą i pieprzem. Całość posypujemy posiekanym szczypiorkiem oraz kiełkami. Podajemy
Mango Papajaniezwykłą starannością, tak aby i oko cieszyły i lekkimi były. O zdrowiu nie wspomnę. Zrobiłam coś a'la włoskie antipasto. Składniki -łosoś atlantycki z z koprem Suempol -radicchio -papryka czerwona -awokado XXL -ser kozi plastrowany cieniutko -crema z octem balsamicznym z Modeny Dodatkowo chleb/bagietka typu włoskiego. Przygotowanie jest niezwykle szybkie. Rozkładamy plastry sera, na nie kładziemy plaster łososia, pasek(...)papryki, kawałeczek awokado i listek radicchio. Następnie całość dosmaczamy cremem z octem balsamicznym. Zwijamy w rulonik. Po wierzchu ciemne zygzaki- niezastąpiony smak przy tego typu przekąskach ! Podane z włoskim chlebem...są przepyszne i nad wyraz lekkie! Mamie do pracy zaniosłam w lunch-boxie. Dołożyłam listki sałaty i kilka oliwek. Uwierzcie mi – z taką jesienną , smutną pogodą jaką mamy...możemy sobie
Z Kuchni Do Kuchni