papryka - 32566 przepisów (strona:929/2172)

RYŻ Z CURRY I PAPRYKĄ 156

Cudowny kolor , pikantny smak i kruchy kurczak , o to danie dla wielbicieli kuchni indyjskiej.Gorąco je Polecam.!   1 szkl.ryżu 3 cebule pokrojone w pół plasterki 1 papryka pokrojona w kostkę 5 dużych ząbków czosnku  sól pieprz cukier 3 łyżki curry 1 / 4 szkl.oleju ************************************* Na rozgrzany olej wrzucić cebulę i obsmażyć ok. 3 minut.Następnie wsypać ryż(...)wyciśniętego przez praskę i smażyć do momentu ,aż ryż będzie przezroczysty .Wlać 2 szklanki wody , zmniejszyć ogień i dusić pod przykryciem ,  aż ryż stanie się prawie miękki . Wrzucić paprykę , wsypać curry , dodać przyprawy jak sól i pieprz i cukier do smaku oraz pozostałe ząbki czosnku .Podawać do kawałków kurczaka oraz podudzi z kurczaka pieczonych w piekarniku.Smacznego

Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielki
Naleśniki z dynią, pieczarkami i wędliną 211

pieczarek 1 duża cebula 200 g szynki (użyłam schabu od Nove ) 300 g dyni startej na dużych oczkach kawałek żółtego sera startego na drobnych oczkach sól, pieprz, papryka słodka, gałka muszkatołowa Podane składniki na naleśniki dokładnie mieszamy ze sobą na jednolitą masę (powinna mieć konsystencję gęstej śmietany - jeśli zajdzie taka potrzeba dolać więcej mleka lub wsypać więcej mąki). Ciasto odstawić(...)posiekać w piórka. Szynkę pokroić w paski lub w kosteczkę. Na patelni rozgrzać tłuszcz. Wrzucić cebulę i podsmażyć ją na złoto. Następnie dodać pieczarki. Przyprawić solą, pieprzem oraz słodką papryką. Gdy pieczarki zmniejszą swoją objętość dodać szynkę. Całość smażyć około 5 minut tak, aby płyn z pieczarek znacznie odparował. Na końcu dodać dynię i smażyć, aż dynia zacznie się powoli

My simple kitchen
Risotto z suszonymi grzybami i kurczakiem 188

150g mięsa kurczaka (piersi, filetów z udek; wg gustu) 1 duża cebula 2 garstki suszonych grzybów (wg gustu) 300 ml bulionu 2 łyżki oleju 2 łyżki masła 40g parmezanu papryka w proszku sól (opcjonalnie), pieprz Pokrojoną cebulę podsmażyć na niewielkiej ilości oleju. Dodać pokrojone w kostkę mięso i smażyć do odparowania płynu. Następnie dorzucić umyte i rozdrobnione grzyby oraz opłukany(...)stopniowo podlewać bulionem. Dusić (pod przykryciem) do momentu aż ryż zmięknie (ale nie będzie rozgotowany). Dodać masło oraz starty parmezan. Wszystko razem wymieszać i doprawić solą (opcjonalnie), pieprzem oraz papryką w proszku. Podawać bezpośrednio po przygotowaniu

Di gotuje
Kwaśnica z wędzoną kiełbasą 187

żeberek, 50 dag kiszonej kapusty, 50 dag wędzonej kiełbasy np. węgierskiej, 2 marchewki, 2 duże cebule, 5 ziemniaków, 3 ziela angielskie, 5 liści laurowych, majeranek, sól, pieprz, słodka papryka, tłuszcz do smażenia Sposób przygotowania: Żeberka opłukujemy pod bieżącą wodą. Zalewamy 2,5 l. wody. Dodajemy liście laurowe i ziele angielskie i zagotowujemy. Kapustę siekamy, zalewamy szklanką wody i gotujemy(...)przez 15 minut. Dokładamy ziemniaki. Gotujemy jeszcze przez ok. 15 minut.  Wkładamy kapustę (razem z wodą, którą puściła). Chwilę gotujemy i doprawiamy do smaku solą, pieprzem i słodką papryką. Dodajemy majeranek. Podajemy z chlebem jak zupa jest jeszcze ciepła. Źródło: przepis rodzinny Ilość porcji: 6 koszt wykonania:  ok. 20 zł czas przygotowania

Pobite gary Barbary
domowa szynka z pończochy 162

wykrojone szynki, każda o wadze około jednego kilograma  na każdy kilogram mięsa 150-200 g cukru 150-200 g soli zaprawa na każdy kilogram szynki 1 łyżeczka słodkiej papryki 1/2 łyżeczki pieprzu  1/2 łyżeczka ziaren gorczycy 1 łyżeczka majeranku 2-3 liście laurowe 8-10 ziaren kolendry 3-4 ziaren jałowca szczypta suszonego czosnku szczypta soli sposób przygotowania(...)ruszcie) na dwie, trzy godziny do obeschnięcia. Do moździerza wkładamy liście laurowe, ziarna jałowca, kolendrę, pieprz, gorczycę i  rozbijamy je tłuczkiem, następnie dodajemy resztę przypraw  (  paprykę słodką, czosnek, majeranek i sól)  i całość mieszamy. Teraz z każdej strony, nacieramy nasze szynki przyprawami. Następnie mięso wkładamy do  pończochy, zawiązując ja na końcu ( możemy też owinąć szynkę

Miód i pieprz
Fasolka po bretońsku 147

czosnku 2 łyżki smalcu 1 łyżka mąki puszka pokrojonych pomidorów 1 łyżka koncentratu pomidorowego 200 ml soku pomidorowego sól pieprz 1 łyżeczka majeranku 1 łyżeczka tymianku 1 łyżeczka wędzonej papryki 1 listek laurowy 2 ziarenka ziela angielskiego     Przygotowanie   Fasolę opłukałem i przez noc moczyłem w wodzie o objętości 3 razy większej niż fasoli. Gotowałem(...)dodałem do całości. Po 20 minutach dodałem krojone pomidory ,zagotowałem. Następnie dodałem przecier pomidorowy. Dusiłem jeszcze około 10 minut. Zagęściłem sokiem pomidorowym wymieszanym z mąką. Doprawiłem solą , wędzoną papryką, majerankiem i tymiankiem oraz pieprzem. Dokładnie wymieszałem i gotowałem jeszcze ok. 10 minut

R'n'G Kitchen
POLĘDWICZKI Z KURCZAKA Z CHIPSAMI W TOWARZYSTWIE MIODOWO MUSZTARDOWEGO SOSU 138

polędwiczki: 1 podwójna pierś z kurczaka 1 opakowanie sunbites paprykowych   250 ml maślanki chipsy: 3 duże ziemniaki olej do smażenia słodka papryka w proszku sól surówka z marchewki: 2 duże marchewki 1/4 szklanki rodzynek 2 łyżki kwaśnej śmietany 18% 1 łyżeczka cukru sos miodowo musztardowy: 2 łyżeczki musztardy sarepskiej 1 łyżeczka miodu 1 mały ząbek czosnku 2-3 łyżki(...)powinny być dość cienkie. Wykładamy na patelnie z rozgrzanym olejem i obsmażamy z każdej strony po kilka minut, do uzyskania złotego koloru. Wyjmujemy na ręcznik papierowy, posypujemy solą i papryką. Polędwiczki polewamy sosem tuż przed podaniem

KuchcikoweLove
Pizza 151

łyżeczka soli pół łyżeczki cukru 2 łyżki oliwy/oleju Dodatki (przykładowe, możecie dowolnie modyfikować): 2 kulki mozarelli ok. 100 g żółtego sera zielone oliwki szynka parmeńska szynka cebula kilka pieczarek papryka konserwowa oregano Sos pomidorowy: mały słoiczek koncentratu pomidorowego ok. 2-3 łyżki wody pół łyżeczki cukru sól pieprz pieprz Cayenne łyżeczka oregano spora szczypta czosnku granulowanego Wykonanie: Drożdże i cukier(...)pizzę. Pieczarki kroimy na plasterki i smażymy na maśle, przynajmniej do czasu aż wyparuje z nich cała woda. Obie szynki kroimy w kostkę lub rozrywamy palcami na mniejsze kawałki. Paprykę konserwową kroimy na cienkie paseczki. Oliwki kroimy w plasterki (możemy też zostawić je w całości). Żółty ser ścieramy na tarce, a mozarellę kroimy w kostkę lub w plastry. Siekamy cebulę

MyCookBook.pl
Gołąbki, czyli kapusta faszerowana mielonym mięsem i ryżem 125

główka kapusty (ja użyłam białej) ok. 750 g mielonego mięsa (użyłam mięsa z indyka) 50-70 g ryżu (przed ugotowaniem) sól pieprz 1 łyżeczka słodkiej papryki 1/2 łyżeczki ostrej papryki przyprawa do mielonego mięsa (nie jest niezbędna, ale ja bardzo lubię jej używać) 2 jajka Bulion do gotowania gołąbków: ok. 1,5-2 litry wody 2-3 kostki rosołowe (polecam

MyCookBook.pl
Xinxim - tradycyjna potrawa brazylijska z kurczakiem i krewetkami 208

informujemy że bez nich xinxim też da się zjeść:-))  puszka mleka kokosowego (330 ml) kolendra świeża cebula czerwona lub biała 3 łyżki kuminu sok z 2 cytryn sól papryka zielona  3 ząbki czosnku wyciśniętego 5 łyżek oleju palmowego dende dla tych co lubią ostro - kilka ostrych papryczek suszonych  Przygotowanie:  Myjemy kurczaka w soku z cytryny(...)minut. Myjemy jeszcze raz aby zetrzeć sól.  Kroimy kurczaka w kawałki i znów skrapiamy sokiem z cytryny. Cytrynę wykorzystujemy również do skropienia krewetek świeżych by "nabrały" smaku.   Paprykę, cebulę, kumin, czosnek miksujemy. Oddzielnie miksujemy lub rozgniatamy garść orzeszków solonych (z ich powodu do potrawy nie dodajemy dużo soli, ledwie szczyptę). Mielimy również oddzielnie suszone krewetki nie zapominając wcześniej

Smaki Brazylii
Coelho ensopado czyli gulasz z królika po brazylijsku 218

pieczonej (niestety był tak dobry, że znikł z naszego stołu zanim pomyśleliśmy że wypadałoby zrobić zdjęcia na nasz blog) a drugą porcję przeznaczyliśmy na gulasz. Składniki: pół kilo królika papryka zielona cebula kolendra świeża  kumin 2 łyżki 2 ząbki czosnku szczypta soli 2 kostki rosołowe drobiowe ocet winny biały 2 łyżki 2 łyżki przecieru pomidorowego 1 łyżka oliwy garść(...)liści laurowych szklanka gorącej wody.  Przygotowanie : Kroimy królika na małe kawałki, solimy i skrapiamy octem winnym białym. Miksujemy razem paprykę, cebulę, czosnek, koncentrat pomidorowy oraz kumin. Nacieramy królika. Bierzemy głęboką patelnię lub wok. Rozgrzewamy olej na patelni. Na rozgrzaną patelnię wrzucamy królika wraz z przyprawami. Obsmażamy na patelni przez 5 - 10 minut. W przeciwieństwie do kurczaka, który "puszcza soki

Smaki Brazylii
Gulasz z serc indyczych. Wyśmienity i delikatny. 210

moja rodzinka bardzo lubi wszelkie podroby... więc często to wykorzystuję :) Zapraszam :) Składniki -  60 dkg serc indyczych - 1 cebula - liść laurowy, ziele angielskie, majeranek, czosnek mielony, sól, sos sojowy, papryka czerwona mielona - olej - 3 łyżeczki mąki -  śmietana 18% Wykonanie Serca moczę w zimnej wodzie, dokładnie oczyszczam, wycinam zbędne żyłki i tłuszczyk, kroję na połówki i w paseczki.  Cebulę(...)przykrywam pokrywką i duszę na wolnym ogniu. Kiedy serca są już na wpół miękkie dodaję cebulkę. Całość duszę do całkowitej miękkości. Na końcu doprawiam solą, lub sosem sojowym i papryką. W małym garnuszku rozprowadzam śmietanę z mąką i odrobina wody, wlewam do gulaszu , mieszam gotuję na wolnym ogniu ok. 3 minuty. Gotowe danie podaje z pieczywem, ziemniakami, kluskami lub kaszą

Kuchnia z widokiem na ogród
Słodkie ziemniaki z dipem orzechowo-paprykowym 150

cytryny 1 łyżka posiekanej natki pietruszki sól do smaku Sos paprykowo-orzechowy: 2 ząbki czosnku 1 łyżka octu jabłkowego 2 łyżeczki syropu klonowego 2 łyżki wody 1 ½ ostrej papryki w proszku 1 łyżka masła orzechowego (z orzechów arachidowych) Ziemniaka umyj, obierz i pokrój w niezbyt drobną, 2-centymetrową kostkę. Na dużej patelni rozgrzej olej i smaż kawałki przez 15 minut(...)jakiś czas je przewracając.  W międzyczasie przygotuj dip: do małej miseczki przeciśnij ząbki czosnku, a następnie dodaj pozostałe składniki: ocet, syrop, wodę oraz paprykę. Na koniec w czerwony sos delikatnie wmieszaj masło orzechowe.  Wróć do ziemniaków. Po 10 minutach smażenia dosyp do nich sezam i zamieszaj, aby pokrył wszystkie kawałki. Smaż jeszcze 5 minut, po czym zdejmij

Roślinna - blog wegański
Puszysty omlet z sałatką 180

jajka, 1 łyżeczka maki, 1 łyżka mleka, sól, pieprz, szynka, 0,5 cebuli ( małej), olej lub oliwa do smażenia, garść mix sałat, 0,5 pomidora, kawałek czerwonej papryki, kawałek zielonego ogórka   Wykonanie: Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy mleko. Dokładnie mieszamy za pomocą miksera.   Następnie dodajemy żółtka i przyprawiamy sola i pieprzem. Dokładnie mieszamy. W drugim naczyniu ubijamy białka(...)stronę. Jest to najtrudniejsza czynność. Można się wspomóc łopatkami, lub zsunąć delikatnie omlet na deskę lub talerz. A potem drugą stroną włożyć go na patelnię. Jak omlet się smaży paprykę, ogórka i pomidora kroimy w kostkę. Mieszamy z sałatą. Można przyprawić sola i pieprzem lub skropić oliwą. Usmażony omlet przekładamy na talerz. Na połowie wykładamy sałatkę i składamy omlet

Passion of Cooking