Wojtek , Bartoldzik , Wiera i Dobromila . Ciasto: 170g mąki 85g masła 2 łyżki zimnej wody 1 żółtko szczypta soli Farsz: 200g bekonu 1 mała cebula 1 papryka (najlepiej czerwona) 0,5 papryczki chili szczypta tymianku pieprz 4 małe jajka 4 łyżki śmietany łyżka fety kilka niedużych, jędrnych, białych pieczarek W misce mąkę wymieszać z solą, a następnie(...)kostkę bekon. Smażyć przez chwilę, aż puści tłuszcz i nieco wody, dodać drobniutko pokrojoną cebulę. Chwilę smażyć aż cebula się zeszkli, dodać pokrojoną w drobną kosteczkę papryczkę chili i paprykę. Smażyć kilka minut, dodać pokrojone w niezbyt grube plasterki pieczarki, przesmażyć. Doprawić pieprzem i szczyptą tymianku. Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Ciasto rozwałkować i wyłożyć nim tartletki. Wbić jajka
Codzienne Gotowaniepęczek zielonych szparagów kilka pomidorków koktajlowych 120ml śmietany 1 duże jajko lub dwa mniejsze 2 garście startej mozzarelli sól i pieprz szczypta gałki muszkatołowej szczypta ziół prowansalskich szczypta ostrej papryki w proszku Przygotować ciasto - na stolnicy wymieszać mąkę z solą, rozgnieść z masłem, dodać jajko, ugnieść na jednolitą masę, jeżeli ciasto będzie zbyt luźne, dosypać nieco mąki. Uformować kulę(...)włożyć do lodówki na kilkanaście minut do pół godziny. Przygotować farsz - w misce wymieszać śmietanę z jajkiem, dodać startą mozzarellę, dokładnie wymieszać, doprawić solą i pieprzem, papryką oraz ziołami. Szparagi oczyścić - odłamać stwardniałą część łodygi, następnie około połowy długości łodygi pokroić w plasterki, górną część pozostawić. Plasterki szparagów dodać do mieszaniny śmietany i jajka. Ciasto rozwałkować na grubość
Codzienne GotowaniePolecam! 4 średnie cukinie 1 duża cebula 2 ząbki czosnku 2 średnie marchewki 1 papryczka chili 300g mięsa mielonego (ja użyłam wieprzowego) bazylia, oregano, zioła prowansalskie słodka papryka w proszku odrobina pieprzy kajeńskiego 150 ml przecieru pomidorowego zółty ser sól, pieprz oliwa do smażenia Cukinie dokładnie umyć, przekroić wzdłuż na pół i podpiec w piekarniku aż lekko zmiękną(...)smaku. Smażyć na niewielkim ogniu aż sos odparuje. Gdy farsz będzie gotowy i dobrze doprawiony wypełnić nim wydrążone cukinie, ulożyć je na blasze, posypać startym serem, popruszyć słodką papryką (ja użyłam przyprawy do pizzy) i zapiekać przez kilkanaście minut. Natychmiast podawać. Smacznego
Codzienne Gotowaniecebule 2 zabki czosnku 1 lyzka startego swizego imbiru 500ml bulionu warzywnego 2 lyzeczki kurkumy 1 lyzeczka czarnuszki 1 lyzeczka ziaren kolendry 1 lyzeczka ziaren kuminu 1 lyzeczka ostrej papryki w proszku 1 lyzeczka mielonej kolendry 1 lyzeczka przyprawy garam masala 1 lyzeczka ostrej papryki w proszku sol, pieprz oliwa do smazenia Kalafiora umyc i podzielic na rozyczki, lodygi
Codzienne Gotowanieniezbyt wygórowane ceny można nabyć prawdziwe cudeńka. Najbardziej przyciągają stoiska z wielobarwnymi, pachnacymi przyprawami i ziołami. Można tam znaleźć takie przyprawy jak kmin, różne rodzaje mielonej papryki, kurkumę, suszoną miętę i suszone liście limonki, płatki róż, harrisę, szafran i wiele innych. Przyprawy sprzedawane są na wagę lub częściej "na oko", można także kupić gotowe zestawy, które idealnie nadają się(...)prezent. Ponieważ w domu mam sporo przypraw zdecydowałam się jedynie na kilka - kupiłam suszoną miętę oraz suszone liście limonki, paprykę, harissę i szafran. Odwiedzając Tunezję i bazar, nie można nie wspomnieć i oczywiście nie kupić cudownych naczyń. Mimo, że gusta są bardzo różne jestem pewna, że każdy może znaleźć tam coś dla siebie. Można bowiem wybierać i przebierać
Codzienne GotowanieSkładniki : 60-70 dkg miąższu z dyni 1 duża cebula 3-4 ząbki czosnku łyżeczka swieżego imbiru 2 garście rodzynek kilka plastrów bekonu 250g makaronu świderki 250ml śmietany papryka słodka, papryka ostra (do smaku) szczypta kurkumy szczypta cynamonu i gałki muszkatołowej tymianek, szałwia, rozmaryn (so smaku) sól, pieprz parmezan olej do smażenia Przygotowanie: Dynie oczyścić i obrać, pokroic
Codzienne Gotowaniedomu było tak przyjemnie). Dlatego też chciałabym trochę nadrobić zaległości i pokazać Wam kolejne zestawy na wynos jakie sobie przygotowuje. Śniadanie: Omlet z cebulka i papryką Lunch: Salatka - fasolka "black eye", drobniutko posiekana czerwona cebula, drobno pokrojona czerwona słodka papryka, puszka tuńczyka w zalewie, pół opakowania sera feta, trzy korniszony drobno pokrojone, sól, pieprz, odrobina soku
Codzienne Gotowanieszczegółowych informacji o użytkowaniu tego wspaniałego naczynia możecie znaleźć u Klaudyny w Ziołowym Zakątku . Składniki: 2 duże cebule, drobno posiekane 3 ząbki czosnku, zmiażdżone 1 łyżka słodkiej papryki 0,5 łyżeczki suszonych płatków chili 1 łyżeczka mielonego cynamonu 1 łyżeczka mielonego imbiru 1 puszka krojonych pomidorów (400g) 2 łyżki miodu 75g migdałów w płatkach (dałam mielone, co sprawiło(...)sól, pieprz olej do smażenia Przygotowanie: Na patelni rozgrzać olej i przesmażyć cebulę aż się zeszkli. Dodać sól i pieprz oraz czosnek i smażyć przez kolejne kilka minut. Dodać paprykę w proszku, płatki chili, cynamon i imbir, wszystko dokładnie wymieszać, aż cebula dokładnie pokryje się przyprawami. Następnie dodać pomidory, miód i doprowadzić do wrzenia, jeśli sos jest zbyt gęsty podlać
Codzienne Gotowaniesoczystości. To idealne danie na szybki obiad, warunkiem jest jednak wcześniejsze przygotowanie mięsa. Skladniki: 2 piersi z kurczaka szklanka jogurtu greckiego 2 łyżki oliwy z oliwek 2 łyżeczki papryki 0,5 łyżeczki mielonego kminu 0,25 łyżeczki mielonego cynamonu 1 łyżeczka płatków chili 2 łyżki soku z cytryny 1 łyżeczka soli 0,5 łyżeczki świeżomielonego czarnego pieprzu 4 ząbki(...)czosnku wyciśniętego przez praskę 1 czerwona cebula Przygotowanie: W misce wymieszać jogurt, oliwę, paprykę, kmin, płatki chili, sok z cytryny, sól, pieprz i czosnek. Dodać kurczaka pokrojonego w dość dużą kostkę. Dokładnie wymieszać, aby marynata pokryła kurczaka, miske przykryc folia i odstawić do lodówki na kilka godzin, najlepiej na noc. Następnie nadziać kurczaka na szpadki do szaszłyków, przekładając cebulą
Codzienne Gotowaniesoczewicy 500ml bulionu warzywnego 1 puszka krojonych pomidorów (400g) 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego 1 łyżeczka suszonego tymianku (moze byc swiezy, wtedy uzyc 2x wiecej) 0,5 łyżeczki słodkiej papryki 0,25 łyżeczki pieprzu kajeńskiego sól, pieprz oliwa do smażenia Przygotowanie: W garnku rozgrzać oliwę, zeszklić na niej pokrojoną w drobną kostkę cebulę wraz z wyciśniętym przez praskę czosnkiem. Dodać wypłukaną(...)soczewicę, dokładnie wymieszać, zalać bulionem, zagotować. Następnie dodać pomidory, koncentrat pomidorowy i tymianek, zagotować. Zmniejszyć ogień, dodać paprykę i pieprz kajeński. Gotować pod przykryciem do czasu aż soczewica będzie miękka. Zdjąć z ognia, chwilę przestudzić, po czym zmiksować. Doprawić do smaku solą i pieprzem, w razie potrzeby podgrzac. Natychmiast podawać. Smacznego
Codzienne Gotowaniekosteczkę 2 duże laski kiełbasy (np. zwyczajnej) pokrojona w kostkę 300g pieczarek pokrojonych w dużą kostkę 200ml śmietany 1 jajko 2 łyżki koncentratu pomidorowego sól, pieprz słodka i ostra papryka starty żółty ser tłuszcz do smażenia Przygotowanie: Makaron ugotować al dente, odcedzić i odstawić. Na patelni rozgrzać tłuszcz, przesmażyć na nim cebulę, po chwili dodać kiełbasę, gdy cebula się zeszkli(...)pieprzem, po czym wszystko dokładnie wymieszać, najlepiej widelcem. Przesmażoną kiełbasę i pieczarki wymieszać z makaronem, zalać śmietaną i dokładnie wymieszać. Przełożyć do żaroodpornego naczynia, posypać startym serem, poprószyć słodką papryką i zapiekać w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 15-20 minut. A teraz niespodzianka Przygotowanie tej zapiekanki możecie obejrzeć na YouTube . Jest to mój filmikowy debiut, nad wieloma
Codzienne Gotowaniepieprzu 1 łyżeczka nasion kminu 2-3 ząbki czosnku kawałek świeżego startego imbiru 1 łyżeczka milonej kolendry 1 łyżeczka mielonego kminu 0,5 łyżeczki kurkumy 0,5 łyżeczki ostrej papryki 2 puszki krojonych pomidorów sól, pieprz olej do smażenia Przygotowanie : W rondlu lub głębokiej patelni rozgrzej olej i przesmaż na nim cebulę pokrojoną w grube cząstki, tylko aby się zeszkliła(...)minuty aż uwolnią aromat. Następnie dodaj cebulę, wyciśnięty przez praskę czosnek i imbir. Smaż przez chwilę aż cebula zmięknie, a następnie dodaj pozostałe (mielone) przyprawy (kolendrę, kmin, kurkume, ostrą paprykę) oraz sól. Dokładnie wymieszaj, żeby cebula dokładnie pokryła się przyprawami. Natępnie dodaj pomidory i duś przez kilka minut, do chwili aż smaki się połącz. Dodaj kurczaka pokrojonego w kostkę wielkości
Codzienne Gotowaniewielkie pieczarki (ewentualnie 1 dodatkowa do starcia do farszu) 1 cebula 1 zabek czosnku 2-3 garscie platkow owsianych okolo pol szklanki przecieru pomidorowego (passaty) slodka i ostra papryka w proszku szczypta lub dwie pieprzu kajenskiego sol, pieprz kawalek zoltego sera (opcjonalnie) tluszcz do smazenia Przygotowanie : Na patelni rozgrzac tluszcz, przesmazyc na nim pokrojona w drobna kostke cebule i wycisniety(...)byla zbyt zadka, jesli tak sie jednak stanie nalezy ja odparowac, dokladnie wymieszac, aby platki pokryly sie plynem i smazac na malym ogniu, czesto mieszajac. Doprawic slodka i ostra papryka, sola i pieprzem oraz pieprzem kajenskim do smaku. Farsz nakladac do pieczarek, mozna go naklasc z lekka gorka. Pieczarki ulozyc w naczyniu zaroodpornym lub na blasze wylozonej papierem do pieczenia
Codzienne Gotowaniepokrojona na mniejsze kawałki puszka krojonych pomidorów 150-200ml przecieru pomidorowego puszka mieszanych fasolek (u mnie była to fasola czarna i czerwona, black eye, flażoretka) słodka i ostra papryka w proszku oraz szczypta wędzonej oliwa do smażenia do przybrania - czerwona cebula, świeża kolendra, kwaśna śmietanka Przygotowanie : Na głębokiej patelni rozgrzać oliwę, przesmażyć na niej cebulę, a gdy zmięknie(...)chipotle lub harissy. W razie potrzeby podlać niewielką ilością wody. Wlać krojone pomidory i pasattę, chwilę przesamżyć, następnie dodać kawałki kurczaka, doprawić solą i pieprzem oraz słodką i ostrą papryką. Po kilku minutach wyłowić kawałki kurczaka i rozdrobnić je dwoma widelcami, a następnie włożyć z powrotem na patelnię do sosu, dodać fasolkę, dokładnie wymieszać i dusić jeszcze przez chwilę. Podawać
Codzienne Gotowanie200g bobu 150g szynki pokrojonej w kostkę 100ml mleka 100ml śmietany 2 jajka 2 łyżki creme fraiche pół łyżeczki musztardy żółty ser sół, pieprz szczypta gałki muszkatołowej szczypta ostrej papryki w proszku Przygotowanie : Ciasto : Mąkę wymieszać z solą i posiekać z masłem, następnie szybko zagnieść, dodać jajko, wyrobić, uformować kulę, zawinąć w folię i odstawić do lodówki na 30 minut(...)zdjąć obciążenie i piec jeszcze przez 5 minut. Wyjąć z piekarnika, na cieście układać bób z szynką, następnie zalać mieszanką mleka i jajek, posypać startym żółtym serem, oprószyć ostrą papryką. Wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i piec przez 30 minut. Smacznego
Codzienne Gotowanie