papryka - 32566 przepisów (strona:233/2172)

Klopsiki w sosie z gorgonzoli 137

sera gorgonzola 1 szklanka bulionu  1 łyżka sosu worcesterschire 2 łyżki mąki 1 łyżka śmietany creme fraiche lub słodkiej śmietany 1 cebula czerwona 1 czerwona słodka papryka 2 łyżki natki pietruszki (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Chleb namaczamy w wodzie na około pół godziny, aż będzie miękki. Mięso przekładamy do miski, dodajemy jajko, odciśnięty z wody chleb, doprawiamy majerankiem, ostrą(...)słodką papryką i drobno pokrojoną cebulę i całość dokładnie mieszamy. Formujemy małe klopsiki, smażymy na rozgrzanej patelni na oliwie z oliwek. Cebulę i paprykę kroimy w cienkie paseczki i dodajemy do mięsa. Przesmażamy przez około 2 minuty. Następnie dodajemy, musztardę i  sos worcesterschire, ser gorgonzola, doprawiamy pieprzem, słodką i ostrą papryką i kurkumą. Dodajemy posiekaną natkę pietruszki. Śmietanę mieszamy

Delusional Trine
Sałatka z pieczoną papryką i fetą 201

Pyszna sałatka z pieczoną - dzięki czemu bardziej aromatyczną czerwoną papryką i fetą, która nadaje sałatce charakteru. Przygotowuję ją do obiadu lub jako dodatek do przekąsek z ciasta francuskiego, deski serów czy wędlin. Składniki: 160 g mixu sałat 100 g pokruszonej fety 2 pieczone czerwone papryki pieprz, oregano olej Przygotowanie: Paprykę dokładnie myję, kroję w niezbyt cienkie paseczki. Nagrzewam piekarnik(...)oregano, piekę na papierze do pieczenia przez 20 minut, uważam by się nie przypaliła. W razie czego z przypalonych części zdejmuję skórkę. W misce układam sałatę. Wystudzoną paprykę dodaję do sałat wraz z fetą, przyprawiam w razie potrzeby, mieszam, podaję. Smacznego

Zasmakuj Kuchni
GOŁĄBKI bez mięsa w gęstym sosie pomidorowym (wegańskie, bezglutenowe) 184

każdej porze roku. Dzisiaj proponuję Wam gołąbki z farszem z soczewicą, która bardzo dobrze radzi sobie z zastąpieniem smaku mięsa. Mój sos głównie składa się z pomidorów i czerwonej papryki – jest on niesamowicie prosty i szybki, czyli idealny kiedy samo zwijanie gołąbków zajmie nam już sporo czasu // Składniki (gołąbki): 1 duża kapusta 0,5 szklanki ryżu (u mnie brązowy(...)więcej czasu. Jeśli gołąbki chcesz zamrozić po godzinie wyciągnij je z piekarnika i włóż do zamrażarki, kiedy ostygną.   Składniki (sos): 4 – 5 dużych pomidorów 1 czerwona papryka 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego sól, pieprz, bazylia Sposób przygotowania: Pomidory obierz ze skórki i pokrój na mniejsze części. Paprykę pokrój w kostki. Wszystkie składniki zblenduj na gładki sos – jeśli Twój

Via Gusto
Cukinia nadziewana po bolońsku 157

łączą się idealnie ze smakiem cukinii. Koniecznie musicie kiedyś spróbować. SKŁADNIKI 3 duże cukinie 1 mała cebula 500 g mięsa mielonego wieprzowego z łopatki 2 łyżki oliwy 1 czerwona papryka 1 puszka (400 g) pomidorów krojonych 4-5 ząbków czosnku 3 garście miąższu z cukinii 4 łyżeczki koncentratu pomidorowego 2 łyżki mąki ziemniaczanej 1 kulka mozzarelli sól, pieprz, zioła prowansalskie(...)piekarnika i piec 20 minut. Cebulę obrać i pokroić w drobną kostkę. Na patelnię wlać oliwę, wsypać cebulę, dodać mięso mielone i smażyć mieszając od czasu do czasu. Paprykę umyć, wyciąć gniazda nasienne i pokroić w małą kostkę. Do usmażonego mięsa dodać paprykę, pomidory w puszce i smażyć około 5 minut, żeby papryka lekko zmiękła. Do misy blendera dodać

Passions hobbies life
Zupa chłodnik z brzoskwini 137

ostatnio eksperymentowałam z białym octem balsamicznym z rozmarynem i muszę stwierdzić, że to był strzał w dziesiątkę :) ). Składniki: 5-6 brzoskwiń lub nektarynek 1 duży zielony ogórek 1/2 żółtej papryki 5-6 suszonych moreli 3 łyżki miodu 5 łyżek sera koziego lub fety 40-60 ml jasnego octu balsamicznego 60 ml plus 2 łyżki oliwy z oliwek 1-2 ząbki(...)czosnku 1/4 bagietki lub chałki sól, pieprz Wykonanie: Brzoskwinie obrać i pokroić. Ogórek obrać, zostawić kawałek (kilka plastrów do dekoracji), pokroić, dodać do brzoskwini – podobnie z żółtą papryką (zostawić mały kawałek do dekoracji). Do brzoskwini z ogórkiem i papryką dodać miód, pokrojone morele, 3 łyżki sera (reszta zostaje do dekoracji), ocet (najlepiej na tym etapie dodać mniej i doprawić

Pociąg Do Kuchni
Domowy paprykarz szczeciński 370

będzie Wam smakował. Ewentualnie możecie doprawić tak jak lubicie 🙂 Mój domowy paprykarz składa się z wędzonej makreli, białego ryżu, tartej marchewki, doprawiony jest czosnkiem, wędzoną i ostrą papryką. Nie brakuje w nim też smaku pomidorów. Domowy paprykarz podaję do kanapek, ale można też ułożyć go na liściach sałaty rzymskiej lub nadziać pomidory. Domowy paprykarz szczeciński jest bardzo smaczny, zdrowy(...)ryżu długoziarnistego (1 torebka) 1 cebula 2 marchewki 1 słoiczek koncentratu pomidorowego 30% (200 g) 150 ml wody 2 łyżki oleju rzepakowego 1 łyżeczka ostrej czerwonej papryki 1 łyżeczka papryki wędzonej 1 łyżeczka suszonego czosnku 2 liście laurowe 1 łyżeczka cukru sól mielony biały pieprz Jak przygotować domowy paprykarz: Ryż gotujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu, studzimy. Makrelę wędzoną obieramy

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Ketchup z cukinii 163

Składniki: 1½ obranej i pozbawionej nasion cukinii 400g obranej cebuli 400g dobrej jakości przecieru pomidorowego ¾ szklanki octu 10% lub jabłkowego 1½ szklanki cukru 2 łyżki soli 1 łyżka słodkiej papryki ½ łyżki ostrej papryki 1 łyżeczka bazylii suszonej (można dodać kilka listków świeżej) ½ łyżeczki suszonego tymianku ½ łyżeczki suszonego oregano Sposób przygotowania w Tefal Companion przy użyciu szatkownicy z tarczą „H”: Cebulę(...)się ulotnić. Po sygnale skończonej pracy dodajemy cukier oraz ocet i bez zmiany poprzednich parametrów kontynuujemy gotowanie przez 15 minut. Ostatnim etapem jest dodanie przecieru pomidorowego oraz odmierzonych przypraw: papryki słodkiej oraz ostrej, bazylii, oregano i tymianku. Ustawiamy czas 10 minut, a na końcu miksujemy wszystko na obrotach 10. Ketchup warto spróbować (tylko nie oparzyć języka!) i ewentualnie doprawić

Kuchnia w czekoladzie
Letni obiad z cukinią 146

zależy mi na tym, aby jak najmniej stać w kuchni, a jak najwięcej czasu spędzić z bliskimi na świeżym powietrzu Składniki: 2 cukinie (średnie) 2 małe cebulki 3 papryki – u mnie żółta, zielona i czerwona 390 g krojonych pomidorów w soku pomidorowym z oliwą z oliwek i czosnkiem 2 łyżeczki słodkiej czerwonej papryki Skworcu szczypta pieprzu ziołowego Skworcu czarny(...)czubata łyżeczka przecieru pomidorowego olej do podsmażenia składników – u mnie rzepakowy Woj-len do podania: zielona pietruszka (opcjonalnie) Przygotowanie: Na oleju podsmażamy pokrojone drobno cebulki. Następnie dodajemy pokrojone papryki, podsmażamy. Kolejno dodajemy pokrojone pomidory w soku pomidorowym. Chwilę dusimy, doprawiamy słodką czerwoną papryką, szczyptą pieprzu ziołowego, solą i czarnym mielonym pieprzem. Mieszamy. Jeśli tak jak my wolicie rzadsze leczo

Słodkie okruszki
SAŁATKA Z KALAFIORA DELIKATESOWA - do słoików na zimę 368

SAŁATKA Z KALAFIORA DELIKATESOWA - do słoików na zimę Jak zrobić delikatesową sałatkę z kalafiora na zimę - sprawdzony przepis krok po kroku. Niezwykle kolorowa i smaczna sałatka z kalafiora, papryki, cebuli, pomidorów oraz marchwi, przygotowana w słoikach na zimę. Wykonanie proste, może trochę długie. Polecam przepis, korzystajcie i ulepszajcie go! Pięknie pozdrawiam :) K.K. SKŁADNIKI: na około 2,5 litra sałatki(...)różyczek kalafiora (tj. jeden duży kalafior) 3 papryki 3 pomidory 2 marchewki 2 cebule zalewa: 1/2 szklanki wody 1/2 szklanki oleju 1/2 szklanki octu 10% (można trochę mniej) 2 łyżki cukru 1 łyżka soli 1 łyżeczka mielonej papryki (słodkiej lub ostrej-jak wolicie) 1 łyżeczka curry 1/2 łyżeczki kardamonu 2 łyżeczki przyprawy do kurczaka (ewentualnie) PRZYGOTOWANIE: Krok 1. W garnku

Moja Książka Kucharska
Ogórki po meksykańsku i sałatka ogórkowa 149

łyzek soli 1-3 łyżeczki chili 1/2 szkl oleju 3 główki czosnku 1,5 szkl octu 1/2 kg cukru 6 liści laurowych kilka ziaren ziela angielskiego łyżka słodkiej papryki łyżka płatków papryki suszonej 3-4 łyżki gorczycy Ogórki pokroić w grube ok 2 cm plastry, posypać solą, odstawić na 8 godzin co jakiś czas zamieszać. Po upływie czasu odcedzić, zagotować(...)olej i gorącym polać plastry ogórków. Czosnek obrać, rozetrzeć i posypać ogórki, dodać chili, pokruszone liście laurowe, ziele angielskie, papryki i gorczycę. Zagotować ocet, dodać cukier, wymieszać aby się rozpuścił. Gorącą zalewą zalać ogórki. Odstawić na 12 godzin, co jakiś czas zamieszać. Po upływie tego czasu włożyć ogórki do wyparzonych słoików i zalać zalewą. Nie pasteryzować. Przechowywać w chłodnym miejscu

Pieguskowa Kuchnia
FASZEROWANE UDKA KURCZAKA 140

jednak najbardziej smakują w tym, klasycznym zestawieniu. Polecam bo to bardzo smaczne danie FASZEROWANE UDKA KURCZAKA 8 pałek z kurczaka grzyby suszone (mogą być pieczarki) 1 cebula 1 papryka czerwona przyprawy 50 g masła Pałki kurczaka dokładnie umyć i osuszyć ręcznikiem papierowym. Za pomocą noża z cienkim ostrzem obkroić mięso przy kości i delikatnie usunąć kość, pozostawiając chrząstkę. Doprawić mięso(...)ulubionymi przyprawami ( u mnie sól, pieprz, pieprz ziołowy, papryka czerwona słodka i ostra oraz czosnek granulowany). Jeżeli używany grzybów suszonych to trzeba je wcześniej namoczyć w zimnej wodzie i ugotować do miękkości, a następnie odcedzić i pokroić w drobną kostkę. W przypadku pieczarek proces namaczania i gotowania pominąć. Cebulkę i paprykę pokroić w drobną kosteczkę. Na rozgrzanym maśle zeszklić cebulkę

Pieguskowa Kuchnia
CUKINIA FASZEROWANA MIĘSEM MIELONYM I WARZYWAMI 382

WYKONANIE: ŁATWE PRZYBLIŻONY CZAS PRZYGOTOWANIA: 50 MINUT ORIENTACYJNA CENA POTRAWY: 9 ZŁ. ILOŚĆ PORCJI: 2-3 Składniki: 3 nieduże cukinie, 15 dag mięsa mielonego, 5 większych pieczarek, 1/2 średniej papryki czerwonej, 15 dag tartego sera żółtego, 5 łyżek pomidorów krojonych z puszki, curry, sól, papryka słodka, bazylia, łyżka oleju. Przygotowanie: Z cukinii wydrążam środek, paprykę i pieczarki kroję w drobną(...)Mięso podsmażam na oleju z dodatkiem przypraw. Kiedy się zarumieni dodaję wydrążony środek z cukinii i pieczarki. Smażę na średnim ogniu często mieszając do momentu wyparowania wody. Następnie wrzucam paprykę, smażę jeszcze 2-3 minuty na małym ogniu. Po tym czasie dodaję pomidory, duszę razem jeszcze przez chwilę. Na koniec dodaję 2/3 tartego sera żółtego, mieszam i trzymam na ogniu

JejKuchnia
Sałatka z cukinii z papryczką pepperoni 301

Idealna na obiad sałatka z cukinii Składniki: 3 kg najlepiej małej cukinii 2 czerwone papryki 2 żółte papryki 2 białe / zielone papryki 3-4 papryczek pepperoni 4 cebule 5 łyżeczek gorczycy 250 ml octu 10 % 250 g cukru 100 -150 g soli Wykonanie: cukinie dokładnie myjemy, odcinamy zbędne końce i szatkujemy w plastry. Zasypujemy solą i odstawiamy(...)godziny aż puści soki. Po tym czasie płuczemy cukinię pod zimną wodą aby spłukać sól i odciskamy z zbędnej wody.  Paprykę i cebulę szatkujemy na wiórki, papryczkę kroimy bardzo drobno.  Warzywa łączymy ze sobą dodając gorczycę, ocet, cukier. Wszystkie składniki z sałatką dokładnie mieszamy i wsadzamy do słoików zalewając pozostałą zalewą jaka została. Słoiki pasteryzujemy przez

W Moim Magicznym Domu
Spaghetti z Papryką i Pieczarkami 127

Składniki: - 400g makaronu Spaghetti - 350g mięsa mielonego wieprzowego - 2 małe cebule - 3 ząbki czosnku - 2 duże papryki - jedna puszka pomidorów krojonych - 350g pieczarek - 110g koncentratu pomidorowego - olej do smażenia + przyprawy - oregano - bazylia - papryka ostra - papryka słodka - sól czosnkowa - sól - pieprz Wykonanie: 1. Makaron gotujemy według przepisu na opakowaniu. 2.Rozgrzewamy niewielką ilość oleju na dużej patelni, dodajemy cebule pokrojoną w kostkę(...)delikatnie doprawiamy solą,pieprzem i solą czosnkową. Przesmażamy. Dodajemy koncentrat pomidorowy pomidory w puszce, płaską łyżkę cukru i dużo ziół. Na drugiej patelce podsmażamy grzyby pokrojone w paski oraz paprykę w kostkę, gdy zmiękną dodajemy do reszty. Dusimy pod przykryciem całość jeszcze kilka minutek

Dziś Ja gotuje
Fasolkowa sałatka 145

Bardzo lekka, bardzo prosta i idealna na lato sałatka z fasolki szparagowej i papryki wręcz prosi się żeby podać ją do grillowanych mięs. Składniki: fasolka szparagowa - dowolna ilość 1 czerwona papryka 1 mała cebula dwie garście drobnego drobno pokrojonego szczypiorku łyżka posiekanej natki pietruszki olej pieprz sól sok z połowy cytryny duży ząbek czosnku  Wykonanie: Fasolkę ugotować tak żeby(...)była jeszcze jędrna w osolonej wodzie. Odcedzić. Paprykę pokroić na małe paseczki, skropić oliwą, wyłożyć na blaszkę i wstawić do nagrzanego do 220°C piekarnika i piec 5-7 minut. Do fasolki dodać paprykę, szczypiorek oraz pokrojoną w cieniutkie paseczki cebulę. W osobnej miseczce wymieszać sok z cytryny, 2-3 łyżki oliwy, pieprz, sól oraz wyciśnięty przez praskę czosnek. Dodać

Pysznie & Pięknie

Proponowane wyszukiwania