papryka - 32566 przepisów (strona:230/2172)

Fasolka po Bretońsku - Najlepszy Tradycyjny Przepis 3246

wędzonego 400 g pomidorów (mogą być także z puszki) 2 duże cebule  przecier pomidorowy przyprawy: 2 liście laurowe 3 ziarenka ziela angielskiego kilka ziaren pieprzu cząber, majeranek, słodka papryka, ostra papryka, sól, pieprz mielony Fasolka po Bretońsku - Sposób przygotowania: Groch płukamy i zalewamy zimna wodą - odstawiamy na 12 godzin. Następnie odlewamy wodę, groch przekładamy do dużego garnka i zalewamy(...)nadal jędrny. Gdy groch już będzie prawie miękki wrzucamy pokrojone pomidory i jeszcze chwilę gotujemy. Na końcu dodajemy ok. 3-4 łyżki koncentratu (przecieru) pomidorowego oraz doprawiamy słodką papryką, ostrą papryką ( po ok. 3/4 łyżeczki) oraz solą i pieprzem. Możemy także dodać dodatkową ilość cząbru oraz majeranku. Moje posty

Słodka Strona
Bażant po węgiersku 112

Danie z kuchni węgierskiej  Składniki 2 sprawione bażanty 1 kg pomidorów 2 kg zielonej papryki pół łyżeczki mielonego pieprzu 1 łyżeczka czubata papryki w proszku 100 g smalcu 300 g cebuli sól     Przygotowanie   Bażanty włożyłem do garnka, zalałem wodą. Gotowałem do miękkości. Następnie oddzieliłem mięso od kości, pokroiłem na kawałki ( 40-50 g ). Równocześnie podrumieniłem(...)smalcu drobno pokrojoną cebulę, dodałem pokrojoną w krążki paprykę, pomidory, paprykę w proszku, sól, pieprz, trochę wody, dusiłem pod przykryciem. Gotowe warzywa wymieszałem z mięsem z bażanta, kilka minut razem dusiłem. Podałem na gorąco z wcześniej ugotowanym ryżem

R'n'G Kitchen
Szaszłyki z halloumi, cukinią i ziemniakami 105

panierce lub grillowany. Wobec tego idealnie nadaje się do szaszłyków! Składniki (na 2 porcje): 100 gram sera halloumi  2-3 ziemniaki  1 niewielka cukinia  1 czerwona papryka przyprawy: tymianek, majeranek, sól, pieprz, wędzona papryka  odrobina oleju do grillowania  Ziemniaki szoruję a następnie gotuję 15 minut ze skórką. Kroję w grubą kostkę. Paprykę kroję na kwadraty(...)jarzyn kroję w plastry. Halloumi kroję w kostkę. Wszystkie składniki doprawiam przyprawami i nadziewam kolejno na drewniane patyczki do szaszłyków: ziemniak, zwinięty w rulon plaster cukinii, ser halloumi i papryka. Przygotowane szaszłyki grilluję na patelni po 5 minut z każdej strony. Podaję od razu po przygotowaniu.  Smacznego, Klaudia

Mango Papaja
Gulasz warzywny 106

przespała do wiosny. Póki co, dawkuję sobie koloro-witaminową terapię. Składniki -1/2 szkl. czerwonej fasoli (może być też z puszki) -1/2 cebuli -1 ząbek czosnku -czerwona papryka -zielona papryka -2 ziemniaki -10 dag pieczarek -2 łyżki koncentratu pomidorowego -sól, pieprz, opcjonalnie zioła. Przygotowanie Czerwoną fasolę namoczyć na noc, ugotować (w przypadku tej z puszki, należy dodać(...)samym końcu gotowania). Cebulę i czosnek obrać, papryki pokroić w kostkę. Ziemniaki obrać, pokroić w kostkę. Na oleju zeszklić cebulę i czosnek. Dodać pokrojone pieczarki i paprykę. Przesmażyć. Dusić ok. 10 minut pod przykryciem. Dodać ziemniaki, fasolę, koncentrat pomidorowy. Przyprawić. Gotować ok. 15 minut. Smacznego

Zielona Kuchnia
Ciecierzyca duszona z warzywami 144

tartami i aromatycznymi krajankami. Ale.. słoneczna pogoda napełniła mnie ostatnio energią i zapałem do.. dań jednogarnkowych i przeprosin z zupami :-) Składniki -1 czerwona cebula -1 czerwona papryka -ok 250g szpinaku -1 bulwa kopru włoskiego -400g ciecierzycy z puszki (po odsączeniu z zalewy) -łyżka oliwy z oliwek -3 ząbki czosnku -1 łyżka mąki pszennej -450ml bulionu(...)wytrawnego białego wina -1 liść laurowy -1 łyżeczka zmielonej kolendry -1/2 łyżeczki papryki -sól i pieprz Przygotowanie Cebulę obrać i pokroić na półplasterki, czosnek zmiażdżyć. W rondlu rozgrzać oliwę, przez minutę obsmażać na niej cebulę i czosnek. Dodać szpinak i dusić aż zmięknie. Pokroić koper włoski i paprykę, dodać do garnka. Dusić kilka minut, mieszając. Dodać ciecierzycę. Składniki połączyć

Zielona Kuchnia
Potrawka z kurczaka na ostro 155

jeśli już, to głównie w wersji ostrej. Tym razem postawiłam na potrawkę. Idealnie komponuje się z ryżem. Składniki -4 ćwiartki z kurczaka -mała marchewka -mała pietruszka -cebula -2 czerwone papryki -łyżeczka ostrej papryczki -pół łyżeczki słodkiej papryki -koncentrat pomidorowy -sól, pieprz -ziele angielskie -listek laurowy -olej -opcjonalnie: sos z piri piri Przygotowanie Ćwiartki z kurczaka ugotować w osolonej wodzie. Ostudzić(...)obrać z kości. Cebulę posiekać, zeszklić na oleju. Przełożyć do garnka. Marchew i pietruszkę umyć, obrać i zetrzeć na tarce. Paprykę umyć i pokroić w kostkę. Warzywa i mięso przełożyć do garnka, zalać bulionem. Dodać listek laurowy, ziele angielskie, słodką i ostrą paprykę. Doprawić solą i pieprzem. Gotować ok. 15minut, dodać koncentrat i podgotować dla odparowania wody. Dodać odrobinę sosu

Zielona Kuchnia
Leczo 161

dodatek do dania mięsnego. Osobiście wolę jego lżejszą wersję i traktuję jako danie jednogarnkowe. Bardzo dobrze smakuje również na ostro - z dodatkiem np. sosu piri-piri. Składniki - 3 czerwone papryki - 2 średnie cukinie - 2 marchewki - cebula - 200g kiełbasy - 3 łyżki koncentratu pomidorowego - 2 łyżki oleju - czubata łyżeczka słodkiej papryki - czubata łyżeczka ostrej papryki - sól i pieprz - listek laurowy(...)przesmażyć. Dodać pokrojone w kostkę warzywa, ziele angielskie, listek laurowy, sól i pieprz. Dolać ok. pół szklanki wody. Dusić pod przykryciem na małym ogniu 15 minut. Dodać obie papryki, majeranek i koncentrat. Dokładnie wymieszać i dusić kilka minut. Podawać ze świeżym pieczywem albo gotowanymi ziemniakami. Smacznego

Zielona Kuchnia
Tosty jajeczne z boczkiem i papryką 222

pomysłu na sobotnie śniadanie. Z idealnie ciągnącym serem. Dobrze smakują polane keczupem lub innym ulubionym sosem.  Składniki (2 porcje): - 2 duże kromki pszennego chleba - 100 g boczku - pół papryki - 2 łyżki oleju rzepakowego - 2 jajka - 30 g startego żółtego sera - sól, pieprz Przygotowanie Olej rozgrzać na patelni. Wsypać drobno pokrojony w kostkę boczek. Podsmażyć. Paprykę pokroić w drobną kostkę(...)kromek chleba wyciąć środki tak, by pozostała skórka. Boczek z papryką uformować w 2 "kupki" tak, by zmieściły się w skórki od chleba. Jajka rozbić, doprawić solą i pieprzem. Zalać nimi paprykę i boczek w chlebie. Podsmażyć aż się zetnie. Posypać serem żółtym, przykryć środkami kromek. Poczekać chwilę aż ser zacznie się rozpuszczać. Delikatnie przewrócić na drugą stronę. Podsmażyć

Zielona Kuchnia
Kurczak zapiekany z ananasem 439

kurczakiem Szaszłyki na grilla Kurczak zapiekany z brzoskwiniami Kurczak w pomidorowym sosie Składniki 500 g fileta z piersi kurczaka 1/3 ananasa pokrojonego w plasterki  1/2 czerwonej papryki 1/2 zielonej papryki 1 czerwona cebula  1 łyżka sosu barbecue (może być kupny lub z mojego przepisu - - - > sos bbq ) 1 łyżka ketchupu 1 łyżka sosu worcestershire 1 łyżka miodu(...)mniejsze kawałki, przekładamy do miski, dodajemy miód, sos barbecue, ketchup, sos worcestershire, majeranek, sos sojowy, doprawiamy  pieprzem, mieszamy całość i odstawiamy na przynajmniej godzinę do zamarynowania. Paprykę i cebulę kroimy w grube kwadraty, a ananasa w cienkie plasterki. Kurczaka układamy w naczyniu żaroodpornego, przekładamy ananasem, cebulą i papryką. Pieczemy pod przykryciem (ja owinęłam folią aluminiową)  180 stopniach przez

Delusional Trine
Pęczak z pieczonymi warzywami po włosku 200

warzywa nadal nęcą swoim smakiem i kolorami. Nie dziwi zatem, że wobec perspektywy długiej jesieni i zimy moje menu chwilowo jeszcze pozostaje w klimacie wakacyjnym. I tak – upieczone bakłażan, papryka, pomidory i cukinia, z dodatkiem solidnej garści świeżej bazylii i oliwek, w towarzystwie odżywczej kaszy smakować będą niczym z włoskiej kuchni, przywodząc na myśl cieplejsze strony. Danie, choć zawierające(...)lunch lub kolację, dopełnione np. wegańskimi kotletami czy klopsikami będzie wartościowym elementem większego posiłku. Składniki na 2 – 4 porcje: 1/2 szklanki suchej kaszy pęczak 1 nieduży bakłażan 1 czerwona papryka 2 szalotki 1 ząbek czosnku 2 małe cukinie kilkanaście pomidorków koktajlowych 2 – 3 łyżki oleju (np. z pestek winogron) 1 łyżka octu balsamicznego (lub do smaku) 2 – 3 łyżki delikatnie

Even Better Food
Filety z udek kurczaka z warzywami 248

makaronem, ziemniakami lub pieczywem. Można też gulasz zapasteryzować w słoikach i zabrać ze sobą na piknikowy wyjazd.     Składniki: -60 dkg filetów z udek kurczaka -kilka marchewek -2 papryki -kawałek pora -kilka ząbków czosnku -puszki białej i czerwonej fasoli -1 l przecieru pomidorowego -olej -sól, pieprz, kumin -wędzona papryka -przyprawy harissa, masala -majeranek Udka kroimy na kawałki. Przyprawiamy(...)skrapiamy olejem. Odstawiamy na czas przygotowania warzyw. Paprykę kroimy na kawałki. Marchew kroimy w półplasterki. Pora kroimy w krążki, czosnek w kostkę. Odsączoną fasolę przesypujemy do garnka. Na patelni z niewielką ilością oleju podsmażamy mięso. Połowę mięsa przekładamy do garnka z fasolą a do reszty dodajemy marchew, pora i czosnek. Smażymy ok. 3 minuty. Dodajemy paprykę i smażymy kolejne

Maminek kulinarny
Klasyczne chili con carne 143

Bulion wołowy – 100 ml Czerwona fasola z puszki – 250 g Krojone pomidory z puszki – 400 g Kukurydza z puszki – 150 g 1 czerwona papryka 1 zielona papryka 1 czerwona cebula 1 papryczka chilli 3 ząbki czosnku 1 łyżeczka kminu rzymskiego (kuminu) 1 łyżeczka suszonego oregano 1 łyżeczka suszonej kolendry 1 łyżeczka cukru Garść świeżej kolendry Oliwa(...)mieszając od czasu do czasu. Gdy mięso się zarumieni wlewamy pomidory z puszki, bulion wołowy i doprawiamy solą, pieprzem, cukrem. Przykrywamy i gotujemy przez około 30 minut. Dodajemy pokrojoną paprykę, papryczkę chilli z pestkami i gotujemy pod przykryciem mieszając od czasu do czasu około 20 minut, aż papryka zmięknie. Na koniec wrzucamy odsączoną czerwoną fasolę, kukurydzę, posiekaną kolendrę i gotujemy

ale Pysznie
Schab W Sosie Paprykowo-Marchewkowym 262

SKŁADNIKI: 5 plastrów schabu przyprawa do pieczeni 1 cebula 2 marchewki 1 mała papryka 1 ząbek czosnku 3 ziarenka ziela angileskiego 2 listki laurowe papryka słodka sól pieprz 2 łyżeczki mąki olej WYKONANIE: 1. Schab rozbić delikatnie tłuczkiem, delikatnie doprawić przyprawa do pieczeni i wstawić do lodówki na około 2 godziny. 2. Na patelni rozgrzewamy odrobinę oleju i opiekamy mięso(...)stron. Gdy mięso się przyrumieni ściągamy je na talerz. 3. Na ten sam olej wrzucamy cebulę pokrojoną w kostkę, oraz czosnek przeciśnięty przez praskę. Chwilę smażymy po czym dodajemy paprykę pokrojoną w kostkę i marchewkę poszatkowaną w małe paseczki. Delikatnie solimy, pieprzymy i dodajemy paprykę. Chwilę smażymy. 4.Schab przekładamy do warzyw. Całość podlewamy wodą albo bulionem według uznania. Dodajemy liść

Dziś Ja gotuje
Pieczony bakłażan faszerowany kuskusem z cukinią i suszonymi pomidorami 135

przepis, który koniecznie musicie przygotować!  Pieczony bakłażan faszerowany kuskusem z cukinią i suszonymi pomidorami / 2 porcje Składniki: 1 bakłażan 1/4 szklanki kaszy kuskus 2 szczypty słodkiej i wędzonej papryki 1 łyżeczka suszonego oregano 1 szczypta słodkiej papryki 2 szczypty ostrej papryki 2 kawałki suszonych pomidorów plus do dekoracji  sól do smaku 1 ząbek czosnku 1/3 małej cukinii(...)kostkę, podobnie obrany czosnek. Na oleju rzepakowym podsmażamy miąższ bakłażana, z czosnkiem i cukinią. Wlewamy sos pomidorowy i dodajemy pokrojone w kostkę suszone pomidory, wędzoną, słodką oraz ostrą paprykę w proszku. Dusimy, aż warzywa będą miękkie. Jeśli sos będzie zbyt gęsty, dolewamy nieco wody. Na sam koniec dodajemy suszone oregano oraz doprawiamy do smaku, mieszamy. Przygotowujemy farsz. Kuskus przygotowujemy zgodnie

Moja smaczna kuchnia
Cheesburgery wołowe z grillowanymi warzywami i dwoma serami 138

bułki do hamburgerów z sezamem, 1 opakowanie (4 krążki) „Burgery wołowe z przyprawami” Sokołów, 2 duże pomidory, 1 młoda mała cukinia, 1 biała cebula, 1 czerwona cebula, 1 czerwona papryka, 4 plastry sera scamorza (o grubości ok. 2 cm), 4 płaskie łyżki startego parmezanu, 1 mała sałata rzymska mini oraz: płatki chili świeżo mielone, pieprz czarny świeżo mielony, olej rzepakowy(...)ręcznikiem, obieramy tylko cebule i kroimy. Cukinię kroimy po długości na cienkie plasterki za pomocą nożyka do warzyw. Cebule kroimy w krążki, powinny zostać w całości, nie rozdzielamy ich. Paprykę kroimy w plasterki, żeby powstały krążki, środek z pestkami usuwamy. Pomidory kroimy w plastry o grubości ok. 1 cm. Na ruszcie układamy krążki mięsne i grillujemy kilka min z każdej

Moniki Smakołyki

Proponowane wyszukiwania