papryka - 32566 przepisów (strona:1492/2172)

Sałatka jarzynowa 178

ostateczności wśród reszty warzyw w sałatce :) Smacznego :)  Sałatkę można podawać z kotletem albo z kawałkiem kiełbasy :) jak kto woli, ja wole jeść ją samą. Na górę posypałam nieco papryką dla dekoracji

W Moim Magicznym Domu
Kurczak pieczony z pomarańczami 201

łyżki sosu sojowego 3 łyżki oleju 1 łyżka miodu sok z 1/2 pomarańczy (około 3-4 łyżki) skórka z 1/2 pomarańczy (starta) 1 łyżeczka suszonego tymianku 1 łyżeczka słodkiej papryki 1/3 łyżeczki gałki muszkatołowej sól, pieprz (do smaku) Dodatkowo: 1/2 pomarańczy Kurczaka dokładnie umyć i osuszyć. (Miałam 3 duże ćwiartki, które przekroiłam na 2-3 części.) Wszystkie składniki marynaty dokładnie

Di gotuje
SUM WIGILIJNY 136

pasowało - to zrobiłam po swojemu :-) Zapraszam !!! Składniki:  filet z suma  łyżka musztardy  garść koperku  2 łyżki oleju  sól, pieprz cytrynowy  odrobina ostrej papryki w proszku  Sposób przygotowania:  Filet z ryby dokładnie umyć i wysuszyć ręcznikiem papierowym. Kwadrat foli aluminiowej posmarować olejem. Rybę oprószyć solą i pieprzem z każdej strony, a następnie

pieprzny smaczek
Serki wędzone w przyprawach 117

przyprawach Czas przygotowania: 24 godzin marynowanie + 4 godziny wędzenia Składniki: 3 serki typu włoskiego 1 litr wody 80 g soli kamiennej niejodowanej 2 łyżki tymianku 2 łyżki papryki 1,5 łyżki pieprzu młotkowanego z kolendrą gaza Wykonanie: Sól rozpuszczamy dokładnie w  wodzie. Serki umieszczamy w kamionkowym naczyniu, zalewamy solanką. Serki powinny być całkowicie przykryte płynem. Zostawiamy

Kulinarne przygody Gatity
Wigilia o niskim IG z Przepysznikiem i Naturą Rzeczy: Ravioli z ciecierzycą 202

minut. Cebulę kroimy w drobną kostkę i smażymy na oleju. Następnie mielimy w maszynce ciecierzycę, cebulkę i ugotowane grzyby, mieszamy i dodajemy resztę składników farszu. Doprawiamy solą, pieprzem, papryką ostrą i innymi przyprawami. Wyrabiamy ciasto, po czym wałkujemy i dzielimy na dwie części. Na dolnej części układamy łyżeczkę farszu w odstępach około 5-7cm z każdej strony, a następnie

Przepysznik - BLW i nie tylko
Aromatyczna szynka z nutą wędzonki 217

tuż przed samymi Świętami. 1 kg ładnej szynki w kawałku MARYNATA: 1 łyżeczka kolendry 1 łyżeczka kminu rzymskiego 1 łyżeczka pieprzu czarnego 1 łyżeczka soli 1 kopiasta łyżka słodkiej papryki wędzonej 1/3 łyżeczki cynamonu 1/3 łyżeczki gałki muszkatołowej 3 łyżki oleju rzepakowego Ziarna kolendry i kminu (nie mylić z kminkiem) wrzucić na suchą patelnię i uprażyć. Zdjąć z ognia

https:KKuchniaMniam
Ziemniaczane kuleczki z czosnkiem i ziołami czyli "Apetyt na Francję" 176

cząber albo świeży posiekany koperek opcjonalnie 3-4 łyżki stopionego masła lub około 0.5 szklanki mleka tłuszcz do smażenia (najsmaczniejsze są smażone na maśle) sól, czarny pieprz (ewentualnie ostra papryka) i szczypta gałki muszkatołowej do smaku  Sprzęt tłuczek do ziemniaków  łyżka do lodów Przygotowanie Ugotowane ziemniaki bardzo dokładnie ugnieść w garnku za pomocą tłuczka do ziemniaków lub przecisnąć

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
farszynki meksykańskie 145

łyżki oleju na nadzienie: 300 g mięsa mielonego (najlepiej wołowiny) 1/2 puszki kukurydzy 1/2 puszki fasoli 2 łyżki koncentratu pomidorowego 1 cebula 2 ząbki czosnku sól, pieprz ostra papryka zioła prowansalskie 2 łyżki oleju na wierzch:  1 jajko łyżeczka ziół prowansalskich 100 g mozzareli Drożdże zalać wodą, dodać cukier i łyżkę mąki. Odstawić na kilka minut. Kiedy ruszą dodać

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
Wigilijny śledź jedna z 12 potraw tego dnia 144

octem i na to śledzia, posypuje go pieprzem ziołowym, następna warstwa śledzia i cebuli.Polewam olejem , dosyć sporo,tak aby dotarł na do i zakrył górę. Na wierzchu dekoruje marynowaną papryką pokrojoną drobno. Śledź jest bardzo smaczny

Różowa kuchnia
Sosy Folwark - recenzja 165

wędlin, żółtego sera i grillowanych warzyw. Doskonale uzupełnia paluszki, chipsy, nachosy i świeże warzywa.   Sos madziarów  Inspirowany kuchnią węgierską . Ostry sos pomidorowy z dodatkiem papryki chilli, ze słodko-kwaśnym posmakiem. Doskonale komponuje się z żółtym serem, parówkami i kanapkami.    Sos barbecue Najbardziej popularny sos na świecie, w Ameryce

Di gotuje
Ryba po grecku 142

pietruszki 2 cebule 4 liście laurowe 4 ziarenka ziela angielskiego 6 goździków 1 łyżeczka mielonego cynamonu 1 łyżka miodu 150 g koncentratu pomidorowego po 1/2 łyżeczki słodkiej i ostrej papryki w proszku sól pieprz 2 łyżki oleju Przygotowanie: Dorsza myjemy, wycieramy ręcznikiem papierowym, kroimy w 10 cm kawałki, skrapiamy sokiem z cytryny, przyprawiamy solą i pieprzem. Panierujemy: obtaczamy w mące

Smakowity Blog Kulinarny
Kurczak pod pierzynką 19150

smaku. Piersi układam na papierze do pieczenia na blaszce  z piekarnika, może być też folia aluminiowa zamiast papieru, posypuję piersi przyprawami według uznania - sól, pieprz, majeranek, tymianek, papryka ostra i słodka - i na wierzch mięsa daję warstwę startch warzyw z majonezem i wkładam wszystko do rozgrzanego do 170 stopni piekarnika na ok 45 - 60 min. Trzeba podglądać czy mięso

Tanio smacznie i prosto
Pulpety z szynki wołowej z pomidorowo bazyliowym sosem 230

przecier pomidorowy  3 łyżeczki koncentratu pomidorowego 1 cebula 2 ząbki czosnku 1 niewielka papryczka chilli 1/2 szklanka czerwonego wytrawnego wina garść świeżych listków bazylii 1/2- 1 łyżeczka ostrej papryki 1/2 łyżeczki curry odrobina cynamonu 1 łyżeczka suszonego oregano 1 łyżeczka suszonej bazylii garstka startego cheddara (lub innego sera żółtego) olej sól, pieprz Szatkujemy cebulę, papryczkę chilli i czosnek

Piekielna Kuchnia Pati
Feijoada po raz kolejny 176

podgardla - pół kilo boczku - noga wieprzowa - pół kilo kości cielęcych. Mięso oraz boczek kroimy w kawałki i wrzucamy do głębokiego garnka/miski. Bierzemy blender. Wrzucamy do niego 2 cebule, 2 papryki zielone i miksujemy. Otrzymany sos do pokrojonego mięsa. Dodajemy również 2 łyżki koncentratu pomidorowego (my polecamy koncentrat pudliszki).  Tym razem nie udało się nam kupić zmielonego kuminu dlatego zastąpiliśmy

Smaki Brazylii
Rolady wieprzowe z boczkiem i ogórkiem kiszonym. Zrazy z karkówki. 280

bardziej soczyste, szybciej się duszą, i cenowo znacznie tańsze. Polecam :) Składniki - 8 plastrów karkówki wieprzowej - 8 plastrów boczku wędzonego - 2-3 ogórki kiszone - 1 duża cebula - musztarda - czosnek mielony, papryka mielona, sól, pieprz, kminek mielony, majeranek, - olej do smażenia - śmietana, mąka ( opcjonalnie ) Wykonanie Płaty mięsa rozbijam przy pomocy tłuczka na cienkie plastry ( delikatnie aby ich nie porwać ), cebule kroje

Kuchnia z widokiem na ogród

Proponowane wyszukiwania