serowe/ kulki chlebowe (Pão de Queijo) Składniki 280 g mąki z tapioki 170 ml mleka 85 ml oleju 1 łyżeczka soli 2 jajka 100 gr ostrego sera zółtego Przyprawy (papryka, czosnek, zioła prowansalskie) Wykonanie Mleko zagotowujemy z solą i olejem. Zagotowane mleko zdejmujemy z gazu, wsypujemy mąkę. Mieszamy, aż masa wchłonie całą mąkę. Odstawiamy do lekkiego przestygnięcia. Po ostygnięciu dodajemy
Mieszam w Garnkuziemniakami. Składniki: 1/2 kg mięsa mielonego wieprzowego 1 jajko 1 czerstwa kajzerka 1 cebula 1 łyżka sezamu 100 g sera bałkańskiego koziego 1 ząbek czosnku sól pieprz słodka papryka Cebulę pokroić w drobną kostkę, bułkę namoczyć w mleku i odcisnąć. W misce wymieszać wszystkie składniki i uformować kotlety. W każdym kotlecie zrobić wgłębienie łyżeczką i ułożyć kawałki sera. Blaszkę wyłożyć
O kuchni z uczuciemśledzi zawsze mogą je przełożyć na talerze innych i zjeść dodatki ze spodu ;) Składniki : 4 płaty śledziowe pół cebuli 2 buraki czerwone 8 ogórków konserwowych 3 papryczki chili lub papryka czerwona 3 łyżki majonezu kilka kawałków suszonych pomidorów ok. 20 dag pomarańczowego sera 3 natki pietruszki Buraki obrać, przekroić na połówki i ugotować do miękkości. Odstawić do ostygnięcia. Zalać pomidory
Weekendy w domu i ogrodziecałą noc, dzięki temu danie jest przepyszne i aromatyczne. Składniki (na 4-5 porcji): 1 kg schabu w jednym kawałku przyprawy do marynaty: 1 łyżeczka majeranku, 1 łyżeczka papryki wędzonej, 1/2 łyżeczki czarnuszki, szczypta kminku, 1/2 łyżeczki soli, 1/2 łyżeczki kuminu, szczypta pieprzu grubo zmielonego 300 gram kapusty kiszonej 1/4 szklanki suszonych grzybów 1/2 szklanki bulionu 2 liście laurowe
Mango Papajaząbek czosnku + sól, pieprz - ok. 8 plastrów szynki, bądź wędliny sojowej POLSOJA - ok. 8 plastrów sera, bądź vegeplastrów sojowych POLSOJA - kilka liści sałaty - rukola - ok. 8 oliwek z papryką Serek śmietankowy dokładnie mieszamy z przeciśniętym przez praskę czosnkiem, doprawiamy solą i pieprzem. Tak przygotowanym serkiem smarujemy każdy z placków. Na to kładziemy kilka listków rukoli i 1-2 sałaty
Be Fit Be Strongmarchewki 1 cebula 1 szklanka czerwonej soczewicy 2 ząbki czosnku 3 łyżki oleju 3 jajka 1 płaska łyżeczka curry (opcjonalnie) przyprawy: łyżeczka soli, pieprzu i słodkiej papryki, 1/4 łyżeczki curry, szczypta kminu rzymskiego, szczypta cynamonu, szczypta chilli garść słonecznika i maku do posypania Do garnka wlewamy 2 szklanki wody, gotujemy. Wsypujemy soczewicę i gotujemy przez 15-20 min, mieszając
Przepysznik - BLW i nie tylkoszklanki* cukru, 1/3 – ½ szklanki* soli, Opakowanie pieprzu młotkowanego z kolendrą i gorczycą. Do obtoczenia: 2 łyżki pieprzu czosnkowego 1 łyżka czosnek niedźwiedziego, 2,5 łyżki majeranku, 2 łyżki papryki wędzonej *szklanka o poj. 250 ml Karkówkę w całości obtaczamy w cukrze. Układamy w szklanym pojemniku i wstawiamy na 48 godz. do lodówki, codzienne odwracamy mięso. Po 2 dniach myjemy
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięMocno rozgrzewająca dzięki charakterystycznym przyprawom. Składniki: szkl.suchej ciecierzycy (namoczonej przez noc) puszka krojonych pomidorów cebula marchewka łyżeczka kuminu łyżeczka kurkumy 1 cm imbiru świeżego papryczka chilli łyżeczka słodkiej papryki 1/2 łyżeczki nasion kolendry 1/2 łyżeczki cynamonu natka pietruszki limonka oliwa Cebulę pokroić w piórka, marchewkę w plasterki i razem podsmażyć na oliwie. W moździerzu utrzeć ziarna kolendry
wyzwania kuchenneuwag, które powinny pomóc. Składniki dla 4 osób: 1 kaczka ok. 2kg 1 łyżeczka suszonego tymianku 1 łyżeczka suszonego majeranku 3-4 ziarna jałowca , rozgniecione 1 łyżeczka mielonej słodkiej papryki 1/2 łyżeczki mielonego pieprzu sól (u mnie czubata łyżeczka) 2 łyżki klarowanego masła Farsz 400 g małych pieczarek 200 g mieszanych grzybów leśnych (u mnie mrożone) 1 duża cebula
Pełny talerzsię ucieszy. Potrzebujemy: Ser jogurtowy (z TEGO przepisu) lub ser neufchatel (z TEGO przepisu) oliwa z oliwek Zioła i przyprawy do obtoczenia kulek np: płatki chili, papryka wędzona ostra lub słodka, czosnek niedźwiedzi, czarnuszka, mięta suszona, rozmaryn suszony, sezam czarny i biały. Zioła i przyprawy do aromatyzowania oliwy: suszone chili, pieprz kolorowy, rozmaryn świeży, lubczyk świeży, bazylia
Marder&Marder Manufacturełyżki oleju, 150 ml ketchupu Kieleckiego o smaku śliwkowym SPOŁEM, 1,5 łyżki octu spirytusowego SPOŁEM, 1,5 łyżeczki cukru, 2 liście laurowe, 4 ziarna ziela angielskiego, 1/2 łyżki papryki słodkiej mielonej, sól, pieprz, PRZYGOTOWANIE: 1. Wszystkie składniki sosu przekładam na garnka. Gotuję na małym ogniu około 10 minut. Odstawiam do przestudzenia. 2. Śledzie matiasy moczę kilka godzin we wodzie
Tradycyjna kuchnia KasiDodajemy ugotowane, przestudzonej warzywa. Następnie dodajemy nasz ziołowy jogurt i mieszamy całość do połączenia składników. Wierzch sałatki posypujemy posiekaną natką pietruszki. Podajemy. * mieszanka - rozmaryn, grys, tymianek, oregano, bazylia, czosnek, papryka słodka, sól, cebula, gorczyca, pietruszka Smacznego
Słodkie okruszkisoli morskiej - 30 g suszonych papryczek chilli lub płatków chilli lub mniej ostra mieszanka - 100 g soli morskiej - 15 g suszonych papryczek chilli lub płatków chilli - 15 g słodkiej papryki Sól z koperkiem, skórką cytrynową i koprem włoskim - 100 g soli morskiej - 2 pęczki świeżego koperku - skórka otarta z 5 ekologicznych cytryn sparzonych wrzątkiem - 1 łyżki nasion kopru włoskiego (można
Chilli Czosnek i Oliwajajecznica, bardzo aromatyczna z dużym dodatkiem warzyw, hmm, albo raczej z warzywną podstawą z dodatkiem jajek. Jest sycąca, rozgrzewająca i bardzo smaczna. Trochę jednak trzeba postać w kuchni, bo papryka musi zmięknąć na patelni, ale ja na szczęście lubię ją w wersji jeszcze lekko chrupkiej
Milion Smaków