papryka - 32566 przepisów (strona:1435/2172)

Sałatka z ryżem i tuńczykiem 136

pomidory 2 średnie ogórki 1papryka sól, pieprz 2  łyżki majonezu WYKONANIE Ryż gotujemy tak , by się nie sklejał. Studzimy. Mieszamy z tuńczykiem, dodajemy kukurydzę. Szczypiorek drobno siekamy. Ogórki, paprykę i pomidory kroimy w kostkę. Wszystko razem mieszamy. Dodajemy odrobinę soli i pieprzu. Mieszamy z majonezem. Sałatkę odstawimy w chłodne miejsce. SMACZNEGO Czekam na Państwa opinie i cenne rady. Jeśli

W kuchennym oknie Ewy
Szynka dojrzewająca 160

się zdziwicie, że nie ma nic w tym skomplikowanego, a efekt... Zresztą sami się przekonajcie. 1,2 kg szynki wieprzowej 1/3 szklanki cukru 1/3 szklanki soli 1 łyżeczka słodkiej papryki 1/2 łyżeczki pieprzu 1/2 łyżeczki czosnku w proszku 4 ząbki czosnku 2 czubate łyżki majeranku   Szynkę opłukać i osuszyć papierowym ręcznikiem. Mięso umieścić w misce i dokładnie natrzeć cukrem

Di gotuje
Pasta z soczewicy 213

oprzeć.     Składniki: 120 g soczewicy z puszki 2 łyżeczki masła orzechowego (u mnie domowe) 1/2 ząbka czosnku (można więcej, można nie dawać wcale) szczypta soli szczypta słodkiej papryki szczypta pieprzu kilka igieł świeżego rozmarynu   Wykonanie: Rozmaryn posiekać.  Wszystkie składniki dokładnie zmiksować blenderem.  Można dodać odrobinę wody, jeżeli pasta jest zbyt gęsta (ja dodaję około

Sto kolorów kuchni
HUMMUS 193

dobre źródła żelaza. Kremowa, idealna jako smarowidło do pieczywa, chlebka pita,  grillowanych lub surowych warzyw, Idealny zamiennik dla majonezu. Do hummusu można dodawać przeróżne składniki. Idealny z wędzoną papryką, suszonymi pomidorami, pieczoną dynią lub burakami. Dip ze świeżymi warzywami zamiast chipsów! Polecam! Składniki: 1 szklanka ciecierzycy 2-3 łyżki pasty tahini 1-2 ząbki czosnku sok z połówki cytryny

potrawyregionalne
Curry z mleczkiem kokosowym i pomidorami :) 141

ząbki czosnku  1 łyżka oleju kokosowego  1 puszka pomidorów (u mnie koktajlowe) 150 ml mleczka kokosowego 3 czubate łyżeczki curry 1 łyżeczka kurkumy  1/2 łyżeczki słodkiej papryki  1/3 łyżeczki pieprzu cayenne 1 łyżeczka soli himalajskiej  Przygotowanie: Ryż paraboliczny ugotuj wg instrukcji podanej na opakowaniu.  Rozgrzej olej koksowy na patelni i delikatnie podsmaż posiekaną cebulę

Zdrowie na języku :P
Gulasz z karkówki 179

Składniki karkówka wieprzowa 50 dkg pieczarki 20 dkg cebula 2 szt czosnek 4 ząbki szpinak mrożony 10 dkg sambal oelek 1 łyżka papryka słodka mielona pieprz sól koncentrat pomidorowy 2 … Czytaj dalej Gulasz z karkówki

czarrna od kuchni
Krem z zielonego groszku z dojrzewającym serem 127

mnie idealna. Składniki: 1 płaska łyżka masła klarowanego 0,5 cebuli 2 ząbki czosnku  600 ml bulionu warzywnego lub drobiowego 400 g mrożonego groszku sól pieprz kolorowy ostra papryka ser dojrzewający Bavaria Blu  Przygotowanie: W garnku rozgrzać masło dodać pokrojoną w kostkę cebulę i na niewielkim ogniu podsmażyć tak by cebula była biała i szklista. Dodać pokrojony czosnek

Ala piecze i gotuje
Paszteciki z pikantnym nadzieniem 200

cukru pół łyżeczki soli Nadzienie 30 dag upieczonego mięsa wieprzowego lub wołowego 1-2 łyżki bulionu mięsnego pół szklanki wody czerstwa bułka (np. kajzerka) cebula 2 łyżki tłuszczu pieprz, papryka, curry i sól do smaku Dodatkowo 1/2 jajka tłuszcz do formy mąka do podsypania Przygotowanie Przygotuj ciasto: z mleka, drożdży i cukru zrób rozczyn (tutaj przepis). Odstaw na 20 minut

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Udka z kurczaka zawinięte w boczek 186

zawinięte w plastry boczku. Potrawa jest szybka i łatwa do przygotowania. Udka możemy podać z frytkami i surówką.  SKŁADNIKI: 3 udka z kurczaka, 9 plastrów boczku, 1 łyżka papryki słodkiej mielonej, 1 łyżeczka rozmarynu, 1/2 łyżki domowej przyprawy warzywnej, 1/2 łyżki pieprzu, szczypta soli, 5 łyżek oleju, 3 łyżki masła. PRZYGOTOWANIE: 1. Wszystkie przyprawy razem mieszam. Mięso nacieram każdej

Tradycyjna kuchnia Kasi
Dip pomidorowy 179

Składniki: 2 duże i dojrzałe pomidory pół szklanki passaty 1 duża cebula 1 ząbek czosnku łyżka cukru łyżka octu winnego oregano, bazylia do smaku sól, pieprz do smaku papryka ostra i słodka do smaku łyżka oliwy z oliwek Wykonanie: Z pomidorów zdejmujemy skórki według poniższej porady zamieszczonej na moim blogu: http://zasmakujkuchni.blox.pl/2016/05/Najlepsza-metoda-na-obieranie-pomidorow-ze-skorki.html Następnie kroimy je w drobną

Zasmakuj Kuchni
Zapiekanka makaronowa z kiełbasą i pieczarkami 284

kiełbasą w sosie pomidorowym. Składniki: ok 300 g makaronu świderki 250 g ulubionej kiełbasy puszka pomidorów duża cebula 5-6 pieczarek puszka groszku 150 g sera żółtego sól, pieprz, papryka słodka i ostra pęczek szczypiorku Przygotowanie Makaron gotujemy al dente i hartujemy zimną wodą. Kiełbasę kroimy w plasterki, cebulę w piórka. Składniki podsmażamy na patelni, następnie dodajemy pieczarki pokrojone

e-PrzepisyKulinarne
Schab w smalcu wg Aleex 263

schab z pełną odpowiedzialnością. Koniecznie, koniecznie spróbujcie. Naprawdę warto. Składniki: • 1,5 kg schabu • 3 duże ząbki czosnku (opcjonalnie) • kostki smalcu • składniki marynaty : olej, sól, pieprz, ulubione przyprawy (majeranek, papryka, Delikat Knorr’a) Sposób przygotowania: 1. Schab umyć i osuszyć. Tak przygotowane mięso naszpikować pokrojonym w plastry lub słupki czosnkiem. 2. Naszpikowany schab natrzeć olejem wymieszanym z ulubionymi przyprawami

W mojej kuchni
Gjuwecz z mięsem wołowym, czyli gulasz inaczej 182

Smażyć aż wszystkie warzywa lekko się podsmażą. Zdjąć warzywa z patelni i wrzucić mięso wołowe pokrojone w drobną kostkę. Smażyć aż mięso nabierze złotego koloru, wtedy doprawić solą, pieprzem, papryką słodką, ostrą. Wymieszać dokładnie i chwilkę jeszcze smażyć. Wlać wywar wymieszać i zagotować. Dodać podsmażone warzywa, pomidory z puszki i posiekany tymianek, Doprawić do smaku solą , Gotować na małym ogniu

Kuchnia Pokoleń
Sezonowość w kuchni, czyli co i kiedy najlepiej smakuje 139

lipca do października Dynia - od sierpnia do listopada Fasolka szparagowa - od lipca do października Kalarepa - od maja do września Kukurydza - od lipca do października Ogórek - od maja do października Papryka - od lipca do września Pomidor - od kwietnia do października Rabarbar - od maja do lipca Rzodkiewka - od marca do sierpnia Szparagi - od maja do lipca Smacznego

Zasmakuj Kuchni

Proponowane wyszukiwania