Czas na kolejną odsłonę (kultowej już i chętnie czytanej) surówki z pora. Dziś zaproponuję w wersji z kukurydzą i papryką. Idealna do obiadu - do mięs czy grilla. Do tego najlepiej dodać młode ziemniaki (w całości) z masełkiem i koperkiem. PYCHA! Czytaj więcej
Ana Mari's worldkogoś do towarzystwa i zajadać się nimi bez końca. Ja do takiej ziemniaczanej uczty zawsze zapraszam mojego największego kulinarnego fana - Piotrka. Smacznego! Składniki: 10 ziemniaków sól, pieprz papryka ostra oliwa z oliwek Wykonanie: Ziemniaki obieramy, kroimy w cienkie talarki. Rozgrzewamy piekarnik do 210C, na którym wyłożony jest papier do pieczenia. Układamy talarki ziemniaków, przyprawiamy, polewamy delikatnie oliwą
Zasmakuj KuchniSKŁADNIKI: - 1,5 kg mięsistych żeberek - szklanka coli - 100 ml dobrego ketchupu - 0,5 szklanki whiskey - łyżeczka soli - pół łyżeczki chili - łyżeczka curry - 0,5 łyżeczki kurkumy - łyżeczka słodkiej papryki - 5 posiekanych ząbków czosnku WSZYSTKIE SKŁADNIKI NA marynatę połącz i dokładnie wysmaruj żeberka, wstaw do lodówki na noc (minimum kilka godzin) kilkakrotnie obracaj. Im częściej będziesz obracać tym więcej
Kuchnia bezglutenowa Lolistanowią pyszne urozmaicenie obiadu. Składniki: 250 g mięsa mielonego wieprzowego lub wieprzowo-wołowego mały por 6-7 pieczarek łyżka majonezu średni ziemniak jajko sól, pieprz, pieprz ziołowy, majeranek, papryka ostra bułka tarta Przygotowanie Pora kroimy w kostkę, pieczarki ścieramy na tarce o grubych oczkach. Oba składniki podsmażamy na patelni i odstawiamy do wystudzenia. Ziemniaka ścieramy na tarce o drobnych oczkach
e-PrzepisyKulinarneSkładniki: pomidory 8 sztuk, szczypiorek 1 pęczek, ogórki kiszone 3 sztuki, papryka czerwona 1 większa, rzodkiewka 1 pęczek, sól czosnkowa 3/4 łyżeczki, pieprz ziołowy 3/4 łyżeczki, olej lniany 4 łyżki pomidory, cebule, ogórki, pokroić w kostkę do miski szczypoiorek i rzodkiewki drobno pokroić do miski dodać pieprz ziołowy, sól czosnkową, olej lniany i wszystlo wymieszać surówka jest pyszna, zdrowa................SMACZNEGO
W Mojej Kuchni LubięKulki mozzarelli odsączyć, oprószyć mąką, obtoczyć w rozmąconym jajku a następnie w bułce tartej. Smażyć w głębokim tłuszczu około minuty. Wyjmować na ręcznik papierowy. Do rozbełtanego jajka można dodać paprykę ostrą, wędzoną, drobno posiekane zioła. Tak przygotowaną mozzarellę można użyć do sałatki . zastawa
królestwo garówSkładniki: Tofu wędzone – 500g (u mnie 2 kostki bio tofu z Polsoja) Nori – 3 sztuki Koperek – 1/2 pęczka Sok z cytryny – 1/2 – 1 sztuka Papryka wędzona – 1 łyżeczka Oliwa z oliwek – 6 łyżek Płatki drożdżowe – 2 łyzki Czarna sól – 1 łyżeczka Musztarda – 1-2 łyżeczki Sól i pieprz
Blendmankoncentrat pomidorowy -1 mały słoiczek cebula - 2- 3 szt czosnek - 3 ząbki masło - 2 łyżki mąki pszenna - 1 łyżka pieprz kolorowy sól cukier oregano majeranek papryka ser żółty tarty Cebulę obrać i pokroić w kosteczkę i wrzucić na rozgrzany na patelni olej i zeszklić ją. Czosnek obrać i posiekać, dodać pod koniec smażenia cebulki . Dodać mąkę i zrobić
Camilla w kuchniwołowiny np. pręga lub goleń 500 ml czerwonego, wytrawnego wina 800 ml bulionu wołowego 3 marchewki 1 seler 3 ziela angielskie 4 liście laurowe po 1 łyżeczce: wędzonej papryki, majeranku, soli szczypta chili Wołowinę myję, osuszam i nacieram przyprawami. Umieszczam w naczyniu żaroodpornym razem z obranymi i pokrojonymi warzywami. Wlewam wino oraz połowę bulionu, wrzucam przyprawy. Piekarnik nastawiam
Mango PapajaDziś taka propozycja na coś zdrowego do pochrupania podczas filmu lub po prostu gdy mamy ochotę coś podjeść. Wystarczą ulubione warzywa. U mnie to były: czerwona papryka, ogórek, marchewka, seler naciowy, rzodkiewka, pomidorki koktajlowe, świeża bazylia. Oprócz warzyw można dodać mozzarellę. U mnie to były mini kulki mozzarelli. Dodatkowo sos. Można zrobić swój ulubiony. Ja wczoraj zrobiłam sos tzatziki
W kuchni u MonikiSkładniki: opakowanie ciasta francuskiego 1 cebula kilka plastrów szynki pół szklanki żółtego startego sera 3 łyżki musztardy 1 łyżka sosu pomidorowego papryka słodka gałka muszkatołowa pieprz Wykonanie: Ciasto francuskie rozłóż na blacie lub stolnicy i przekrój na pół (patrząc na dłuższy bok). Posmaruj je sosem musztardowym wymieszanym z sosem pomidorowym, połóż cebulkę pokrojoną w cienkie piórka, kawałki szynki, starty
Zasmakuj KuchniSkładniki: 500 g przecieru pomidorowego 2 pomidory masło 1 pojedyncza pierś z kurczaka lubczyk, sól, pieprz papryka ostra i słodka 250 g makaronu świderki (ja użyłam bezglutenowego) 1 cebula ser pleśniowy, np. niebieski lazur - połowa curry kawałki fety Wykonanie: Umyte mięso pokrój w kostkę, przesmaż na maśle z drobną cebulką. Na oddzielnej patelni na maśle przesmaż pokrojone w większą kostkę
Zasmakuj KuchniSkładniki: 7 plastrów schabu bez kości 1 duża cebula 14 pieczarek sól, pieprz masło klarowane olej ziele angielskie, liść laurowy papryka słodka i ostra 2 łyżeczki lubczyku 2 ząbki czosnku vegeta natur szklanka kaszy gryczanej niepalonej całej (taka zawiera więcej cennych składników niż kasza palona) 2-3 łyżki mąki kukurydzianej do zagęszczenia sosu (opcjonalnie) Wykonanie: Plastry schabu przyprawić solą
Zasmakuj Kuchnisoczewicy czerwonej 50 g soczewicy zielonej 1 duża marchew drobno starta 3/4 szklanki posiekanych liści jarmużu 1 łyżka siemienia lnianego mielonego przyprawy: sól morska, pieprz cayenne, papryka słodka, curry, zioła prowansalskie, czosnek granulowany, pieprz świeżo mielony Przygotowanie: Opłukaną soczewicę ugotuj wg instrukcji podanej na opakowaniu. Następnie zblenduj na gładką masę. Do soczewicy dodaj wszystkie pozostałe
Zdrowie na języku :PDobra pożywna zupa na chłodniejsze dni Składniki • 1/2 kg mięsa gulaszowego wołowe • 1 duża cebula • 2 ząbki czosnku • 4 ziemniaki • 2 marchewki • 1 pietruszka • 1/2 selera • 3 łyżki papryki słodkiej • 1/2 łyżki majeranku • 1/2 łyżeczki chili lub mała papryczka • 1 łyżka przyprawa do mięsa wołowego • 1/2 szklanki drobnego makaronu np kolanka • 2 duże ogórki kiszone • 1 łyżka mąki • olej • kostka
W królestwie smaków Beaty