Klasyczny francuski przepis na aromatyczne, warzywne danie, pachnące czosnkiem, tymiankiem... Artykuł PROWANSALSKIE RATATOUILLE pochodzi z serwisu CookMagazine .
COOKMAGAZINEróżne sposoby. U mnie z frytkami i surówką z kapusty. Dodatkowo przygotowałam sos czosnkowy. Składniki: 1,5 kg karkówki 1/4 butelki magi 1/2 paczki czosnku granulowanego 1/2 paczki papryki słodkiej 1/4 łyżeczka pieprzu ziołowego 1/4 łyżeczki pieprzu czarnego 1/2 paczki majeranku 1/2 szklanki wody 1/4 szklanki oleju Sposób wykonania: Mięso opłukać, osuszyć pokroić w paski, dodać w/w przyprawy, olej
Darcia w kuchniWyłożyć na piady pomidory i posypać poszarpaną na kawałeczki mozarellą. Na wierzchu ułożyć ulubione dodatki - nie przesadzajmy z ich ilością. (Ja na jednej położyłam szynkę, na drugiej salami z papryką, a na trzeciej tuńczyka z oliwkami.) Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na 5-7 minut, aż ser zacznie bąblować i się zrumieni. Po upieczeniu układamy na wierzchu liście
Kulinarne Inspiracjeryżu 1 cebula 1 jajko 2 łyżki oleju 1 ząbek czosnku 2 łyżki bułki tartej 2 łyżki manny 1 łyżeczka majeranku 1/2 łyżeczki ziół prowansalskich mielona słodka i ostra papryka sól, pieprz, maggi olej do smażenia bułka do obtaczania Sos pomidorowy: mały słoiczek koncentratu pomidorowego ok. 1/2 l bulionu (może być z kostki) 1 liść laurowy 2 ziarenka ziela angielskiego
talerz przyjemnościmają cieplej w nóżki, przez co można wcześniej wysiewać oszczędza się plecy! To jest widok z mojego „biura”. Jak widać jest w nim wszystko, aktualnie rosną pomidory, papryki, dynie, fasole, melony itd. Czekają do 15 czerwca. ps. Dziś mój komputer nie chce współpracować i nie zrzuca zdjęć na bloga. Od 8 rano tyle udało mi się zrobić. Masakra
greenscarforaz doskonale sprawdzi się na kanapkę do chleba. Polecam. 2-3 golonki z indyka (u mnie z kością) Marynata: 2-3 łyżki oleju 1 łyżka koncentratu pietruszki 1 łyżeczka papryki słodkiej 1 łyżeczka soli pieprz do smaku Dodatkowo: 2 ząbki czosnku kilka lisków bazylii 1 cebula (duża) Mięso umyć, osuszyć i dokładnie natrzeć marynatą. Pod skórę golonek powpychać pokrojone
Di gotujezrobić. Przygotowane w ten sposób, zyskuj nowy, wyjątkowy smak. Składniki: schab upieczony pokrojony w plasterki (zrobiłam z 5 plasterków) 1 mała cebula 1 marchewka 2 suszone pomidory rozmaryn papryka słodka i ostra sól, pieprz Schab podsmażyć na oleju, aż się lekko zarumieni, następnie przełożyć do garnka z odrobiną wody (powinna lekko przykrywać mięso). Na tym samym oleju
Idę coś wszamaćjest pyszne. Danie jest szybkie i proste, oraz tanie (w sam raz na studencką kieszeń :D). Zachęcam do spróbowania. Pulpety: 0,5kg mięsa mielonego cebulka ze szczypiorkiem papryka słodka jajko sól, pieprz Dodatkowo: bułka tarta 1-2 łyżki mąki ser żółty masło Cebulkę i szczypiorek drobno kroimy, mieszamy z resztą składników i formujemy kulki, które następnie obtaczamy w bułce
Idę coś wszamaćgrzanek do zupy. Można upiec więcej i przechowywać długo w metalowej puszce Składniki: 20 dag mąki 20 dag masła 20 dag sera żółtego szczypta soli łyżka mleka oregano papryka słodka i ostra Masło i ser ścieramy na tarce, dodajemy do mąki z solą rozcieramy, dodajemy mleko i ugniatmy razem. Ja podzieliłam ciasto na pół, z jednej części po prostu
Idę coś wszamaćmieszamy łyżką. Wykładamy na tortownicę i pieczemy 15-20 min w 200*C. Robimy dowolny sos pomidorowy ( ja zrobiłam z ketchupu i sosu paprykowego domowego, ale można użyć papryki w proszku), tak jak lubimy, wyciągamy kalafiora, smarujemy sosem, układamy na nim resztę dodatków i pieczemy jeszcze
Idę coś wszamaćMoja dzisiejsza wersja wygląda tak: Składniki: 1 pierś z kurczaka 25 dag pieczarek 1 cebula 2 ząbki czosnku 2 suszone pomidory 3 łyżki koncentratu pomidorowego 3 łyżki ketchupu papryka ostra w proszku sól, pieprz bazylia Cebulkę i czosnek kroimy drobno, podsmażamy na patelni i dorzucamy pokrojoną w kostkę pierś z kurczaka. Jak się lekko zarumieni dodajemy pokrojone w plasterki
Idę coś wszamaćpomidorowy 1/2 szkl wody 2 łyżki sosu sojowego 1 łyżeczka oregano 1 łyżeczka bazylii 1 i 1/2 łyżeczki czosnku 1/2 łyżeczki wędzonej papryki 1/2 łyżeczki cukru olej sól pieprz Przygotowanie: Wstawić wodę w garnku z łyżeczką soli (gdy się będzie gotowała dodać makaron). Cebule obrać, pokroić i podsmażyć
wegujemysmażona kaszanka z cebulą Składniki: 500g pieczarek 200g kaszy gryczanej palonej pęczek natki pietruszki 2 łyżki sosu sojowego 2 łyżeczki czosnku 1 łyżeczka oregano sol, pieprz 1/2 łyżeczki wędzonej papryki 1 średnia cebula olej do smażenia Przygotowanie: Kasze gryczaną ugotować według przepisu na opakowaniu. Pieczarki pokroić na drobne kawałki. Na rozgrzaną patelnie, wlać
wegujemyuzyskać lekkie i pełnowartościowe danie. Najlepszym dodatkiem do dietetycznej pizzy są warzywa i grzyby. ja wybrałam pieczarki, pomidory i cebule, ale także świetnie się tu sprawdzą pieczone boczniaki, papryka, brokuły czy cukinia. Bezglutenowa pizza z ziemniaków (dietetyczna) Składniki: 500 g ugotowanych ziemniaków 100 g skrobii ziemniaczanej sos pomidorowy/ketchup ulubione dodatki (u mnie pieczarki, pomidor i cebula) opcjonalnie ser wegański
wegujemysprawdzą się jako dodatek do wegańskiego kotleta lub samoistne danie. Karmelizowane pieczone ziemniaki w curry Składniki: 1 kg młodych ziemniaków 1 łyżka cukru 1 łyżka curry 1/2 łyżeczki czerwonej papryki sól, pieprz Przygotowanie: Ziemniaki dokładnie umyć i pokroić, tak aby wszystkie miały podobny rozmiar. Jeśli ziemniaki są małe wystarczy przekroić na pół. Przełożyć pokrojone ziemniaki do dużej miski
wegujemy