zdecydował się spróbować ,,wynalazku mamusi" i pożarł miskę tych chipsów. Wniosek: jedzenie chipsów jest bardzo wciągające, nawet tych najzdrowszych. Składniki: kilka liści jarmużu olej sól ulubione dodatki (sezam, papryka, curry, czubrica, chili, czosnek granulowany) Przygotowanie: Jarmuż umyć, osuszyć, delikatne części liści oddzielić od grubych łodyżek i pociąć nożyczkami. Ważne, aby liście na chipsy, były pokrojone na kawałki
Codziennik KuchennyWami. Żeby nie było zbyt łatwo do ogórków dołożyłam małe cukinie. Teraz mała dygresja na temat kiszonych cukinii. Kupiłam je kilka lat temu na bazarze, od rolnika sprzedającego cukinie, paprykę, pomidory i zioła (kto bywa na bazarze na Wolumenie, wie o kim piszę). Okazuje się się, że cukinie rosną tak szybko, że nie sposób znaleźć chętnych na ich zakup
Codziennik Kuchennyoctu jabłkowego (lub czerwonego octu winnego) 2 łyżki sosu Worcestershire 3 łyżki jasnego sosu sojowego 1 łyżka oleju do smażenia 1 płaska łyżeczka wędzonej soli 1,5 łyżki wędzonej papryki 2-3 łyżki brązowego cukru ewentualnie 1/3 łyżeczki chili w proszku (pieprzu cayenne) lub kilka kropli sosu habanero 50 ml whiskey Jim Beam Przygotowanie: Szalotki i czosnek posiekać bardzo drobno
Codziennik Kuchennyupieczeniu i rozdzieleniu Sos barbecue Składniki: 1,5 kg karkówki 3 cebule (opcjonalnie) ok. 2 szklanki wody do podlania mięsa podczas pieczenia Marynata do karkówki: 2 płaskie łyżki wędzonej papryki 0,5 łyżeczki mielonego czarnego pieprzu 1,5 łyżeczki soli 3 ząbki czosnku 1,5 łyżeczki suszonego tymianku 2 łyżki oleju +1 łyżka do skropienia mięsa Przepis
Codziennik Kuchennydzieciństwa. Kapusta z grochem jest lekko kwaśna, z wyczuwalnym smakiem grochu, gęsta i rozpływająca się w ustach. Podaje się ją na na ciepło, posypaną majerankiem lub słodką papryką wraz z pieczywem. Składniki: 30 dkg kapusty kiszonej 30 dkg białej kapusty 1 szklanka grochu łuskanego (w połówkach) 3 duże ziemniaki 2 duże cebule 1 łyżka oleju do smażenia cebuli
Codziennik Kuchennylekko słodkim smaku uwaga! do przygotowania majonezu nie używa się musztardy grillowej, węgierskiej, francuskiej czy meksykańskiej, te musztardy mają domieszkę ziaren gorczycy i/lub z powodu dodatku papryki są zabarwione na czerwone. Przygotowanie: Jajko umyć i sparzyć wrzątkiem. Wszystkie składniki majonezu (oprócz wody) umieścić w wąskim, wysokim naczyniu i zmiksować za pomocą blendera ręcznego. Jeśli
Codziennik KuchennyBlue Stilton) sól do posypania bakłażana Sos: 200 g (ok. 3/4 szkl.) passaty pomidorowej 1 szklanka wody 1 łyżeczka brązowego cukru 1 łyżeczka suszonego oregano 1/3 łyżeczki mielonej papryki (najlepiej wędzonej) 1/3 łyżeczki soli szczypta czarnego mielonego pieprzu Przygotowanie: Bakłażana pokroić na 2 cm plastry, każdy plaster oprószyć solą i ułożyć na sicie. Po kilku minutach z plastrów bakłażana
Codziennik Kuchennysmak tej pysznej zupy. Gotując grochówkę nie można zapomnieć o dodaniu ziół takich jak majeranek, cząber, tymianek, pomagających w trawieniu grochu. W zależności od upodobań dodać świeży czosnek, mieloną paprykę, pieprz ziołowy i pieprz czarny. Składniki: 25 dkg łuskanego grochu w połówkach 35 dkg wędzonych żeberek wieprzowych 4 duże ziemniaki 2 marchewki 2 pietruszki ¼ bulwy selera 15 cm pora
Codziennik Kuchennydanie kuchni marokańskiej, egipskiej, tunezyjskiej i izraelskiej. Najprościej, to jajka sadzone w ostrym sosie pomidorowym. Szakszuka podawana jest z różnymi dodatkami: cukinią, bakłażanem, szpinakiem, papryką, kiełbaskami. Bardzo lubię szakszukę i często ją jadam na śniadanie. Dziś przedstawiam przepis podstawowy, który zmieniam na wiele sposobów. Danie warto przygotować tak, aby białka było ścięte, a żółtka
Codziennik Kuchennypowstaje z twarogu wymieszanego ze śmietaną (lub jogurtem, mlekiem, kefirem). Przyprawia się go solą, pieprzem i obowiązkowo trzeba dodać cebulkę lub szczypiorek. Innymi dodatkami mogą być: rzodkiewka, ogórek, papryka, czosnek, świeże zioła. Gzik doskonale nadaje się do posmarowania pieczywa. Kanapki z taką pastą twarogową jadałam w dzieciństwie. Tata ucierał twaróg ze śmietaną, dodawał rzodkiewkę, szczypiorek i pewnie nie wiedział
Codziennik KuchennySkładniki na 1 porcję sałatki: 1/2 szkl. ugotowanej komosy ryżowej (quinoa) - jak ją ugotować 1/3 szkl. upieczonego łososia - przepis na łososia, tutaj 1/4 szkl. pokrojonego ogórka 1/4 szkl. pokrojonej papryki 1/4 szkl. cieciorki (ugotowanej lub z puszki) 1-2 łyżki pestek słonecznika kilka liści sałaty rzymskiej lub lodowej ewentualnie sól do smaku Składniki na pastę z awokado
Codziennik KuchennyDziś proponuję sałatkę z młodych ziemniaków z wyrazistymi, kwaśnymi dodatkami - suszonymi pomidorami i kaparami. Jeśli nie przepadacie za nimi to wymieńcie te składniki na ogórki małosolne, korniszony lub paprykę konserwową. Sałatka z młodych ziemniaków może być smakowitym uzupełnieniem do mięs z grilla lub pieczonych ryb. Składniki: 5 ugotowanych młodych ziemniaków (średnie) 4-6 suszonych pomidorów (najlepiej w oleju) 1 płaska
Codziennik Kuchennywypróbujcie to połączenie! Składniki /na 3-4 porcje/: podwójna pierś kurczaka 200 g kurek 8-9 suszonych pomidorów 200 g śmietanki 30% zioła prowansalskie sól, pieprz słodka papryka listki bazylii olej do smażenia Czytaj dalej... Artykuł Pierś kurczaka z suszonymi pomidorami i kurkami pochodzi z serwisu Pasja Smaku
Pasja Smakuśredniej wielkości cukinie 4 duże cebule garść soli 2 szklanki cukru 1 szklanka octu 400 g koncentratu pomidorowego 500 g przecieru z pomidorów łyżeczka pieprzu cayenne łyżeczka słodkiej papryki łyżeczka pieprzu Przygotowanie: Cukinię obieramy ze skóry, wycinamy gniazda nasienne i trzemy na tarce. Jeśli mamy maszynę do tarcia warzyw - będzie tutaj niezwykle pomocna. Obieramy cebulę i także trzemy na tarce
Taste Therapyjednak - świetnie pasuje do nich żółty ser, który kusząco się ciągnie i rozpływa w ustach. Polecam! (około 9 sztuk) 2 jajka 5 łyżek mleka 5 łyżek mąki kukurydzianej (płaskich) papryka słodka sól, pieprz Dodatkowo: 50g żółtego sera (polecam gatunek łatwotopliwy) Ponadto: olej/masło do smażenia Żółtka zmiksować z mlekiem, a następnie z mąką kukurydzianą. Białko ubić (ze szczyptą
Di gotuje