zupy potrzebujemy: – 1 szklankę czerwonej soczewicy – czosnek (wg uznania 1 ząbek lub więcej) – 1 cebulę – domowy koncentrat pomidorowy – świeże zioła – sól, pieprz, curry, papryka – jogurt sojowy naturalny Soczewicę wypłukać w dużej ilości wody po czym ugotować z pomidorkami, cebulą i czosnkiem (ok 20 minut). Pod koniec gotowania dodać koncentrat pomidorowy i doprawić
Szybko Tanio Smacznieporcji pikantnych marchewek potrzebujemy: – 1 kg obranych marchewek (pokrojone na mniejsze kawałki szybciej się upieką) – 1-2 łyżki oleju – 1 łyżkę curry – 1 łyżkę ostrej papryki – 1 łyżkę przyprawy gyros – sól, pieprz do smaku – 1 łyżeczka cukru Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni. W tym czasie obieramy marchew, płuczemy, osuszamy i przenosimy na blachę
Szybko Tanio Smaczniesosami na bazie jogurtu. 1/2 kg mięsa mielonego 1 cebula 1 jajko 1 kajzerka 1 łyżeczka tymianku 1 łyżeczka rozmarynu 1 łyżeczka suszonej mięty po szczypcie: papryka słodka, gorczyca, czosnek suszony, sól, pieprz 1. Cebulę drobno siekamy. Kajzerkę moczymy, kiedy zmięknie odciskamy. 2. Wszystkie składniki i przyprawy zagniatamy razem do powstania gładkiej, lepkiej masy
Szefowa kuchnifrytki, ale nie smażone w dużej ilości oleju, to ten przepis jest właśnie dla ciebie, pieczone frytki bez oleju. Składniki 5 dużych ziemniaczków 1 łyżeczka pieprzu ziołowego 1 łyżeczkę papryki słodkiej Sól 1 łyżeczka czosnku granulowany 1 łyżeczka curry Szczypta cukru Papier do pieczenia Wykonanie Ziemniaki obieramy, dokładnie myjemy, następnie nasze ziemniaki kroimy w plastry i następnie w paski, dodajemy
Mój Smakliście laurowy - 5 ziaren ziela angielskiego - 5 ziaren pieprz - 1/2 szklanki oleju - 1 szklanka cukru - 1/2 szklanki octu 10% jeśli grzyby będziecie pasteryzować - 2 duże łyżki stołowe ostrej papryki w proszku, dodałam wędzonej żeby podkręcić smak Dodatkowo: - 1 łyżka soli do obgotowania rydzów 1. Grzyby czyścimy, jeśli jest potrzeba to myjemy
Apetyczna babeczkawłoszczyzna poszatkowana(marchewka,pietruszka,seler,por) bulion(lub 2 rosołki w kostce) do zalewy po gotowaniu: butelka ciemnego piwa 2-3 łyżki majeranku łyżka mielonego kminku, 2 łyżeczki papryki słodkiej, 2-3 ząbki czosnku, sól,pieprz Przygotowanie: Golonki wkładamy do garnka,zalewamy bulionem(żeby były przykryte),dodajemy poszatkowane warzywa, gotujemy nasze golonki ok 2 godz. Po tym czasie wyjmujemy golonkę
Swojskie jedzonkosmalona słomą . Jak takich nie ma mogą być zwykłe .Ja miałem większość smalonych. Przyprawy i materiały pomocnicze -sól 17-20 g/kg -sól wędzona lub wędzarnicza 5 g/kg -papryka ostra wędzona 2 g/kg -pieprz czarny 2 g/kg -żelatyna 2,5 łyżeczki /kg -czosnek świeży wyciśnięty przez praskę do smaku ja dałem 10 g/kg -sznurek wędzarniczy -osłonka barierowa
Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.Składniki: ok 70 dkg biodrówki 2 średnie cebule 1 garść suszonych grzybów sól, pieprz słodka papryka przyprawa małgośka jałowiec mielony 1/2 łyżki mąki ziemniaczanej Przygotowanie: Cebulę zeszklić, dodać pokrojone w … Czytaj dalej Biodrówka duszona w cebuli
czarrna od kuchniSkładniki 1 kg podudzia kurczaka cebula 5 ząbków czosnku sól, pieprz, estragon, lubczyk papryka słodka i ostra sos sojowy tymianek białe pół wytrawne wino ok szkanki Przygotowanie Mięso przyprawić, przełożyć do brytfanki z cebulą i piec w 180 st C ok 45 min z pokrywką. Na ok 15 min przed końcem wlać wino i już bez przykrycia trzymać w piecu
Gaździnka warzypuree (upieczona, zmiksowana dynia) 3/4 szklanki mleka (krowie lub roślinne) 1/2 szklanki mleka kokosowego 1/3 łyżeczki imbiru 1/4 łyżeczki chilli 1/4 łyżeczki cynamonu 1/4 łyżeczki kardamonu 1/2 łyżeczki słodkiej papryki sól, pieprz, 3 łyżeczki cukru pestki dyni do posypania Przygotowanie: 3/4 szklanki mleka zagotować. Do dużego garnka wlać dyniowe puree, zagotowane mleko i dodać przyprawy. Wszystko dokładnie razem wymieszać, następnie
Jaglusiadanej potrawy .Wiadome , że do risotto damy inny ,do sushi też , a do gołąbków jeszcze inny ( ja daję zwykły biały ryż,).Z tak ugotowanym ryżem możemy nadziewać GOŁĄBKI, papryki i inne warzywa. 1SZKL.RYŻU DŁUGOZIARNISTEGO 2SZKL.WODY SÓL ODROBINA OLEJU ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~ RYŻ OPŁUKAĆ ,WSYPAĆ DO GARNKA I ZALAĆ WODĄ.POSOLIĆ I WLAĆ ODROBINĘ OLEJU.USTAWIĆ NA MAŁYM GAZIE I GOTOWAĆ 20 MIN.ODSTAWIAMY
Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielkijajko sadzone, które ułożymy na samą górę tostu z obsmażonymi plastrami szynki. Oprószamy całość niewielką ilością soli i pieprzu. II śniadanie Kromka pieczywa pełnoziarnistego z białym serem i pół papryki Obiad Pieczony boczek Naturrino na musie z jabłek, szpinak, ziemniaki puree z sosem tymiankowym Składniki: boczek pieczony Naturrino 100 g ziemniaki 100 g brokuły 100 g jabłka 100 g tarty
karmelowycukinii 1/2 polędwiczki wieprzowej 1/2 szklanki suszonych pomidorów z zalewy 2 łyżki sosu sojowego MARYNATA DO MIĘSA : sól, świeżo zmielony czarny pieprz, po 1 łyżeczce: suszonego oregano i papryki w proszku, szczypta chili, 1 łyżka sosu sojowego, 1 łyżka oliwy DO PODANIA : pokruszona feta, natka pietruszki WYKONANIE Polędwiczkę wieprzową myjemy, osuszamy i ostrym nożem odcinamy zewnętrzną, białą błonę. Kroimy
cool and mintyjaglanej 1/2 małej pieczonej dyni Hokkaido 1/2 dużej cebuli 1 ząbek czosnku 1 czubata łyżka oleju palmowego (Look Food) przyprawy: curry, pieprz ziołowy, pieprz cayenne, papryka słodka, sól himalajska (Look Food) Przygotowanie: FARSZ: Kaszę jaglaną opłucz i ugotuj w 250 ml wody. Dynię oczyść z pestek i miąższu (skórkę zostaw!), pokrój na ćwiartki i upiecz
Zdrowie na języku :P