papryka - 32566 przepisów (strona:1293/2172)

Sos tatarski do jajek na twardo. 151

Składniki : 1 szklanka dobrego majonezu 2 jajka ugotowane na twardo pokrojone w kostkę 2 łyżki posiekanej cebuli czerwonej 5 łyżek pokrojonych grzybów marynowanych 1 łyżka pokrojonej marynowanej czerwonej papryki 2 łyżki pokrojonych w małą kostkę ogórków konserwowych 3 łyżki posiekanego świeżego szczypiorku sól  pieprz czarny mielony Sposób wykonania :   W szystkie składniki daj do miski lub rondla , dopraw

Przepisy i porady kulinarne
Rolada serowa 271

Mieszamy. Upieczone i lekko przestudzone ciasto serowe wyciągamy z blaszki. Zdejmujemy papier. Na stronę, z której zdejmowaliśmy papier nakładamy farsz mięsny (do farszu można dodać pokrojoną w kostkę różnokolorową paprykę, można ułożyć kabanosy lub ogórki. Różne wersje wypróbowałam, jednak najbardziej smakuje mi bez dodatków). Zwijamy jak roladę, od dłuższego boku. Roladę układamy na blaszce i ponownie wstawiamy do piekarnika

Smaki Na Talerzu
Wytrawne kruche babeczki z pikantnym kremem twarożkowym z fetą 286

sera feta (lub sera typu feta) i dość często je przygotowuję. Są bardzo wdzięczne, bo można je przyprawiać na wiele sposobów. Tym razem postawiłam na lekko pikantny smak ostrej papryki. Nie martwcie się jednak, nie wypala kubków smakowych 😊 Babeczki można upiec ze zwyczajnego kruchego ciasta, ale zamiast cukru wystarczy dodać odrobinę soli i pieprzu. Takie wytrawne "puste" babeczki można także

Codzienna kuchnia niecodzienna
Szakszuka z cieciorką i Tymbark Vitamini 150

podstawa. Osobiście uwielbiam jajecznicę w przeróżnych wariantach, czy omlety z nowalijkami, czy jajka sadzone, jednak moje serce skradła szakszuka. Pokazywałam Wam kiedyś przepis na szakszukę z pomidorami i papryką , a dziś zapraszam na przepis z dodatkiem cieciorki. Całość wzbogacona o szklankę dobrego soku potrafi dać kopa energetycznego na cały dzień, a także ucieszy podniebienie. Co więcej, chciałabym Was zaprosić

Poezja Smaków - blog kulinarny
Karkówka z piekarnika, soczyste kotlety. 1209

Znakomita propozycja na kotlety z karkówki. Karkówkę kroimy na kotlety. Przyprawiamy solą, pieprzem i papryką. Potem wkładamy do naczynia żaroodpornego, na dnie którego dajemy włoszczyznę w słupkach,  dodajemy trzy łyżki tłuszczu np. smalcu lub oleju. Pieczemy 60 min./ 200st.C .  Następnie  dopiekamy jeszcze 10 min. bez pokrywki. Podajemy na gorąco. Smacznego

chleba naszego
Sos tatarski 158

książki Marii Disslowej "Jak gotować", której pierwsze wydanie miało miejsce w roku 1935: rozetrzeć żółtko z oliwą na majonez, zmieszać z musztardą, dodać sok z cytryn, cukier, sól, paprykę, usiekane drobno jabłka, utarty chrzan i drobno krajany szczypiorek, rozprowadzić sos zimnym rosołem lub wodą do odpowiedniej gęstości. Wyborny jest do zimnych mięs. Lubię zaglądać do tej książki, czasami można

Codzienna kuchnia niecodzienna
Pasztet z ciecierzycy 168

blogu znajdziesz również pasztet sojowy oraz pasztet ze śliwką . Pytania i odpowiedzi: Czy do glazury sos BBQ jest niezbędny? Nie. Z powodzeniem możesz użyć ketchupu – najlepiej z dodatkiem papryki wędzonej. Co zamiast nasion chia? Jeśli chcesz zastąpić, to możesz użyć zmielonego siemienia lnianego lub ewentualnie pominąć. Artykuł Pasztet z ciecierzycy pochodzi z serwisu Blendman.pl - kuchnia roślinna

Blendman
Placki ziemniaczane z twarogiem chrzanowym 169

przecież chrzan to dodatek obowiązkowy na święta. Placki ziemniaczane: 1,5 kg ziemniaków 3-4 ząbki czosnku lub płaska łyżeczka suszonego 1 niewielka cebula łyżka ziaren kminku słodka papryka, suszony koperek, rozmaryn, tymianek sól i pieprz 2 jajka 3-4 łyżki mąki olej do smażenia Twarożek chrzanowy: 1 kostka sera białego 1 większy kubek śmietany (ok. 300 g) 2 łyżki

Czerwień i błękit
20 przepisów na Wielkanoc 691

jajka marynowane w zakwasie buraczanym OBIAD 7. Biała kiełbasa zapiekana z kapustą kiszoną i podsmażoną cebulą 8.         Biała kiełbasa zapiekana z cebulką i papryką w piwnej zalewie 9.        Pieczeń rzymska z jajkiem – mięso mielone w innej odsłonie 10. Piersi kurczaka w cieście francuskim nadziane pieczarkami i cebulką SŁODKOŚCI

Ugotować
Świąteczna karkówka 256

gorąco. Składniki: świeży karczek ok. 1,5 kg 3 łyżki miodu (ja ostatnio zastępuję dżemem figowym bo bardziej mi smakuje) 2 łyżeczki majeranku łyżeczka ziół prowansalskich 2 łyżeczki słodkiej papryki łyżka sosu sojowego lub łyżeczka magii dwie łyżeczki sosu balsamicznego (nie mylić z octem) 2 duże ząbki czosnku 2 łyżki oleju kilka śliwek suszonych jedno spore jabłko Wykonanie: Karkówkę myjemy

Mama z miasta
Jajka z boczniakami, orzechami i natką pietruszki 151

bidi-font-family:"Times New Roman"; mso-bidi-theme-font:minor-bidi; mso-fareast-language:EN-US;} Składniki:  8 jajek 125 g świeżych boczniaków  szczypta ostrej papryki 2 czubate łyżki posiekanych orzechów włoskich 2 łyżki posiekanej natki pietruszki  3 łyżeczki majonezu  sól, pieprz olej do smażenia Jajka ugotować na twardo, wystudzić, obrać ze skorupek. Grzyby oczyścić

kulinarnyswiatdomi
PIZZA Z KOTLETEM 180

łyżki oleju rzepakowego PRZYGOTOWANIE:    Składnik ciasta łączymy ze sobą. Pozostawiamy na ok 1 godziny w ciepłym miejscu do wyrośnięcia. Przykrywamy ściereczką. Ciasto powinno podwoić swoją objętość. Paprykę myję i kroję na plastry. Natkę drobno siekam. Ogórki konserwowe kroję w drobną kostkę. Cebulę kroję na piórka. Blachę polewam olejem a następnie kaszą manną. Ciasti dokładnie wyrabiam i przekładam

Gotowanie Patki
PIZZA Z PIECZARKAMI 169

pszennej 15 ml oleju rzepakowego Sól i pieprz do smaku Szczypta cukru Dodatkowo 20 dag pieczarek 1 cebula Sól i pieprz do smaku 2 łyżki suszonej bazyli 1 łyżka papryki czerwonej 2 ogórki konserwowe 5 plastrów ser żółtego 2 gałązki natki Pietruszki Koncentrat pomidorowy Kasza manna Olej rzepakowy PRZYGOTOWANIE: Składniki ciasta łącze ze sobą. Wyrabiam ciasto. Pozostawiam do wyrośnięcia

Gotowanie Patki
Wielkanocna szynka z kabanosem 144

kabanosów cienkich zalewa: 2 litry wody 2 łyżki soli 1 liść laurowy 2 ziela angielskie 1 łyżeczkę kolendry 1/2 łyżeczki jałowca 1/2 łyżeczki gorczycy marynata: 1 łyżeczka papryki czerwonej 1/2 łyżeczki jałowca 1/2 łyżeczki kolendry Mięso od szynki myję, osuszam i przekładam do siatki wędzarniczej, związuję ciasno. Do garnka wlewam dwa litry wody, wsypuję wszystkie przyprawy z zalewy i gotuję

wesoła kuchnia
Humus - pasta z ciecierzycy 121

Jego główny składniki to ciecierzyca (zwana też cieciorką lub grochem włoskim), która zawiera sporo białka, witamin i minerałów. Pastę można przygotować z ciecierzycy w puszce i doprawić np. papryką czy świeżą natką pietruszki.  Lubicie/robicie/jadacie humus? U mnie szybko znika podany na krakersach (polecam Cukry Nyskie ). Pycha!   200g ciecierzycy   50g sezamu (można użyć pasty tahini) 1 łyżka oliwy

Di gotuje

Proponowane wyszukiwania