laurowe 1 łyżka jałowca Do pieczenia: pomidory suszone z czosnkiem i bazylią przyprawa Deluxe z estragonem ( w składzie: sól, cebula smażona, gorczyca mielona, pomidory w proszku, estragon, pieprz , papryka, natka pietruszki, czosnek granulowany, liście laurowe mielone, goździki) pieprz ziołowy Szynka peklowana Wodę wlewam do dużego słoja, wsypuję sól peklową i dokładnie mieszam do rozpuszczenia. Dodaję resztę przypraw
Takie tam pichceniesklepowy to wiecie, bez konserwantów itp. czytajcie skład) opakowanie (200g) smażonego tofu w kawałkach 2 ugotowane marchewki (jeśli nie gotowaliście akurat bulionu, to możecie użyć dowolnych warzyw jako dodatek) papryka wędzona pikantna sól i pieprz posiekany szczypiorek 120 g kaszy jaglanej (waga przed gotowaniem) Przygotowujemy kaszę. Płuczemy ją i sparzamy wrzątkiem. Następnie zalewamy podwójną ilością wody i zagotowujemy. Zmniejszamy ogień
Mienta blogrobiliście przygotowałam dla Was przepis na tą pyszną przystawkę. Pychotka Składniki: 0,5 kg mielonej łopatki 4 jajka 2 suche bułki mleko bułka tarta sól, pieprz, papryka słodka, majeranek 2 ząbki czosnku 2 garści natki pietruszki świeżej lub mrożonej Sposób wykonania: Dwa jajka gotujemy na twardo, studzimy. Pozostałe jajka mieszamy z mięsem, namoczonymi w mleku i wyciśniętymi bułkami
Cukiernia Pychotkiczerwonego ryżu (zamiennie może być każdy inny) 120 g sera mozzarella 1 łyżka drobno posiekanego szczypiorku (opcjonalnie) do smaku: sól, pieprz, suszony czosnek niedźwiedzi, słodka papryka w proszku 1 łyżka oliwy bądź oleju dobrej jakości Wykonanie: Czerwony ryż opłukać pod zimną, bieżącą wodą i ugotować wg instrukcji na opakowaniu. Odcedzić, przestudzić. Cukinie umyć, obciąć górę z ogonkiem odsłaniając
gutfutketchupem FOLWARK . Zapraszam do wypróbowania :) 1,5 szklanki mąki typ 550 1/2 słoika kiełbasy słoikowej Spichlerz Rusiecki 4 suszone pomidory z oleju 1 podłużny serek Hohland z papryką 1 mała cebulka 1 ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę 9 plasterków polędwicy sopockiej 1 szklanka maślanki 1 łyżeczka ziół prowansalskich sól, pieprz do smaku 2 jajka 1/2 łyżeczki proszku
Sama słodycz i szczypta chilimnie orkiszowa) 4 łyżki mąki ziemniaczanej 2 jajka 2 łyżki oleju kurkuma, sól 500 – 600 ml wody Dodatkowo: mięso + olej lub oliwa, sól, pieprz, majeranek, rozmaryn, curry, słodka papryka, czosnek granulowany lub inne zioła i przyprawy duży jogurt naturalny (najlepiej grecki) + 4 duże ząbki czosnku, sól, pieprz (cayenne) sałata lodowa cukinia pomidor cebula można użyć również sera i innych
Via Gustoefektownym dodatkiem do obiadu. Ilośc porcji: 3 Czas przygotowania: 5 minut + 35 minut pieczenia Składniki: 6 ziemniaków 2 łyżki oleju Przyprawy: sól, czosnek, można tez posypać tymiankiem lub papryką Dodatkowo: patyczki do szaszłyków Ziemniaki obieramy i wkładamy na chwilę do zimnej wody. Nakłuwamy patyczkiem środek ziemniaka i przekłuwamy na wylot. Tniemy nożem naokoło tak by stworzyć spiralę. Smarujemy olejem
Kolizje Smakówmożemy wyjąc nasz szynkowar z lodówki oraz otworzyć go i wyjąc gotowe nasze mięsko, które możemy jeść już w takiej postaci, natomiast ja postanowiłam je podpiec ;) 12. Natarłam je papryką, solą czosnkową i majerankiem, zawinęłam w folię którą skropiłam oliwą i podpiekałam około 20 min w 200 stop. mięsko wyszło przepyszne. Na razie to nasz najulubieńszy sposób na szynkowarowe mięsko
Gotowanie...to proste !można takie kupić. Jeśli nie dostaniecie to kupcie te większe części od pałki i delikatnie wyciąć kość. To nie jest trudne. Pałki kurze rozbić jak kotlety. Doprawić solą, pieprzem, papryką słodką i ostrą oraz oregano. Przygotowanie grzybów – cebulę obrać i posiekać drobno, pieczarki pokroić w plasterki. na patelni rozgrzać odrobinę oleju, wrzucić cebulkę na patelnie. Smażyć do momentu
Kuchnia Pokoleńmarynowanie mięsa ----------------------------------------------------------------------- SKŁADNIKI : 2 kg żeberek wieprzowych 1/2 szklanki keczupu 1/2 szklanki oleju 1 łyżka musztardy 1 łyżeczka przyprawy curry 1 łyżeczka słodkiej, mielonej papryki 1 łyżka ziół prowansalskich 4 ząbki czosnku 3 łyżki miodu 1/2 szklanki ciemnego piwa sól pieprz dodatki: pieczone ziemniaki marynowane papryczki marynowane korniszony natka pietruszki do dekoracji PRZYGOTOWANIE: Krok 1. Mieszamy w miseczce
Moja Książka Kucharskapowodzeniem można zrobić ten aromatyczny i przepyszny boczek w swoim domu. Polecam! SKŁADNIKI: 2kg chudego boczku 10 dag soli po 1 łyżeczce pieprzu, majeranku, tymianku, kminku i słodkiej papryki + kminek do posypania boczków 3-5 ziaren ziela angielskiego 2 liście laurowe 1 cebula PRZYGOTOWANIE : Krok 1. W garnku zagotowujemy wodę, dodajemy połowę porcji soli, liść laurowy 4 ziarna pieprzu
Moja Książka Kucharskakartaczy itp. Polecam przepis na mój ulubiony domowy smalec. SKŁADNIKI: 1kg świeżej (ważne) słoniny 1kg wędzonego boczku 2-3 średnie cebule 2 łyżeczki mielonego pieprzu czarnego szczypta czerwonej papryki mielonej 1 łyżeczka suszonego majeranku 3-4 ząbki czosnku sól do smaku PRZYGOTOWANIE: Krok 1. Boczek kroimy w bardzo drobną kostkę, słoninę mielimy w maszynce - przekładamy wszystko do garnka
Moja Książka KucharskaKURKUMĄ NA ZIMĘ Przetwory domowe na zimę - OGÓRKI. Przepisów na ogórki w curry jest bardzo wiele - to dobrze, bo każdy znajdzie coś dla siebie - mamy ogórki z dodatkiem czerwonej papryki, przyprawy do gyrosa, a u mnie ogórki w zalewie curry z kurkumą. Ogórki są wyśmienite. Nie za ostre i nie za słodkie - takie lekko orientalne w smaku. Chrupiące. Naprawdę polecam
Moja Książka Kucharskaprzyprawa do kurczaka pieczonego, mielone chilli oliwa do smażenia placki tortilli sos czosnkowy* (przepis na dole, pod postem) warzywa : liście sałaty, plasterki pomidora, ogórka, krążki cebuli, kukurydza, czerwona papryka (to, co lubicie) starty, żółty ser PRZYGOTOWANIE: Krok 1. Filety z kurczaka myjemy, wycieramy ściereczką skropioną octem, dokładnie oczyszczamy z błonek, kroimy na kawałeczki, oprószamy solą oraz pieprzem. Krok
Moja Książka Kucharskatwarogowy może mieć wiele wariantów smakowych. Ja do mojego sosu dodałam czosnek i natkę pietruszki, ale możecie przygotować go również z innymi dodatkami, np z koperkiem, oliwkami, kaparami, mieloną papryką wędzoną. PRZEPIS NA SOS TWAROGOWO-JOGURTOWY Składniki na sos twarogowo-jogurtowy: 150 g twarogu półtłustego 100 g jogurtu naturalnego 1-2 ząbki czosnku 1/2 pęczka świeżej natki pietruszki sól
kolorowotorcikowo