ciecierzycy - 1 puszka 4 łyżki ziaren słonecznika 2 pory 1 marchew 300 g pieczarek 1 duża cebula 2 ząbki czosnku 2 łyżeczki oregano 1 łyżeczka tymianku 1/2 łyżeczki słodkiej papryki 1/2 łyżeczki kurkumy 1/4 łyżeczki chilli sól, pieprz olej lub masło klarowane do smażenia wykonanie: Marchew obieramy i ścieramy na tarce o dużych oczkach. Por myjemy i kroimy
Przysmaki KarolkiSkładniki: 250 g tortellini (dowolny rodzaj) 1 duży pomidor 1 średni świeży ogórek 1/2 czerwonej papryki pęczek bazylii 3 łyżki majonezu Sposób wykonania: Tortellini gotujemy zgodnie z zaleceniami na opakowaniu. Studzimy. Warzywa kroimy w kostkę. Łączymy z tortellini. Kroimy bazylię w paski i dodajemy do sałatki. Wszystko razem mieszamy z majonezem
Qchnia po prostu500g surowej, białej kiełbasy 200g makaronu spaghetti 2 cebule 2 ząbki czosnku 300 ml śmietanki 30% 100g topionego serka 100g startego sera cheddar 1 pęczek natki pietruszki sól, pieprz, papryka słodka, majeranek olej 1. Kiełbasę wyciągamy z flaka. Formujemy małe pulpeciki. Wrzucamy je na wrzącą wodę, gotujemy około 20 minut. Makaron gotujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu. 2. Na rozgrzanym
Szefowa kuchniorzechowy: 2 łyżki masła orzechowego ( Przepis ) 1 cebula 1 ząbek czosnku 1 łyżka oleju kokosowego 1 łyżeczka soku z cytryny 2 łyżki sosu sojowego ½ łyżeczki sosu chilli szczypta papryki chilli w proszku lub 2 małe papryczki chilli 2 łyżki orzeszków ziemnych Przygotowanie: Mięso pokroić w kostkę. Do naczyniu wymieszać mleko kokosowe i sos sojowy, a następnie
KuchniaWeDwoje.plSkładniki: 1 szklanka kaszy pęczak 2 marchewki 2 cebule 30 dkg pieczarek sól, pieprz słodka papryka Przygotowanie: Pęczak ugotować na sypko w osolonej wodzie, u mnie 2 i 1/3 szklanki. … Czytaj dalej Pęczak z warzywami
czarrna od kuchniSmaczna, męska, ostra, wyrazista, świeża, kolorowa, zwykła. Przygotowujemy warzywa: burak, marchew, por, papryka, cebula, czosnek. Przyprawy: olej, ocet, sól, pieprz, cukier, majeranek Ucieramy buraka i marchew, pozostałe warzywa siekamy drobno, czosnek wyciskamy. Warstwami układamy w miskach i przyprawiamy solą, pieprzem,cukrem, majerankiem i czosnkiem. Na końcu dodajemy olej po 2 łyżki na miskę i ocet po jednej łyżce. Schładzamy
chleba naszegoPyszna propozycja na grilla 🙂 Składniki 1 kg karkówki marynata: po łyżeczce ziół prowansalskich, majeranku pieprzu, jarzynki słodkiej papryki 2 pokruszona liście laurowe kilka ziaren jałowca 1 łyżka musztardy francuskiej … Czytaj dalej Karczek z grilla
czarrna od kuchniidealne ciasto na pierogi 320 g pojedynczego fileta z kurczaka część brokuła 60 g masła 1 mała cebula 1-2 ząbki czosnku 2 łyżki oleju rzepakowego ¼ łyżeczki papryki pikantnej sól pieprz świeżo zmielony pól pęczka natki pietruszki Wykonanie: Fileta po umyciu pokroiłam na duże kawałki. Do miseczki wlałam 1 łyżkę oleju, dodałam posiekane 2 ząbki czosnku, ¼ łyżeczki soli
Kuchnia u Krysitamtejszych pasterzy bydła zwanych gulyás- stąd też pochodzi nazwa tego dania . Początkowo składało się z mięsa i cebuli smażonych na słoninie, jednak, gdy w XVI wieku do Europy przywędrowała papryka- stała się nieodłącznym składnikiem gulaszu. Obecnie, nie tylko na Węgrzech, to danie ma wiele postaci. Różnią się nie tylko dodatkami, ale rodzajem mięsa. Najlepszy jest jednak ten najbardziej tradycyjny, najlepiej
Pichceniomaniaobiad wydają się idealne :) Składniki (3-4 porcje): 2 duże ziemniaki 1 duży batat 1 średnia cukinia 1 średni bakłażan 1-2 łyżki oliwy z oliwek sól, pieprz, papryk ostra/słodka Przygotowanie: Bakłażana przekrój wzdłuż, obsyp solą i pozostaw na ok. 15 minut. Następnie za pomocą papierowego ręcznika zbierz powstałe krople, które nadałyby warzywu gorzki smak. W międzyczasie
Zdrowie na języku :Pszaszłyków kupowanych na mieście. 500g polędwiczek wieprzowych 100g wędzonego boczku w plastrach 3 cebule 1/3 szklanki wody 1/3 szklanki keczupu 2 łyżeczki musztardy 2 łyżeczki miodu sól, pieprz, papryka słodka, czosnek granulowany 1. Cebulę kroimy w piórka. Polędwiczki nakrawamy wszerz, tak by powstały "kieszonki". Nacieramy je przyprawami, do każdej kieszonki wkładamy po plasterku boczku i cebulę. Układamy
Szefowa kuchnisuchej kiełbasy na sos: 1 ząbek czosnku 1 łyżka czerwonego octu winnego 4-5 łyżek oliwy lub oleju 2 łyżki soku z cytryny 1 łyżeczka mielonego kminku 1 łyżeczka papryki słodkiej 1/2 łyżeczka pieprzu sól 300 ml wrzątku do kaszki Link do filmu z przygotowania : Kaszka kuskus z cieciorką Przygotowanie: Najpierw przygotuję kaszkę kuskus: Do miski wsypuję kaszkę i zalewam
Uwaga Babcia Gotujewierzchu pokrojone, ugotowane warzywa oraz kawałki mięsa z kurczaka. Zupę można wzbogacić dodając suszone zioła takie jak tymianek lub oregano. Rozgrzewającą wersję warto przygotować z posiekanym czosnkiem lub ostrą papryką
Moja smaczna kuchniaprzełożyć do miseczki, dodać czosnek przeciśnięty przez praskę i przyprawy.Wymieszać. Dodatki: 250 g. sera żółtego kilka pieczarek 1 mała cebula kilka plasterków boczku 1/2 słoiczka tuńczyka po kawałku papryki czerwonej i żółtej kilka małych różyczek brokuła Wyrośnięte ciasto podzielić na dwie części, z każdej uformować kulę. Blaszkę delikatnie wysmarować olejem, wyłożyć kulkę ciasta i spłaszczyć, Delikatnie wysmarować olejem
Agusiowe smakołykikokosowym na pewno pozytywnie Was zaskoczy Składniki: 1 kg udek lub podudzi z kurczaka 200 g cebuli 4 ząbki czosnku 20 g przyprawy curry (patrz na skład) 10 g papryki ostrej 60 g tłuszczu o temperaturze pokojowej (u mnie smalec gęsi lub olej kokosowy) sól himalajska pieprz czarny mielony 400 ml mleczka kokosowego Mięso umyć i osuszyć ręcznikiem papierowym. Kurczaki
Ola la LCHF