jogurtu naturalnego (rzadkiego) 1/2 szkl. mleka 1/2 szkl. mąki pszennej 1/2 szkl. mąki chlebowej 2 czubate łyżki posiekanego koperku 2 łyżki masła 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej 1/2 łyżeczki słodkiej papryki w proszku 1 łyżka majeranku sól i świeżo mielony pieprz do smaku Sposób przygotowania: Ugotowane ziemniaki rozgniatamy z masłem (jeśli są jeszcze ciepłe masło się rozpuści-wtedy ostudź całość
Kolorowy Przepisownikkawałek szynki (u mnie około 1 kg) 1/2 kg. pieczarek 1 duża cebula ząbek czosnku 750 ml. gorącej wody 1 łyżeczka czosnku granulowanego 1 łyżeczka ziół prowansalskich 1/2 łyżeczki papryki słodkiej 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka wegety na czubku łyżeczki pieprzu 4 łyżki przecieru pomidorowego, domowego lub z kartonu trochę mąki trochę oleju Wykonanie: Szynkę pokroić na plastry. Obtoczyć
Agusiowe smakołykiupieczeniu i obraniu 0,8 kg) 2 średniej wielkości marchewki 2 średniej wielkości cebule 4 pierniczki Katarzynki 1 l wody 0,5 szklanki mleczka kokosowego sól, pieprz ostra papryka cynamon do dekoracji starte pierniczki Katarzynki płatki migdałowe listek bazylii Dynię umyć, wydrążyć miąższ z pestkami i przekroić ją na 6 części. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180ºC. Piec
UgotowaćDanie: 2-3 osoby Przygotowanie: 20 minut Składniki sałatki: garść świeżej rukoli garść świeżych liści szpinaku baby garść posiekanego pora (ok 5 cm) 1/2 długiej słodkiej świeżej czerwonej papryki 10 świeżych słodkich pomidorków koktajlowych garść posiekanej świeżej natki kolendry 100 g ugotowanego ryżu (jaśminowy, długi lub paraboilled Składniki sosu sałatki: 2 garście świeżej natki pietruszki 1 łyżka marynowanych
Lajtkraft food intolerancewytopi. Boczek musi stać się chrupiący. Jak już jest gotowy zdjąć z patelni i odstawić na później. Mięso – piersi kurze pokroić na mniejsze kawałki i doprawić solą, pieprzem, papryką wędzoną oraz ziołami. Na patelni rozgrzać olej i obsmażyć kawałki mięsa ze wszystkich stron na złoty kolor. Wrzucić pokrojoną drobno cebulę, posiekany czosnek i chilli. Chwilkę smażyć co jakiś czas
Kuchnia PokoleńPyszne kawałki kurczaka, to smaczna propozycja na każdy stół. Piersi z drobiu kroimy w kawałki 3-6 cm, przyprawiamy solą, pieprzem, papryką. -- Potem przekładamy wszystko do miski, dodajemy trochę oliwy i dokładnie mieszamy. Możemy wstawić do lodówki żeby wchłonęły się przyprawy... Następnie dodajemy jajko i oprószamy porządnie mąką. Po wymieszaniu smażymy w głębokim tłuszczu na złoto brązowo
chleba naszegosamą przyjemnością. Polecam gorąco! :) Składniki: 4 większe podłużne ziemniaki 6 łyżek puree ziemniaczanego 2 łyżki oliwy, oleju lub klarowanego masła 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka curry 1/2 łyżeczki mielonej papryki 1/2 łyżeczki świeżo zmielonego pieprzu 2 łyżki parmezanu (opcjonalnie) Wykonanie: Ziemniaki obrać i pokroić wzdłuż (na tarce) na bardzo cienkie plastry (do 2 mm). Wymieszać dokładnie w misce z tłuszczem
zadanie-gotowanieminutę. Odcedzić i odstawić na bok. Wok rozgrzać z małą ilością oleju. Wrzucić posiekaną drobno cebulkę, czosnek, potarty imbir, posiekaną chilli i smażyć 30 sek. Dodać pokrojone drobno papryki i smażyć kolejne 3 minuty. Cały czas mieszać. Do woka dodać krewetki, smażyć 1 minutę. Teraz już czas na makaron, wszystko dokładnie wymieszać. Dodać roztrzepane jajko i smażyć mieszając 1 minutę
Kuchnia Pokoleńktóre nadały jakby całości daniu.Bardzo polecam ten przepis. 0.5 kg.ziemniaków 2 łyżki mąki 1 jabłko 1 duża marchewka Kawałek selera 1 jajko sól Pieprz 1 łyżeczka majeranku papryka sypka czerwona szczypta gałki muszkatołowej Dodatki : **************************** 2 cebule 2 pęczki botwinki Pomidorki koktajlowe Jajka w zależności ile wyjdzie placków masełko oliwa ******************************* Ziemniaki obrać , opłukać ,osuszyć , zetrzeć na tarce o dużych
Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielkidrobiu i innych mięs. Przepis zaczerpnięty z internetu. Składniki: podudzia drobiowe - 5 szt piersi z kurczaka -760 g sól peklowana - 20 g żelatyna - 3 łyżeczki woda - 100 ml papryka słodka - 1 łyżeczka suszone pomidory z czosnkiem i bazylią - 1 łyżeczka Przygotowanie: Filety drobiowe umyć, osuszyć ręcznikiem papierowym, pokroić w kostkę. Podudzia oddzielić od kości, pokroić na małe kawałki
Kuchnia Danusistrasznie źle dźwięczy w uszach, pewnie to skrzywienie zawodowe - ale wracając do tematu hiszpańskiego omletu... Można go przygotować na tysiąc sposobów: klasycznie, z dodatkiem pomidorów, papryki, cukinii czy też kiełbasy. Dziś wybrałam tę ostatnia wersję i zrobiłam tortillę z chorizo, czyli hiszpańską kiełbasą - moja była jeszcze na dodatek pikantna 😋. Natomiast jeśli nie macie chorizo, możecie wykorzystać inną kiełbasę
Kulinarne przygody Gatityplanami, ale również pracą, powracam ze słodkościami. Z pewnością jesteśmy w samym środku najbardziej obfitego, dojrzałego i słodkiego sezonu na warzywa i owoce. Na straganach dominują słodkie pomidory, dorodne papryki, wybujałe cukinie, choć rabarbar, truskawki i czereśnie odeszły to ich miejsce zastępują cudowne jagody, maliny, jeżyny, borówki, morele, a za chwilę niezastąpione w późnoletnich wypiekach śliwki. Moja propozycja
Słodki Kompromismajonez będzie gościł na Waszych stołach wyłącznie na Wielkanoc. 68 przepisów na koktajle Chrupiące grzanki z ogórkiem jogurtem i czarnuszką Surówka Colesław z czarnuszką Crumble z truskawkami Sałatka z papryki i ogórka zielonego w jogurcie z czarnuszką Deser arbuzowy z jogurtem Deser bananowy z jogurtem i płatkami owsianymi Jajka w sosie jogurtowo-pietruszkowym Jogurt grecki z owocami Jogurt z bananem
Moja smaczna kuchniaLeczo to tradycyjne węgierskie danie, pełne smaków i zapachów lata. Soczyste dojrzałe pomidory, papryka, cebula i kiełbasa tworzą smaczną całość
Przepisy Kulinarnetakich peanów na jej cześć raczej bym nie wygłaszała. Co innego dzisiejsza wersja z pomidorami i kaparami albo jak u Jamiego Olivera dodatkowo z anchois i pieczoną papryką. To dopiero smak! Sałatka jest niesamowicie lekka, czyli w sam raz na obiad lub kolację o tej porze roku. Przyrządzając sałatkę wykorzystajcie kromki czerstwego pszennego pieczywa typu włoskiego: np. ciabattę, rustykalne
Obiad gotowy