papryka - 32566 przepisów (strona:1251/2172)

Cukinie faszerowane 216

Składniki: 1 średnia cukinia 30 dkg mięsa mielonego 5 dkg sera żółtego 1/2 cebuli 2 ząbki czosnku 1/2 papryki sól, pieprz 1 pomidor Przygotowanie: Cebulę posiekać, czosnek przecisnąć przez praskę, … Czytaj dalej Cukinie faszerowane

czarrna od kuchni
Burgery z ciecierzycy z serem halloumi i relishem z ananasa 151

burgerów Burgery z ciecierzycy: 2 puszki ciecierzycy 3 łyżki polenty + do obtoczenia garść świeżej kolendry garść natki pietruszki ½ łyżeczki mielonej kolendry ½ łyżeczki mielonego kuminu ½ łyżeczki wędzonej papryki w proszku świeżo mielony pieprz olej kokosowy do smażenia sól Dodatki: 6 fińskich bułek owsianych 200 g cypryjskiego sera halloumi garść świeżej kolendry 1 pomidor 1 czerwona cebula kilka listków

Food Square
Klopsiki wegańskie jaglano-pieczarkowe 158

szklance wody  500 g pieczarek drobno pokrojonych  2 małe cebule lub jedna duża i jedna malutka 3 ziarna ziela angielskiego zmiażdżonego nożem   1 łyżeczka papryki wędzonej słodkiej 2 łyżki płatków drożdżowych ( niekoniecznie )  ulubione zioła: ja dodałam bazylię suszona, oregano i pieprz ziołowy  4 łyżki oliwy  1 łyżka sosu sojowego  3-4 łyżki ziaren

Proste Potrawy
Zupa pomidorowa ze świeżych pomidorów z makaronem 327

chudego rosołu 1 łyżka masła klarowanego lub oleju (np. ryżowego, z pestek winogron) nierafinowana sól, przyprawy i zioła: 1 liść laurowy, kilka kulek ziela angielskiego, 1 łyżeczka słodkiej czerwonej papryki, po 1/2 łyżeczki kurkumy, mielonej kozieradki i kolendry, szczypta cynamonu, czarny pieprz do smaku, po 1/2 łyżeczki suszonego lubczyku i pietruszki (opcjonalnie) 30 g makaronu ryżowego vermicelli , niewymagającego gotowania natka

Even Better Food
MAC'N'CHEESE VEGAN 126

blenderze, dodajemy dwie łyżki hummusu i miksujemy z ugotowanym wcześniej kalafiorem na gładki sos. W razie potrzeby podlewamy mlekiem sojowym. Tak przygotowany sos łączymy z makaronem. Podajemy posypany ostrą papryką w proszku i natką pietruszką.       Smacznego! 😇 ✩✩✩    Instagram  |  Facebook  |  YouTube

Kuchnia Ellie
Cukinia z grilla 1690

tego warzywa, a nie jedliście jeszcze cukinii przygotowanej w ten sposób, to bardzo Was do tego zachęcam. 3-4 małe, młode cukinie ok. 1 łyżka soli 1 łyżka słodkiej papryki wędzonej ok. 1 łyżeczka granulowanego czosnku 1 łyżeczka suszonego tymianku 1 łyżeczka oregano 1 łyżeczka pieprzu 1 łyżeczka cukru trzcinowego kilka łyżek oleju Umyte cukinie przekrawamy wzdłuż na pół ( dodatkowo

Smaki Na Talerzu
Pierś w marynacie miodowo - musztardowej 148

zachowały się zdjęcia poszczególnych etapów... SKŁADNIKI Podwójna pierś z kurczaka 2 łyżki musztardy stołowej 2 łyżki miodu 2 łyżki oliwy z oliwek 1 łyżeczka soli 2 łyżeczki słodkiej papryki 0,5 łyżeczki czosnku granulowanego Szczypta pieprzu Wszystkie składniki marynaty łączymy. Piersi myjemy i osuszamy, wkładamy do marynaty i dokładnie w niej obtaczamy. Odkładamy do lodówki na minimum godzinę. Piersi osobno

Mamuśka wraca do formy
Frytki z cukinii z parmezanem 224

jajka 0,5 szklanki mąki 0,5 szklanki bułki tartej  0,4 szklanki parmezanu  1 płaska łyżeczka czosnku granulowanego  do smaku szczypta soli, pieprzu, ostrej papryki Przygotowanie: Cukinie umyj i odetnij końce, następnie przekrój ją na pół i pokrój w cienkie paski jak na frytki. W miseczce wymieszaj mąkę,bułkę tartą, parmezan i przyprawy, w oddzielnej miseczce

Niezły Młynek
Koreczki imprezowe 135

karnawałową przekąskę jak znalazł. Składniki wg własnych upodobań pokrojone w kostkę i nabite na wykałaczki. U mnie: papryka żółta, czerwona, ogórek konserwowy, kabanosy, ser żółty i brie

Lena Gotuje
Makaron z szynką i sosem 133

Składniki: 200-250g makaronu wstążki, 8-10 plasterków szynki, 200ml jogurtu naturalnego, 125 g sera mozzarella, szczypta soli, pieprzu, pół łyżeczki czerwonej słodkiej papryki, łyżka posiekanego koperku, łyżka masła Przygotowanie: Makaron gotujemy wg instrukcji na opakowaniu. Ser rozdrabiamy, dodajemy do jogurtu wraz z przyprawami. Podgrzewamy na małym ogniu, aż ser się roztopi. Na koniec dodajemy koperek. Szynkę kroimy

Lena Gotuje
Pieczony schab ze śliwkami 177

mięso do dania głównego na ciepło, ale równie dobrze smakuje na zimno jako przekąska. Składniki: ok 1 kg schabu, 200 g śliwek suszonych, 2 łyżki majeranku, łyżeczka słodkiej papryki w proszku, pół łyżeczki chili w proszku, 3 ząbki czosnku, 2-3 łyżki oleju, pół łyżeczki soli, szczypta pieprzu czarnego mielonego. Przygotowanie: Schab oczyszczamy z błon i nadmiaru tłuszczu. Za pomocą

Lena Gotuje
Słodko-pikantna przekąska z ciecierzycy 127

Fajna lekko chrupiąca przekąska, zdrowa alternatywa dla chipsów, paluszków czy solonych orzeszków. Robiłam pierwszy raz, ale z pewnością nie ostatni! Składniki: 250g ciecierzycy, łyżeczka soli, 2 łyżeczki słodkiej papryki w proszku, łyżeczka chilli w proszku Przygotowanie: Ciecierzycę moczymy w wodzie całą noc. Odsączamy i przelewamy zimną wodą. Gotujemy około 30-40 minut. Pod koniec dodajemy sól. Odcedzamy. Wkładamy do miseczki

Lena Gotuje
Kurczak z rosołu z przyprawami i z pieczonymi ziemniakami 178

ziemniaczkami - fajna opcja na drugie danie po rozgrzewającym rosole . Składniki: 4 ugotowane udka z kurczaka, mieszanka przypraw do dań z drobiu, 2 łyżki masła 800 g ziemniaków, łyżeczka słodkiej papryki w proszku, zioła prowansalskie, sól, pieprz Przygotowanie: Udka z kurczaka obieramy ze skóry i kości . Posypujemy mieszanką przypraw do drobiu - tak, aby przyprawa była wszędzie. Podsmażamy kilka chwil na maśle

Lena Gotuje
Przepisy na Wigilię i Boże Narodzenie 292

ziołowej panierce Pieczony łosoś z porem i pomarańczą Ryba po grecku ŚLEDZIE Śledzie z cebulką Śledzie z jabłkiem Śledzie w śmietanie z koperkiem  Śledzie pod pierzynką Śledzie z papryką i ogórkiem SERNIKI Sernik z łezką Sernik śmietankowy Sernik z łezką na czekoladowym spodzie Sernik z musem brzoskwiniowym   Seromak świąteczny Sernik pomarańczowy na cynamonowym spodzie CIASTECZKA Babeczki świąteczne Ciasteczka

Lena Gotuje
Schab z żurawiną 197

podać jako mięso obiadowe lub cienko pokrojone jako wędlinę na kanapki.  Składniki: 1 kg schabu bez kości, ok 200 g suszonej żurawiny, szczypta soli, pieprzu, tymianku, łyżeczka słodkiej papryki 2 łyżki oleju Przygotowanie: Olej mieszamy z przyprawami. Mięso myjemy i osuszamy. Nacinamy długim nożem w środku (nie przecinając mięsa na wylot), tak aby zrobić miejsce na żurawinę. Owoce wkładamy

Lena Gotuje

Proponowane wyszukiwania