trochę jak pizza z dużą ilością szpinaku i cebulki-idealne na lunch,obiad,kolację czy imprezę-mniam.... Składniki: opakowanie ciasta francuskiego 600g mrożonego szpinaku mały słoiczek oliwek zielonych z papryką(ok 25 dkg) 2 cebule 4 łyżki śmietany 18 % 2 jajka 4 ząbki czosnku sól pieprz oliwa 15 dag sera żółtego starty na grubych oczkach Przygotowanie: Szpinak rozmrażamy.Na patelni
Swojskie jedzonkorozgrzanej patelni z niezbyt dużą ilością oleju, do czasu delikatnego przyrumienienia się kotletów. Kotlety schabowe po indyjsku świetnie smakują podane z ryżem i surówką z pomidora i papryki
Kuchcik gotujemnie już młode ) 1 cebula 1 jajko 3-4 łyżki mąki sól, pieprz do smaku olej do smażenia Na sos pieczarki cebula mąka do zagęszczenia przyprawy: sól, pieprz, papryka ostra, pieprz ziołowy Do nadziania ryż Ziemniaki i cebulę zetrzeć na tarce, dodać jajko, przyprawy, mąkę i dobrze wymieszać. Smażyć na dobrze rozgrzanym oleju placki o średnicy patelni. Ryż ugotować
Pieguskowa Kuchniadanie jest moją pierwszą propozycją w akcji Gotujemy po polsku! pod patronatem serwisu zPierwszegoTłoczenia.pl . Schab z jabłkami 1,2 kg schabu 4 jabłka przyprawy: zioła prowansalskie, sól, pieprz, papryka i inne które lubimy 2 łyżki oleju Schab umyć, osuszyć, ponacinać na plasterki, natrzeć przyprawami wymieszanymi z olejem i odstawić najlepiej na całą noc do lodówki. Z jabłek wykroić gniazda
Pieguskowa Kuchniaboloński: 1 kg mielonego mięsa puszka krojonych pomidorów 1 cebula 1 duża marchew 1 łyżka oleju do smażenia 3 łyżki (mała puszka) koncentratu pomidorowego 4 ząbki czosnku słodka papryka w proszku (1/2 łyżeczki) oregano (1-1,5 łyżeczki) sól i pieprz Beszamel: 25 g masła 500 ml mleka 2 łyżki mąki pszennej 2 surowe żółtka gałka muszkatołowa sól i pieprz
Pieguskowa Kuchniaktórzy nie boją się ostrych smaków Pikantne skrzydełka skrzydełka drobiowe bez końcówek sos chili słodko-pikantny Tao Tao ( duży ) pół kostki masła panierka: 1 szkl mąki minikosteczki:czosnek, cebula, papryka słodka, szczypta chili łyżeczka soli pieprz Wszystkie składniki panierki wymieszać dokładnie ze sobą i grubo opanierować umyte i osuszone skrzydełka. Odczekać aż panierka obeschnie, poukładać w naczyniu żaroodpornym i zalać
Pieguskowa Kuchniajest mnóstwo, w zasadzie możemy zawinąć w boczek wszystko na co przyjdzie nam ochota, ja najbardziej lubię podaną poniżej kombinację smaków. Grillowane roladki z boczku boczek duński w plastrach papryka ser żółty pieczywo tostowe musztarda cebula ogórek świeży lub korniszony Wszystkie składniki nadzienia pokroić w paski, ułożyć na plastrach boczku, posmarowanych odrobiną musztardy i zawinąć w roladkę. Spiąć wykałaczką
Pieguskowa Kuchniaszpinakiem pierś z kurczaka lub indyka opakowanie szpinaku (może być mrożony) 300 g serka topionego 3 ząbki czosnku 2-3 łyżki masła ulubione przyprawy (u mnie sól, pieprz, papryka ostra, pieprz ziołowy) ponadto folia aluminiowa pocięta na ok 12 cm paski Na rozgrzanej patelni rozpuścić masło, podsmażyć czosnek, a gdy zacznie zmieniać barwę dodać szpinak (mrożony należy rozmrozić i dokładnie
Pieguskowa KuchniaZiemniaczane gniazdka z indykiem i warzywami filet z indyka ulubione warzywa (może być mrożona mieszanka warzywna) 150 ml słodkiej śmietanki ziemniaki mleko masło przyprawy (sól, kolorowy pieprz, pieprz ziołowy, papryka słodka) olej Mięso pokroić w średnią kostkę, doprawić wedle uznania, polać odrobiną oleju, wymieszać i odstawić na kilka minut, aby przeszło aromatem i smakiem przypraw. Ziemniaki ugotować w osolonej wodzie
Pieguskowa KuchniaPolecam. ŻEBERKA Z MIODEM I MUSZTARDĄ żeberka 4 łyżki miodu 4 łyżki musztardy 3 łyżki oliwy z oliwek 2 łyżki octu balsamicznego 3-4 ząbki czosnku 0,5 łyżeczki papryki ostrej w proszku sól morska rozmaryn Umyte i osuszone żeberka posolić. Czosnek przecisnąć przez praskę, dodać do niego resztę składników i dokładnie ze sobą połączyć. Tak przygotowaną marynatą posmarować żeberka
Pieguskowa Kuchniakości sól pieprz MARYNATA 4 ząbki czosnku mała cebula 2 łyżeczki świeżo wyciśniętego soku z cytryny 1/4 łyżeczki imbiru 4 liście laurowe 5 ziarenek ziela angielskiego 1/3 łyżeczki ostrej papryki 1 łyżeczka majeranku 1 łyżeczka miodu świeży tymianek 1/2 szkl oleju Schab nacieramy dość intensywnie solą i pieprzem. Mocno związujemy sznurkiem dla zachowania kształtu, ale nie jest to konieczne. Czosnek
Pieguskowa Kuchniaziemniakami. GULASZ Z ŻOŁĄDKÓW DROBIOWYCH 1 kg żołądków drobiowych 2 średnie marchewki kawałek pora, selera i pietruszki 2 średnie cebule liść laurowy, ziele angielskie 2 łyżki mąki sól. pieprz, papryka słodka, pieprz ziołowy olej Starannie oczyścić żołądki drobiowe, pokroić je w paski i doprawić solą i pieprzem. Na rozgrzanej patelni podsmażyć je dość mocno do zrumienienia. Przełożyć do garnka, podlać
Pieguskowa KuchniaWiem, co jem Przepisy z programu/ puszka ciecierzycy (400 g) 1 cebula 10 suszonych pomidorów 1 jajko 1 łyżka miękkiego masła 2 łyżki bułki tartej 1 łyżeczka ostrej czerwonej papryki w proszku szczypta mielonego kuminu sól do smaku Do wysmarowania formy masło i bułka tarta pestki dyni i słonecznika po posypania opcjonalnie Wszystkie składniki wrzucamy do miski i rozdrabniamy blenderem
Pieguskowa Kuchniaoddają (zrobione w pośpiechu bo wszyscy byli głodni) ale naprawdę danie prezentuje się bardzo elegancko. POLĘDWICZKI Z INDYKA Z JABŁKAMI 3 polędwiczki z indyka 2 jabłka sól, pieprz, słodka papryka, pieprz ziołowy, ew.przyprawa do drobiu 3-4 łyżki oleju Umyte i osuszone polędwiczki z indyka ponacinać (nie do końca, żeby nie przeciąć mięsa) i natrzeć przyprawami. Jabłka obrać ze skórki
Pieguskowa Kuchniałyżki mąki sól, pieprz olej do smażenia SOS obgotowane grzyby leśne 2-3 łyżki masła 1 cebula 1 łyżka mąki 1 łyżka śmietany przyprawy: sól, pieprz, pieprz ziołowy, papryka ostra NADZIENIE ryż Ziemniaki i cebulę obrać i zetrzeć na tarce. Dodać jajko, mąkę, przyprawy i wymieszać. Na patelni rozgrzać olej i smażyć dość cienkie placki na całej powierzchni. Ryż ugotować
Pieguskowa Kuchnia