orkiszowego, z dużą ilością świeżych warzyw i dresingiem pomidorowo-ogórkowym. Potrzebujemy: makaron orkiszowy – 1 szklanka suchego ogórek dwa, dobrej jakości pomidory pęczek rzodkiewk awokado puszkę tuńczyka w sosie własnym ½ papryki czerwonej ½ papryki żółtej pęczek koperku pęczek szczypiorku sól, pieprz ząbek czosnku 2 łyżki oleju lnianego łyżeczka musztardy sarepskiej Makaron gotujemy w osolonej wodzie. Po ugotowaniu przelewamy zimną wodą, to zatrzyma
ladykitchenniech będzie tego przykładem. Składniki: - 8 szt. portobello - 200g kaszy jaglanej - 1 jajko - 150g sera żółtego Gouda - 4 szalotki - czosnek (ilość według uznania, ja daję dużo) - po ½ papryki żółtej i czerwonej - szczypiorek - świeża kolendra - 2 łyżki wina Marsala - ½ łyżeczki pieprzu ziołowego - oliwa do smażenia - sól himalajska - świeżo mielony pieprz czarny - płatki migdałowe (do ozdoby) Odmierzamy(...)Odparowujemy nadmiar płynu. Na patelnię dodajemy gotową kaszę, doprawiamy pieprzem czarnym oraz ziołowym – mieszamy, aż wszystkie składniki dokładnie się połączą. Zawartość przekładamy do miski. Dodajemy pokrojone w małą kostkę papryki, posiekany szczypior oraz kolendrę. Wbijamy całe jajko – łyżką łączymy składniki. Do farszu ścieramy na tarce jarzynowej żółty ser – ponownie mieszamy. Blaszkę wykładamy matą lub papierem do pieczenia. Kapelusze (zewnątrz
mojewypiekiinietylkocukinii i kaszy jaglanej. Podałam je z rukolą, plastrami pomidora i sosem jogurtowym... Składniki: 2 średnie cukinie 2/3 szklanki kaszy jaglanej 1/2 piersi kurczaka kilka pieczarek sól, pieprz słodka papryka, zioła do pizzy 1 ząbek czosnku 1/3 pora przyprawa warzywna bez glutaminianu sodu, pieprz, zioła do pizzy 2 łyżki klarowanego masła 1 łyżka oleju ew. posiekana natka pietruszki(...)dodałam) Kaszę ugotować w osolonym wrzątku z dodatkiem przyprawy warzywnej. Odcedzić, jeśli nie była gotowana "na gęsto", Kurczaka umyć, osuszyć, pokroić w drobną kostkę. Posypać solą, pieprzem, papryką i ziołami. Zrumienić na łyżce oleju, dodając pod koniec posiekany drobno czosnek. Pora rozciąć na pół, dokładnie umyć, jeszcze raz przekroić każdą połówkę i pociąć w paski. Na patelni rozgrzać
Czerwień i błękitwłaśnie nadzieniem, bo w tym tkwi cały jej urok. Wersja mięsna też jest pyszna... ale o tym wkrótce! ;-) 250g makaronu tortellini (suchego) z serem 1 ogórek 1 czerwona papryka 1 mała czerwona cebula 1 sos sałatkowy koperkowo-ziołowy (w proszku) 100g żółtego sera w kawałku 3 gałązki zielonej pietruszki 3 łyżki majonezu 1. Makaron gotujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu(...)Studzimy. 2. Ogórka, paprykę, ser i cebulę kroimy w kostkę. Pietruszkę siekamy. 3. Makaron, warzywa, ser, pietruszkę, majonez i sos sałatkowy przekładamy do miski. Mieszamy. Sałatka najlepiej smakuje schłodzona
Szefowa kuchnirolada ukraińska, idealna przekąska pod wódeczkę, ewentualnie bimberek (nielegalne). Trochę wymagająca, ale zawsze możesz zamrozić i w razie potrzeby pokroić i dodać do czegoś zmrożonego :) SKŁADNIKI : -Słonina 1 kg -papryka słodka mielona- 4 łyżeczki (zależy jaką masz łyżeczkę) -sól drobnoziarnista- 2 łyżeczki (patrz wyżej) -majeranek- 3 łyżeczki (patrz jeszcze wyżej) -czosnek- główka, przetarta lub zgnieciona (looknij na samą górę(...)zmrożonej wódeczki* *zależy od możliwości Twoich i Twoich znajomych FARSZ : paprykę, sól, majeranek i czosnek utrzyj na gładką masę, jeśli będzie za sucha dodaj trochę oleju rzepakowego. WYKONANIE: Słoninę pokrój na mega cienkie plasterki. Na folii spożywczej połóż warstwę słoniny, posmaruj farszem, połóż słoninę, farsz itd itd aż do wykończenia składników. Następnie zwiń roladę odwijając folię spożywczą, zawiń roladę
Kuchnia bezglutenowa Lolisztuk) Ciasto naleśnikowe: 4 szklanki mąki pszennej 4 szklanki mleka 2 szklanki wody gazowanej 3 jajka szczypta soli Farsz: 600 g pieczarek 1 1/2 czerwonej cebuli 1/2 łyżeczki słodkiej papryki 1/2 łyżeczki ostrej czerwonej papryki 1/3 łyżeczki pieprzu ziołowego sól do smaku 120 g sera żółtego Do obtoczenia: 1-2 jajka sól i pieprz do smaku bułka tarta Przygotowanie: Naleśniki
Słodkie okruszkiłyżek kaszy manny sól i pieprz sos: 1 cebula 1 ząbek czosnku 1 łyżka masła 2 łyżki oliwy 1 puszka pomidorów 200 ml bulionu sól i pieprz papryka słodka i ostra do smaku PRZYGOTOWANIE: Pulpety: do miski przekładamy mięso, dodajemy jajko, sól pieprz i kasze mannę - wyrabiamy na jednolitą masę. Formujemy niewielkie pulpety. Przekładamy na deskę i wstawiamy(...)oliwę z masłem, wrzucamy cebulę i czosnek i szklimy. Pomidory blendujemy. Zalewamy cebulę bulionem i dodajemy pomidory, całość podgotowujemy przez 10 minut. Następnie doprawiamy do smaku solą, pieprzem i paprykami. Do sosu wkładamy pulpeciki i całość gotujemy przez około 15-20 minut
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkipomidorowego 2 cebule 2 kostki wołowe kostki rosołowe 1 spora marchewka sól, pieprz bazylia (świeża lub suszona) bez ograniczeń szczypta ziół prowansalskich 1 mały ząbek czosnku 1 łyżeczka słodkiej papryki cukier śmietana 18% (ok. łyżeczki na porcję) Przygotowanie: W litrze wrzącej wody rozpuściłam 2 kostki wołowe. Do powstałego bulionu wrzuciłam obraną, pokrojoną na ćwiartki marchewkę. Na patelni zeszkliłam posiekane(...)pomidory z puszek i gotowałam przez ok 20 minut. Pozostało doprawienie do smaku. W wykonaniu na chrzciny - dla rodziny oznacza to dodanie: szczypty ziół, suszonej bazylii, soli, pieprzu, łyżeczki papryki słodkiej i około łyżeczki cukru. Aby smak był pełniejszy dorzuciłam zeszklony na maśle starty drobno ząbek czosnku. Wystarczy dokładnie "zblendować" i krem gotowy. Zupę podałam z zapieczoną w piekarniku
Kuchnia po mojemukoncentratu pomidorowego 3 łyżki keczupu (ja używam "McDonaldowego") 1 łyżeczka oliwy z oliwek 1 suszony pomidor kilka kropli octu winnego 1/2 ząbka czosnku 1/2 łyżeczki cukru 1/2 łyżeczki mielonej papryki słodkiej 1/2 łyżeczki chili mielonego chili w płatkach sól, pieprz Przygotowanie: Umyte skrzydełka posoliłam i oprószyłam delikatnie pieprzem. Odstawiłam na ok. pół godzinki, żeby sól się wchłonęła. W tym czasie(...)keczupem - w takiej proporcji aby tworzył gęstą, ale płynną marynatę (zbyt gęsta pali się w pieczeniu). Dodałam kolejno: starty czosnek, posiekanego suszonego pomidora, odrobinę oliwy i octu, cukier, paprykę słodką oraz mielone chili. Wymieszałam. Solidną szczyptę płatków chili delikatnie roztarłam w moździerzu by uwolnić aromat i dosypałam do mieszanki. Tak przygotowaną pastą natarłam skrzydełka. Zafoliowałam i wstawiłam do lodówki
Kuchnia po mojemułyżeczki musztardy stołowej 2 łyżki oliwy z suszonych pomidorów 1 łyżka keczupu 1 suszony pomidor kilka kaparów (opcjonalnie) 1 łyżeczka chili szczypta płatków chili 1/2 łyżeczki słodkiej papryki 1 niewielki ząbek czosnku sól, pieprz Przygotowanie: Umyte żeberka pokroiłam na paski. Posoliłam i posypałam pieprzem. Odstawiam na ok. 2 godziny do wchłonięcia soli. Można na krócej - mi się(...)dodałam syropu z kwiatów mniszka lekarskiego, który otrzymałam od Teścia. Ma delikatny smak, piękną barwę i cudownie lepką, płynną konsystencję. A do tego podobno same zdrowotnościowe właściwości. Pozostało wsypać paprykę słodką i chili - sproszkowane i w płatkach, żeby marynata miała swoją moc ;) Tak przygotowaną gęstą zawiesiną natarłam żeberka i odstawiłam na całą noc do lodówki. Następnego dnia zamarynowane mięska obsmażyłam
Kuchnia po mojemukebabika z grilla. Proste, pyszne i dużo lżejsze niż kaszankowo - kiełbasiane historie. Składniki (na 7 sztuk): 1 i 1/2 dużej piersi z kurczaka 7 placków pszennych typu tortilla 1 papryka 1/2 cebuli 4-5 liści sałaty lodowej 1 nieduży ogórek zielony 1-2 pomidory 200 ml sosu czosnkowego typu Tzatziki (tu znajdziesz przepis) 1 łyżeczka mieszanki przypraw tureckich do mięs(...)łyżeczki chili mielonego 1-2 łyżki oliwy Przygotowanie: Umytą pierś z kurczaka pokroiłam w kostkę i solidnie nasoliłam. Do miski z mięsem wkroiłam pół papryki i pół cebuli. W małej miseczce wymieszałam zioła tureckie z oliwą. Zalałam tym mięsko i porządnie wymieszałam. Na kilka godzin odstawiłam w chłodne miejsce. Kiedy przyszedł czas grillowania Mąż przygotował tackę z kilkukrotnie złożonej foli
Kuchnia po mojemuponiedziałek - trzeba było je poświęcić, gdyż wypadło na tortille z kurczakiem ;). Składniki (na 2 quesadille): 4 pszenne tortille 1/2 piersi z kurczaka 1/2 cebuli 1 mała papryka czerwona 1 papryka żółta 10-15 dag sera żółtego Edam 1 pieczarka Przygotowanie: Składniki na farsz kroimy w drobną kostkę (mięso jak najdrobniej). Dobrze topiący się ser żółty ścieramy na tarce
Kuchnia po mojemubył pyszny Składniki: skrzydło indycze 1 średniej wielkości marchew 2 - 3 łyżki koncentratu pomidorowego 1 łyżka dobrej klasy keczupu 1 ząbek czosnku łyżeczka oliwy z oliwek 1/2 łyżeczki papryki słodkiej garść majeranku sól, pieprz szczypta cukru Przygotowanie: Umyte skrzydło lekko solę i nacieram świeżo mielonym pieprzem. Odstawiam na ok 20 minut do wchłonięcia soli. W tym czasie szykuję(...)marynatę, której głównym składnikiem jest koncentrat pomidorowy. Dodaję do niego keczup, oliwę, starty czosnek oraz paprykę. Nacieram indyka tak przygotowaną papką (jeśli jest za gęsta - należy dodać odrobinę więcej keczupu, inaczej będzie się przypalać podczas pieczenia). Mięso wstawiam do lodówki na całą noc. Następnego dnia, przed samym pieczeniem obsypuję majerankiem. W rękawie do pieczenia układam pokrojoną w ćwiartki obraną marchewkę
Kuchnia po mojemutygodnia - rzecz ważna ;) Przejdę do szczegółów kolejnego przepisu obiadowego z kurczakiem w roli głównej. Składniki (na jeden obiad): 2 ćwiartki kurczaka sól, pieprz kilka kropli ciemnego sosu sojowego papryka słodka mielona chili mielone majeranek 1 spora marchew Przygotowanie: Umyte udka nacieramy solą i pieprzem. Skrapiamy odrobiną sosu sojowego dla uzyskania ładnej barwy mięsa. Każde udko delikatnie obsypujemy chili(...)koniec mocno zsypujemy papryką słodką. Wstawiamy do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na całą noc. Wkładamy wraz z pokrojoną w ćwiartki marchwią do folii do pieczenia. Pieczemy w temperaturze 185-190 stopni przez ok godzinę. Następnie przekładamy do żaroodpornego naczynia i dopiekamy przez ok. 15 minut bez przykrycia dla uzyskania chrupiącej skórki. Podajemy z ulubionymi dodatkami: u mnie
Kuchnia po mojemuwcześniej sprawdzone przepisy: na paprykowe kurczę pieczone i ogniste skrzydełka . Wyszły z tego smaczne i łagodne skrzydełka paprykowo - pomidorowe: Składniki (dla 3-4 osób): 6 skrzydełek kurczaka łyżeczka papryki słodkiej łyżka koncentratu pomidorowego 1 marchew sól, pieprz kilka wiórków masła Przygotowanie: Umyte skrzydełka nacieramy solą, pieprzem oraz słodką papryką (dość obficie). Odstawiamy w chłodne miejsce na kilka godzin. Pieczemy
Kuchnia po mojemu