papryka - 32566 przepisów (strona:1040/2172)

Bakłażan zapiekany z pieczarkami 168

lubiących zjeść więcej 1 ) 1 bakłażan 1 cebula 5 - 7 pieczarek 1/2 sera feta 3-4 ząbki czosnku 3 łyżki oliwy z oliwek pomidorki koktajlowe  oliwki ostra sproszkowana papryka sól Przygotowanie ( 5 minut + czas pieczenia) bakłażana przekroić na pół, ponacinać głęboko 'w kratkę', posmarować oliwą, mocno posolić i włożyć do piekarnika na 20 minut pokroić cebulę i pieczarki(...)talarki oraz czosnek na bardzo cienkie plasterki ser feta pokroić w kostkę dołożyć pieczarki, cebulę, czosnek  polać oliwą, posolić i doprawić papryką ser położyć na bakłażana piec kolejne 30 minut po wyjęciu wkroić oliwki i pomidorki SMACZNEGO

Pora na pora i pomidora
Frytki z cukinii z sosem czosnkowym 165

Składniki: 1 średnia cukinia 1 jajko 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka ostrej papryki 1 duży czosnek (2 małe) 1-2 garście otrębów   do obtoczenia garść bułki tartej do obtoczenia Przygotowanie (10 minut bez pieczenia) - kroimy cukinię w paseczki- jak frytki. Najlepiej całą cukinie podzielić na 4 części, następnie każdą część pokroić na paseczki w pionie a następnie w poziomie(...)prostopadłe do siebie cięcia - jajko roztrzepujemy z solą, rozgniecionym czosnkiem, papryką - mieszamy bułkę tartą z otrębami - kawałki cukinii maczamy z każdej strony w jajku a następnie obtaczamy w bułce i otrębach - obtoczone kawałki układamy na blaszce - pieczemy 20 minut w 200 stopniach Warto sprawdzać co jakiś czas stan frytek (żeby cukinia się nie spaliła). Frytki powinny być zarumienione

Pora na pora i pomidora
Witam robaczki moje drogie . 317

Majeranek suszony ·          Ziola prowansalskie ·          Slodka papryka w proszku (dodaje ja tylko dla koloru) ·          4 zabki świeżego czosnku ·          Sol ·          2 ziela(...)lisc laurowy -folia aluminiowa do pieczenia lub rekaw SPOSÓB PRZYGOTOWANIA : Piersi myjemy i osuszamy, czosnek obieramy . Do miseczki wlewamy kilka lyzek oliwy/oleju , sypiemy po 1 lyzce ziol, łyżeczkę papryki w proszku, dodajemy przeciśnięty przez praske czosnek, sol, ziele angielskie i lisc laurowy,mieszamy. Piersi  zanuzamy,obtaczamy w marynacie, zostawiamy w lodowce na minimum 2-3 godziny. Nastawiamy piekarnik

PychaDania
Makaron z brokułami, sosem czosnkowym i słonecznikiem. 151

tyle :P Potrzebujemy: pół świeżego brokuła, mrożony też może być  garść makaronu, u mnie kokardki 3 łyżki jogurtu naturalnego 1 ząbek czosnku szczypta ziół prowansalskich szczypta mielonej słodkiej papryki szczypta soli i pieprzu 3 łyżki ziaren słonecznika. Gotujemy makaron zgodnie ze wskazówkami na opakowaniu. W osobnym garnku gotujemy osoloną wodę na brokuły, kiedy zacznie wrzeć wrzucamy brokuły do wody(...)nabiorą intensywnego koloru, wtedy są gotowe. Brokuły można przygotować również na parze, wtedy będą jeszcze lepsze. Makaron i brokuły odcedzamy z wody. Przygotowujemy sos z jogurtu, ziół prowansalskich, czosnku, papryki, soli i pieprzu. Mieszamy i odstawiamy na czas prażenia ziaren słonecznika. Na suchą rozgrzaną patelnię wrzucamy ziarna słonecznika i prażymy je na niewielkim ogniu.  Na talerz wykładamy makaron, układamy

MamaOskarka
Ćwiartka! z kurczaka.. ;) malowana gorczycą 168

kurczaka nieco więcej niż potrzeba? Jak zawsze.. Ale to nic straconego! Coś się przecież wymyśli! No i .. Wpadłam na pomysł, aby te ćwiartki pomalować: Olejem ze słodką papryką majerankiem, czosnkiem solą, papryczką chilli i.. Gorczycą :) Gorczyce po prostu uwielbiam! Ten chrupiący akcent, podoba mi się nawet w sosie pomidorowym!  Na 6 ćwiartek potrzebujemy: 100 ml oleju rzepakowego(...)dwie łyżeczki słodkiej papryki w proszku łyżeczkę majeranku 2 ząbki czosnku kopiastą łyżeczkę soli 2 szczypty chilli w proszku 3 łyżeczki białej gorczycy i oczywiście te 6 ćwiartek z kurczaka :) Formę z piekarnika wykładamy folią aluminiową, chyba że macie cudowne formy, które nie przywierają ;) Układamy ćwiartki i rozmieszanymi w oleju przyprawami malujemy mięso, aby pokryć je emulsją w całości. Wstawiamy

MamaOskarka
Grander z KFC 2308

zamarynowane. Potrzebujemy: dowolną ilość udek z kurczaka, to Wy decydujecie ile chcecie ich zjeść ;)  czosnek, u mnie niedźwiedzi z Piątnicy sól paprykowa do kupienia TUTAJ pieprz ziołowy słodka papryka wędzona , warto się w nią zaopatrzyć ze względu na niezwykły aromat! chilli do smaku  2 szklanki wody mąka do obtoczenia Od udka odcinamy kość i wszystkie chrząstki. Można również(...)skórę, nam jednak ona nie przeszkadza zupełnie i ją zostawiam. Posypujemy wyżej wymienionymi przyprawami wedle uznania :) jedni lubią nieco ostrzej inni łagodniej, nie chcę nic sugerować. Wstrzymajcie rękę na papryce wędzonej, jest bardzo intensywna w smaku. Przyprawione mięso przekładamy np. do miski i przykrywamy szczelnie folią, odstawiamy na minimum 6 godzin. Po marynowaniu nadszedł czas na panierowanie. Panierujemy najpierw

MamaOskarka
Makaron z sosem z indyka. Olej z pestek dyni Oleofarm. 166

Potrzebujemy: 0.5 kg mięsa mielonego z indyka  2 łyżki oleju rzepakowego pół łyżeczki ziaren gorczycy białej 2 łyżki przecieru pomidorowego 1 duża cebula 2 ząbki czosnku łyżeczka słodkiej papryki  szczypta chilli sól, pieprz świeże zioła, np. Bazylia, tymianek, majeranek Cebulę kroimy w kostkę i smażymy na patelni razem z gorczycą na dwóch łyżkach oleju rzepakowego. Kiedy cebula zacznie(...)mięsa nie zrobiły się "kluski", chcemy aby było jak najbardziej sypkie. Następnie dodajemy przecier pomidorowy. Dusimy pod przykryciem około 25 minut, w razie potrzeby można podlać wodą.  Doprawiamy papryką, chilli, solą pieprzem i ziołami.  Dusimy jeszcze chwile i odstawiamy na czas przygotowania makaronu. Makaron gotujemy według wskazówek producenta aldente ;) Na talerz wykladamy rukolę, na noej układamy grono

MamaOskarka
Karkówka z ziemniaczkami skropiona olejem arganowym Efas. 228

tylko świetnie smakuje, wygląda równie bajecznie. Potrzebujemy: 1kg karkówki wieprzowe 1 czerwona cebula 2 ząbki czosnku 2 łyżeczki musztardy średnio ostrej pół łyżeczki soli szczypta płatków chili pół łyżeczki papryki słodkiej w proszku łyżeczka suszonej bazylii Czosnek przeciskamy przez praskę i łączymy z musztardą i przyprawami.  Cebulę kroimy w talarki. Karkówkę wkładamy do rękawa do pieczenia i nacieramy pastą(...)dekoracyjnego, jest to nożyk zakupiony przeze mnie dawno na zwykłym targowisku. Koszt takiego cacka to około 6 zł.  Ziemniaczki kroimy tymże nożykiem, posypujemy solą, mieloną kolendrą i słodką papryką. Na koniec skrapiamy oliwą z oliwek.  Pieczemy w piekarniku około 20 minut w 180°C do zezłocenia brzegów.  Karkówkę po upieczeniu zostawiamy w rękawie na minimum pół godziny

MamaOskarka
Sałatka makaronowa z szynką wędzoną DUDA 212

śniadania wielkanocnego. Potrzebujemy: 200 g dowolnego makaronu, który następnie gotujemy według wskazówek producenta 3 plastry szynki wędzonej, u mnie od producenta Duda, plaster grubości 1 cm pół czerwonej papryki 2 ogórki konserwowe 3 ugotowane jajka 1 mała cebula 4 łyżki majonezu, ja użyłam domowego, przepis TUTAJ sól, pieprz szczypiorek do ozdoby  Ugotowany makaron przelewamy wodą 3 krotnie, aby się(...)sklejał.  Cebulę, ugotowane jajka i ogórki konserwowe kroimy w drobniutką kostkę. Paprykę kroimy w nieco większą kosteczkę, a szynkę w jeszcze odrobinę większą. Całość mieszamy ze sobą dodając majonez i przyprawy. Ozdabiamy drobno posiekanym szczypiorkiem. Smacznego! Skomentuj

MamaOskarka
Kokosowe curry z krewetkami 197

mała cebula kawałek imbiru łyżka oleju kokosowego 3-4 łyżki czerwonej pasty curry Kanokwan od  DeCare.pl 300 ml passaty pomidorowej 300 ml mleczka kokosowego 3-4 łyżeczki cukru papryka ostra, sól, pieprz ryż (u mnie jaśminowy) do podania limonka i liście kolendry (lub natka pietruszki) Krewetki rozmrażamy, porządnie płuczemy i osuszamy, zdejmujemy ogonki. Imbir trzemy na drobnych oczkach tarki(...)wszystko jeszcze przez 4-5 minut. Do krewetek dodajemy sos pomidorowo-kokosowy i całość dusimy przez chwilę, aby smaki się połączyły. W razie potrzeby doprawiamy solą i pieprzem oraz papryką ostrą. Podajemy z ugotowanym ryżem, limonką i siekaną kolendrą/natką pietruszki

Zawsze głodna!
Łosoś na parze z płatkami czosnku 146

skórką z cytryny oraz płatkami czosnku. Tak podana jest nie tylko bardzo smaczna ale i lekka. Składniki: 4 kawałki łososia 4 ząbki czosnku 2 łodyżki selera naciowego sól słodka papryka majeranek cząber sok i skórka z cytryny niewoskowanej Sposób przygotowania: Płat łososia kroimy na podłużne porcje. Wyciągamy pęsetą ości, skrobiemy łuski. Rybę myjemy i osuszamy ręcznikiem papierowym. Kawałki ryby przyprawiamy(...)solą, słodka papryką, majerankiem i cząbrem. Z cytryny ścieramy skórkę oraz wyciskamy sok. Polewamy rybę. Ząbki czosnku obieramy i kroimy w cienkie płatki. Seler naciowy myjemy i kroimy w plasterki. Czosnek i seler dodajemy do ryby. Tak zamarynowaną pozostawiamy w lodówce w szczelnym pojemniku na kilka godzin. Na sitku naczynia do gotowania na parze umieszczamy kawałki ryby. Wykładamy na nią

Pyry na Gaz
Naleśniki ze szpinaku z kolorowym farszem! Zwycięski przepis! 327

jajka -> 1.5 szklanki mąki pełnoziarnistej -> 1 łyżka oliwy -> Niewielka ilość soli   Farsz:   -> 2 piersi z kurczaka -> 1 ser feta -> 1 czerwona papryka -> Sól, kurkuma, chilli, zioła prowansalskie Panierka -> 1 jajko -> 100 g mielonych migdałów/orzechów Wykonanie: Ciasto: Szpinak rozmrażamy na patelni i grzejemy do tego czasu, aż większość(...)odstawiamy na jakieś 30 minut do lodówki. Następnie smażymy na gorącej patelni. Odstawiamy i czekamy aż ostygnie. W tym czasie kroimy ser feta na kostkę średniej wielkości podobnie jak paprykę. Wszystko ze sobą mieszamy. Szykujemy 2 talerze -> głęboki – rozbijamy jajko z dodatkiem soli i pieprzu -> Płytki rozsypujemy migdały Do naleśników nakładamy około 2 łyżki farszu i zawijamy

Jedz zdrowo żyj zdrowo!
Zupa z pieczonych batatow 135

dodaje lekko słodkiemu kremowi z batatów zaskakujące, orzeźwiające wrażenia smakowe. Pomysł na takie wykorzystanie awokado znalazłam na blogu Kingi Paruzel i gorąco polecam!   Składniki: 2 bataty 1 czerwona papryka 2 małe cebule 1 główka czosnku 1,5 litra bulionu sól, pieprz 1 awokado 1 limonka świeża kolendra 3 łyżki oliwy Przygotowanie: W piekarniku nagrzanym do 190 stopni C (termoobieg(...)pieczemy w naczyniu żaroodpornym przez 45 minut skropione oliwą warzywa: bataty (obrane i pokrojone), paprykę (pozbawioną gniazd nasiennych), główkę czosnku (przekrojoną na pół) i cebule (przekrojone na pół). Upieczone i przestudzone warzywa obieramy, czosnek wyciskamy z łupin. Wszystkie warzywa wkładamy do garnka i zalewamy bulionem. Zupę gotujemy 10 minut na małym ogniu, a następnie blendujemy na krem. Doprawiamy solą

Smakowity Blog Kulinarny
Sandacz z grzybami duszonymi w warzywach 174

cebule 1 por 1 spora marchew mały korzeń selera 200 g mrożonych grzybów 2 liście laurowe 6 ziaren ziela angielskiego 1 łyżeczka mielonej słodkiej papryki 1/2 łyżeczki pieprzu kajeńskiego sól i pieprz do smaku mąka do obtoczenia ryby 3 łyżki masła klarowanego olej do smażenia (użyłem oleju z pestek winogron) Sposób przygotowania: Grzyby rozmrozić, zalać niewielką ilością wody i gotować(...)małym garnku roztopić 2 łyżki klarowanego masła. Dodać pokrojone warzywa i chwilę smażyć, ciągle mieszając. Dodać grzyby, 1/2 szklanki wody, w której się gotowały, liście laurowe i ziele angielskie, paprykę i pieprz kajeński. Przykryć i na małym ogniu dusić 20 minut. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Gotową rybę delikatnie przełożyć na talerz. Podawać z grzybami duszonymi w warzywach

W SMAK

Proponowane wyszukiwania