papryka - 32566 przepisów (strona:1045/2172)

Żeberka duszone w kapuście 327

cebule 2 ząbki czosnku 0,7-1l bulionu 600 g kiszonej kapusty połówka świeżej białej kapusty 3 łyżki masła 3 liście laurowe  sól, pieprz, olej, kminek, papryka słodka Żeberka pokroić w mniejsze kawałki, doprawić solą , pieprzem i suszonym majerankiem, po czym przesmażyć z obu stron na złoty kolor na mocno rozgrzanym oleju.W dużym rondlu na rozgrzany olej wrzucić(...)ukorzyć na niej podsmażone żeberka, a na nich poszatkowaną surową kapustę i liście laurowe.  Dolewamy bulionu, tak by żeberka były przykryte; posypujemy wszystko suszonym majerankiem, kminkiem i czerwoną papryką, przykrywamy i dusimy przez ponad godzinę. Na talerze wykładamy kapustę z sosem, a na nią uduszone żeberka. Smacznego

MarciochaKucharzy
Por nadziewany łososiem (cannelloni ) 126

Budowa tego warzywa zainspirowała mnie to zrobienia tego dania :) Por nadziewany łososiem (cannelloni ) SKŁADNIKI: 2 pory łosoś świeży ser typu greckiego groszek zielony ( mogą być kapary) czerwona papryka sól, pieprz białe wino bulion warzywny Umytego łososia podgotować na parze. Rozdrobnić w misce dodać ser, paprykę pokrojoną w kosteczkę oraz zielony groszek. Doprawić i dobrze wymieszać. Białą część pora podzielić

MarciochaKucharzy
Ekspresowa zupa fasolowa (fasola z puszki) 170

wyśmienicie:) SKŁADNIKI: 2 puszki białej fasoli 2 marchewki 1 pietruszka 1 kawałek pora 1 łyżka masła 1 kawałek selera 1-2 ziemniaki sól i pieprz   lubczyk, słodko papryka  ziele angielskie, liść laurowy, pieprz w ziarnach, majeranek przyprawa do potraw z fasoli 4 łyżeczki przecieru pomidorowego szponder wołowy kiełbasa wędzona Do garnka wlać wodę, umieścić w niej szponder(...)postawić na wolnym ogniu, przez minimum 30 minut. W tym czasie pokroić oczyszczone: ziemniaki i cała włoszczyznę. Wsypać do wody. Dodać przyprawy: pieprz, ziele angielskie, liść laurowy, lubczyk, słodką paprykę. Gotować aż warzywa będą miękkie. Do zupy dodać fasolę białą z puszki razem z zalewą. Na malej patelni rozpuścić kawałek masła, zeszklić kiełbaskę,wsypać do zupy, dołożyć przecier pomidorowy

MarciochaKucharzy
Mule w pomidorach 161

najbardziej aromatyczne danie na świecie Mule w pomidorach SKŁADNIKI: 1 kg świeżych muli puszka krojonych pomidorów 100ml białego wina 1 cebula 3 ząbki czosnku zielona pietruszka sól, pieprz, ostra papryka, parmezan do posypania, oliwa, bazylia Mule umyć pod  wodą, zeskrobać wszystkie widoczne narośla i oberwać bródki. Dokładnie osuszyć. Obrać cebulkę i czosnek, pokroić w małą kosteczkę. W dużej, głębokiej(...)patelni lub rondlu, na średnim ogniu podgrzać oliwę, zeszklić cebulę i czosnek, wlać wino a za chwilę rozdrobnione pomidory z puszki. Doprawić solą i pieprzem i pokrojoną papryką.  Gotować kilka minut, dodać mule, przykryć, zwiększyć ogień i gotować aż mule się otworzą, przez około 6 minut. Od czasu do czasu potrząsnąć patelnią, aby wymieszać mule.  Posypać bazylią, natką

MarciochaKucharzy
Pierogi babuni z boczkiem 159

boczkiem SKŁADNIKI: ciasto: 350 g maki pszennej kubek ciepłej wody łyżka oleju  farsz: 4 duże ziemniaki 250g sera białego kilka plasterków boczku 1 cebula sól, pieprz, ostra papryka masełko i prażona cebula Ziemniaki ugotować w lekko osolonej wodzie, jeszcze gorące zmielić razem z serem. Boczek bardzo drobno pokroić i stopić na patelni. Gdy puści tłuszcz, dodać drobno posiekaną cebulę(...)smażyć razem do zeszklenia cebuli. Po wystudzeniu ziemniaków połączyć je ze startym serem i cebulką z boczkiem. Doprawić solą i pieprzem i ostrą papryką.   Ciasto na pierogi wykonać wg sprawdzonego już przepisu:  Najlepsze ciasto na pierogi   C iasto rozwałkować na odpowiednią grubość, wyciąć szklanką kółka , nałożyć wcześniej kulkami przygotowany farsz. Zlepić w pół księżyce. Gotować w osolonej

MarciochaKucharzy
Tarta ze szparagami i wędzonym boczkiem 116

Tarta ze szparagami i wędzonym boczkiem SKŁADNIKI: 1 opakowanie ciasta francuskiego 1 pęczek białych szparagów 200g wędzonego boczku 200g białego sera 3-4 młode ziemniaki sól, pieprz, ostra papryka, lubczyk Boczek kroimy na cienkie paseczki i podsmażamy na suchej patelni, aż do wytopienia tłuszczu. Szparagom odcinamy zdrewniałe końce, obieramy i gotujemy na przez około 10 minut. Obrane ziemniaki gotujemy(...)miękkości w osolonej wodzie .  Gdy już ostygną utłuc wraz z serem, następnie dodajemy uprażony boczek. Całość mieszamy doprawiając solą, pieprzem i ostrą papryką. Ciasto francuskie ułożyć  do  prostokątnej formy.  Na tak przygotowany spód wlać farsz a następnie ułożyć szparagi. P Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200°C (z termoobiegiem) i pieczemy 25-30 minut.  Smacznego

MarciochaKucharzy
Tarta z grzybami, boczkiem i serem pleśniowym 155

grzybami, boczkiem i serem pleśniowym SKŁADNIKI: kilkanaście grzybów boczek wędzony 150g sera pleśniowego 100g białego sera chudego 1 cebula świeża pietruszka 1 jajko ciasto francuskie sól, pieprz czarny, papryka słodka, chilli Grzyby oczyścić i pokroić w plastry. Ja zawsze chwile gotuje grzyby, chyba tak z ostrożności:) Cebulę pokroić w kostkę i przyrumienić na maśle dodać pokrojone i podgotowane grzyby. Dusić(...)przez ok 10 minut, doprawić solą pieprzem i paprykami. Następnie dodać pokruszone sery jajko i posiekaną świeża pietruszkę. dobrze wymieszać. Ciasto francuskie rozłożyć w formie. Równomiernie rozłożyć farsz.  Jeśli pozostało kawałek ciasta można je pokroić w paski i ułożyć np w romby. Piec w piekarniku nastawionym na 200 stopni przez ok 25-30 minut. Upieczoną tartę najlepiej podawać delikatnie

MarciochaKucharzy
Placek ziemniaczany z mięsem mielonym 138

węgiersku:) Placek ziemniaczany z mięsem mielonym SKŁADNIKI: 1 kg ziemniaków 2 łyżki mąki pszennej 1 ząbek czosnku 1 cebula 1 jajko 500 g mięsa mielonego wołowo-wieprzowego 1 czerwona papryka 1 cebula 2 ząbki czosnku sól, pieprz, tymianek, majeranek, zioła prowansalskie, chili,olej Obrane ziemniaki zetrzeć na tarce o małych oczkach. Cebulę i czosnek drobno posiekać w kosteczkę. Dodać mąkę(...)smażyć po jednym dużym placku. Cebulę pokrojoną w kostkę zeszklić na oleju dodać rozgnieciony czosnek. Po chwili dodać mięso, podsmażyć a następnie dodać odrobinę wody. Dodać pokrojoną w kostkę paprykę i dusić całość jeszcze około 15 minut. Pod koniec doprawić solą, pieprzem, ziołami,chili. Na usmażonego placka nałożyć farsz mięsny. można posypać żółtym tartym serem. AHHHHHHHHHH!! Pyszne

MarciochaKucharzy
Pieczona kaczka z brukselką 132

Kaczka dziwaczka na naszym stole SKŁADNIKI: 4 nogi kaczki kasza gryczana lub ryż brukselka marchewka masło sól, pieprz, bułka tarta, sos sojowy, czosnek, kolendra, tymianek, chili, słodka papryka Brukselkę dokładnie myjemy i gotujemy ok 20 minut w osolonej wodzie ze szczyptą cukru. Gdy brukselka już będzie pół miękka/ pół twarda przełożyć ją na patelnię z roztopionym masłem. Chwilę ją podsmażyć(...)bułki tartej. Do garnka wlać 50 ml wody i dodać 50 ml sosu sojowego. Posiekać 2 ząbki czosnku i dodać do marynaty, dodać 1 małą łyżeczkę kolendry, szczyptę chili, papryki słodkiej, pieprzu i tymianku, odrobinę wody. Chwilę podgotować na małym ogniu. Gorącą marynatę przelać do naczynia żaroodpornego. W naczyniu układamy mięso skórą do góry. Naczynie żaroodporne przykryć, włożyć do piekarnika

MarciochaKucharzy
Pierogi ruskie z sosem z rzeżuchy 199

było pierogów. Tym razem tradycyjne ruskie ale z świątecznym rzeżuchowym sosem SKŁADNIKI: kilka ziemniaków 250g białego sera 1 cebula mąka tortowa ciepła woda olej rzepakowy sól, pieprz, czerwona papryk, masło sos: rzeżucha jogurt lub śmietana łyżeczka chrzanu 1 ząbek czosnku sól pieprz Na początek zabieramy się za zrobienie farszu. Najczęściej robię go dziś wcześniej ale tym razem  wykonałam(...)odcedzić je i wystawić na 5 minut na balkon. Przy tej pogodzie szybko ostygną. Ostygnięte dokładnie utłuc i dodać do białego sera, cebulki. Wszystko razem wymieszać doprawiając pieprzem i papryką. Farsz odstawić do lodówki. W tym czasie od razu przystępujemy do robienia ciasta. Mąkę łączymy z łyżką oleju i wyrabiamy z ciepłą ( nie gorącą) wodą. Ciasto powinno być gładkie

MarciochaKucharzy
Paprykarz z tuńczyka 167

szklanki surowego ryżu, np. basmati 2 puszki tuńczyka (może być w zalewie własnej jak i w oleju) 1 mały słoiczek koncentratu pomidorowego 1 marchewka 1 cebula sól, pieprz papryka ostra olej lub oliwa z oliwek Najlepiej dzień wcześniej ryż ugotować w 1,5 szklance wrzącej wody. Ostudzić.  Marchewkę obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Cebulę obrać(...)puszki tuńczyka, mały słoik koncentratu pomidorowego i całość ewentualnie doprawić solą oraz pieprzem. Chwilę gotować. Na sam koniec dodać ugotowany ryż i całość przyprawić solą, pieprzem oraz ostrą papryką. Paprykarz jeszcze chwilę gotować. Następnie przełożyć go do miski i schłodzić. Podawać ze świeżym pieczywem

Ugotować
Makaron z masłem orzechowym i chrupiącymi warzywami 194

łyżka sosu sojowego 2 łyżki syropu klonowego 1 mały ząbek czosnku 1 papryczka chili 100 g masła z orzechów ziemnych sok z ½ limonki 1 głowa sałaty rzymskiej 1 czerwona papryka 2 dymki 500 g brokuła  4 łyżki oleju sezamowego 300 g makaronu Chow-Mein 2 garście orzeszków ziemnych 4 łyżki posiekanej kolendry 2 łyżki sezamu 1 papryczka chili(...)sojowy oraz syrop klonowy. Dodaj starty ząbek czosnku, pokrojoną w drobną kosteczkę papryczkę chili, masło orzechowe i sok z limonki. Całość dokładni zamieszaj i odłóż na bok. Sałatę i paprykę pokrój w drobne paski, dymkę drobno posiekaj. Przerzuć do dużej miski. Różyczki brokuła pokrój w plastry, posól i smaż 5 minut na rozgrzanym oleju sezamowym. Również przełóż do miski

Roślinna - blog wegański
Ostra duszona karkówka 174

lubiących mocno doprawione mięsko. 500 g karkówki 300 g pieczarek 100 g włoszczyzny paski 1 szklanka bulionu Sól 0,5 łyżeczki pieprzu młotkowanego z kolendrą 1 łyżeczka ostrej czerwonej papryki Olej do obsmażenia mięsa Karkówkę myjemy i kroimy w plastry o grubości ok. 1,5 cm. Nacieramy solą, pieprzem młotkowanym z kolendrą i ostrą czerwoną papryką.  Mięso obsmażamy

VioletoweKucharzenie
pizza z pieczarkami, papryką i salami 204

letnia wodą. Następnie dodajemy pozostałe składniki, zagniatamy ciasto, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na ok. 60 min. w ciepłe miejsce. składniki na wierzch: 200 g pieczarek 100 g salami 1 papryka 1 cebula 200 g sera żółtego sos lub koncentrat pomidorowy oregano, tymianek, bazylia wykonanie: Ciasto przekładamy na natłuszczoną blaszkę, smarujemy sosem i posypujemy ziołami. Następnie układamy warstwami: salami, pieczarki, cebulę(...)paprykę. Na koniec posypujemy startym serem. Pizzę pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200 -220 st. C przez

Domowy Smak Jedzenia
Potrawka ze słodkich ziemniaków i szpinaku 172

szpinaku Składniki: ok. 750 g słodkich ziemniaków 150-200 g szpinaku lub jarmużu 2 cebule 1 puszka ciecierzycy 2-3 ząbki czosnku ok. 1 litra pomidorowej passaty 1 łyżeczka papryki słodkiej 1 łyżeczka mielonego kminu rzymskiego 0,5 łyżeczki mielonej kolendry szczypta cukru sól, pieprz olej do smażenia Cebulę i czosnek i obrać. Cebulę pokroić w półplasterki a czosnek(...)plasterki. Na głębokiej patelni lub w dużym rondelku rozgrzać olej i wrzucić cebulę i czosnek oraz kmin, paprykę i kolendrę. Smażyć na małym ogniu aż cebula zmięknie. Bataty obrać i pokroić na półplasterki lub jeśli mamy duże bataty to w grubą kostkę. Dodajemy do podsmażonej cebuli i podsmażamy, kilkakrotnie mieszając około 5-10 minut. Dodajemy opłukany szpinak lub jarmuż

UgotujmyTo.pl

Proponowane wyszukiwania