marchewek pęczek zielonych szparagów 400 ml śmietany 30-36% 2-3 ząbki czosnku 1-2 łyżeczki musztardy sarepskiej 0,5 kostki masła lub olej do smażenia sól, pieprz, słodka papryka Przygotowanie: Szparagi opłukać, oberwać zdrewniałe końcówki i pokroić na mniejsze kawałki tak, aby zostały całe główki. Pory przeciąć wzdłuż, dobrze wypłukać i pokroić w półplasteki. Marchewki opłukać i obrać(...)cienkie plasterki (moje były za grube i dość długo się dusiły). Czosnek obrać i pokroić w plasterki. Mięso opłukać, osuszyć i pokroić w kostkę, doprawić je solą, pieprzem i papryką. Na patelni/rondelku rozgrzać masło/olej. Wrzucić por i czosnek. Smażyć na małym ogniu 1-2 i dodać marchewkę. Dusić aż wszystko będzie miękkie. Wrzycić pokrojone szparagi -bez główek- i dusić
UgotujmyTo.plgreckiego jogurtu 20 ml oliwy sól Chermoula: 1 ząbek czosnku, przeciśnięty przez praskę 1 łyżeczka mielonego kuminu 1 łyżeczka mielonych ziaren kolendry 1/2 łyżeczki płatków chili 1/2 łyżeczki słodkiej papryki 1 łyżka drobno posiekanej skórki z kiszonej cytryny 40 ml oliwy 1/4 łyżeczki soli Przygotowanie: Ż eby przygotować chermoulę , mieszamy w małej misce czosnek, kumin, kolendrę, chili, słodką paprykę, skórkę
Smakowity Blog Kulinarnyrodziny gotowe:) SKŁADNIKI (na około 4 porcje): 1 polędwiczka wieprzowa (około 500-600 g) 2 duże ząbki czosnku 5 łyżek oliwy z oliwek 0,5 łyżeczki słodkiej mielonej papryki sól świeżo zmielony pieprz 1 szklanka kaszy pęczak (200 g) 1 duża cebula 2 średnie marchewki 600 ml bulionu (warzywnego lub np. drobiowego) 0,5 główki młodej kapusty (3,5 szklanki(...)WYKONANIE: Polędwiczkę obierz z błonek i pokrój w większą kostkę. Wrzuć mięso do miski, dodaj 3 łyżki oliwy, starty czosnek, paprykę, sól oraz pieprz i dokładnie wymieszaj. Na bardzo mocno rozgrzaną patelnię wrzuć doprawione polędwiczki i smaż około 3-4 minut, kilka razy mieszając mięso, aby ścięło się ze wszystkich stron. W środku mięso ma być niedosmażone. Następnie przełóż
Słodko-Słony Świat Ilonyduży bakłażan 3 marchewki 2 pietruszki korzeń 310 g cieciorki na parze ( kupiłam gotową w puszcze) 250 g sera halloumi 0,5 łyżeczki bazylii, papryki słodkiej, przyprawy do kurczaka oliwa z oliwek do skropienia sos 1 łyżeczka musztardy dijon 1 łyżeczka cytryny 1 łyżeczka płynnego miodu 4 łyżeczki oliwy z oliwek sól i pieprz do smaku Wszystkie składniki dobrze wymieszaj(...)aluminiową przekłutą widelcem, grilluj ok 30 minut ( to samo możesz zrobić w piekarniku np. na blasze czas pieczenia to 30-40 minut 200 C). Kurczaka przypraw bazylią, słodką papryką i przyprawą do kurczaka grilluj po 2 minuty z każdej strony następnie pokrój w kostkę ( jeżeli nie chcesz używać grilla możesz kurczaka pokroić w kostkę i grillować na na patelni
Niezły MłynekSkładniki : pomidorki koktajlowe mix sałat ser feta kiełki brokuła papryka czerwona ziarna słonecznika i dyni Składniki na sos : miód cytryna oliwa musztarda Przygotowanie : Umyte pomidorki pokroić na mniejsze, fetę i paprykę również pokroić Sałaty można lekko rozdrobnić Składniki połączyć, posypać ziarnami, oraz kiełkami, polać sosem i wymieszać
Proste Potrawyświetnie pasuje właściwie do wszystkich dodatków. U mnie z ziemniakami i buraczkami, pychota. :-) 500g mięsa mielonego 200g pieczarek 150g żółtego sera 2 garści świeżego szpinaku 1 jajko sól, pieprz, papryka słodka, papryka ostra 1. Pieczarki i ser ścieramy na dużych oczkach tarki. Szpinak drobno siekamy. 2. Mięso mielone, ser, pieczarki, szpinak, jajko i przyprawy umieszczamy w misce i zagniatamy
Szefowa kuchniimbiru, 2 ząbki czosnku, 3 łyżki oleju rzepakowego cytrynowego, 1 łyżka musztardy francuskiej, 1 łyżka musztardy miodowej, sól do smaku, pieprz czarny świeżo mielony do smaku, ponadto: olej rzepakowy papryka ostra, pomidory, bazylia, olej rzepakowy czosnkowy, 1 główka czosnku, 5 dużych plastrów karkówki, 1 kg jak najmniejszych młodych ziemniaków, 1 mały kalafior, 3 białe cebule, świeże oregano, sól(...)smarujemy marynatą. Przekładamy do foliowego woreczka spożywczego i odstawiamy na ok. 3 godz. do lodówki. Można pozostawić na całą noc. Ziemniaki myjemy, suszymy, przekładamy do miski, polewamy olejem z papryką, posypujemy solą, pieprzem i obtaczamy je. Układamy po kilka sztuk na foli aluminiowej i dodajemy ząbki czosnku. Ziemniaki szczelnie zawijamy w folię. Kalafior dzielimy na mniejsze różyczki, i tak samo
Moniki Smakołykipobudzi i rozbudzi. Danie , które towarzyszy mi zawsze, wszędzie tam gdzie mam dostęp do świeżych warzyw. Pyszne, dzięki kluczowym składnikom, którymi są w nierównych proprcjach jaja u mnie 3 papryka zielona papryka żółta czarne oliwki czerwona cebula pomidor seler naciowy groszek z puszki opcjonalnie por suszone pomidory w oleju z ziołami olej rzepakowy z pierwszego tłoczenia z pomidorami, czosnkiem , bazylią
Z Kuchni Do Kuchnismakuje zarówno na ciepło, jak i na zimno. Do marynaty wykorzystałam przyprawy, które otrzymałam od hurtowni przypraw RAFEX. SKŁADNIKI: 1,5 szynki wieprzowej bez kości, 150 ml oleju, ½ łyżki papryki ostrej mielonej, 1 łyżeczka czosnku granulowanego, 1/2 łyżki przyprawy naturalnej z hurtowni RAFEX, 1/2 łyżki przyprawy "zioła zamiast soli" z hurtowni RAFEX, 1 łyżeczka rozmarynu, 2 łyżeczki pieprzu, 1 łyżeczka(...)Przyprawa naturalna- w jej skład wchodzą: pasternak, marchewka, cebula, nać pietruszki, kurkuma, pieprz czarny, lubczyk, curry oraz czosnek. Zioła zamiast soli- w skład przyprawy wchodzą: majeranek, czosnek, cebula, papryka słodka, bazylia, kolendra, pieprz czarny, lubczyk, imbir, kurkuma, kminek, oregano, tymianek, chili, kozieradka oraz gorczyca. Przyprawy nadały szynce wspaniałego smaku i aromatu. Zaraz po wyjęciu z rękawa zapach mięsa zaczął unosić
Tradycyjna kuchnia Kasidwie porcje. Składniki: - 4 plastry schabu wieprzowego - 1 duży banan - serek pleśniowy błękitny lazur - paczka borówek amerykańskich - 3/4 czekolady deserowej/gorzkiej - 1/2 szklanki śmietanki 30% - olej rzepakowy - przyprawy: sypana ostra papryka chili, szczypta sypanej mięty Mus czekoladowo-borówkowy: Niecałą paczkę borówek (ok. 10 pojedynczych sztuk zostawiam do dekoracji talerza) umieszczamy w blenderze i miksujemy wraz ze śmietanką 30%. W czasie miksowania(...)się rozpuści dolewamy zmiksowany mus z borówek i śmietanki. Dobrze mieszamy i odstawiamy z ognia. Schab: Mięso lekko roztłukujemy, kroimy w paski i wrzucamy na rozgrzaną patelnię. Posypujemy ostrą papryką chili oraz szczyptą mięty. Podsmażamy do zarumienienia się schabu. Szaszłyk: Na patyczek nadziewamy na zmianę kostkę sera pleśniowego oraz banana
upichconaodmiany wołowina w sosiku, z ziemniaczkami i surówką. Składniki: -mięso wołowe - ok. 0,7 kg -sól, pieprz -płatki słodkiej czerwonej papryki -czosnek niedźwiedzi -świeża lub mielona kolendra -olej -łyżka masła -2 łyżki sosu sojowego -łyżeczka mąki kukurydzianej -woda Mięso kroimy w plastry o grubości ok. 1 cm. i rozbijamy. Przyprawiamy solą, pieprzem, papryką, czosnkiem niedźwiedzim, skrapiamy olejem
Maminek kulinarnyCzego nam potrzeba? -pomidorki cherry -pierś z kurczaka pokrojona w kostkę -bazylia drobno posiekana -parmezan starty łyżka -oliwa 4 łyżki -sok z połowy tangelo -ząbek czosnku zgnieciony -sól, pieprz -papryka czerwona słodka -pełnoziarnisty makaron spaghetti Makaron gotujemy w osolonej wodzie z łyżką oliwy na ząb. Mięso wyrabiamy w marynacie z łyżki oliwy z pieprzem, solą, papryką i grillujemy. Pomidorki kroimy
BaRepasnaprawdę duuuużą michę) - 6 płatów śledziowych surowych posolonych, bez żadnych zalew i dodatków - 9 ziemniaków - 3 łyżki majonezu (użyłam zwykłego dekoracyjnego) - 1 duża cebula - przyprawy: pieprz, sól, ostra papryka, szałwia Ziemniaki gotujemy w mundurkach. Śledzie płuczemy w chłodnej przegotowanej wodzie i przekrawamy po 3cm paski. Cebulkę kroimy w kostkę. Po wystudzeniu ziemniaków obieramy je ze skórki i kroimy w większą(...)kostkę. Wrzucamy do dużej miski wraz z cebulą oraz śledziami. Dodajemy majonez i przyprawy: pieprz, sól, papryka ostra i szałwia, mieszamy. Na koniec delikatnie posypujemy sałatkę sypką szałwią. Odstawiamy do lodówki na 30 minut. Pychota
upichconapuszki po 400g krojonych pomidorów bez skórki 1/2 łyżeczki soli 1/2 łyżeczki czarnego pieprzu świeżo mielonego 1,5 łyżki bazylii 1 łyżka oregano 1 łyżka tymianku 2 łyżki słodkiej papryki mielonej 2 ząbki czosnku 1 łyżka tartego parmezanu 200g spaghetti 2 łyżki oliwy i szczypta soli do gotowania makaronu kilka listków świeżej bazylii do dekoracji Instrukcje Pomidory wraz sokiem wlewamy(...)podobnie jak czosnek. Do pomidorów stopniowo dodajemy mięso – za każdym razem dokładnie rozprowadzając między sobą składniki aż do zagotowania się całości. Dodajemy również zioła, pieprz, sól, czosnek i mieloną paprykę. Dusimy pomidory z mięsem przez 25 minut pod przykryciem, powoli na małym ogniu, co pewien czas dokładnie mieszając. Po upływie tego czasu zaczynamy podgrzewanie wody na makaron, do której dodajemy
Kulinarna Pokusafasoli bez zalewy 1 łyżeczka soli 1/2 łyżeczki czarnego pieprzu świeżo mielonego 1 łyżeczka ziół prowansalskich 2 ząbki czosnku 1 łyżka suszonego otartego majeranku 1 łyżka mielonej czerwonej słodkiej papryki 1/4 łyżeczki pieprzu cayenne (mielonego chili) Instrukcje Żeberka oczyszczamy z ewentualnego nadmiaru tłuszczu. Kroimy na kawałki co 2-3 kostki. Dokładnie płuczemy w zimnej wodzie i osuszamy papierowym ręcznikiem. Nacieramy(...)przez kilka minut mięso do zarumienienia, ze wszystkich stron. Dolewamy do mięsa połowę przecieru pomidorowego rozcieńczając go nieco wodą – mięso powinno być przykryte co najmniej w 3/4. Dodajemy majeranek, paprykę, pieprz cayenne oraz zmiażdżony w wyciskarce obrany czosnek, mieszamy je z miąższem pomidorów. Gdy zawartość naczynia zagotuje się, zmniejszamy ogień. Żeberka dusimy na małym ogniu, pod przykryciem, powoli przez
Kulinarna Pokusa