Uwielbiam wszelkiego rodzaju zapiekanki. A tutaj połączenie znakomite czyli moje lubione panini (domowy wypiek) sery i piekarnik. Najlepsze, lekko jeszcze ciepłe. Może ilość sera i majonezu nie jest najbardziej dietetyczna, ale co tam ! Czasem trzeba sobie dogodzić!inspiracją był przepis z tej stronyskładniki(...)szklanki posiekanej, zielonej cebuli 3 - 4 czubate łyżeczki majonezu 1 łyżka kwaśnej śmietany (opcjonalnie)2 ząbki czosnku, posiekanegook 20 g masła lekko stopionego2 bułki panini (moje ok 15cm x 5cm ) lub inne pieczywo np ciabata, bagietkaprzygotowanieW dużej misce wymieszać razem sery i zieloną cebulę. Wymieszać z majonezem i śmietaną. W oddzielnej małej misce wymieszaj masło
Stare Garymielonego wieprzowego 200 g passaty pomidorowej 1 marchew 1 cebula 2 ząbki czosnku 1 łyżeczka suszonego oregano kilka listków bazyli s ó l, pieprz oliwa z oliwek **** INGREDIENTI Panini (ca. 12 pezzi) 500 g di farina 50 g di burro a temperatura ambiente 7 g di lievito secco 2 cucchiai di zucchero 1 cucchiaio di sale(...)minuti a fuoco lento mescolando di tanto in tanto. Una volta pronto, lasciatelo a raffreddare a temperatura ambiente, poi trasferitelo in frigorifero. Il ragù per farcire i panini deve essere freddo. Panini Setacciate in una ciotola le farine con il lievito di birra secco e lo zucchero. Versate a filo l'acqua, impastando per circa 10 minuti fino
La grande e la piccola cuocaCoś mnie łapie. Jakieś grypsko okrutne. Nie wiem, czy też tak macie, ale ja lubię w trakcie choroby wszystko na ciepło jeść. Dodatkowo zawsze tracę smak
BaRepasWczoraj wieczorem dopadła mnie chęć na coś świeżego, ale jednocześnie na ciepło. Zrobiłem przegląd lodówki i w myśl, że w mej kuchni nic nie powinno się
BaRepasDziś na śniadanie zrobiłem coś szybkiego, niewymagającego większych umiejętności, ale za to po "włoskiemu"; a chyba najważniejsze jednak że pyszne, zdrowe i pożywne.Wersja moja
BaRepasPyszne, pyszne, pyszne! Długo szukałam przepisu który byłby łatwy i szybki do zrobienia a jednocześnie przynosił dobry efekt. I chyba znalazłam. Bułki są smaczne same w
Stare Garygirlanda z bułeczek z makiem. Bułeczki s ą puszyste, maślane i ma ł e, w sam raz na jeden kęs. Polecam serdecznie :) **** La ghirlanda di panini con semi di papavero è una soluzione perfetta per portare in tavola un centrotavola tutto da mangiare. Questi piccoli panini burrosi sono ottimi(...)dstawiamy do ponownego wyrośnięcia na ok. 30 min. Bułeczki będą gotowe do pieczenia, gdy podrosną i zaczną siebie nawzajem dotykać . **** Quando l'impasto per i panini avrà raddoppiato di volume, impastatelo nuovamente e dividetelo in tante palline (1 porzione da circa 30-35 g). Impastate ogni pezzetto dandogli forma sferica. Posizionate i panini in cerchio
La grande e la piccola cuocaniezwykle miękkie, puszyste i delikatne w smaku. Polecam serdecznie i życzę smacznego ;) **** La ricetta che voglio condividere con Voi oggi è rappresentata dai panini dolci con cioccolato. Morbidi oltre che soffici e delicati, si sciolgono in bocca grazie all'aggiunta della ricotta. I panini sono ideali per una golosa prima colazione o più(...)onecznikowego 1 jajko 2-3 łyżki mleka Lukier 1-2 łyżki cukru pudru 3-4 łyżki śmietany czekolada w kawalkach **** INGREDIENTI (ca. 15 pezzi) Panini 100 g di cioccolato fondente o al latte 200 g di ricotta 400 g di farina 25 g di lievito di birra 75 ml di latte 50 g di zucchero
La grande e la piccola cuocaoliva 300 ml letniej wody (37-40 °C) Dodatki 150 g pulpy pomidorowej 150 g mozzarelli pokrojonej w drobn ą kosteczkę 1 łyżeczka suszonego oregano **** INGREDIENTI Panini 500 g di farina 00 7 g di lievito di birra secco 5 g di sale 10 g di zucchero 75 ml di olio extravergine d'oliva(...)dstawiamy do ponownego wyrośnięcia na ok. 40 min. Bułeczki będą gotowe do pieczenia, gdy podrosną i zaczną siebie nawzajem dotykać . **** Quando l'impasto per i panini avrà raddoppiato di volume, impastatelo nuovamente e dividetelo in tante palline (1 porzione da circa 70 g). Impastate ogni pezzetto dandogli forma sferica. Posizionate i panini
La grande e la piccola cuocaNajsmaczniejsze s ą jeszcze ciep ł e, opr ó szone tylko cukrem pudrem. Pięknego weekendu dla Was :) **** Per la colazione del weekend ho preparato dei buchteln, i panini tirolesi a base di pasta lievitata ripiena di marmellata di albicocche. I buchteln sono cotti al forno in una pirofila, in modo che si attacchino l'uno all'altro(...)panini rendono al meglio se vengono consumati ancora caldi e spolverizzati con dello zucchero a velo. Buon weekend a tutti :) SKŁADNIKI (12 sztuk) 400 g m ą ki pszennej 40 g cukru 25 g świeżych drożdży 30 g masła 120 ml mleka 2 jaja 1 torebka cukru waniliowego szczypta soli 150 g marmolady morelowej
La grande e la piccola cuocaWłosi słyną z pizzy i makaronów, ale są również mistrzami przepysznych kanapek na ciepło nazywanych panini. Panino oznacza po włosku "mały kawałek chleba" i odnosi się do bułek lub właśnie kanapek najczęściej z ciabatty z różnymi wędlinami, serami i warzywami. Dziś przygotowałam dla Was przepis krok po kroku na wegetariańskie panini z dodatkiem grillowanej cukinii i kolorowych papryk(...)póki sezon na nie trwa! - oraz pysznego ciągnącego się sera. Kanapki panini dają nam tysiąc możliwości. W swoich próbowałam uchwycić smak kończącego się lata. Uwielbiam ten dymny smak grillowanych warzyw, które z serem tworzą bardzo zgrany duet. Ciabattę posmarowałam domowej roboty smakową oliwą z bazylią, czosnkiem i płatkami chilli, dzięki czemu kanapki są aromatyczne i lekko pikantne
Chilli Czosnek i Oliwabardzo puszyste, delikatne, wprost rozpływające si ę w ustach. Polecam serdecznie i życzę smacznego! **** La ricetta che voglio condividere con Voi oggi sono i panini al latte. Questi morbidi e soffici panini hanno un gusto delicato, si sciolgono in bocca. I panini sono ideali per una golosa prima colazione. Buon appetito! SKŁADNIKI(...)pszennej 120 ml mleka 10 g świeżych drożdży 20 g cukru trzcinowego 25 g masła 1 łyżeczka soli 1 jajko **** INGREDIENTI (6 panini) 250 g di farina 120 ml di latte 10 g di lievito di birra fresco 20 g di zucchero di canna 25 g di burro 1 cucchiaino di sale 1 uovo PRZYGOTOWANIE
La grande e la piccola cuocaaromatyczne razowe bułeczki z dodatkiem ziół prowansalskich, to moja kolejna propozycja z cyklu "Domowe pieczywo". Bułeczki s ą najsmaczniejsze jeszcze ciep ł e. Smacznego! **** Oggi Vi propongo i panini integrali con le erbe di Provenza. I panini sono molto aromatici, croccanti fuori e morbidi dentro. L'ideale sarebbe consumarli appena sfornati. Buon appetito! SKŁADNIKI(...)pszennej 350 g naturalnego jogurtu 40 g świeżych drożdży 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka cukru 1 łyżka suszonych ziół prowansalskich **** INGREDIENTI (per circa 15 panini) 250 g di farina integrale 250 g di farina 350 g di yogurt bianco 40 g di lievito di birra fresco 1 cucchiaino di sale 1 cucchiaino di zucchero
La grande e la piccola cuocaświeżych drożdży 200 ml letniego mleka 1/2 łyżeczki cukru 1 łyżeczka soli pęczek ziół (bazylia, pietruszka, szczypiorek) 1 jajko **** INGREDIENTI (10 panini) 400 g di farina 00 50 g di burro 20 g di lievito di birra fresco 200 ml di latte tiepido 1/2 cucchiaino di zucchero 1 cucchiaino di sale prezzemolo(...)minut, stopniowo dolewając rozczyn. Wyrobione ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciep ł e miejsce do wyrośnięcia na ok. 1 godzinę. **** PREPARAZIONE Per preparare i panini iniziate sciogliendo il burro a fuoco basso. Una volta sciolto, lasciatelo a raffreddare. Fate sciogliere il lievito di birra in latte tiepido con l'aggiunta di zucchero. Mescolate
La grande e la piccola cuocaprzeszkodzie, dlatego uprzedzam hejt na chleb tostowy. Przepisy na śniadanie: Omlet na słono Domowe hot dogi Drożdżówki na słono Śniadaniowe bułki z nadzieniem Wytrawne gofry z sałatką z pomidorów Panini Śniadanie nie musi być nudne, nawet jak robicie takie zapiekanki, to one mogą być zawsze z czymś innym, no może nie zawsze, ale bardzo często i nikt nie powie(...)się ma), a zdarza się to często, Wy przygotowujecie kanapki w domu, a w pracy grillujecie. To sztos! Praca od razu idzie o wiele lepiej. Co zjeść na śniadanie? Panini z pieczarkami i serem to mój ostatni hit na pyszne śniadanie . To taki comfort food, niekoniecznie zdrowy, o nie, nie. Śniadanie jest jednak takim posiłkiem, na którego strawienie mamy
MamaOskarkaideale per coloro che non hanno idea su come impiegare le patate bollite avanzate dopo il pranzo. Per questi ultimi il mio suggerimento non può che ricadere sui panini kaiser, che si faranno apprezzare grazie alla loro superficie croccante; racchiuso al loro interno troveremo invece un impasto soffice e fresco, qualità rese possibili proprio grazie alla presenza delle patate(...)dolewając rozczyn i dodając sól. Wyrobione ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciep ł e miejsce do wyrośnięcia na ok. 2 godziny. **** PREPARAZIONE Per preparare i panini iniziate sciogliendo il burro a fuoco basso. Una volta sciolto, lasciatelo a raffreddare. Schiacciate le patate con una forchetta o con una schiacciapatate. Fate sciogliere il lievito
La grande e la piccola cuoca