Paluszki z kurczaka w sezamie 1395Paluszki z kurczaka w sezamie – pomysł na `finger food` na nadchodzącego Sylwestra. Świetnie komponują się z sosem czosnkowym lub słodko-pikantnym. Przyprawę ziołową do kurczaka
Kulinarne Przeboje
Imprezowa mieszanka Dukkah 251kontrolować stopień uprażenia, ale można zrobić to w piekarniku- a następnie mieli, by na końcu zatopić w niej umoczoną w oliwie bagietkę.Ta kompozycja przypraw nadaje się również jako panierka do mięs czy warzyw, wzbogaca smak zup, z dodatkiem serka naturalnego urozmaici najzwyklejszą kanapkę (uwielbiam!), jak również fantastycznie przyprawi sałatki, czy pięknie ozdobi tort.Na pierwszą przygodę z Dukkah proponuję moje
Kraina Miodem Płynąca
Rybka w miodzie 241Zawsze w takim sosie przygotowywałam śledzie, pomyślałam sobie a może zrobię rybkę, no i zrobiłam. Rybka wyszła znakomicieRybka w miodzieSKŁADNIKI:panga- 1,20 kgmąka do panierkibułka
Kuchnia Danusi
Patison faszerowany Ratatouille z kurczakiem-na ostro 225Bajka "Ratatuj" - przepiękna, za każdym razem na niej płaczę ;)Pamiętam, że w dzieciństwie zajadałam się patisonami z działki. Ale tata, tylko smażył je w panierce. Po tak długiej przerwie postanowiłam wrócić do smaków z dzieciństwa i patisona zrobić nieźle nadzianego :) Na początku chciałam go zrobić z tradycyjnym Ratatuj ale, że z obiadu został mi kurczak i ziemniaki więc
Bon Appetit Małgorzaty
Nagie krokiety czyli naleśniki z kapustą i grzybami 221Pierwsza próba przedświąteczna :) Nie lubię krokietów, a dokładniej panierki, dlatego zawszę robię jedynie naleśniki z farszem z kapusty :) Składniki na ciasto:250 g mąki1 jajko250 ml mleka50 ml wody gazowanej1/2 łyżeczki olejuszczypta soliolej dosmażeniaSkładniki na Farsz:kilogram kiszonej kapusty10 suszonych grzybów1 cebulaolej do smażeniasól, pieprz, cukierNaleśniki: Wszystkie składniki dokładnie wymieszać lub zmiksować. Patelnię bardzo dobrze rozgrzać i lekko
Bon Appetit Małgorzaty
Imprezowe kęski drobiowe z sosem żurawinowym 274To najpyszniejsza przekąska jaką udało mi się kiedykolwiek zrobić! Podbiła nasze serca od pierwszego kęsa. Gorąco polecam - kęski z sosem są przepyszne!!! Składniki:Mięso:2 pojedyncze
Kuchnia domowa Ani
Kotlet de volaille 263Klasyk :) Nie trzeba przedstawiać.Składniki:4 piersi z kurczakaolejwykałaczkiMasło ziołowe:60 g masła2 ząbki czosnku, drobno posiekane1 łyżka siekanej pietruszkisok z cytrynysól, pieprzPanierka:mąkabułka tartaroztrzepane jajko
Kuchnia domowa Ani
Krokiety z mięsem z rosołu i pieczarkami 367Oto pomysł jak można wykorzystać mięso drobiowe z rosołu.Składniki:Naleśniki:2 jajka250 dag mąki1 szklanka wody1 szklanka mlekaszczypta soli2 łyżki oleju Farsz:mięso obdarte z
Kuchnia domowa Ani
Roladki schabowe z pieczarkami i ogórkiem kiszonym 237Roladki schabowe to jedno z moich ulubionych dań :) Przygotowane w ten sposób mięso nie jest bardzo kaloryczne, głownie dlatego, że nie ma panierki. A smakuje naprawdę dobrze!Składniki:500 g schabu bez kości1 cebula150 g pieczarek3-4 ogórki kiszone (mogą być też korniszony)sól, pieprzolejSposób wykonania:1. Mięso umyć, osuszyć. Podzielić na 10 kotletów. Rozbić, posypać solą i pieprzem. Odstawić
Kuchnia domowa Ani
Kotlety schabowe z karkówki 237Czyli coś specjalnego dla naszych facetów :)Składniki:4 plastry karkówkisól, pieprzsłodka mielona paprykaczosnek granulowanyPanierka:jajko + odrobina mlekamąkabułka tartaolej do smażeniaSposób wykonania:1. Umyte i osuszone kotlety
Kuchnia domowa Ani
Karp na parze 565wigilijnym stole w większości polskich domów nie może zabraknąć karpia. Jest to jednak ryba ciężka do strawienia, a jeśli dorzucimy do tego panierkę i smażenie to nasz żołądek i wątroba ma co robić. Jeśli chcemy im oszczędzić nieco pracy lub po prostu jesteśmy na diecie sięgnijmy po rybę przygotowaną parze. Gwarantujemy, ze karp nic nie traci na swoim smaku
Kolizje Smaków
Śnieżna morelka 246masła zetrzeć na puszek z cukrem. Dać wiórki z masłem i mleko w proszku pomieszane z pokrojonymi drobno morelami. Wymieszać.Formować nieduże kuleczki.1/2 szklankę wiórek wymieszać z cynamonem.W takiej panierce obtaczać nasze kulki i odstawić do zastygnięcia.Smacznego
Moje pyszne gotowanie
Tradycyjny Karp Smażony 1241Tradycyjny, smażony karp w złocistej, chrupiącej panierce w formie dzwonka to klasyka wśród wigilijnych potraw. Ryba w takiej formie jest bardzo smaczna, wyjątkowa i smakuje niezwykle szczególnie podczas świąt.Klasyczny karp to element menu niemal każdego domu podczas Wigilijnej kolacji. Szczególnie starsze pokolenie nie wyobraża sobie świąt bez tej popularnej w okresie świątecznym ryby. I chodź karp
Słodka Strona
Schab z pończochy II, czyli domowa wędlina 3064Podsuszany surowy schab, to jedna moich ulubionych domowych wędlin. Jej przygotowanie jest bardzo proste, nie wymaga dużo pracy, jedynie jest czasochłonne, ponieważ marynowanie, a potem
Kulinarne przygody Gatity
rybne krokiety z dorsza czyli Bolinho de Bacalhau Fresco 254świeżego dorsza2 łyżki oliwy z oliwek extra virginSól i świeżo zmielony czarny pieprz3 duże ziemniaki, obrane i ugotowane (ok 300g)½ cebuli , drobno posiekanej½ szklanki wina Porto 1 ½ szklanki panierki Panko (zastąpiłam zwykłą tartą bułka , dałam 1 szklankę )1 szklanka kolendry, drobno posiekanej1 łyżeczka gałki muszkatołowej, świeżo zmielonej1 jajkoOlej roślinny do smażeniaprzygotowaniepiekarnik rozgrzać do 200 stopni C. Ułożyć filety
Stare Gary