szparagowej Do swojej sałatki ziemniaczanej z kiszonymi kurkami wykorzystałam warzywa mrożone. Dlaczego zrobiłam to latem? Ano dlatego, że to wygodne. Zawsze, w ciągu całego roku, mam w zamrażarce kilka paczek mrożonych warzyw. Takie warzywa są już oczyszczone, rozdrobnione lub wyłuskane, i doskonałej jakości. Groszek zielony mrożony jest o niebo lepszy od takiego z puszki, bo dzięki mrożeniu zachowuje piękny zielony
Smaczna PyzaLuty jest moim z jednych ulubionych miesięcy – wypadają w nim moje urodziny, jest Tłusty Czwartek i góra pączków. Do tego kończy się szybko, dni są coraz dłuższe i praktycznie po nim szykujemy się na wiosnę. O Walentynkach też pamiętam. Co prawda, już nie zaglądam co chwilę do skrzynki pocztowej, by sprawdzić czy nie dostałam […] Artykuł Babeczki z kremem
Pink EnvelopeByły amerykańskie pączki, teraz czas na oponki serowe. Nie zajmują dużo czasu, ciasto jest bez drożdży, więc nie czekamy aż coś wyrośnie. Wałek idzie w ręce, smażymy raz, dwa, trzy i jemy. Z mojej produkcji zostały raptem 2 sztuki. Nie przeliczam nawet na kalorie, jakie dziś pochłonęłam. Korzystałam z przepisu od Kwestii Smaku, gdzie oponki aż […] Artykuł Oponki serowe
Pink EnvelopeChrupiące na zewnątrz, z miękkim środkiem, maczane w sosie karmelowym – moje pierwsze churros na Tłusty Czwartek. Przysmak hiszpański, który fantastycznie smakuje na ciepło, posypany cukrem pudrem. Pączki u nas obowiązkowo pojawiają się na Tłusty Czwartek, ale chciałam również spróbować czegoś innego. Inspirowałam się przepisem z blogu Call me cupcakes. Składniki 100 […] Artykuł Churros na Tłusty Czwartek pochodzi
Pink EnvelopeDobra, już koniec o pączkach, fantastyczny luty dobiega do końca i ruszamy z kolejnym podsumowaniem ciekawych linków. Kto jeszcze jest w tyle i nie widział poprzedniego zestawienia odsyłam do postu tutaj. W tym miesiącu kilka wieczorów poświęciłam dla Wikingów, momentami jak zaczarowana śledziłam ich przygody w drodze na zachód. Nie polubiliśmy się co prawda przez […] Artykuł Co mnie inspiruje
Pink EnvelopeSzczerze to zupełnie zapomniałam, że blog skończył 5 lat! Luty jest moim miesiącem. Mamy tłuste pączki, świętuję urodziny i właśnie 5 lat temu zdecydowałam się wrzucić pierwszy post. Może to te arktyczne mrozy nieco mnie zamroczyły, bo przez cały luty odliczałam dni do jego końca. Każdy poranek zaczynałam od namiętnego śledzenia pogody i to jeszcze […] Artykuł 5 urodziny bloga
Pink Envelopeupały wolę ciasta z galaretką. Zwłaszcza jeśli nie trzeba ich piec. W końcu kto by stał przy piekarniku w taki upał. *foremka 25*34 cm Składniki: 2 duże paczki herbatników 1,5 kg kwaśnych jabłek 2 opakowania galaretki agrestowej 3/4 l mleka 2 opakowania budyniu waniliowego 2 łyżeczki cynamonu 5 łyżek cukru 200 g masła 100 g startych orzechów
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnialekkie, dzięki czemu można było pozwolić sobie na dokładkę. Przygotowanie tego ciasta zajmie mniej niż pół godziny, tym bardziej zachęcam. *foremka 25*34 cm Składniki: duża paczka herbatników 2 duże kubki jogurtu greckiego (po 400 g) 330 ml śmietanki kremówki tabliczka mlecznej czekolady 3 łyżki cukru pudru 150 g cappuccino czekoladowego (w proszku) 8 łyżeczek żelatyny
Domowa Cukierenka-Domowa KuchniaKtóż nie lubi deserów :) My u wielbiamy takie słodkości a Wy? Składniki na piankę: * 1 litr śmietany kremówki 36% * 2 galaretki agrestowe * 500 ml wody Dodatkowo: * 1 paczka okrągłych lub podłużnych biszkoptów * 2 galaretki agrestowe * 1 większa kiść winogron * 600 ml wody Wykonanie: Na spód prostokątnej formy wyłożyć biszkopty ściśle jeden obok drugiego. 2 galaretki agrestowe rozpuścić
Zrób to smaczniesięgnie po jeden kawałek zaraz będzie sięgał po następny, jest tak pyszna że nie można jej się oprzeć – kusi swoim delikatny smak składniki 2 paczki herbatników kakaowych blaszka 24 x 24 masa cytrynowa 6 szt cytryn – wycisnąć z nich sok 1 szklanka cukru 100 g masła 2 budynie waniliowe masa śmietankowa 500g kremówki 36 % 1 galaretka cytrynowa
Moje Wyrobyszybkie, a zarazem zdrowe i pożywne śniadanie. Takie śniadanie również z przyjemnością zjedzą nasze pociechy, zwłaszcza jeśli będzie ono zawierało składniki, które są przez nich lubiane. Niestety zakup gotowych paczek musli w sklepie to wydatek sporej ilości pieniędzy zwłaszcza, że w większości wypadków zawierają one bardzo mocno przetworzone zboża, sztuczne dodatki i małą ilość owoców – a często nawet takich
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!kokosowym kremie to poezja smaku. Podstawą jest tu idealnie kruche ciasto, które wymaga ciut pracy, ale jest to tego warte. Krem to może być dowolny budyń, nawet z paczki, ja musiałam trochę pokombinować bo nie kupuję takich gotowców. Forma malutkich babeczek idealnie się sprawdzi na imprezach, bo jest dokładnie na jednego gryza, ale spokojnie można przygotować z tego przepisu tartę
greenscarfwiem jak Wy, ale ja uwielbiam rozpływającą się w ustach zapiekaną mozzarellę. Znalazłam w szafce paczkę pełnoziarnistej włoskiej polenty i postanowiłam połączyć ją z mozzarellą i ziarenkami quinoy. Taka zapiekana polenta z kuleczką roztopionej mozzarelli w środku idealnie komponuje się z podduszoną na oliwie cukinią, pomidorkami koktajlowymi i oliwkami, jeszcze tylko trochę bazylii i danie gotowe. Prawdziwe włoskie smaki. Przepis
Quinoa Raz!Koszt: Tanie/Średnie Dzisiaj podzielę się z Wami swoim pomysłem, który zachwyci każdego łasucha. Dzięki daktylom kulki są niezwykle słodkie, a w połączeniu ze świeżymi soczystymi śliwkami tworzą zgraną paczkę smakową. Świetny deser na zimno nawet dla małych dzieci, którym takie kulkowate łakocie na pewno przyciągnie swoim wyglądem. Takie deserki są dla nich jak najbardziej wskazane, bo zawierają mnóstwo cennych
Zdrowie i pysznie na talerzu