przygotowaniu deser. Uwielbiają go chyba wszyscy. Choć przyznam, że znam dosłownie kilka osób, które nie przełkną budyniu, ale to tylko garstka :) Smak... o niebo lepszy od tego z paczki. Podaję go najczęściej z sokiem malinowym bądź konfiturą z kawałkami owoców. Polecam :) Składniki: * 1/2 litra mleka * 3 łyżki cukru z prawdziwą wanilią (użyłam Skworcu) lub 1/2 laski wanilii
Zrób to smacznietradycji także ze względów zdrowotnych. Dawniej (dawno, dawno temu w zamierzchłych latach dziewięćdziesiątych) dzieci zabierały do szkoły głównie kanapki, które podawano też na wszelkich przyjęciach. Dzisiaj zastępuje się je paczką czipsów czy sztucznymi rogalami o kosmicznym terminie przydatności. Dzieciaki tak odżywiane tyją w zastraszającym tempie i mają słabszą kondycję. Zwykła-niezwykła kanapka upchnięta w kuchennym lamusie jest sto razy lepsza
KulinarneImpresje.plstałe. Wśród moich gości zrobiło dużą furorę - zajadali się nim zarówno mali, jak i duzi, a przepis poszedł w świat 😉 Idealny deser dla ochłody w ciepłe dni 🌞 Składniki: paczka herbatników 600 ml śmietany 30% 400 g serka homogenizowanego waniliowego 2 łyżki cukru pudru 1 galaretka Frugo niebieska 2-3 łyżeczki żelatyny 3/4 szklanki wrzątku 300 g borówek amerykańskich lub jagód
Kuchnia MagdaLenyzaczęłam obwachiwać systematycznie wszystko. Kuchnia była w porzadku, to samo z częścia korytarza i salonu. Ale okolice wielkiego kubła na mieszany recykling już nie! Ha! Rozgrzebałam te wszystkie butelki, paczki, słoiki i pudełka - smród niemiłosierny unosił się znad małej, niepozornej i tylko z grubsza wypłukanej puszeczki po tuńczyku... Ano: ryba + temperatura mocno ciepła pokojowa = nic dobrego! Wnioski z ćwiczenia wyciagnęłam
Lejdi of the housezaparzoną kawą i ma smak sfogliatelli — cudownego ciastka z nadzieniem z ricotty, ugotowanej semoliny i kandyzowanej skórki pomarańczowej. Znajdziemy je w każdym ulicznym barze i kawiarni. Obok sycylijskich cannoli , pączków graffa i nasączonych syropem bab , o których pisałem w 10 rzeczy, które każdy foodie musi zrobić w Neapolu , to najsłynniejsze słodycze w Kampanii. Przed pójściem do pracy każdy szanujący się
Food Squarepieczenia, Masa budyniowa: 500 ml mleka. 2 opakowania budyniu waniliowego, 1 cukier waniliowy, 4 łyżki cukru pudru, 200g masła, 1 kieliszek spirytusu, Dodatkowo: 1 puszka masy kajmakowej, 1 duża paczka herbatników, 2 kieliszki likieru czekoladowego, kakao do posypania. PRZYGOTOWANIE: 1. Biszkopt ciemny: Białka ubijam na sztywną pianę. Nie przerywając ubijania dodaję żółtka oraz cukier. Następnie dodaję olej, mąkę, ocet oraz
Tradycyjna kuchnia KasiSkładniki : 100 g świeżo zebranych pędów lub pączków sosny 1 l białego wytrawnego wina Sposób wykonania : P ędy sosny wrzuć do słoja, zalej winem. Słój zamknij i odstaw na 2 tygodnie. Co pewien czas wstrząśnij lekko słojem. Następnie przefiltruj przez gazę , rozlej do butelek, zakorkuj. Na butelki naklej etykiety z opisem. Winko jest gotowe do picia
Przepisy i porady kulinarnecelu skorzystałam z oferty Zielonego Sklepu . Znajdziesz w nim ekologiczne warzywa i owoce, zdrową żywność oraz naturalne kosmetyki i środki czystości. Dynia , która dotarła do mnie w paczce wraz z innymi produktami była w świetnym stanie Jeśli również szukasz warzyw i owoców z ekologicznych upraw sprawdź ofertę Zielonego Sklepu Link do sklepu: https://zielonysklep24.pl/ Do innych produktów, które użyłam
Via Gustopiec kolejne 10 minut. Kasza z warzywami: składniki na 6 porcji podawane z kotletami: 200g kaszy owsianej lub innej ulubionej (u mnie owsiana z Radix-bis) 3 paczki mrożonych warzyw każda po 450g (lub ugotowane ulubione warzywa)* 1 łyżka oliwy z oliwek Słodka papryka w proszku ulubione zioła do smaku Sól *poza sezonem dość często używam mrożonych warzyw
Fabryka pomysłówobrane po pół łyżeczki lubczyku, ziaren pieprzu i ziaren ziela angielskiego 4 liście laurowe 2 łyżki sosu sojowego łyżka oleju 4 garście kiełków rzeżuchy – z wysianej 1 paczki nasion lub kupionej, ściętej nożyczkami 4 ziemniaki ugotowane w mundurkach – obrane i pokrojone na kawałki 2 łyżki tartego chrzanu (może być kupny) 4 jajka ugotowane na twardo (opcjonalnie) – obrane
Ugotowane pozamiatanełyżka octu szczypta soli Masa: 2 budynie śmietankowe bez cukru 500 ml mleka 3/4 szklanki cukru 2 łyżeczki cukru migdałowego 300 g masła Dodatkowo: 1/2 słoika dżemu morelowego 2 paczki herbatników (petitków) 1/2 puszki gotowej masy kajmakowej ok. 50 g płatków migdałowych 2/3 szklanki soku pomarańczowego Budynie rozpuścić w 1/2 szklanki mleka, resztę mleka zagotować z cukrem i cukrem migdałowym
Czerwień i błękitdużo pracy, a robi się ją dosłownie w 15 minut. Jest bardzo smaczna i szybko znika ze stołu. Składniki: 200 g sera żółtego puszka kukurydzy 4 jajka średni por paczka paluszków krabowych surimi 2 łyżki majonezu 2 łyżki jogurtu naturalnego (albo więcej majonezu) sól, pieprz Przygotowanie Jajka gotujemy na twardo i studzimy. Pora kroimy w kostkę, zalewamy gorącą wodą
e-PrzepisyKulinarneDomowy lukier to podstawa przy wypieku babek czy serników oraz pączków i drożdżówek. Mój prosty przepis na lukier cytrynowy jest bardzo uniwersalny i łatwy do zapamiętania. Taki lukier jest niezastąpiony! Lukrem cytrynowym pokrywam najczęściej wypieki wielkanocne. Idealnie sprawdza się do babek cytrynowych oraz babek drożdżowych. Lukier cytrynowy świetnie wygląda i smakuje na babeczkach śmietankowych z owocami
AniaGotuje.platrakcyjnie wyglądające potrawy. Jak bowiem powszechnie wiadomo, je się także oczami i stąd zrodził się pomysł na tę Wielkanocną sałatkę. Dzięki uprzejmości firmy HAŃDEREK , trafiła do mnie kolejna paczka z pysznymi wędlinami. Jeszcze raz dzięki :) Jedna z nich, baleron, posłużył mi do przygotowania tej sałatki. Składniki: 1,5 szklanki pokrojonego w kostkę baleronu 1 szklanka pokrojonych w kostkę ogórków
Gosia gotujeopakowania śnieżki #łyżeczki kawy rozpuszczalnej 4 kostki czekolady masa budyniowa 1 litr mleka 2 budynie z cukrem waniliowe 3 łyżki mąki wrocławskiej 1/2 szklanki cukru kryształu 3 żółtka 1/2 paczki migdałów zmielonych 1 masło przygotowanie Pierwsze robimy masę budyniową – wlewamy mleko do garnka, ok 2 szklanki z tego odlać i do tego mleka dodajemy budynie, cukier, żółtka, mąkę
Moje Wyroby