już za tydzień . Nigdy nie byłam dobra w pieczeniu tych wszystkich słodkości typu: pączki, faworki, oponki, chociaż może dlatego, że po prostu zbyt mało ich piekłam. Teraz, kiedy wróciliśmy do kraju, napewno przetestuję kilka przepisów, żeby sie sprawdzić Zaczęłam od oponek serowych. Autorka podała, że z podanych składników wyszło jej 60 oponek, co uznałam za niemożliwe. Dopiero później doczytałam
Relaxtimebiałkach Przepyszny i mega delikatny serniczek, który przygotowuje się na samych białkach. W masie serowej nie ma ani jednego żółtka, dzięki czemu jest ona cudownie biała i niezwykle puszysta. To ciasto to świetny pomysł na wykorzystanie białek, które zostaną nam na przykład po wypieku pączków czy faworków. Białka spokojnie można zamrozić, ja często tak właśnie robię, wkładam białka do pudełeczka(...)wymiarach 25 x 35 cm Składniki Ciasto: 2 szklanki mąki 250g masła lub margaryny 2 żółtka 4 łyżki cukru pudru 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia Masa serowa: 1 kg sera mielonego z wiaderka 12 białek 300g cukru 200g masła 6 łyżek kwaśnej śmietany 3 łyżki mąki ziemniaczanej 2 łyżeczki cukru waniliowego *** Składniki na ciasto zagniatamy
Blog z Apetytemdrobnych wiórek kokosowych 3 szklanki mleka 4 łyżki cukru 125 g masła 60 g budyniu waniliowego (półtorej paczki) dodatkowo: 200 g mlecznej czekolady 3 łyżki mleka 3 łyżki wiórek kokosowych Foremkę do pieczenia wyścielić wysoko papierem. Przygotować masę serową: białka i żółtka oddzielić. Białka ubić na sztywno. Żółtka utrzeć z cukrem na jasną puszystą masę. Nadal ucierając dodać ser, budynie
Domowa Cukierenka-Domowa KuchniaPaczkę gotowych pierożków tortellini mam zawsze w spiżarni. Gdy trzeba coś na szybko zjeść, te pierożki są niezastąpione. Wystarczy szybki sos serowy w stylu beszamelu i mamy gotowe danie. Ale my zwykle takie pierożki jemy na kolację. Wymyślam różne wersje z ich udziałem, gdy znudzą nam się nieśmiertelne kanapki i sałatki. Tortellini z sosem pomidorowym i fasolką 250 g gotowych
Posadzone i zjedzonepodałam go z brzoskwinią, ale można serwować go z musem śliwkowym, makowym lub czekoladą. Polecam. Składniki: Spód: • 1 paczka (około 250 g) ciastek pełnoziarnistych Digestive z czekoladą • 4 - 5 pełnych łyżek kremu orzechowo - czekoladowego • 2 łyżki roztopionego masła Masa serowa: • 750 g twarogu trzykrotnie zmielonego • 250 g serka mascarpone • 1 opakowanie budyniu waniliowego bez cukru (40g) • 1/2 puszki słodzonego mleka
W mojej kuchniczegoś innego. No tak... tylko co zrobić z 5 żółtek, które zostają po zrobieniu np. bezy? Faworki? Pączki? Nie... i nie... Miałam ochotę na sernik, a zarazem na jakąś tartę... summa summarum zrobiłam z tego Galette z masą serową i śliwkami. Niebo w gębie! Zniknęło zanim zdążyło ostygnąć :) Ciasto to zaliczam do tych typu "mam dość, ale z łakomstwa zjem
Jedzeniomaniaciasto nie chłonie tłuszczu podczas smażenia, jest bardziej kruche i bardzo delikatne. Przepis znajdziecie tutaj 2. Oponki serowe Lekkie, puszyste, delikatne w smaku – pyszne. Chyba to najlepsze oponki jakie kiedykolwiek jadłam. Z pewnością prostsze w przygotowaniu i mniej czasochłonne niż tradycyjne pączki, niemniej wcale nie ustępują im smakiem. Spróbujcie sami. Przepis znajdziecie tutaj 3. Karnawałowe rozetki Do przygotowania karnawałowych rozetek
Fascynacje Aniciasto nie chłonie tłuszczu podczas smażenia, jest bardziej kruche i bardzo delikatne. Przepis znajdziecie tutaj 2. Oponki serowe Lekkie, puszyste, delikatne w smaku – pyszne. Chyba to najlepsze oponki jakie kiedykolwiek jadłam. Z pewnością prostsze w przygotowaniu i mniej czasochłonne niż tradycyjne pączki, niemniej wcale nie ustępują im smakiem. Spróbujcie sami. Przepis znajdziecie tutaj 3. Karnawałowe rozetki Do przygotowania karnawałowych rozetek
Fascynacje AniPoszperałam trochę w szafkach i znalazłam przyprawę do kawy na styl kataloński pomarańczowo - cytrynową. Dodałam ją do masy serowej i serniczek wyszedł super. Jeśli chcecie poszukać tej przyprawy do znajdziecie ją w Lidlu ( ja ją dostałam jakiś czas temu w paczce od Lidla, dlatego wiem że tam ją znajdziecie ). A na wierzch dodałam piankę bezową. Rozwiń i czytaj przepis
Ewa w kuchnicieszę się tym ogromnie. Korzystając z wolnego czasu, odkurzam stare przepisy, porządkuję zdjęcia. Te placuszki z serowym nadzieniem to propozycja na chwile, kiedy w lodówce zbyt wiele zapasów nie ma. Nie ma jajek, zostały jakieś resztki serów, pół paczki drożdży, na wpół uschnięta mięta na oknie... Wychodzi więc to, co na załączonym obrazku. Bieda placek albo jak kto woli
bistro mamaKto nie pamięta mini pączusiów? Chyba taka osoba się nie uchowała :) U nas serowe łakocie, które znikają w błyskawicznym tempie. Zapewniam, że przygotowanie jest bardzo proste
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkirazem. Caaaałe góry oponek :-) Czwórka dzieciaków miała co jeść, a i dorośli nie narzekali. Miło po latach powrócić do tych wspomnień pogryzając przy kubku herbaty... oponkę :-) Oponki serowe OPONKI SEROWE 0,5 kg białego sera 1 szklanka cukru 1/2 margaryny 2 jaja 1 łyżeczka sody 1 kg mąki pszennej 2 łyżki śmietany olej do smażenia Jajka ucieramy z cukrem(...)szklanki wykrawamy krążki, a w nich za pomocą kapsla otwory. Wycięte oponki smażymy jak pączki - na głębokim oleju, gdy zarumieni się jedna strona, odwracamy i rumienimy drugą stronę. Wyjmujemy na talerz, a po odsączeniu z oleju przekładamy na drugi talerz i oprószamy cukrem pudrem. Oponki serowe Oponki serowe SMACZNEGO
peggiwkuchnikruszonki, z warstwą cukru pudru na wierzchu. Ciasto występuje w dwóch wariantach, z nadzieniem: serowym, makowym lub z jabłkami i bez nadzienia. W 2011 roku zostało wpisane do rejestru jako Chronione Oznaczenie Geograficzne. Tradycyjnie ciasto podawano na wszystkich uroczystościach rodzinnych, weselach, odpustach, roznoszone w paczkach sąsiadom i rodzinie przez młodą parę przed weselem. Kołacze piecze się na dużych blachach(...)orkiszowej jasnej 50 ml mleka 100 ml śmietany 12-18% 40 g masła 1 jajko 1 żółtko 25 g drożdży 4 łyżki miodu/cukru 1/4 łyżeczki soli Składniki na masę serową: 1 kg twarogu (u mnie ser z wiaderka) 3 jajka 1 szklanka ksylitolu/cukru 2 łyżki mączki ziemniaczanej skórka otarta z 1 cytryny Składniki na posypkę: 250 g mąki orkiszowej jasnej
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!