Niby ta ich słodycz potrafi nieźle zakleic i większośc zapewne kojarzą się z egipskimi wakacjami , gdzie to w deserach daktyle , daktyle , daktyle i sam cukier!Daktyle , które dostałam w paczce z BDSklep.pl postanowiłam wykorzystać do zrobienia ciasteczek i muffinek.To był zdecydowanie dobry wybór , gdyż zarówno to i to zaczęło znikać zanim się obejrzałam.Dziś pokażę Wam jeden z tych przepisów
Ostra na SłodkoDziś miałam obiad iście królewski! Ostatnio Provitus sprawił mi ogromną niespodziankę świąteczną paczką , więc dziś ja postanowiłam im dogodzić i zrobić pyszny obiad , którego nie powstydzi się nawet najlepsza gospodyni! Na Świątecznym stole zrobi furorę i zachwyci nawet tych najbardziej wybrednych smakoszy! Soczysta pierś z kurczaka … aromatyczne suszone pomidory … kremowy serek … delikatna szynka parmeńska … w połączeniu
Ostra na SłodkoCiasto to chodziło za mną już od dłuższego czasu.Troszkę przerażało mnie połączenie słodkich bez z jeszcze słodszą masą krówkową.A , że miałam opakowanie bezików, które dostałam w paczce z bdsklep.pl , to postanowiłam zaryzykowac!Opłacało się!Ciasto tak jak sądziłam wyszło bardzo słodkie , ale zarazem nie na tyle , by zasłodzic się już jednym kawałkiem.Tak , wzięłam dokładkę chyba 2 razy
Ostra na Słodkokiedy wróciłam z wakacji cały czas chodziła za mną Paella.Bdsklep.pl dokładnie wyczuł moje zachcianki , gdyż już kilka dni po przyjeździe zawitał do mnie kurier z wielką paczką pełną ” światowych ” specjałów , wśród których był m.in. ryż do paelli.Na Gran Canarii smakowałam wersji z owocami morza … przyrządzonej przez prawdziwych Hiszpanów.W domu postawiłam na wersję z dodatkiem kurczaka , gdyż
Ostra na Słodkobiszkoptowym ciasteczkiem i soczystą galaretką przyjemnie pieścił podniebienie.Wygląda niesamowicie efektownie , a zarazem jest niezwykle łatwy do zrobienia!Zrobi furorę na każdym rodzinnym przyjęciu! SKŁADNIKI:* biszkopty okrągłe – 2 paczki* powidła śliwkowe lub marmolada – 100 g* budyń waniliowy z cukrem – 2 op* cukier – 2 łyżki* galaretka cytrynowa – 4 szt* masło – 200 g* mleko
Ostra na Słodkospotkała mnie w domu przemiła ( i ciężka ) niespodzianka ;) Wielkie pudło czekało na otwarcie. Popędziłam po tępy ( u mnie ostatnio wszystkie takie ;) ) nóż i szybkim ruchem wbiłam go prosto w paczkę!Ciach ciach i już była otwarta, a moim oczom ukazał się list ( prawie miłosny ;) ) i sprzęt.Był do Filtr do wody Puricom Stella . „ Jak to pieroństwo zamontuję
Ostra na SłodkoSkładniki:Masa kakaowa:1 l mlekaszklanka cukru200 g masła1 1/2 szklanki kaszy mannej3 łyżki kakaoMasa waniliowa:1l mlekaszklanka cukru200 g masła1 1/2 szklanki kaszy mannejłyżeczka cukru waniliowegoDodatkowo: Paczka herbatników polewa czekoladowaWykonanie:Spód tortownicy 26 cm na 38 cm wykładamy herbatnikami. W garnku zagotowujemy mleko i dodajemy cukier i masło aż się rozpuści. Następnie wsypujemy kaszę i kakao. Mieszamy
ciastkarnia na kruchym spodzieWykonanie :Do miski włożyć margarynę , cukier , cukier waniliowy , miód i jajka wymieszać mikserem .Dodać mąkę , sodę i jeszcze raz wymieszać .Przełożyć na stolnicę , dodać większą połowę paczki orzeszków i zagnieść.Ciasto lekko rozwałkować , wykrawać dowolny kształt.Na każdym ciasteczku ułożyć po 3 orzeszki .Ciasteczka można także zrobić ręką nabierając po kawałeczku ciasta i rozpłaszczyć .Piec w temp
Sama słodycz i szczypta chilizobaczyłam to ciasto, zrobiło na mnie ogromne wrażenie. Wszyscy wiemy, że jemy oczami, gdybym mogła pochłonęłabym całe:). Tajemnym składnikiem jest szpinak, który sprawia, że ciasto wszystkich intryguje. Składniki: Ciasto: paczka szpinaku 450 g (rozdrobnionego) 2,5 szklanki mąki krupczatki 1,1/3 szklanki oleju 1 szklanka cukru 3 łyżeczki proszku do pieczenia 2 opakowania cukru wanilinowego Masa śmietanowa: 500 ml śmietanki
cooklifebłyskawicznie się je przygotowuje. Ja testujac przygotowałam jedną porcję a za chwilę już miałam zarobione następne, tym razem z mniejszą ilością przyprawy korzennej (do pierwszych dałam 1/2 paczki-13g i były bardzo pikantne, drugą wersję zrobiłam z dodatkiem 8g przyprawy, dodałam także cynamon). Praca przy nich to czysta przyjemność, ciasto ma super konsystencję, jest bardzo delikatne i nic się
Smaczne Zdrowetaki sposób wykorzystać cukinię. Zaraz po powrocie do domu wzięłam się więc do pracy. Jak zwykle potrawa jest z gatunku mało absorbujących, nie pracochłonnych za to szybkich :)1 paczka ryżu arborio do risotto ( u mnie 300g)1 cebula pokrojona w kosteczkę1-2 ząbki czosnku (posiekane lub wyciśnięte)1 średnia cukinia starta na grubych oczkach tarki2 marchewki z rosołuok
Z butelką mleczka w tleoccie z kozim cammembertem. Granat leżał i kusił, więc jak można go było nie dodać, no i w taki właśnie sposób wyszło piękne kolorystycznie i smakowo połączenie.1 paczka mieszanki sałat1 opakowanie sera camembert u mnie Turek z koziego mleka2-3 gruszki w occieziarna z granataopcjonalnie kilka suszonych pomidorówocet balsamicznyoliwa z oliweksól, pieprzSer i gruszki kroimy, reszte fantazyjne rozsypujemy
Z butelką mleczka w tleledwie się mieście w piekarniku i łatwo jest go nie dopiec w środku. Połowa składników, czyli ilości z przepisu są spokojnie wystarczające dla kilku łasuchów. 350 g mąki pszennej1 paczka suszonych drożdży (7 g)100 g cukru125 ml letniego mleka25 g roztopionego masła1 jajko1/2 dużej puszki masy makowej (lub ok 400g domowej) Sok z cytrynyCukier puder.Wszystkie składniki oprócz masła
Z butelką mleczka w tlejeśli komuś nie przeszkadza ogrom słodyczy, niech doda więcej, ciasto jest oczywiście najlepsze na drugi dzień, ale wtedy jest go już niewiele :)3 BIT z kwadratowej blachyok. 4 paczek herbatników (część można wymienić na krakersy)1 puszka masy kajmakowej (400 g)750 ml mleka150 g masła1/2 szklanki cukru2 opakowania budyniu śmietankowego/waniliowego400 ml śmietany 36% + 1 łyżka cukru pudru1 łyżka
Z butelką mleczka w tlejeszcze jedna miła niespodzianka. Rano, gdy jeszcze wylegiwaliśmy się w łóżku, ktoś nagle zapukał do drzwi. C. z niezbyt zadowoloną miną poszedł otworzyć, a po chwili wrócił, wyręczając mi paczkę z niezbyt zadowoloną miną. Zmienił ją jednak szybko, gdy tylko zobaczył, co jest w środku. W pięknym czerwonym pudełku kryły się bowiem prawdziwe szwajcarskie słodycze, a pod nimi zupełnie niespodziewany
Pożeraczka, czyli raz adobrze