Dostałam ogromną paczkę z produktami do testów od firmy Emix. Są tam między innymi gotowe mieszanki ciast. Ja osobiście nie przepadam za takimi produktami i wolę coś sama wymyślić, ale skoro są to trzeba to wykorzystać. Na pierwszy ogień poszły kremówki domowe i muszę przyznać, że jestem mile zaskoczona. Ciasto szybkie w wykonaniu a co ważne jest smaczne. Zresztą może
Ewa w kuchniDostałam super paczkę z przyprawami Kamis i będzie wielkie testowanie. Części z nich nie miałam okazji próbować ale już widzę, że bardzo przypadną mi do gustu. Dziś na pierwszy ogień poszła ognista mieszanka przypraw czyli to co lubię. A taka mieszanka świetnie nadaje się np. do pierogów.Rozwiń i czytaj przepis
Ewa w kuchnipaczce z przyprawami Kamis był między innymi szafran. Kiedyś miałam okazję piec babkę szafranową a dziś szafran dodałam do sernika. A do tego domowy cukier waniliowy i serniczek poezja po prostu wyszedł.Rozwiń i czytaj przepis
Ewa w kuchniwartości 50 zl na zakup dowolnych produktów w sklepie internetowym. Zamóiwienie zrealizowane ekspresowo, co prawda z małymi problemami bo wybrany paczkomat się zepsuł i trochę czekałam na odbiór paczki to ogólnie wszystko jest okey. Sklep jest dobrze zaopatrzony i każdy znajdzie cos dla siebie. Jako, że w kuchni zawsze coś się psuje a mi akurat odmówiła posłuszeństwa jedna z tarek
Ewa w kuchniciasto łatwo się wałkuje, nie rozpada się przy wycinaniu i nie traci kształtu podczas pieczenia. Te kruche ciasteczka zasmakują nie tylko alergikom :)Składniki:kleik ryżowy dla niemowląt85g (pół paczki)margaryna bezmleczna100gcukier puder50gmak mielony20g (3 łyżki)migdały mielone50gmąka bezglutenowa np. Mix it Schar 100gproszek do pieczenia bezglutenowy 0,5 łyżeczkiekstrakt waniliowykilka kroplimiód płynny (sztuczny lub pszczeli)3 łyżkiłupiny
głodny alergikZupełnie nie rozumiem dlaczego niektórzy nie lubią szpinaku… Ja ostatnio zawsze mam paczkę szpinaku w zamrażarce bo przecież można z niego zrobić ciasto francuskie ze szpinakiem, albo kurczaka ze szpinakiem albo krewetki ze szpinakiem (wkrótce ) ale również roladę szpinakową z łososiem… Pierwszy raz taką roladę szpinakową z łososiem przygotowała dla mnie moja Mama kilka lat temu jak pojechałam
UgotujmyTo.plłyżki mąki ziemniaczanej)2 płaskie łyżeczki proszku do pieczeniamasło i bułka tarta do wysypania tortownicyWarstwa truskawkowa:500 g truskawek1 galaretka truskawkowaWarstwa śmietankowa:300 ml śmietany kremówki1 paczka ciastek OreoDo dekoracji:300 g truskawek1 galaretka truskawkowaDo nasączenia:0,5 szklanki wody, sok z połowy cytryny, cukier waniliowy i opcjonalnie ulubiony alkohol 1. Biszkopt: Ubić białko z cukrem tak długo, żeby
UgotujmyTo.plWymieszać dobrze ręką, przykryć folią i zostawić do wyrośnięcia na całą noc. 3. Wyrośnięte ciasto wyłożyć na obficie posypany mąką blat/stolnicę. Ciągniemy za każdy bok i składamy jak paczkę. Przykryć miską w której rosło ciasto i zostawić na 45 min. 4. Wyrośnięte ciasto, posypać mąką i przekroić na mniejsze kawałki używając ostrego noża lub specjalnej „szpachelki
UgotujmyTo.pldodatkiem cynamonu i powideł śliwkowych, wyszły pyszne :) Jedyny problem, to zniknęły za szybko. Zdecydowanie trzeba będzie upiec je jeszcze raz na Wigilię.Składniki:kleik ryżowy dla niemowląt85g (pół paczki)margaryna bezmleczna100gcukier puder50gproszek do pieczenia bezglutenowy mąka bezglutenowa Mix it0,5 łyżeczki100 gekstrakt waniliowykilka kroplisyrop daktylowy3 łyżkikarob mielony2 łyżkisiemię lniane mielone0,5 łyżeczkiwoda1 łyżkacynamon0,5 łyżeczkipowidła śliwkowekilka łyżekMąkę
głodny alergikCiasto jest bardzo smaczne, jeśli ktoś nie zna to gorąco zachęcam do wypróbowania!Ciasto 3 Bit Blacha:25x35 cm |Czas przygotowania:~45 min |Ciasto bez pieczeniaSkładniki ok. 4 paczek herbatników1 puszka masy kajmakowej (400 g)750 ml mleka150 g masła1/2 szklanki cukru 2 opakowania budyniu śmietankowego/waniliowego na 0,5 l mleka400 ml śmietany 36% + 1 łyżka cukru pudru2
coolinarnastrefa.blogspot.combutelki kultowej już oranżady... Piękne to były czasy... A wracając na ziemię - gorąco polecam przepis!:) SKŁADNIKI:250 g makreli wędzonej (lub 1 duża)3 duże marchewki1 duża cebula1 paczka kaszy pęczak (około 100-120 g)2 ząbki czosnku2-3 czubate łyżeczki koncentratu pomidorowego5 łyżek oliwy oliwek1 łyżeczka paryki słodkiej0,5 łyżeczki papryki ostrej3 ziela angielkie2 liście laurowe0
Słodko-Słony Świat Ilonykoperek Jest to bardzo prosta w przygotowaniu zupa, a smakuje wyjątkowo. Bardzo charakterystyczny jest jej lekko słodkawy smak. Dzięki niemu jest uwielbiana jest również przez najmłodszych.Bulion podgrzać. Dodać paczkę mrożonych warzyw i gotować 30 minut na niewielkim ogniu.Ziemniaki obrać, pokroić w kostkę i ugotować. Dodać je do zupy i gotować jeszcze przez 10 minut.Dodać kalafior
Świat Domowej KuchniSkładniki na ciasto:2 paczki krakersów 200 g wiórków kokosowych 125 g cukru 1 opakowanie cukru waniliowego ½ l mleka 250 g margaryny Kasia ¾ szklanki cukru 2 żółtka 2 opakowania budyniu kokosowego lub waniliowego Składniki na polewę: 20 dag białej czekolady 1/3 kostki masła 1 opakowanie cukru waniliowego 6 łyżek śmietany kremówki Żółtka utrzeć mikserem z cukrem waniliowym i ½ szklanki
Świat CiastaMasę podzielić na dwie części. Do jednej z nich dodać kakao i ponownie wymieszać (fot.1). Obie masy serowe wstawić na chwilę do lodówki, aby dobrze stężały.Herbatniki wyjąć z paczki i ułożyć na pergaminie tak jak na zdjęciu 2 (fot.2). Przygotować herbatę z cytryną i 2 łyżkami cukru. Całkowicie wystudzić - a następnie nasączyć nią herbatniki. Na tak przygotowane podłoże, kładziemy
Świat Ciastawaniliowy – 1 szt- cukier – 0,5 szklanki- masło – 0,5 kostki- wiórki kokosowe – 50 g- płatki migdałów – 200 gCIASTO:- słone krakersy – 1 duża paczka- wiórki kokosowe – 30 gSPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: Mleko mieszamy z mąką ziemniaczaną i pszenną. Mleko kokosowe wlewamy do garnka, dodajemy cukier i cukier waniliowy. Grzejemy na wolnym ogniu. Gdy mleko kokosowe
Ostra na Słodko