wykona takich. Przed nami karnawał, więc do pracy. Czas na pączkowe szaleństwo.Składniki:8 szklanek mąki10 dag drożdży1 szklanka cukru5 żółtek1 jajko0,5 kostki margaryny5 łyżek oleju1-2 paczki cukru waniliowego2 łyżki spirytusu2 szklanki mlekaszczypta soliDrożdże kruszymy, dodajemy łyżkę cukru, 1,5 szklanki mąki. Wszystko mieszamy na jednolitą masę. Odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.Żółtka i jajko ucieramy
Salonik smakówpełnoziarnistej- 200 g margaryny PALMA firmy BIELMAR- 1 łyżka śmietany- 1 płaska łyżeczka proszku do pieczeniaSzybko zagniatamy ciasto, schładzamy w lodówce przez 30 minut.MAK:- 1 puszka gotowej masy makowej- paczka bakalii- 100 ml koniaku- 4 krople zapachu pomarańczowego- 3 białka Bakalie zalej koniakiem i odstaw na 2 godziny aby się macerowały.Białka ubij na sztywno ze szczyptą soli.Wszystkie
SMYKWKUCHNIProsta, minimalistyczna, a smak naprawdę zaskakujący...Składniki:1 duży świeży brokuł lub paczka mrożonychopakowanie sera fetajogurt grecki 200ml1 łyżka majonezu2 ząbki czosnku słonecznikpieprz, sól Wykonanie: Brokuły podzielić na różyczki, ugotować na półtwardo i ostudzić.Ser feta pokroić w kostkę lub pokruszyć. Przygotować sos: jogurt wymieszać z majonezem, dodać zmiażdżony czosnek, doprawić pieprzem. Wszystkie składniki przełożyć
Anioły w kuchnisupermarketach. Firmie Richmont dziękuję za poszerzenie smakowych horyzontów, to było bardzo miłe doświadczenie!Dwa dni po miłej wymianie wiadomości e-mail do moich drzwi zapukał kurier z przesyłką. W paczce znalazłam rewelacyjną szklankę z podstawką i przykrywką. Szklanka jest wysoka, robiona z grubego, mocnego szkła. Idealna do zaparzania herbaty, na pewno będzie mi służyła. :-) Oprócz szklanki, dostałam to co najważniejsze
Szefowa kuchnimożemy dostać bez problemu w sklepach z zdrową żywnością, sklepach z produktami z różnych stron świata a także niekiedy w supermarketach na półkach ze zdrową żywnością.Fasolę czarną (paczka o wadze 400 g) zamoczyliśmy na 30 minut. Nie ma potrzeby moczyć jej dłużej, to nie nasz polski jasiek:-).Poza fasolą potrzebujemy:- 1 czerwoną paprykę- garść świeżej kolendry
Smaki Brazyliiczerwoną" a to zbrodniam bo to jakby do naszego bigosu włożyć zamiast kapusty cukinię.SKŁADNIKI i PRZYGOTOWANIE:CZĘŚĆ PIERWSZA - FASOLA: Fasolę czarną (my użyliśmy 400 gram czyli jedną paczkę) wrzucamy do wody i pozostawiamy na 30 minut aby "straciła" trochę koloru. Nie ma potrzeby moczenia fasoli czarnej na całą noc jak robimy w przypadku naszego polskiego jaśka.CZĘŚĆ DRUGA
Smaki Brazyliistołach brazylijskich, także w czasie Świąt Bożego Narodzenia. Doszedł do wniosku że to tak jak z naszymi pierogami ruskimi czy rybą po grecku:-) Składniki dla 8 osób:4 paczki ryżu długoziarnistegopół cebuli białej lub czerwonej, pokrojonej w bardzo drobną kosteczkęolej1 łyżka koncentratu pomidorowego2 kostki bulionowe (bulion warzywny lub drobiowy2 marchewkipół czerwonej paprykimała puszka zielonego groszkurodzynki (w takiej samej ilości
Smaki Brazyliiwstaniu od świątecznego stołu warto zadbać o odzyskanie lekkości, a "ciężkie" ciasta zamienić na coś zdecydowanie zdrowszego. Gwiazdka w tym roku odwiedziła mnie jeszcze w Wigilię podrzucając pyszną paczkę od firmy Naturalna Spiżarnia. Znalazły się w niej między innymi: masło orzechowe bez soli i cukru (KLIK), masło migdałowe (KLIK) oraz suszone jabłka (KLIK), które zachęciły
peanutbuttermonsterklatce schodowej w wykonaniu małych gości i raz telefonicznie :) dostałam kwiaty, prezenty i laurki oraz całe mnóstwo czekolady. Dzieciaki naprawdę mnie wzruszyły! na dodatek odebrałam z poczty dwie paczki a tym samym stałam się posiadaczka dwóch cudnych, starych, ćmielowskich filiżanek do espresso oraz
Dzieje kuchennej Wiewióryszklanka mąki pszennej1 szklanka cukru10 jajekpółtorej łyżeczki proszku do pieczeniaMasa budyniowa:700 ml soku marchwiowego2 opakowania budyniu śmietankowegoMasa śmietankowa:250 g śmietany 36 %1 op. galaretki pomarańczowejDodatkowo:2 paczki delicjiwiórki kokosowe do dekoracji. Wykonanie:Ciasto:jajka zmiksować z cukrem. Dodawać stopniowo mąkę z proszkiem. Ciasto wylać na wyłożoną papierem do pieczenia blaszkę. Piec w temp. 180 stopni C przez
Bon Appetit Małgorzatyskładniki:2 paczki ciastek owsianychsłoik masła orzechowego1/4 kostka masła tabliczka czekolady najlepiej gorzkiejCiastka rozkruszamy na piasek w blenderze albo wałkiem do ciasta. Rozkruszone ciastka mieszamy z masłem orzechowym i masłem. Gotową masę chłodzimy w lodówce. Następnie w dłoniach formujemy kulki i wstawiamy do lodówki. W tym czasie w kąpieli wodnej roztapiamy czekoladę i smarujemy
Bon Appetit Małgorzatyzrobiłam też z tego przepisu wersję deseru w pucharkach. przepis w kolejnych postach. składniki:1 kg twarogu sernikowegomałe opakowanie margaryny1 szklanka cukru4 jajkapół szklanki mleka3 budynie waniliowe5 paczek herbatników kakaowycharomat rumowyokoło 2 szklanek wydrylowanych wiśni (albo rodzynek)Twaróg, margaryna, cukier, jajka wkładamy do garnka i mieszamy składniki. następnie podłączamy ogień, cały czas mieszając. Budynie rozpuszczamy
Bon Appetit Małgorzatyskładniki:0,5 kg twarogu sernikowego2 czubate łyżki margaryny1 szklanka wydrylowanych wiśni1-2 szklanki cukru2 jajkapół szklanki mleka2 budynie waniliowe2 paczki herbatników pół aromatu rumowegookoło 1 szklanki wydrylowanych wiśni (albo rodzynek)Twaróg, margarynę, cukier, jajka wkładamy do garnka i mieszamy składniki. Następnie podłączamy ogień, cały czas mieszając. Budynie rozpuszczamy w mleku i dodajemy
Bon Appetit Małgorzatyprzepis na szybkie i efektowne danie :) Ciasto francuskie można przygotowywać z jakimikolwiek dodatkami. Składniki:gotowe ciasto francuskie około pół kilo świeżego szpinaku ewentualnie paczka mrożonego w liściachpół pęta chorizopół czerwonej papryki5 łyżek kwaśnej śmietany1 jajko2 garści tartego żółtego sera lub kilka plasterków (albo sery pleśniowe)1 - 2 ząbki czosnkuoliwa do smażeniaCiasto francuskie
Bon Appetit Małgorzatyminut w 190 stopniach c. Składniki na krem z jabłek:1,5 kg jabłek2 szklanki wody1 szklanka cukru2 budynie + 1 szklanka wody do budyniu Ponadto:2 paczki miękkich żelków250 ml śmietanki kremówki 30% albo 36 % Jabłka obieramy i kroimy w kostkę. Wrzucamy do garnka z dodatkiem 2 szklanek wody i 1 szklanki cukru i gotujemy
Bon Appetit Małgorzaty