opakowanie cukru waniliowego 1,5 szklanki kaszy manny 1 kostka masła lub margaryny Ciasto ciemne: składniki jak wyżej + 3 łyżki tradycyjnego kakao Dodatkowo: 8 paczek herbatników petit beurre Dno blachy o wymiarach 28x34 cm wyłożyć herbatnikami.Ciasto jasne:W garnku zagotować mleko, dodać masło, ciągle mieszając dodać cukier i kaszę manną (wsypujemy stopniowo). Po dodaniu kaszy energicznie
Moje domowe kucharzeniekostkiśmietana 18% -2 kubki po 400 g żelatyna 4 łyżkimleko 100 mlcukier brązowy -2 łyżkigalaretka niebieska-1 opakgalaretka wiśniowa -1 opakgalaretka agrestowa -1 opakrodzynki -2 łyżkibiszkopty okrągłe - 1 paczka PRZYGOTOWANIE:Galaretki rozpuszczamy w 1 szkl gotowanej wody,każdą oddzielnie,odstawić do lekkiego stężenia. Żelatynę rozpuścić w mleku,odstawić do ostudzenia. Ser przecisnąć przez praskę,dodać śmietanę,cukier ,dobrze ubić
Kuchnia DanusiZielony przekładaniec Lista składnikówBiszkoptjajka 4 sztmąka 1 szklcukier 1 szklproszek do pieczenia 1 łyżeczkaMasasok pysio - 3 szklbudyń śmietankowy 3 sztDodatkowośmietana 18 % 2 kubeczkigalaretka agrestowa 1 sztgalaretka
Kuchnia DanusiCiasto z czereśniami SKŁADNIKI:czereśnie- 1 kgcukier -250 gmąka -250gjajka -4 sztmąka ziemniaczana -1 łyżkaproszek do pieczenia -1 łyżkagalaretki wiśniowe -2 opakśmietana18%-0,5 lbiszkopty
Kuchnia DanusiRafaello na herbatnikach SKŁADNIKI:mleko 2 i 1/2 szklżółtka 3 sztmąka 2 łyżkimąka ziemniaczana 3 łyżkicukier waniliowy 1 sztcukier 1 szklmasło 300 gwiórki kokosowe 250 gherbatniki
Kuchnia DanusiKolejny przepis z akcji testowania z portalem ŚWIADOME ODŻYWIANIE.Dziś przetestowałam migdały w płatkach.Przygotowałam rewelacyjne ciacho migdałoweMigdałowiec SKŁADNIKI:herbatniki petit beurre- 2 paczki podwójneśmietana kremówka 30% - 250 mlczekolada gorzka - 4 łyżki rozpuszczonej czekoladybita śmietana w proszku - 1 opakmasa krówka orzechowa - 1 puszkabudyń waniliowy -2 opakmleko -0,5 lmigdały płatki - 75 gmasło - 2/3 kostPRZYGOTOWANIE:Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej
Kuchnia Danusipizza z podwójnym ciastem Pizza imprezowa Składniki CIASTO: 0,5 paczka drożdże, sól, 1 szkl woda ciepła, 4 łyżki olej, 4 szkl mąka, FARSZ 250 g ser żółty, 400 g pieczarki, 3 szt pomidory 4 szt cebula, sól, 250 g kiełbasa cienka, pieprz Party Dip czosnkowy do polania- 1 opak 1/2 słoiczka koncentrat pomidorowy, tłuszcz do podsmażenia cebuli i pieczarek
Kuchnia DanusiTestowanie śmietanki czekoladowej Torcik malinowy Składniki: śmietanka czekoladowa - 750 ml żelatyna -2 łyżki biszkopty okrągłe - 1 paczka maliny - 1 pojemniczek galaretka truskawkowa - 4 opak woda gotowana do galaretek - 1,5 litra listki mięty do dekoracji PRZYGOTOWANIE: Żelatynę rozpuścić w niewielkiej ilości gorącej wody, lekko przestudzić i wlać do śmietanki czekoladowej miksując na najwyższych obrotach. Galaretki rozpuścić
Kuchnia DanusiBlachę wysmarować tłuszczem, wylać ciasto, wstawić do piekarnika piec 35 minut w 175 stop. MASA KOKOSOWA Mleko przelać do rondelka, dodać oba cukry, zagotować. Do zagotowanego mleka wsypać paczkę wiórków kokosowych, wymieszać. Wymieszaną masę kokosową gotować na wolnym ogniu często mieszając do zgęstnienia. Pod koniec gotowania dodać margarynę, mieszając doprowadzić do rozpuszczenia, odstawić do ostygnięcia masy. POLEWA CZEKOLADOWA
Kuchnia Danusikiedyś zdjęcie roztopionego czajnika elektrycznego, którego ktoś postawił na kuchence gazowej :-). 4. Idzie jak krew z nosa. Jak kurier idący do mnie na 3 piętro w bloku z paczką ważącą ok. 1 kg. Bardzo ciężko :-). Listonosz to nawet się nie fatyguje z wniesieniem, zostawia awizo albo i czasem nie zostawia nic :-). 5. Brzydki jak noc listopadowa. Zdecydowanie brzydki
Pora coś zjeśćgryczanej z moimi ulubionymi dodatkami - smacznego! Placki gryczane z pieczoną dynią, szpinakiem i suszonymi pomidorami Na 20 placuszków: - 200g kaszy gryczanej - 2 ząbki czosnku - 150 g pieczonej dyni - paczka świeżego szpinaku - 8 połówek suszonych pomidorów z zalewy - 100 g twarogu półtłustego - 2 jaja - pół szklanki otrąb owsianych - olej rzepakowy do smażenia - łyżka oliwy do pieczenia
Sajkofanka smakuSkładniki:2 jabłka,2 galaretki cytrynowe,250 g serka śmietankowego kaliskiego,50 g margaryny,4 paczki herbatników,1 duży jogurt naturalny,1 mała kremówka 30 %,2 łyżki żelatyny spożywczej,2 łyżeczki startej skórki cytrynowej. Przygotowanie: Żelatynę rozpuszczamy w 4 łyżkach gorącej wody. W misce mieszamy jogurt naturalny z serkiem śmietankowym, dodajemy ubitą na sztywno kremówkę i ostudzoną żelatynę
Aga w kuchniszybka przekąska na wieczór z snacków ryżowych Rismini podane z twarogiem i posypane świeżym szczypiorkiem... bo czy same snacki ryżowe muszą być nudną przekąską? Składniki:1 paczka rismini twarożek ze szczypiorkiem Sonko,200 g twarogu półtłustego,1/2 cebuli,4 łyżki śmietany 18%,szczypta soli i pieprzu,do posypania: szczypiorek.Przygotowanie: Twaróg przekładamy do miseczki i rozgniatamy
Aga w kuchnidość, że najprostszy to jeszcze najlepszy sernik na zimno!!!SKŁADNIKI: 1 kg sera zmielone, 1/2 laski wanilii, 2 żelatyny fix deserowe, 2 galaretki truskawkowe, ok. 20 truskawek, 1/2 paczki okrągłych biszkoptów. Przygotowanie: Biszkopty układamy na dnie tortownicy. Do sera dodajemy ziarenka z laski wanilii. Żelatynę rozpuszczamy w 200 ml gorącej wody (zgodnie z przepisem na opakowaniu
Aga w kuchnipojawił się w mojej kuchni nowy sernik z musem truskawkowym - pysznym musem truskawkowym :)Składniki: 1 kg sera zmielonego w wiaderku, 1/2 laski wanilii, 1 szklanka cukru pudru, 1/2 paczki biszkoptów okrągłych, 2 żelatyny fix do deserów, 1/2 kg truskawek, perełki srebrne. Przygotowanie: Do sera dodajemy wyskrobane ziarenka wanilii oraz cukier puder. Miksujemy. Następnie dodajemy 1,5 żelatyny
Aga w kuchni