scramble owsiane podane z mango i ricottą~ Przepis na omlet z poprzedniego wpisu postaram się dodać dzisiaj wieczorem, ew. jutro, bo znów mam masę nauki i nie wyrabiam
breakfast of dreamskasza owsiana na mleku sojowym gotowana z truskawkami podana z resztą truskawek i waniliową ricottą~ 1-szego maja jem truskawki i mam nadzieję, że to będzie zwiastunem słonecznej pogody i jak najszybszego nadejścia lata...Poza tym zamrażarkę trzeba czyścić! Wczoraj kupiłam pierwszy rabarbar! ♥ A śniadanie wyszło mi przez przypadek biało-czerwone więc i patriotyczny akcent w sam raz na dziś
breakfast of dreamskasza owsiana z granatem (również w środku) i tahini naturalnym ~ Dzisiaj warsztaty! Na 15.00 muszę być w Warszawie, więc wyjedziemy ok. 11-12.00, ale mój zegar biologiczny myślał, że dziś szkoła i zbudził mnie wcześnie rano...No cóż...Jestem bardzo ciekawa jak będzie i nie mogę się doczekać! :) Oczekujcie relacji na blogu :) Lato coraz bliżej...Wykorzystuję zapasy mrożonych owoców
breakfast of dreamsowsianka na mleku owsianym z nektarynkami i klonowo-pecanowym masłem orzechowym~ Najlepsza na powrót do życia po imprezie - jej wysokość owsianka ♥♥♥ I pierwsze nektarynki w tym roku :) Jaaakie słodkie były
breakfast of dreamskakaowy placek owsiany na jogurcie sojowym z nektarynką (w środku) podany z masłem orzechowym i drugą nektarynką
breakfast of dreamsprzepis! Wypróbujcie koooooooniecznie! ZIMOWA GRANOLA Z ORZECHAMI I SUSZONĄ ŻURAWINĄ inspiracja - klik // ok. 500g granoli ~1 duża pomarańcza (ok. 340g ze skórką) ~100g miodu ~300g płatków zbożowych (użyłam owsianych i żytnich) ~40g orzechów laskowych ~30g migdałów ~55g suszonej żurawiny ~2 łyżeczki cynamonu Żurawinę namoczyć przez ok. 10 min w gorącej wodzie. Pokroić na połówki. Z połowy pomarańczy zetrzeć skórkę
chili & sugarCZEKOLADOWA GRANOLA przepis autorski // pół litrowego słoika granoli ~250g płatków zbożowych (u mnie owsiane, orkiszowe i żytnie) ~40g wiórków kokosowych ~110g ulubionych orzechów (u mnie 50g migdałów i 60g nerkowców) ~260g mleka skondensowanego niesłodzonego + 20 (rozkruszonych) tabl. stevii / lub 260g mleka skond. słodzonego, wtedy nie dodajemy stevii ~2 bardzo czubate łyżeczki naturalnego kakao Orzechy pokroić na kawałki. Piekarnik rozgrzać
chili & sugarMama uwielbia właśnie takie! CIASTECZKA ZE SKORUPKĄ Z PESTEK I MIODU przepis autorski // 14 duuuużych ciach ~1/2 szklanki mąki pszennej zwykłej ~1/2 szklanki mąki pszennej razowej ~1/3 szklanki płatków owsianych ~płaska łyżeczka proszku do pieczenia ~4 łyżki poppingu z amarantusa (jeśli nie masz możesz pominąć) ~1/2 szklanki cukru ~2 czubate łyżki masła orzechowego ~100g masła (pokrojonego w kostkę) ~jajko
chili & sugarankieta, jeśli jeszcze nie głosowaliście to zachęcam ;) GRANOLA RABARBAROWA lekko zmodyfikowany przepis z Filozofii Smaku // mały słoik granoli ~150g różowych części rabarbaru ~50g cukru trzcinowego ~łyżka wody ~100g płatków owsianych górskich ~20g sezamu ~20g pestek słonecznika ~20g płatków migdałowych Rabarbar kroimy w kawałki o długości 1 cm. Umieszczamy w garnku, dodajemy cukier i wodę, gotujemy mieszając, aż cukier się rozpuści
chili & sugartemu co można zobaczyć za oknem, więc raczę się piernikową granolą. Uwielbiam wszelkie granolowe wariacje! :) English version : GRANOLA PIERNIKOWA przepis autorski // 3/4 średniego słoika granoli, ok. 380g ~235g płatków owsianych górskich ~15g otrębów ~2 łyżki syropu cynamonowego (można zastąpić np. syropem klonowym) ~2 łyżki miodu w płynnej postaci ~75g jogurtu naturalnego ~łyżeczka cynamonu ~1 1/2 łyżeczki przyprawy do piernika
chili & sugarautorski // średni słoik granoli, ok. 300-350g ~duży, dojrzały banan - ok. 120g po obraniu ~czubata łyżka miodu kakaowego (miuteli) ~2 łyżki (20g) kakao ~130g (szklanka + 3 łyżki) płatków owsianych ~30g (3-4 łyżki) płatków ryżowych ~10g (2-3 łyżki) otrębów ~50g suszonych bananów Piekarnik rozgrzać do 180*C. Banana rozgnieść widelcem, dodać miód i wymieszać. Resztę składników oprócz suszonych
chili & sugarsezamu lub tym podobnych smaków będą zachwyceni! A nawet sezamowi niejadcy zostaną skuszeni do kuchni tym zapachem :) GRANOLA POTRÓJNIE SEZAMOWA przepis autorski // ok. 300g (średni słoik) granoli ~215g płatków owsianych górskich ~50g mąki sezamowej (mąka sezamowa to zmielony i odtłuszczony sezam, więc jest trochę inna niż po prostu zmielony sezam w domowych warunkach, ale ostatecznie można wykorzystać tę opcję
chili & sugardynie :) A warto! Bo taka granola jest idealna na jesienny poranek - najlepiej zjedzona z ciepłym mlekiem i miodem, achh niebo! DYNIOWA GRANOLA przepis autorski // średni słoik granoli ~200g płatków owsianych ~50g płatków jęczmiennych BIO ~30g otrębów (dowolny rodzaj) ~200g gęstego puree z dyni ~80g miodu (użyłam gryczanego) ~50g ziaren słonecznika ~30g orzechów nerkowca ~20g orzechów włoskich ~30g jagód inkaskich
chili & sugarcukru 2 kopiate łyżki masła dyniowego 1 jajko 15 dag mąki pełnoziarnistej 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki pumpkin pie spice ( klik ) szczypta soli 20 dag płatków owsianych 10 dag musi 2 łyżki pestek słonecznika 1 łyżka orzechów Masło utrzeć z cukrem na puszystą masę. Następnie dodać masło dyniowe. Ciągle mieszając wbić jajko, wsypać mąkę z proszkiem do pieczenia
My simple kitchenzwykle, tj. rozbijamy, solimy i pieprzymy z obu stron a następnie panierujemy kolejno w mące i rozbełtanym jajku. Na końcu obtaczamy w bułce tartej wymieszanej w płatkami owsianymi i siekanymi orzechami (3/4 panierki mają stanowić orzechy i płatki). Smażymy jak zwykle. Surówka w kapusty kiszonej: kiszona kapusta marchewka czerwona cebula por jabłko sól, pieprz, cukier odrobina oliwy Marchewkę i jabłko
My simple kitchen