poszukujących przepisu na zdrową przekąskę do pracy, czy szkoły Składniki: ok. 80-100g jabłek (2 jabłka) 50g cukru brązowego 175ml mleka 110g mąki pszennej jajko 80g płatków owsianych 50g masła pół łyżeczki ekstraktu waniliowego pół łyżeczki cynamonu łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli Wykonanie: Jabłka wymyć, obrać, wydrążyć środki i pokroić na małe kawałki. Płatki owsiane namoczyć w mleku
Mania Wypiekaniapożywnego w dłoń :). Batoniki można długo przechowywać w pojemniku także są idealne na "czarną godzinę". Dla kogo: dla fanów Nigelli dla lubiących zdrowe przekąski dla szukających alternatywy dla ciasteczek owsianych Składniki: puszka słodkiego mleka skondensowanego 250g płatków owsianych "Górskich" (nie błyskawicznych) 75g wiórków kokosowych 100g suszonej żurawiny 35g sezamu 35g pestek dyni 35g pestek słonecznika 125g orzeszków ziemnych niesolonych Wykonanie
Mania Wypiekaniamożna kupić gdzieś w Polsce, ale gdzie? Powie mi ktoś? Bo ja go u siebie na Dolnym Śląsku nigdy nie spotkałam; podobno ten chlebek jest okrągły i obsypany płatkami owsianymi , o tutaj go widać. Mój kołodziej wyszedł bardzo smaczny, jeden z moich lepszych chlebków, ale czy jest choćby zbliżony do oryginału - tego nie wiem! :) Jeśli go ktoś jadł, niech coś(...)Nagrzewamy piekarnik do 50°C, na spód wkładamy głębszą blaszkę z wodą. Wyrośnięty chleb delikatnie przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, smarujemy białkiem, obsypujemy płatkami owsianymi, wkładamy do piekarnika. Nastawiamy temperaturę na 210°C. 4. Kiedy piekarnik nagrzeje się do tej temperatury pieczemy 5 minut, następnie wyjmujemy blaszkę z wodą, zmniejszamy temperaturę do 190°C, pieczemy dalsze
Kuchnia Prezydentowejbazie banana są raczej gumiaste i bardzo wilgotne. Mówi się trudno, ostatnio moje paskudy zrobiły się dość wybredne niestety... Przepis pochodzi z broszurki lidlowej. Ciastka jablkowo owsiane 165 g jabłek, obranych i startych na grubych oczkach 1 duże jajko po 50 g płatków owsianych, całych i zmielonych po 5 g proszku do pieczenia i cynamonu 20 g miodu Wszystkie
Dzieje kuchennej Wiewióryrzepakowy 4 łyżki, mąka żytnia typ 720 2 szklanki, mąka pszenna typ 1850 1 szklanka, mąka pszenna typ 500 1,5 szklanki, seler suszony Royal Brand 2 łyżki, płatki owsiane - ile potrzeba do misy robota wkruszyć drożdże, wsypać cukier, wlać ciepłą wodę i drożdże rozpuścić, wsypać suszony seler Royal Brand, sól morską Royal Brand i odstawić na 15 minut wsypać(...)robota wyrabiać z 10 minut, ciasto zostawić przykryte ściereczką w misie robota do wyrośnięcia na 1 godzinę zwilżonymi dłońmi w ciepłej wodzie formować kule, obsypać je w zmielonych płatkach owsianych, układać na blaszce z papierem do pieczenia, zostawić na 20 minut do podrośnięcia piec w 220 C około 25 minut, wyjąć blachę z piekarnika i bułki zostawić do wystudzenia bułki
W Mojej Kuchni LubięZwykłe kotlety mielone można urozmaicać na naprawdę wiele sposobów. Kilka przepisów jest już na blogu, dzisiaj mam dla Was następny. Tym razem są to pieczone pulpeciki, z dodatkiem otrębów owsianych, dietetyczne i z dużą ilością warzyw. Całość pokrywa kołderka z mozarelli. Naprawdę pyszne! Składniki: 300g mięsa mielonego, por, cukinia, marchewka, 1/2 bakłażana, czerwona papryka, puszka(...)pomidorów krojonych, jajko, łyżka musztardy, 2 czubate łyżki otrębów owsianych, sól, pieprz, czosnek, ostra papryka, świeża bazylia, 200g mozarelli. Wykonanie Pora dokładnie umyć i pokroić w półtalarki. 2 łyżki dodać do mięsa wraz z odrobiną suszonego czosnku, jajkiem, otrębami, łyżka posiekanej bazylii, łyżką wody oraz solą i pieprzem do smaku. Wyrobić
Z miłości do słodkościMąka owsiana z powodu małej zawartości glutenu, nie jest wykorzystywana do wypieku chleba, a szkoda bo owies zawiera wiele substancji korzystnych dla naszego organizmu. Można jednak z powodzeniem użyć płatków owsianych. Po upieczeniu nie widać ich w chlebie, za to długo zachowuje on świeżość. Ja dodatkowo wzbogaciłam go jeszcze ziarnem siemienia". Czytaj więcej
Wiem co jemdoskonałe soczyste ciasto z pełnoziarnistej mąki i płatków owsianych świetnie się wpisuje w moje noworoczne postanowienie ( więcej błonnika w diecie). Jest wilgotne i mało słodkie. Aromatyczne i kwaskowate. Gdyby nie „gruboziarnista” posypka na wierzchu trudno byłoby się domyśleć z jakich składników zostało zrobione. Osobiście nie przepadam za płatkami owsianymi w ciastach, ale tutaj w ogóle się ich nie czuje. Trzeba
Wiem co jemcanihua na mleku owsianym z duszonym cynamonowym jabłkiem i orzechami włoskimi~ Gdy na stronie fresano.pl zobaczyłam canihuę , ta nazwa od razu mnie przyciągnęła. Dzięki współpracy mam okazję spróbować tego ziarna i opisać Wam moje wrażenia. Ale najpierw co nieco o samym produkcie. Ziarno canihua może być stosowane jako zamiennik kaszy lub ryżu, zagęszczacz do zup lub dodawać do sałatek(...)słodko, ale myślę, że równie dobrze sprawdzi się na wytrawnie i muszę jak najszybciej wypróbować tę wersję :) PRZEPIS /1 porcja/ ~60g ziaren canihua ~szklanka mleka roślinnego (u mnie owsiane) ~łyżeczka ksylitolu (opcjonalnie) ~szczypta soli ulubione dodatki (u mnie jabłko duszone z cynamonem i orzechy włoskie) W garnku zagotowujemy mleko po czym wsypujemy kaszę i gotujemy
breakfast of dreamsowsiane kakaowe placki z domowym masłem z nerkowców ; herbata pomarańcza-czekolada ~ PRZEPIS /1 porcja/ ~60g mąki owsianej Fresano ~łyżka naturalnego kakao ~jajko ~1/2 szklanki mleka (u mnie sojowe) ~1/2 łyżeczki sody oczyszczonej ~cukier/ksylitol/stevia do posłodzenia wg. smaku Mieszamy mąkę, kakao, sodę i substancję słodzącą. Następnie dodajemy jajko i mleko i ponownie mieszamy (krótko, tylko do połączenia składników). Rozgrzewamy patelnie, lekko
breakfast of dreamswegańskie owsiane kluski kładzione z domowej masy makowej na mleku sojowym~ Makowym akcentem wchodzę w 2015 rok. Widziałam te kluski na kilku blogach, na każdym inny przepis więc trudno mi podać źródło inspiracji zwłaszcza, że moja wersja jest wegańska :D Nie lubię pisać podsumowań więc takowego (jak zwykle) nie będzie, zresztą nie ma co podsumowywać...Rok 2014 minął mi niezwykle(...)piłam szampana... Nowy rok - nowe perspektywy. Zobaczymy co przyniesie. Ze swojej strony mam tylko jedno postanowienie, ale o tym...przeczytacie później. Jednak jeszcze dzisiaj! PRZEPIS /1 porcja/ ~50g mąki owsianej BIO Fresano ~10g mąki sojowej ~60g masy makowej ~1/4 - 1/3 szklanki mleka roślinnego (u mnie sojowe) ~cukier/stevia do smaku ~300ml mleka roślinnego do gotowania (u mnie sojowe) Mleko zagotowujemy
breakfast of dreamsjabłko w wegańskim dyniowym cieście owsianym z domowym cynamonowym masłem słonecznikowym~ Dzięki temu, że poniedziałki zawsze mam wolne dzisiaj jeszcze nie poszłam do szkoły, jak pozostali uczniowie, którym skończyły się ferie. Jednak i tak muszę ten dzień poświęcić za naukę, bo w ferie jakoś nie mogłam się do tego zabrać, a na powitanie od jutra czekają mnie 4 sprawdziany... PRZEPIS(...)porcja/ ~średnie jabłko - po wykrojeniu środka 200g ~50g mąki owsianej BIO Fresano ~łyżeczka mielonego lnu ~100g puree z dyni ~mleko roślinne do odpowiedniej konsystencji - ciasto powinno być nieco gęstsze niż na pancakes, trudno mi powiedzieć ile dokładnie mleka potrzeba bo dolewałam coraz, ale myślę, że ok. 50ml Wymieszać mąkę, len, puree i powoli dolewać mleko do uzyskania odpowiedniej konsystencji
breakfast of dreamskawowe owsiane gofry z sosem kajmakowym (kajmak rozpuszczony z odrobiną mleka)~ W końcu odważyłam się użyć ponownie gofrownicy...Całe szczęście gofry wyszły z niej w jednym kawałku i były bardzo smaczne :D Wczoraj po praktykach postanowiłam że zrobię sobie luźny dzień - pojechałam z mamą na zakupy, potem upiekłam dwie szarlotki - jaglaną i tradycyjną (przepisy niedługo), ponieważ tato dostał cały(...)się za naukę...Niefajnie robić to w wolnym czasie, ale jednak lepiej poświęcić kilka godzin teraz niż płakać dzień przed że jest się nieprzygotowanym... PRZEPIS /1 porcja/ ~60g mąki owsianej BIO Freasno ~jajko ~50g jogurtu naturalnego ~łyżka kawy zbożowej rozpuszczalnej (np. Inka) ~łyżka soku z cytryny ~1/3 łyżeczki sody oczyszczonej ~cukier/stevia do smaku Mieszamy mąkę, żółtko, jogurt, kawę
breakfast of dreamsbudyń rabarbarowy na mleku owsianym podany z domową granolą malinowo-różaną~ PRZEPIS /1 porcja/ ~250g rabarbaru ~szklanka mleka owsianego (lub innego) ~30g mąki z tapioki BIO Fresano ~cukier/stevia do smaku + łyzeczka cukru z wanilią Rabarbar kroimy drobno i wrzucamy do garnka małą ilością wody, dusimy do miękkości i do momentu aż rabarbar zacznie się rozpadać (może zostać kilka kawałków
breakfast of dreamstrufli ~200g daktyli ~1/2 średniego, dojrzałego awokado (75g) ~30g kakao ~20g karobu ~100g ksylitolu (można użyć cukru w takiej samej ilości) ~do obtoczenia - mielone orzechy, wiórki kokosowe, płatki owsiane, amarantus ekspandowany Daktyle zalewamy wrzątkiem i odstawiamy na ok. godzinę. Awokado obieramy i wrzucamy do miksera. Dodajemy daktyle (nie wylewajcie całej wody w której się moczyły) i miksujemy całość na gładką(...)swobodne ulepienie kulek. Z masy nabieramy kawałki o wadze ok. 20-25g każdy i lekko wilgotnymi dłońmi formujemy kulki. Obtaczamy je np. w mielonych orzechach, wiórkach kokosowych, płatkach owsianych, amarantusie ekspandowanym lub innym wybranym dodatku. Wkładamy do lodówki na min. 2h, po tym czasie można już jeśc. Przechowujemy trufle w lodówce, max. tydzień. Smacznego
chili & sugar